Ali je janšemet res športno-razvedrilna in ustvarjalno-humorna dejavnost?

20
Janšemet je začetek uboja, četudi na simbolni ravni, kar je še huje. Foto: Sofija Pika Simic, https://twitter.com/Pika_So

Gledam – žal zaradi korone le po socialnih medijih – petkove proteste, ki v režiji režiserja uprizarjajo vedno bolj brutalne performanse, zadnjič sem opazil janšemet, napad na vrednoto življenja, na dostojanstvo predsednika vlade RS Janeza Janše.

Protestniki (na filmčku s Twitterja sem videl, da so prednjačile protestnice) so izvajali tako imenovani janšemet. Z zmečkanimi papirčki so kamenjali podobo Janeza Janše.

Kratka komunikacija z režiserjem

Režiserja gospoda Jašo Jenulla sem prek Facebooka javno vprašal, kakšno je njegovo mnenje o sovražnem dejanju simbolnega kamenjanja predsednika Janše, in upal na dialog.

V svoji naivnosti sem si mislil, da so organizatorjem stvari ušle iz rok in da je skupina preveč razgretih protestnikov pač šla predaleč. Upal sem, da akt kamenjanja ni zrežiran. Iz odgovora režiserja sem razbral, da ni tako, da je janšemet pravzaprav – citiram: protestniška športna disciplina, kjer se na simbolični ravni politiko obmetava z orožjem protestnikov. Na vsakem izmed papirčkov, ki so bili vrženi v obraz aktualni politiki je bilo napisano: resnica, pravica, poštenost ali solidarnost.

Na moj komentar, da se mi kamenjanje ni zdelo kot športna disciplina, ki bi ‘krepila telesne zmogljivosti, tekmovanje, razvedrilo’ (SSKJ), pač pa kot sramotenje in simbolno ubijanje človeka, po podobi sodeč Janeza Janše, sem dobil odgovor režiserja, ki me ni več presenetil:

“Vsekakor je delovalo zelo razvedrilno in udeleženci so se tudi dodobra razmigali. 🙂 Res pa je, da ni bilo tekmovalne komponente 😉 Mislim, da smo lahko vsi samo veseli, da se protestniki poslužujemo ustvarjalnih in humornih načinov za sproščanje naše jeze in ogorčenja namesto, da bi se to izražalo neposredno z dejanskim nasiljem ali agresijo.”

Želel sem si resnega dialoga z režiserjem, pa sem dobil le rahlo posmehljive odgovore in potrditev, da je bil preformans organiziran kot športno-razvedrilna in ustvarjalno-humorna dejavnost protestnikov in da naj bomo veseli, da ne gre za dejansko nasilje in agresijo.

Hannah Arendt in banalnost zla ter Jordan B. Peterson in poskusi govoriti resnico

Pred leti sem si na Liffe ogledal film o Hannnah Arendt, ki prikazuje del življenja v Nemčiji rojene, a v ZDA živeče filozofinje in politične teoretičarke judovskega rodu, znane predvsem kot utemeljiteljice pojma banalnost zla. V filmu takole pravi:

“Večine zla na tem svetu ne povzročijo ljudje, ki bi izbrali zlo, pač pa mali ljudje (Hannah jim v filmu pravi Nobodies), ki so se odtrgali od svoje človeške narave in ne razmišljajo.”

In naprej Hannah pove, da so se ti ljudje odtrgali od svojega človeškega bistva – od razmišljanja in od uporabe vesti.

Sam bi dodal z Jordanom B. Petersonom, da so se odtrgali tudi od resnice. Takole pravi:

“Če vaše življenje ni, kar bi lahko bilo, poskusite govoriti resnico. Če se obupno oklepate neke ideologije ali se vdajate nihilizmu, poskusite govoriti resnico. Če se čutite šibke, zavrnjene, obupane in zmedene, poskusite govoriti resnico. V raju vsi govorijo resnico. Zato je raj.”

