Čez dva, tri tedne lahko pričakujemo drugi val epidemije

64
Čez dva, tri tedne lahko pričakujemo drugi val epidemije.

Aleš Čerin: “December 2019, še pred koronačasom. Ležim s sepso na intenzivnem oddelku Kliničnega oddelka za hematologijo v Kliničnem centru. Na intenzivnem oddelku se stvari dogajajo intenzivno in tako sem – hvala Bogu – po nekaj dneh intenzivnega in strokovnega zdravljenja z množico antibiotikov in potem, ko so se mi po kemoterapiji “vrnili” levkociti, intenzivni oddelek lahko zapustil.

Vem več kot zdravnik

Predstavljajte si, da dva metra stran od vas leži moški, star kakih štiridesetih let, in hrope zaradi dihalne stiske – najbrž zaradi virusne pljučnice. Priključen je na dihalni aparat. Ni mu lahko.

Na intenzivnem oddelku za vse potrebe pacientov skrbijo medicinske sestre in medicinski tehniki* – tudi recimo za odvajanje vseh mogočih telesnih tekočin, da sem zelo nazoren.

Vseeno je bil mož toliko pri sebi, da je od zdravnikov zahteval zdravljenje na njegov način – s sodo bikarbono in javorovim sirupom.

Si predstavljate: imaš smrtno nevarno hematološko bolezen (najverjetneje je imel kakšno levkemijo), si na intenzivnem oddelku popolnoma odvisen od medicinskega osebja, pojma nimaš o zdravljenju – niti osnovne bolezni ne, kaj šele smrtno nevarnih zapletov …, pa vseeno poučuješ zdravnike, ki ti rešujejo življenje.

Nisi sposoben razumeti bolezni, ne poznaš niti osnov fiziologije in patofiziologije niti procesov v svojem telesu, si pa na kakšni internetni strani prebral mnenje čudaškega stručkota in sedaj pametuješ zdravnikom, kako naj te zdravijo.

Kaj se dogaja? Dvoje stvari.

Ne priznavam avtoritete!

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.

Prvič, ne priznavamo nobene avtoritete. V tem konkretnem primeru moški ne priznava avtoritete zdravnika, ki se že kakih dvajset let ukvarja prav z boleznijo, kakršno ima on, o njej stalno študira in se v praksi srečuje z vsemi mogočimi primeri. Skratka, zdravnik, poln znanja in prakse, nima pojma, ti, ki nisi sposoben razumeti niti osnov, nimaš nobene prakse, prebral si pa dva čudaška članka, zdaj veš, kako naj poteka tvoje zdravljenje.

Pravzaprav kar na splošno ne priznavamo avtoritete. Mnogim je nikoli ni bilo treba. Ker je v življenju ni bilo. Ni bilo niti avtoritete Boga niti avtoritete očeta, ki bi povedal, kaj je prav, kaj narobe in bi ga morali poslušati. Niti ni bilo drugih avtoritet. Navadili smo se biti sami sebi avtoritete. Mame so nas pa v odsotnosti očetov vzgajale za srečo, za imeti se fajn, ne za delati prav, kot pravi Vesna Vuk Godina.

Tako mnogi danes delajo, kar je njim fajn, če jim pa ni fajn, nehajo delati tisto stvar. Ker ne poznajo koncepta avtoritete, zanje seveda tudi vlada ni nobena avtoriteta. No, vlada pa sploh ne.

In če mi vlada reče, da je treba držati socialno distanco, je jaz ne bom, pa naj stane, kar hoče. Niti za ceno bodočih naporov medicinskega osebja ne. Celo niti za ceno življenja bližnjega ne.

Napuh vsevednosti ali Dunning-Krugerjev efekt

Druga stvar pa je Dunning-Krugerjev efekt. Kaj je to? Dunning-Krugerjev efekt je v psihologiji kognitivna (spoznavna) pristranskost, v kateri ljudje z nizko sposobnostjo precenjujejo sami sebe, kar se kaže v obliki slabih odločitev. Zaradi nizke sposobnosti so ljudje nesposobni spoznati svoje napačne odločitve in ravnanja. Tako nesposobni trpijo za kompleksom navidezne večvrednosti, zanimivo pa je, da se dogaja tudi obratno: da sposobni svoje sposobnosti podcenjujejo.

Zdi se, da je Dunning-Krugerjev efekt zaznati v znatni množici državljanov, ki so v epidemiji covida-19 nenadoma ugotovili, da veliko vedo o virusih, še posebej o koronavirusih, pa o sposobnosti prenašanja virusov s človeka na človeka pa o možnostih prekuženja populacije …, in ugotovili, da je covid-19 navadna “gripca”. Tako lahko gremo na množično druženje s kolesi v centru Ljubljane tudi brez socialne distance in zaščitnih mask. Nekateri tudi z otroki na sedežih.

Vlada, ki je z ostrimi ukrepi virus ukrotila, tako da ni “zbezljal” ven iz okvirov našega zdravstvenega sistema, pa – po mnenju mnogih, ki trpijo za Dunning-Krugerjevim efektom – nima pojma. Mnogi tako ob prvih previdnih popuščanjih ukrepov naše vlade (in vlad po Evropi in svetu) ne upoštevajo več niti najbolj osnovnih ukrepov socialne distance. Takih, ki niso težki za izvajanje – 1,5 m distance med ljudmi. Poglejte, kako se ljudje obnašajo pred lokali.

Čez dva, tri tedne pa lahko pričakujemo drugi val epidemije. Najbrž bo hujši od prvega. S preobremenjenim zdravstvenim osebjem v skafandrih sredi poletne vročine in množico pacientov na respiratorjih, ki jih je treba oskrbeti z vsem, tudi menjati jim plenice.

Rešitev?

Ne vidim lahke in hitre rešitve. Morda je rešitev – tako kot vedno – le na ravni posameznika ali kot pravi dr. Andrej Perko:

“Rešitev je vedno samo v mikrokozmosu lastne družine in lastnega življenja. Potem lahko s svojim zgledom vplivamo na ljudi okrog sebe.”

Gre torej za osebno odločitev za ponižno držo v slogu: “Ne vem vsega,” ali še bolje: “Ne vem veliko oziroma ne vem skoraj nič.” Dr. Anton Stres je o ponižnosti dobro pisal v tedniku Družina in zapisal takole:

“Prava ponižnost zahteva, da smo pošteni do sebe in drugih in se zavedamo svojih omejenosti ter jih znamo sprejeti.” Tudi omejenosti na področju znanja s področja epidemiologije.

Ali kot je rekel Jordan B. Peterson v knjigi 12 pravil za življenje – Protistrup za kaos:

“Domnevajte, da oseba, ki jo poslušate, morda ve nekaj, česar vi ne.”

*Drage medicinske sestre in medicinski tehniki, 12. maja ste praznovali mednarodni dan medicinskih sester. Hvala za vsa vaša prizadevanja, za vso vašo skrb in prijaznost. Hvaležen.

 

64 KOMENTARJI

 1. Sklicevanje na psihologe ni preveč smiselno. Psihologija ni znanost.
  Na primer, kompleks večvrednosti ne obstaja. Navidezne ali ne, vseeno. Prvič, če kdo daje videz, da trpi za takim defektom, se zadaj vedno skriva kompleks manjvrednosti. Na ta način ga le kompenzira.
  Drugič, “kompleks večvrednosti” je contradictio in terminis. Kompleks pomeni nekaj slabega, defektnega.

 2. Hm, Aleš Čerin. Omenjate antibiotike.

  Že dolgo nisva prijetno podebatirala na Časniku, tako da sem kar nazaj preklopil na vikanje, ker boste moj komentar verjetno doživeli kot kritiko. Torej antibiotike danes še imamo. Kmalu jih več ne bo. Številne nevarne bakterije so že odporne na vse komercialne antibiotike razen enega. Kmalu bomo dobili tudi prvo superrezistentno bakterijo. To je le še vprašanje časa. Če imate kje na varnem milijon evrov, boste takrat lahko dobili kakšen nekomercialen antibiotik. Narava je popolna in je polna razno-raznih antibiotikov. Ostali pa bomo morali staviti na svojo naravno imunost. Ali upati, da bo takratni lockdown po nekem čudežu zadržal bakterijo dovolj daleč od nas.

  Te super odporne bakterije nastajajo v industrijski pridelavi živih sesalcev (in nekoliko manj ptičev). Ker so sanitarni pogoji v sodobnih “hlevih” (beri tekočih trakovih) obupni, se množično zlorablja antibiotike. NekajKRAT več antibiotikov se da živalim kot ljudem. A že ljudem se da preveč antibiotikov, saj je znano, da ob virozah ne pomagajo, čeprav imajo na začetku viroze podobne simptome kot okužbe z bakterijami.

  Tako da bi pričakoval bobnanje za napad proti takšnim industrijskim obratom nasploh in ne samo zlorabam antibiotikov v njih. Na koncu nam iz njih pripeljejo meso, ki ga procesirajo v razne paštete in salame. Te so znanstveno dokazano rakotvorne, na kar opozarja največja zdravstvena organizacija na svetu WHO, a se jo (tudi z odvzemom finansiranja) poskuša utišati, ker so na drugi strani trilijonski interesi merjeno v dolarjih, da že zgrajena industrija ostane.

  Če bomo to ustavili, bo rak bolezen preteklosti. Rak je civilizacijska bolezen, kar pomeni, da ga povzroča naš način prehranjevanja (z rdečim mesom), “prehranjevanja” (alkohol), druge droge (npr. tobak) in seveda stres.

  • Antibiotiki so neprimerni za zdravljenje viroz, so pa potrebni pri zdravljenju bakterijskih superinfektov, ki se neredko prikljucijo virusni infekciji, lahko tudi nedolznemu prehladu.

   Kemoterapija je poleg kirurgije, obsevanja in v novejsem casu se tarcnih bioloskih zdravil se kako pomembna oblika zdravljenja onkoloskih oboljenj, ki prispevala k bistveno, ampak res dramaticno boljsemu prezivetju bolnikov z diagnozo maligne tumorske bolezni. Kaksni so samo recimo uspehi kemoterapije pri zdravljenju mnogih otroskih malignomov. Od prezivetja nic do ozdravitve velike vecina.

   Tudi ni res, da se v studiju medicine bodocih zdravnikov ne informira o podrocju prehrane. Ce celo odmislimo izjemno obsezne predklinicne predmete biokemijo, fiziologijo in patofiziologijo, je prehrana osrednje podrocje predmeta higiena.

   Zelim vse dobro gospodu Alesu pri soocanju z resno boleznijo in zahvala za zgled zdrave pameti. Ki je, tudi v odnosu do medicinske stroke, danes se kako manjka. V Sloveniji se posebej. Vidno tudi iz stalisc vsaj nekaj avtorjev komentarjev pod tem clankom. Roman Vodeb je o tem tudi nedavno pisal.

   Permisivna vzgoja, levicarska ideologija in odsotnost in kastriranost ocetov. Potem pa imamo, kar imamo. In se to se razrasca. Kar spremljamo na ljubljanskih ulicah. Kar vidimo pri bolnikih, bolnicah, ki o medicinskih vprasanjih “vedo” vec kot vsa stroka sveta. Ne vedoc, da si predvsem pljuvajo v lastno skledo.