Odtrganost od razmišljanja

Če človek malo razmisli, se vpraša, ali je sploh možno, da bi predsednik vlade RS v nekaj mesecih v stiski karantene in v koaliciji z levosredinskima DeSUS in SMC sploh fizično zmogel narediti vso to škodo, ki mu jo pripisujejo in za katero bi moral biti kamenjan. Parlamentarne procedure so namreč dolge.

Seveda je res, da ima predsednik vlade pri tvitanju hitre prste in premalo znakov, da bi pojasnjeval podrobnosti; tudi zame so mnogi tviti neprimerni in še bolj nepotrebni.

Če bi bil na Janševem mestu, bi tvitanje v celoti opustil ali ga prepustil veščim piarovcem.

Če bi organizatorji razmislili, bi gotovo lahko sestavili ‘veliko sliko‘ trenutnega vladanja v Sloveniji, namreč da se je vlada v teh koronačasih pač ukvarjala z epidemijo – njenim obvladovanjem in reševanjem stisk ljudi. Uspešno. In bi morda tudi organizatorji protestov lahko kaj dobrega našli in tudi – kot je navada med ljudmi – pohvalili. Kar pa ni bilo dobro, bi kulturno, med protestniki je mnogo kulturnikov, in argumentirano kritizirali.

Če bi organizatorji razmislili, bi takoj opazili, da imamo pri nas volitve in da je stranka človeka, ki so ga kamenjali s papirčki, na zadnjih volitvah dobila največ glasov. In da je pač gospod Janez Janša sestavil legitimno vlado s partnerskimi strankami. Tako kot jo je bivši predsednik vlade RS gospod Marjan Šarec. Le da je ta pred kriznimi časi vrgel puško v koruzo in s tem sprožil legalno proceduro za oblikovanje nove vlade, ki lahko – če bodo obdržali podporo v parlamentu – vlada do naslednjih volitev.

Za razmislek si je pa treba vzeti čas. Tako kot Hannah Arendt, ki si je po spremljanju procesa proti nacističnemu zločincu Adolfu Eichmanu vzela veliko časa, da je preštudirala na tone gradiva in se potrpežljivo poskušala prebiti do resnice. Ob tem je razumsko izključila svojo prizadetost in čustva. Bila je namreč Judinja, tudi sama žrtev koncentracijskega taborišča.

Odtrganost od vesti

Vest je pojem, o katerem danes malo govorimo in jo premalo uporabljamo, četudi vsi poznamo tihi notranji glas v človeku, ki nas spodbuja, da delamo dobro in se izogibamo zlu. Vest je treba – celo moramo jo – oblikovati, četudi je z razumom obdarjenemu človeku prirojena, a je lahko zadušena in napačno usmerjena.

Ko gledam športno dejavnost janšemeta, se mi zdi, da mnogi od teh “športnikov” nimajo prav oblikovane vesti ali so jo pa zadušili; kot je videti, s sovraštvom. Če je ne bi zadušili, bi se gotovo vprašali, ali je prav človeka ubiti.

Janšemet je namreč začetek uboja, četudi na simbolni ravni, kar je še huje.

Skavti in taborniki vemo, kako močna je simbolna govorica (je del skavtske metode), ker se usede v srce in odlično komunicira vrednote – kakršnekoli že so. Tako od simbolnega uboja do udejanjanja ni prav daleč.

Odtrganost od resnice

Jordan B. Peterson v citatu trikrat poudari: poskusite govoriti resnico. Točno to. Treba je poskusiti govoriti resnico, si prizadevati zanjo. Z vsemi močmi. Če ti ne gre, povprašaj, poišči dobrega sogovornika. Upaj se spustiti v dialog. In sogovornik naj ne bo oni, ki tuli v tvoj rog, pač pa tisti, ki ne.