 3. Glede strokovnjakov in “strokovnjakov”.

  Po ločitvi je na zahtevo sodišča strokovna izvedenka ocenila tako mene kot mamo mojega otroka. Rad se pohvalim, da je pri vzgoji otroka opazila razlike med nama. Za to jo pohvalim in mi laska, ker se strinjam, da je glede tega kompetentna in njeno mnenje nekaj velja. Obenem pa se rad obregnem, da si je (sicer samo v enem stavku) dovolila opozoriti, da “je ata vegetarijanec” (takrat še nisem bil vegan). O prehrani se psihologi v okviru svojega študija sploh ne izobražujejo. Ne vedo niti tega, da je v Indiji več kot pol milijarde vegetarijancev že od rojstva oz. spočetja dalje, tako da kakršnikoli zdravstveni resni zapleti glede te diete bili že dobro raziskani. A ne. Treba je poudariti, da je nekdo, čeprav bolj umirjen pri vzgoji, drugačen od nas in kot takšen ustrezna tarča za diskriminacijo.

  No, naj vas presenetim. Podobno je pri zdravnikih. Vprašajte katerega od študentov medicine, ali so se kaj učili pri pouku o prehrani. In pri katerem predmetu. Presenečeni boste. Zdravniki se ne učijo o prehrani (tudi prisega ni več Hipokratova) ampak o učinkih sodobnih zdravstvenih metod. O tabletah vedo ogromno…

  Tako dam za prav vsakemu pacientu, ki odbije kemoterapijo. Kemoterapija je bedarija. Nepotrebno mučenje lastnega telesa. Smiselna alternativa je strogi (pravi) post. A tega zdravniki ne vedo. Oni se učijo o kemoterapiji…

  No mogoče se tukaj najdeva. Znanstveno je dokazano, da molitev pozitivno vpliva na zdravje. Vprašajte zdravnika, če kaj o tem ve. Verjetno vam bo svetoval, da greste raje na avtogeni trening ali katero drugo metodo za odpravljanje stresa …

  • Igor Đukanović: “Kemoterapija je bedarija. Nepotrebno mučenje lastnega telesa.”

   Gospod profesor,
   ne bodite preveč pametni.

   Šele ko se boste sami znašli pred podobno težko preizkušnjo in boste postavljeni pred hitro odločitev, takrat boste svoje metode zdravljenja lahko preizkušali v praksi, kolikor vas bo volja. Šele potem se boste lahko prišli javit, kako uspešni ste bili.
   Dotlej pa ne vsiljujte svojih absolutističnih prepričanj drugim ljudem…

   Že večkrat ste izpovedali, da se kot vegan počutite nekako nedotakljivi v smislu obolevanj.
   Počakajte,… niste še izpili poslednje kaplje vode… tudi vas lahko še marsikaj doleti.

  • Spoštovani g. Igor: Takole pišete: “Tako dam za prav vsakemu pacientu, ki odbije kemoterapijo. Kemoterapija je bedarija. Nepotrebno mučenje lastnega telesa. Smiselna alternativa je strogi (pravi) post. A tega zdravniki ne vedo. Oni se učijo o kemoterapiji…”

   Če bi jo jaz slučajno odklonil, bi bil v enem do dveh tednih tednih po odkritju te levkemije, med pokojnimi. Da gre pri kemoterapiji za mučenje telesa je res – ni lahko, a ne gre za nepotrebno mučenje. Levkemija je resna bolezen, ki zahteva resen pristop.

   Ko bi se znašli v moji situaciji, bi – najbrž – takoj spremenili mnenje. Ima pa človek vedno pravico odkloniti, samo malo je takih med pacienti. Veliko pa med onimi, ki BI odklonili, pa jim ni treba.

   Vse dobro želim.

  • Spoštovani gospod Aleš, 🙂

   Ne nikakor nisem spremenil mnenja o vas, ker ste zaupali uradni zahodni medicini tudi pri civilizacijski bolezni. In ne, ne bom zameril, če vi ste spremenili mnenje o meni. A vseeno sem prepričan, da boste prebrali, kar o tem menim in morda vam na “kakšnem ovinku” pride prav.

   Torej v Sloveniji smo uradno razglasili konec epidemije. A to pomeni, da virusa več ni? Ne, to samo pomeni, da besno dragi pristopi naše vlade pri obvladovanju krize več niso aktualni.

   No, podobno se sam ne strinjam, da je ustrezna merska enota za raka kilogram. Ko človeku izrežejo ven raka, da zdaj pa je zdrav. In potem ti čez deset let rečejo, da se je rak spet na novo razvil. Ne, ni se na novo razvil, ampak je ostal v telesu in se ob nespremenjenih navadah še enkrat enako razširil.

   Torej rak je civilizacijska bolezen. Žal večina slovenskih zdravnikov ne zna ponoviti, kaj o njem meni njihovo najvišje krovno društvo Svetovna zdravstvena organizacija. In tudi ne povzema njenih priporočil niti se jih sami ne držijo.

   Kakorkoli. Zaradi raka se ne kaže sekirati, a po drugi strani tudi ne sprejeti, da je to bližina konca, kot nas prepričujejo stari črno-beli Hollywoodski filmi. Civilizacijskih bolezni se rešimo tako, da se znebimo zgrešenih civilizacijskih navad. Tako je še najmočnejše orožje pravi post. Ampak ne samo par dni pač pa kakšnih 40 dni. Če vas bom jaz motiviral za post, bom razlagal, da so rakaste celice bolj razvajene in trpijo med postom hujšo stisko. Obenem med postom (avtofagija) telo začne jesti samo sebe in najprej kot manj koristne celice prepozna rakaste. Vaš zdravnik se bo seveda samo držal za glavo ob takšni pravljično poenostavljeni razlagi. A na koncu, če se kaj na post spozna, vam bo razložil skoraj enako.

   Post se sliši neverjetno težko izvedljiv. A sploh ni tako. Jaz nisem strogo vzgajan in težko prenesem lakoto, ko je na vrsti kosilo. Tako me tudi pri postu prve 3-4 dni malo muči. A potem se človek preprosto navadi in ga več ne moti, da se drugi okoli njega bašejo. Ni problem niti kuhati in streči druge. Vi bi pri tem imeli še manj težav z motivacijo od mene. Še posebej če vam pride pod roke kakšna znanstvena literatura na temo posta. Ne, to ni srednjeveška metoda. Za avtofagijo (upam, da sem pravilno črkoval) je padla celo Nobelova nagrada.

 4. Pozdravljeni, gospod Čerin,

  upam da mi ne boste zamerili, če pod ta zapis nalepim vašo iskreno izpoved o bolezni, s katero ste se lani morali soočiti.

  Vaša pripoved o težki bolezenski preizkušnji je, kot opomnik, dragocena za vse nas.
  Vsi potujemo proti koncu zemeljskega življenja, a dokler se nam pod soncem kolikor toliko dobro godi, se svoje zemeljske minljivosti, vsak dan sproti, premalo živo zavedamo.

  Hvala za vašo spodbudno izpoved.

  https://revija.ognjisce.si/revija-ognjisce/86-nasi-preizkusani-bratje/22056-ales-cerin-rak-te-sooci-z-moznostjo-odhoda

  In kaj naj rečemo o teh pridanič kolesarjih?
  Če smo prizanesljivi, naj tudi zanje obvelja Kristusova molitev: “Oče, odpústi jim, saj ne vedo, kaj delajo.« 
  (Lk 23, 34)

 5. Gospod Igor,
  malo se umirite s tem veganstvom, ker ste na krščanskem forumi in večina ljudi tukaj bere Božjo besedo:

  Dejal jim je: »Tako? Tudi vi nimate pameti? Mar ne razumete, da človeka ne more omadeževati nič, kar pride vanj od zunaj, ker ne gre v njegovo srce, ampak v želodec, in se nato izloči v greznico?« S tem je razglasil vse jedi za čiste. (Mr 7, 18-19)

  Če boste preveč zadev vezali na veganstvo, vas bomo morali jemati, da nimate pameti. 😉

  Je bil Jezus vegetarijanec, vegan? Vegetarijanec? Berimo:
  Prvi dan nekvašenega kruha so prišli k Jezusu učenci in mu rekli: »Kje hočeš, da ti pripravimo, da boš jedel pashalno jagnje?« Dejal jim je: »Pojdite v mesto k temu in temu in mu recite: ›Učitelj pravi: Moj čas je blizu, pri tebi bom obhajal pasho s svojimi učenci.‹« In učenci so storili, kakor jim je Jezus naročil, in pripravili pashalno jagnje (Mt 26, 17-19)

  No, je bil Jezus vegetarijanec, vegan? Vegetarijanec?

  • Hm, a sem komu rekel, da ni kristjan, ker je jedel meso?

   Govorim o znanstveno dokazani resnici, da je rdeče procesirano meso rakotvorno. Na Slovenskem do Marije Terezije kristjani praktično niso jedli mesa. Še manj kot Indijci danes.

   Nadalje govorim o resnici, da način, kako se danes industrijsko pita živali, ne povzroča le zdravstvenih zapletov posameznikom, ki ga jedo, ampak povzroča, da bakterije postanejo superodporne na antibiotike. Še bo pestro …

   Hm. Jezus ni pisal v latinici. A moramo torej tudi to spletišče zato ukiniti?

   • Kot sem zapisal. Pazite, da ne boste preveč zadev vezali na veganstvo. 😉

    Pater Branko med drugim loči:
    a) …
    b) …
    c) Narcisoidno vegetarijanstvo (ali ko vegetarijanec sporoča, da je središče vesolja on sam)
    d) Ezoterično vegetarijanstvo (ali ko vegetarijanec sporoča, da prehaja na višjo stopnjo zavedanja)

    Lepo vas prosim, samo ne padite v te dve skupini. Resno vas prosim.

    • Haha,
     Da tudi sam poznam narcise med vegani. Upam, da sam nisem.

     Glede višje stopnje zavedanja pa priznam, da nisem imun. A o tem ne upam veliko komentirati, da me ne odpeljejo v varovalnem jopiču. 😉

     Vseeno si bom privoščil par besed na to temo. Mene večkrat presune količina fizične kontrole v našem svetu. Tu ne govorim o fantazijah o množičnem čipiranju ljudi pač pa o čisto konkretnih izkušnjah. In kljub tej blazni energiji vloženi v nadzor drugih ljudi, še vedno ne uspemo pravočasno rešiti samomorilcev, policija včasih pomotoma ubije napačnega človeka in podobno.

     Bom nehal. Ker kontrolo samo in blodnje o kontroli je pri drugih ljudeh zelo težko ločiti. Ne bi rad na zaprti oddelek. 😉 🙂

     • Profesor Igor,
      poskusimo se razumeti: marsikaj, kar ste napisali o mesni industriji in o mesu gojenih živali, drži. Drži tudi, kar pišete o antibiotikih, da zaradi pretirane in nepravilne rabe izgubljajo učinkovitost nad rezistentnimi bakterijami.

      Nihče vam ne oporeka, ker ste zase izbrali veganski način prehranjevanja. Vemo tudi, da je zdravo jesti veliko zelenjave in sadja.
      Toda – če bi bil veganski način prehranjevanja tako popoln, potem med Indijci, ki se prehranjujejo podobno kot vi, ne bi smelo biti nobenih bolezni. A vemo, da ni tako in da tudi vegani zbolevajo. Tudi zobje jim gnijejo in izpadajo.

      Ali niste ravno zadnjič potožili, da se vam je naredil ognojek ob zobu v času, ko je bil otežen dostop do zobozdravnikov? Ok, menda ste si pomagali po svoje, niste pa povedali, ali vam bo z vašimi metodami samemu uspelo rešiti zob kot celoto.