Če imaš jajca (opazil sem, da jih ima med protestniki vsaj eden), boš to naredil. In se soočil z drugim pogledom, ki ti morda ne bo všeč, a te bo približal resnici, ker ti bo omogočil pogled z drugega zornega kota; morda s širino, ki je do sedaj nisi opazil. Mimogrede, resnic ni več, pač pa ena, mi, ljudje se resnici lahko le bolj ali manj približamo. Če jo seveda skrbno in potrpežljivo iščemo.

Za dialog in s tem za bližanje resnici pa potrebuješ – za začetek le kanček – naravnanosti: ne vem vsega; ali še bolje: ne vem veliko oziroma ne vem skoraj nič. Takšno gledanje je v svetu poveličevanja v smislu: Vse, kar vem, je vse, kar je treba vedeti, (Jordan B. Peterson) sicer prava redkost.

Torej

Ni dialoga. Je – za zdaj še – simbolno ubijanje. In če še nekaj časa ne bo dialoga, bo hudo. Veliko državljanov se je namreč odtrgalo od razmišljanja, vesti in resnice.

20 KOMENTARJI

  • Med takšnimi idioti se lahko zgodi marsikaj, zato ne kliči hudiča, ker sam rad pride! Tukaj ni vprašanje užitka, ampak potenciranega sovraštva! Uživali bi provokatorji, ki so grozili predsedniku s smrtjo, kar pa ni šala. Primera nesrečnega Ivana Krambergerja ne smemo zanemariti-pozabiti! Dokler se vlači po Parlamentu
   stranka, ki jo vodijo psihopati z “bajoneti”, je treba vsak najmanjši namig, ali izrečeno grožnjo vzeti prekleto
   resno !!!!!!!!!
   Koliko časa bo Hojs to mirno gledal ? Zakaj imamo potem ministra za obrambo, gre za resne zadeve, ki jo
   lansirajo celo sorodniki “uglednih” sodnikov in to bližnji! Eden od njih se obnaša kot organizator dogodkov, sicer pa cvili ob vsakem dotiku, podobno kot njegov hišni ljubljenček!

 1. Aktualen prispevek avtorja.

  Zame je le tisti tvit o prostitutkah odveč oziroma neprimeren.

  Zadnji o Srebrenici pa razgalja vso totalitarno miselnost tistih, ki so se alergično odzvali, ker je tvit povedal resnico o vzroku pobojev v Srebrenici in po vojni.

  Zakaj ta resnica tako boli? Zato, ker opozarja na barbarski temelj nasilnega mišljenja in ravnanja levici v današnjem času.

  Vsi bi morali pokazati na ta barbarski temelj, ne le premier Janez Janša.

  Mi pa tiščimo glavo v pesek in mislimo, da smo storili vse.

 2. “In bi morda tudi organizatorji protestov lahko kaj dobrega našli in tudi – kot je navada med ljudmi – pohvalili. Kar pa ni bilo dobro, bi kulturno, med protestniki je mnogo kulturnikov, in argumentirano kritizirali.”

  Napačna domneva.
  1. Ni namen kampanje, da pošteno oceni vlado, pač pa da levica spet pride na oblast – za vsako ceno, prav vsako! Ona namreč od oblasti živi. Demokracijo samo igra, sicer pa vanjo ne verjame – nikoli ni verjela vanjo. Verjame v moč svojega podzemlja. Rabi pa igranje demokracije, da preslepi naivneže.
  2. Med kulturniki, ki protestirajo, je mnogo nekulturnih. Lep primer je oni “pesnik”…
  Zato ima AlFe na žalost še kako prav.

  • Tisti del članka v katerem se omenja da se Janez Janša ne bi oglašal na TW je povsem odveč, ker se med drugimi državniki oglaša tudi Trump, kar tudi narekuje modrost samoobrambe, zlasti medijskih intrigaških pompov, ter brezglavih nekulturnih prispodob v stilu nekega performensa, ki v bistvu negira realnost…mimogrede vstvarja vtis kot bi se
   denimo kulturniki delali norca iz vojne…ko pa padejo v kruto realnost preživetja, se pa njihovi imaginarni pogledi soočijo tudi z iniciacijo paradigme!?