      Ni vam treba biti tako zelo pameten, da brez kakršnegakoli medicinskega znanja, razglašate za bedarijo sistemsko onkološko zdravljenje uradne medicine, ki je že nešteto rakavim bolnikom rešilo in podaljšalo življenje.

      Tudi Steve Jobs je bil zelo pameten. Žal je prepozno ugotovil, da mu alternativne metode zdravljenja niso pomagale.

      https://siol.net/digisvet/novice/je-res-moral-umreti-445521

     • Poznam nesrečno zgodbo Steva Jobsa. Tu ste usekali zelo blizu moji najljubši alternativni medicini. Njegov rak je res bil pozdravljiv z operacijo.

      Res je, da kemoterapija ni moje strokovno področje. A zaupam znanstveniku, kateremu je in navaja grozljivo slabe rezultate. Post ima neprimerno boljše.

      Razumel bi, da na razuzdani zabavi s to informacijo ne bi uspel prodreti skozi. A na krščanski spletni strani, kjer bi itak morali promovirati pravi in ne kozmetični post vsako pomlad pred veliko nočjo, sem pravzaprav pričakoval, da se boste razveselili, da imajo kristjani, ki zaupajo tradiciji prednost pred tistimi, ki zaupajo samo uradni zahodni medicini.

     • P.S. Eden od najpogostejših razlogov za smrt je tudi pri uradni zahodni medicini zdravniška napaka. (Nekaj odstotkov vseh smrti.) Tako da bi z enakimi vatli bilo treba meriti tudi naravno higieno, ki je zaradi prepotentnosti izgubila renomiranega bolnika.

   • IĐ, a veste, da bi morali veganci več plačevati v pokojninsko blagajno? (No, res je tudi, da bi morali veliko manj plačevati v zdravstveno blagajno.)

 6. Meveseli,da je z vami spet vse vredu, g.Aleš.
  Sicer se malo preveč pridušate nad vsem tem okoli korone.
  Ne glede na to, kako malo kdo ve ali razume o svoji bolezni,je vsak sam odgovoren za svoje zdravljenje, celo do te mere, da ima pravico odkloniti zdravljenje (ena temeljnih pravic!). Še več,denimo v kirurgiji mora vsak eksplicitno podpisat soglasje za poseg!
  Tako da nikar tako napadat tega moža glede zdravljenja s sodo bikarbono.
  Tudi glede avtoritet in uboganja morda le malo pretiravate.
  Ubogati je seveda treba, a vemo dobro, da to ni nujno dobra in prava reakcija.
  Besede, da je “vlada virus ukrotila” so morda še najbolj zakompleksane besede v vašem članku. Moramo paziti na bruna v lastnih očeh.

  • Hvala za komentar. Prav gotovo drži: “… vsak sam odgovoren za svoje zdravljenje, celo do te mere, da ima pravico odkloniti zdravljenje (ena temeljnih pravic!).” In po mojih izkušnjah zdravniki tudi tako ravnajo. Velikokrat sem slišal od hematologov prav to, da sem odgovoren sam. Tako sem tudi ravnal, se podučeval kolikor sem zmogel. Verjemite, da resnih člankov o levkemiji in o zdravljenju nisem prav nič razumel, pa sem vsaj malo “od foha” – pred več kot tridesetimi leti sem se na faksu učil o fiziologiji, patofiziologiji, o delovanju zdravil, … Preprosto ne razumeš drugega razen poljudne članke, ki ti na poljuden način predstavijo … “bulšit”. To pa razumeš in če si nekritičen, težiš zdravnikom. Primer iz članka – zdravljenje raka s pomočjo sode bikarbone in javorovega sirupa. Ponižna drža – kot pravim v članku: “… ponižna držo v slogu: “Ne vem vsega,” ali še bolje: “Ne vem veliko oziroma ne vem skoraj nič.” In zaupanje v to, da zdravnik pa ve. Pa ne le on. Zdravljenje poteka po protokolih, ki so plod znanja mnogih timov po svetu in plod znanja mnogih generacij. Meni se zdi napuh, da bi se kot laik vtikal v sistem, ki je na tak način postavljen. Jaz sem se odločil za držo zaupanja.

   Vse dobro želim.

   • Povsem sem z vami. Moja drža je kritično zaupanje.
    Sicer me je bolj zmotilo, da je vlada ukrotila virus.

    • Virus je zacasno ukrocen prav zaradi dovolj odlocnih ukrepov vlade, sprejetih na podlagi znanja stroke, kaj pa drugega! Ce ne bi bilo nobenega ukrepanja, bi se prosto siril in bi se okuzilo da danes namesto 3 procente mogoce 10 krat toliko ljudi. Bergamo se bi lahko zgodil in se se lahko zgodi v Sloveniji. Ali ce hocete, Madrid ali NY.

     Danes, ko je virusa v SLO ocitno relativno malo, so groznja predvsem sproscena potovanja preko drzavnih mej. Kadarkoli se lahko zgodita Brac ali Seul, ki sta v karanteni. V Seulu, kjer gre za drugi val, zaradi enega okuzenega, ki je obiskal stiri nocne klube. Na Bracu tudi zaradi domacina, ki je nevede prenesel virus iz splitske bolnice.

     Zdravje in bolezen sta vitalnega pomena. Zaupanje je bistveno. Vcasih so ljudje zaupali. Predvsem zaupali mami in ocetu, duhovniku, zdravniku in cesarju. Ce se podira zaupanje, ce je vsak sebi edini Bog, ni odnosov in gre svet s tecajev.

     • Vi in vaša stroka. Škodite stroki in škodite zaupanju vanjo.
      Že besede, da je “virus ukročen”, čeprav začasno, iz vas delajo nepoštenega intelektualca.
      Skupaj z vašimi interpretacijami “stroke” glede toplogrednih plinov ste se povsem diskreditirali.
      Kdor vam še zaupa sebi škoduje.

     • “Včasih so ljudje zaupali.”

      Danes pa preverjajo in svoj glas širijo preko spleta, pač še ni ukinjen.
      No, pa preverimo smrtnost tega virusa:

      Po Janezovi raziskavi, ena od najboljših v svetovnem merilu, je bil okužen vsak trideseti prebivalec Slovenije, to je preko prsta računano:
      2 000 000 : 30 = 66 6667 okuženih

      Uradno jih je umrlo okoli 100 ljudi, to je preko prsta računano:
      100 : 66 667 x 100% = 0,15 %

      Torej je smrtnost tega virusa podobna sezonskim gripam.

      Podobna? Khm! So tudi pri umrle pri prometnih nesrečah pripisovali sezonski gripi? To se je namreč zgodilo pri koronci, v Italiji seveda. Tako je bolnica dobila krepkih par tisoč evrčkov, da je za njim pospravila vse viruse. 😮

      Ja, kljub vsemu bomo pa trdili, da je Janez zmagal in nastopila je pomlad, kmalu bo pa še poletje! Ne bo mu več treba lanske slike s smučanja kazati kot letošnje!

     • AlFe,
      ne bodite tako zaverovani v eno samo smer. Poskusite razumeti, da Slovenija ne predstavlja celega sveta. Samo dva milijona nas je in v razmerah pandemije smo imeli veliko srečo, da se novi koronavirus med nami ni v večji meri razširil, še preden so bili uvedeni ukrepi za zajezitev okužb.

      Nenadzorovano širjenje okužb bi zagotovo prineslo veliko večje število umrlih. A vse kaže, da bi vas in nekatere druge šele lastna težka obolelost ali smrt vaših bližnjih prepričala o nevarnosti novega obolenja COVID-19.

      Že drugič vam razlagam, da je v Bergamu, po pojavu množičnih okužb s koronavirusom Sars-Cov-2, število umrlih v mesecu marcu 2020 porastlo za petinpolkrat v primerjavi s povprečnim številom umrlih meseca marca v petih letih prej, med 2014-2019.
      Po izbruhu koronavirusnih okužb je torej umrlo petinpolkrat več ljudi kot običajno. Epidemiologi ocenjujejo, da je prekuženost tamkajšnjega prebivalstva trenutno okoli 60-odstotna. Z novim koronavirusom je torej bila okužena dobra polovica prebivalstva, ob tem pa je umrlo petinpolkrat več ljudi kot običajno.

      Vi lahko smrtnost preračunavate, kakor hočete, a dejansko število umrlih pove, da je v okoliščinah nenadzorovanega širjenja novih koronavirusnih okužb, smrtnost mnogo večja kot pri običajni gripi.

      To, kar pišete, da so k smrtim zaradi COVID-19 v Italiji prištevali umrle v prometnih nesrečah, je velika neumnost. Take in podobne neumnosti je v italijanskem parlamentu razširjal popolnoma neverodostojen politik Vittorio Sgarbi, ki je se večji lažnivec in manipulator od slovenskih levičarjev. Njegove laži so se raznesle celo v Srbijo, od koder so mi poslali link s posnetkom njegovega govora v srbskem prevodu. Poguglajte malo, da boste videli za kakšnega tiča gre.

      V celotni Italiji je v zadnjih mesecih število smrti porastlo za 49 % v primerjavi s povprečjem preteklih petih let. Dejstvo je tudi, da se zaradi omejitvenih ukrepov, proti jugu države okužbe niso tako agresivno razširile kot na severu države.

      Prav lahko bi se novo obolenje, podobno kot v Bergamu, razširilo tudi po Sloveniji, če npr. ne bi bil preklican Bocellijev koncert z veliko obiskovalci iz Italije.
      Na otoku Braču je en okuženi hipoma prenesel okužbe na 22 drugih ljudi.

      Tudi vse to so podatki in številke, s katerimi lahko računate in jih preračunavate v slovenske okoliščine.

     • Gospa Vanja,
      jaz govorim eno, vi govorite drugo. Jaz govorim o smrtnosti virusa, vi govorite o razširjenosti virusa.

      In to je vse, kar mislim z vami spregovoriti. Saj imate nekaj za bregom, nekaj velikega za bregom pa ne zmorete enostavnega dialoga.

     • AlFe,
      na osnovi v Sloveniji zbranih, relativno skopih podatkov, izračunavate smrtnost v Sloveniji in ne smrtnosti zaradi novega koronavirusa nasploh.
      Ne vem, kaj imate za bregom, vidim pa, da vztrajate na stališču, da gre pri novem koronavirusnem obolenju pravzaprav za nedolžno sezonsko gripico.

      V Sloveniji je ocenjena prekuženost prebivalstva nizka. Tam, kjer se je virus veliko bolj agresivno širil in se je z njim v kratkem časovnem obdobju dejansko okužilo veliko število ljudi, je definitivno povzročil veliko umiranja, vsekakor precej več kot navadna sezonska gripa.
      To kažejo stvarni podatki, ki niso za nobenim bregom, ampak jih lahko takoj najdete na medmrežju.

      S vidika množičnega umiranja torej ni dobro, da se z novim koronavirusom v istem časovnem obdobju okuži veliko ljudi.

      Zdravniki o novem koronavirusu še ne vedo, koliko časa je oseba, ki je obolenje premagala, imuna na ponovno okužbo. Veliko je še neznank o COVID-19. Tudi učinkovitega zdravila in cepiva še niso in najbrž ne bodo prav kmalu iznašli.

      Ne vidim nobenega smisla v slepljenju, češ saj gre za navadno gripo. Verjamem pa, da se kljub takemu razmišljanju, tudi vi obnašate samozaščitno in ne rinete po nepotrebnem v situacije, ko bi lahko staknili to okužbo 😊

      Pristop, ki bi omogočal, da bi se novo koronavirusno obolenje nenadzorovano širilo, ljudje pa množično umirali, se mi trenutno res ne zdi smiseln.