   • To o Trumpovem tvitanju ni nek hud argument. Tudi zato, ker mu vsaj trenutno ne kaze prevec dobro glede moznosti ponovne izvolitve.

    • Da ne? Mislim, da mu tile podiralci kipov delajo uslugo, kakor tudi demokratični in levi paničarji glede mask in uničevanja ekonomije.
     Svet se bo naveličal uničevanja gospodarstva z nekimi ukrepi, ki so sicer brez merljivih učinkov.

 3. Tisti, ki vodi državo Slovenijo ne more in ne sme čakati le na predloge iz baze in dolgotrajne usklajevalne postopke, ampak mora tudi sam opozarjati na cokle razvoja, tako kulturnega kot gospodarskega.

  To ni le pravica voditelja, ampak tudi dolžnost.

  Res pa je, da naj bodo tviti napisani tako, da so napisani jasno in da imajo vrednotno sporočilo, ki ga ni mogoče argumentirano in dokazno ovreči.

  Žalostno je le to, da te tviti zlorabljajo nasprotniki za rahljanje koalicije.

  Če zaključim: Situacija je res takšna, da je boljše, če je tvitov manj ali pa nič samo, da lahko vlada nadaljuje z vrednotnim vladanjem v korist Slovenije in njenih državljanov.

 4. Vsi ljudje nimajo vesti. To so ljudje, ki brezobzirno teptajo vse pred seboj, da bi dosegli svoj cilj. Njim cilj posvečuje sredstva. To poznamo iz revolucionarnega medvojnega in povojnega surovega nasilja na Slovenskem, v Srebrenici in drugod ter se sedaj vse bolj razodeva tudi pri nasprotnikih te vlade in demokracije. Ne spoštujejo nobenega zakona, brez dokazov obtožujejo, brez dokazov zapirajo in brez dokazov zahtevajo smrt.

  Kot kaže, je nekaj takšnih tudi med temi protestniki. Čeprav gre tu za večinoma mlade in nezrele osebnosti, kar bi lahko označili tudi, da gre tu za mladostno zablodo. Ni pa tega mogoče reči za njihove mentorje in tožilce, ki se ob grožnjah s smrtjo ne zganejo, temveč jih k temu celo spodbujajo. Nekaj let po osamosvojitvi so se privrženci totalitarizma in brezobzirnega upravljanja potuhnili, sedaj pa spet kažejo svoj pravi barbarski obraz. Spet bi polnili Hude jame.

  Toda to je dvorezen meč. Ta konflikt, ki razgalja tudi privržence revolucije, morda pomeni začetek konca komunističnega in post komunističnega divjanja po institucijah in ulicah.

  • Ja, tako je! Sicer pa so ljudje brez vesti že znanstveno obdelani in se jim pravi psihopati oziroma sociopati. In v demokraciji taki priplavajo do oblasti, ker uporabljajo orodja, katerih se pravičnež na veliko izogiba.

   Ja, SLO demokracija je pogreb. Edina možnost ozdravljenja je Bog. A kaj, ko smo ga tako rekoč celo iz SLO Cerkve izgnali.

 5. “…sem videl, da so prednjačile protestnice…”

  Primer Milke Planinc v Kočevskem Rogu (1945) je dovolj poveden.

 6. Z vsem se strinjam, da so pa tviti JJ nepotrebni, se pa zelo strinjam. Nobene potrebe ni po izivanju.

  • Hočete reči po obrambi ?
   Ker izziva ga ves čas opozicija, “stroka” v nacionslnem mediju in razni nosilci funkcij družbenih podsistemov. Ter kolesarji.
   Vsi ti si ga privoščijo kolikor se le da !!!
   Po moje unikum na svetu.