      Mislim, da imate nekaj za bregom kvečjemu vi, saj vas to, da je Janez Janša aktualni premier, očitno veliko bolj vznemirja in muči kot mene.

     • Še to vam povem, AlFe, da v enem kotičku in bolj potiho gojim tudi optimistična razmišljanja in to takšna, na katera zdravniki ne upajo računati.

      Upam namreč, da bi se z novim koronavirusom utegnilo zgoditi podobno, kot s Sars-Cov-1, ki je bil sicer bolj smrtonosen od tega zadnjega in se ni tako hitro razširil povsod svetu, a je v nekem trenutku iz populacije skrivnostno izginil. Za zdaj se umik novega koronavirusa še ne nakazuje, a upanje ostaja..

      Menim, da je v danih razmerah pametneje računati s slabšim potekom stvari in biti pripravljen na težji scenarij.
      Če bodo nato zadeve potekale boljše od pričakovanj, bomo lahko samo veseli.

 7. Sijajen prispevek, predstavitev »junakov« in družbenih razmer sedanjega trenutka! Čestitam! Tega na smrtni postelji, naj se Bog usmili, kolesarja pa se izognimo in si zaželimo, da nam ne prekriža poti!

 8. Gospod Aleš Čerin: Čez dva, tri tedne lahko pričakujemo drugi val epidemije

  Kdo je gospod Aleš? Na spletu lahko beremo:
  Aleš Čerin, slovenski odvetnik, politik in poslovnež, * 1949. Leta 2006 je bil na Listi Zorana Jankovića izvoljen v Mestni svet Mestne občine Ljubljana in bil nato imenovan za podžupana. Po izobrazbi je farmacevt, dolga leta je delal v farmacevtski družbi LEK. Od leta 2003 ima podjetje za izobraževanje in svetovanje Edusatis d.o.o. (analitika, organizacija laboratorija, vodenje ljudi).

  Menim, da mu dosedanje delo ne daje verodostojnosti za tako udarni naslov, kot si ga je privoščil. Zato bom jaz še kar naprej zaupal zdravnikom iz prvih bojnih vrst:

  Dr. Matt Strauss: Ne glede na to, koliko upanja so politiki vlagali v respiratorje, le-ti niso čudežno zdravilo za koronavirus in so v resnici za pacienta celo škodljivi.

  Na škodo, ki jo lahko povzročijo respiratorji v primeru covida-19, je pred slabim mesecem opozoril prof. dr. Velo Markovski, zdravnik specialist infektologije in pulmologije ter bivši direktor klinike za infekcijske bolezni v Skopju. V televizijskem prispevku dr. Markovski razloži, da je pojav t.i. akutnega respiratornega distresnega sindroma (ARDS) oziroma akutne dihalne stiske epidemiološko tesno povezan s pričetkom uporabe respiratorjev. Približno 16% pacientov, ki so 4 ure priključeni na respirator, razvije ARDS; polovica jih umre. Omeni tudi študijo, v kateri so opazovali 180 enako kritično bolnih pacientov – v tej študiji je umrlo 54% pacientov, priključenih na respirator, in 46% pacientov, pri katerih ventilacije niso uporabili. Njegov sklep je, da je del pacientov s covidom-19 na Kitajskem in v Italiji umrl zaradi preagresivnega zdravljenja oziroma zdravljenja, pri katerem se namesto dejanskega stanja pacienta spremlja le parametre (npr. saturacijo kisika). Opisuje paciente na intenzivni negi, ki jih je videl na posnetkih iz Italije in ki so jih po njegovem mnenju prekmalu priključili na respirator. Svari pred tem, da bi države bivše Jugoslavije, kjer smo imeli infektologijo na zelo visokem nivoju, prevzele protokole zahodnih držav, in izrazi upanje, da Makedonija ne bo kupila dodatnih respiratorjev.

  Tudi naši zdravniki poročajo, da v umetno komo in na invazivno mehansko ventilacijo (intubacijo) dajejo paciente, ki se ne počutijo tako bolne. Vendar ne vsi: zdravnik Rihard Knafelj kristjanom odreka dostop do ventilatorjev, saj imajo ti Jezusa!

  Visoko smrtnost v Italiji napačnemu zdravljenju pripisujeta tudi italijanski študent medicine Paolo Orlando in njegov oče dr. Antonio Orlando, zdravnik z več kot 40 leti izkušenj s področja pulmologije. Po njunem mnenju je verjetno, da velik del ljudi, ki v Italiji umrejo “zaradi covida-19”, v resnici umre zaradi neravnovesja med kisikom in ogljikovim dioksidom, ki ga povzroči omenjeno zdravljenje.

  Naj bo dovolj. Ja, gospod Aleš! Ali ste:

  a) strokovnjak pulmolog
  b) čudaški stručko
  c) plačanec, ki straši ljudi

  • AlFe,
   zopet vi in vaše neinteligentne insinuacije.

   Ne bi potrebovali inteligence robota za prepoznavo obrazov, da bi ugotovili, da Aleš Čerin na vašem linku z Wikipedije ni ista oseba kot avtor pričujočega članka.
   Če ste že guglali in si pri tem domišljali, da ste nekakšen detektiv, potem bi lahko kliknili na ‘slike’ in takoj ugotovili, da je politik Aleš Čerin z liste ljubljanskega župankoviča zgolj soimenjak gospoda Čerina, ki že mnogo let objavlja članke na Časniku.

   Toda vaš cilj je bil s hudobnimi insinuacijami odvzeti verodostojnost vsebini članka gospoda Čerina. Pa ste zgolj pljunili v lastno skledo in sebi odvzeli vso verodostojnost – kot že tolikokrat doslej, ko ste se v farizejski maniri spravili ‘ad personam’ na avtorje člankov in na sokomentatorje.