  • Janez Janša je o svojem komuniciranju na Twitterju povedal, da se z objavami na medmrežju kot posameznik brani pred medijskimi lažmi in to vidi kot del posameznikove svobode.
   S tem zadnjim se globoko strinjam: svoboda izražanja lastnega mnenja je posamezniku zagotovljena celo v slovenski ustavi.
   Samo svobodna razprava o pomembnih družbenih temah omogoča približevanje resnici.

   Tiste, ki stalno ponavljate, naj Janša neha tvitat, vabim, da premislite in se vprašate: česa, kar je tako pomembno, da bi vsi slovenski državljani to morali vedeli, ne bi nikoli izvedeli, če o tistem ne bi tvital Janša in ne bi na ta način zbujal pozornosti širše javnosti?
    
   Vzrok za razburjanje javnosti bi morale biti laži ter medijske zlorabe in manipulacije slovenskih prolevičarskih dominantnih medijev in ne Janševi tviti!

   Janša v tvitih ne kliče smrti nad svoje politične nasprotnike! To počnejo njegovi državnozborski oponenti, s svojo udeležbo na protivladnih protestih in s hujskanjem drugih k udeležbi na taistih protestih, kjer javno kličejo smrt nad politične nasprotnike!
   Dominantni mediji in državno tožilstvo, ki bi morali ukrepati proti vsakemu zlu v družbi, takemu pozivanju smrti držijo štango in ga še podpihujejo!
   Po novem je dopustno politika Janeza Janšo celo simbolno kamnati – po šeriatskem pravu ali kako?

   Če se nad Janševimi objavami zgraža prolevičarska javnost, ker v njih dostikrat razgalja dvoličnost in sprijenost levičarske politike, je to še razumljivo.
   Kristjanom pa se res ne bi bilo treba zgražati nad tviti, ki so le posledica nečesa. Razmišljati bi morali predvsem o vzrokih, na katere opozarja vsebina Janševih tvitov!

   Pošteno povedano, državljani, ki nas zanimata slovenska (in tudi širša evropska in svetovna) politična in družbena stvarnost, marsikaj izvemo šele iz objav politika Janeza Janše na njegovem Twitter profilu. Seveda le tisti, ki slovenskim dominantnim medijem ne zaupamo zaradi njihovih obsežnih medijskih manipulacij in nam rtvslo, poptv, Delo, Dnevnik, Večer, Primorske novice ipd ne predstavljajo edinega vira informacij, temveč le-te iščemo tudi na medmrežju.
   A veliko državljanov, predvsem starejši od 70 let, ki pa so še zmeraj aktivni volivci, interneta ne uporablja. Našteti mediji zanje predstavljajo edini vir informacij. Mnogi se zavedamo, da so omenjeni dnevno-informativni mediji polni laži, prirejenih novic in pristranskih prolevičarskih komentarjev, kjer zadeve predstavljajo na način, ki koristi zgolj politični levici.

   Nekateri potencialni desni volivci se ne zavedajo, da mediji lažejo in manipulirajo, saj slepo zaupajo dominantnim medijem, npr. državni rtv, obenem pa nimajo priložnosti, da bi izvedeli za nasprotne argumente.

   Pa še o “žaljenju” onih dveh “prostitutki”, ki sta bili tako zelo užaljeni, da sta šli z zasebno tožbo nad pisca: vrhovno sodišče je ugotovilo, da je pritoževanje zaman, saj je novinar javna osebnost, pri teh pa so meje dovoljene kritike širše kot pri zasebnikih.

   Vsak bralec Janševega tvita je lahko razumel, da omemba prostitutucije v tistem primeru ni pomenila opravljanja najstarejšega poklica, temveč je tvit dejansko govoril o ‘presstituciji’. Izraz ‘presstitute’ označuje novinarje in mnenjske voditelje, ki ponujajo pristranska, vnaprej določena in zavajajoča mnenja, prilagojena izbrani politični ali kakšni drugi agendi, s čimer zanemarjajo temeljno novinarsko dolžnost nepristranskega poročanja o novicah.

   Janša je svoj zapis o prostituciji v javni rtv hiši priobčil zaradi nesramnih javnih laži o stranki SDS in njem osebno, ki sta jih sproducirali dotični družbenopolitični delavki v javni rtv hiši.

   A glej ga, zlomka, mnogo tistih, ki so se in se še vedno zgražajo nad Janševim tvitom, čeprav je zdaj tudi sodno odločeno, da se nimajo nad čim zgražati, niso zmotile laži onih dveh ‘presstitutk’!
   Tisti dve tovarišici še naprej nemoteno medijsko manipulirata.

   Tudi na tem portalu se oglaša nekaj komentatorskih ‘mimoz’, ki se zelo hitro užalijo, ko jih nekdo opozori na pomanjkljivosti njihovih komentarjev ali na nedoslednost in dvoličnost njihovih meril. Toda – kako začnejo šele nato te užaljene mimozice same žaliti sokomentatorje in jih obkladati z žaljivimi opisi!

   • Politicno dvomim, da mu koristi. Z vecino tistega, kar zapise, se strinjam ali zelo strinjam. Celo odlicen analitik je Jansa. Z neprimerno boljsimi razgledi od politicne konkurence. Kljub temu se mi zdi, da vcasih zapisi ne sodijo najbolje k vlogi drzavnika. Polemicnost je kreativna, a mislim, da bi bilo bolje, ce bi polemiziral kdo drug kot pa prav premier. In da se ne gre kregati z vsakim oslom ali zlonamernim provokantom.

    • Če mu že politično ne koristi, škodi mu gotovo ne.
     Ali imajo predsedniki ostalih koalicijskih strank kaj od tega, da ne tvitajo tako kot Janša? Po mojem mnenju ne kaj dosti.
     Dejansko je tudi obrambni minister Matej Tonin že spoznal, da mu ostaja le Twitter kot kanal, kjer lahko prodre v javnost z resnico. Kajti državna tv je v svojih informativnih oddajah raznesla samo Nemčeve laži v zvezi s konstruktom Malalana mlajšega ob ita-slo meji!

     • Skodilo mu bo, ce bojo olajsali razbijanje koalicije in izgubo parlamentarne vecine. Sploh ne skrivajo, da jim je to cilj narediti brez najmanjsih skrupul pri izbiri sredstev. Specialna vojna, ciljana propaganda, podkupovanje ljudi, ustrahovanje, zloraba policije in pravosodja. Verjetno vse to. Nic, kar povecuje verjetnost razpada koalicije, ni smotrno poceti.

 7. Jansemet, simbolno kamenjanje je seveda izpod kritike in se tudi ne znam vziveti v duso teh mladcev in mladink, ki so to z uzitkom poceli. Zato ne znam presoditi, ali bi ti, ki lajajo, tudi v resnici grizli. Lahko pa spodbudijo koga drugega.

  Neverjetno mi je, da jih osrednji mediji v drzavi brezrezervno podpirajo. Videli smo Jenula, kako se skupaj z novinarko POP TV Matejcicevo dogovarja, kaj in kako bosta posnela. Neverjetno!

  Videli smo jih pred RTV SLO, kako kricijo: ” RTV je nasa!” In ta ista ustanova ne vidi ( uredniki navduseno tvitajo posnetek), da je ravno v tem problem. Da so njihovi, ceprav bi morali biti od vseh ljudi, a od nikogar posebej.

  Kam smo padli! Osnov demokracije ne priznajo in ne sprejemajo. In osnov omike in civilizacije ne. Kricijo na Pahorja tipi kot so Predin, Cosic, da je izdajalec in slinar. In to zakaj? Ker je civiliziran clovek, ki mrtvim privosci grob in dostojanstvo, narodom in sosedom pa spravo in mir.

  Kaksni ljudje, Zoran Predin, Vuk Cosic, Jasa Jenul in podobni! Zverine netolerantne, ki ne morejo razumeti, da je demokracija za vse, ne le za castilce rdece zvezde!

Comments are closed.