   Pričujoči članek je bil prvič objavljen pred dobrim mesecem dni in vsi, razen vas, lahko iz dejanske vnovične rasti števila okužb v Sloveniji razumemo, da je imel gospod Čerin prav že v naslovu članka. Po sprostitvi vseh omejitvenih ukrepov se je v Sloveniji število okužb COVID-19 zopet povečalo in bo eksponentno naraslo, če prebivalci Slovenije ne bomo ničesar ukrenili, da bi preprečili vnašanje in širjenje okužb v državi. Na to v javnosti stalno opozarja tudi zdravnica dr. Beovičeva.

   Vi pa zopet ponujate izjave nekih ekscentričnih posameznikov, ki so si, predvsem z veliko domišljije in brez kakršnihkoli znanstvenih dokazov, izmislili lastne hipoteze o COVID-19.
   Razložite mi, kako je nek skopski zdravnik iz televizijskih posnetkov diagnosticiral bolezenske znake in ugotovil, da so postopki njegovih italijanskih kolegov napačni?

   Naj vas spomnim na slovenskega zdravnika-politikanta dr. Kebra, ki je – v korist levičarske politične agende sesuvanja aktualne vlade – zlorabil svojo zdravniško avtoriteto, ko je na rtvslo javno lagal o “spiskih smrti” v DSO-jih!

   Lahko si mislimo, da je tudi ta makedonski zdravnik, z nasprotovanjem nakupu respiratorjev, sledil neki politični agendi. Hipoteze makedonskega doktorja so bile objavljene že pred več kot dvema meseca (v prvi polovici aprila 2020), na neki zasebni tv. V tem času so že mnogi oporekali njegovim hipotezam. V Makedoniji so razmere v zdravstvu še dosti slabše kot v Sloveniji. Kronično jim primanjkuje denarja in sredstev. Respiratorji so relativno dragi in aprila meseca, sredi pandemije COVID -19, jih je bilo zelo težko nabaviti. Podobno kot v Sloveniji Šarec, je tudi v Makedoniji v januarju 2020 odstopil levičarski premier Zaev. V Makedoniji so bile napovedane predčasne parlamentarne volitve aprila 2020, a jih je oblast zaradi epidemije COVID-19 prestavila v julij 2020. Vse dogajanje od aprila do današnjega dne preveva duh predvolilne kampanje.
   Kaj pa če se je makedonskim neosocialistom (ekvivalent slovenskim lažnivim neosocialistom stranke SD) takrat zazdelo oportuno, preko svojega eksponenta sprožiti govorice, da so repiratorji odveč ali celo škodljivi – ker respiratorjev niso bili sposobni nabaviti in so bili v tem oziru odvisni od evropske pomoči?

   https://mia.mk/eu-donation-of-12-ventilators-handed-over-to-two-hospitals-in-skopje/?lang=en

   Seštejte navedeno, uporabite razum, če hočete mnenje skopskega zdravnika celostno oceniti.

   Epidemiološke razmere zaradi obolenj COVID-19 so se do danes v Makedoniji zelo poslabšale. Navajajte sveže zdravstvene podatke, če že hočete nekaj pametovati, sicer izpade vaše kopiranje  in raznašanje tujih “modrosti” popolnoma neverodostojno.

   • ???

    V SLO sta mogoče dve osebi, ki bi lahko strašile s takim naslovom. In Aleš Čerin in pa Vanja nista ti dve osebi. Taki bombastični naslovi lahko pridejo samo od zdravnikov v prvi bojni vrti, ki jih Kitajci ubijajo, Vanja pa za pričetek omalovažuje.

    Se pa vidijo učinki elitne komunistične šole na Janezu&pajdaši: “Če dejstva ne potrjujejo voditeljevo mnenje, toliko slabše za njih!”

    • AlFe,
     dejansko vi omalovažuje slovenske zdravnike in vse medicinske delavce, ki se ob oskrbi pacientov s COVID-19 potijo v neudobni medicinski zaščitni opremi, da ne bi raznašali smrtonosnih okužb, medtem ko se vi, v udobju domačega fotelja, razpisujete o COVID-19 kot o navadni gripici in “modrujete” o nekih nedokazanih “hipotezah”!

     Ne vem, posledica česa je vaše nakladanje, možno, da imate od tega politične ali drugačne neposredne koristi.

     Zagotovo pa se iz vašega nakladanja razbere, da niste ravno bistri.

 9. Nekam star članek se zdi?!
  No, vseeno. Ni problema za nas. Novih 6 mlrd€ pa bo. Kaj je to za našo ekonomijo. Sitnica. Kajne, Vanja! Goreča podpornica ukrepov, samoizolacije in vsega.

 10. Nekateri ukrepi ne stanejo veliko. So pa temelj v preprecevanju sirjenja infekcij. Nosenje mask, dezinfekcija rok, varna socialna razdalja 1,5 metra ( ob tem da se tudi na tej razdalji ne govori glasno cloveku v obraz, ne kiha ali kaslja nezasciteno).

  To je osnova in to ni drago. Obenem je koristno ali nujno, ce niso dovoljena mnozicna druzenja brez zascite. Videli smo, kaj se je zgodilo z Dokovicevim teniskim turnirjem. Nocni klubi, koncerti brez razdalje bi morali odpasti. Vec inspekcije tudi v lokale, saj se premalo uposteva pravila. Previdnost pri potovanjih. Karantena ali celo prepoved od tam, kjer je situacija epidemiolosko neobvladana.

  Ne vem, na podlagi cesa Ales Cerin ( on ni Jankovicev podzupan, ampak nekdanji vrhunski profesionalni kolesar) decidirano napoveduje drugi val cez 2 do 3 tedne. A ta scenarij je tudi mozen. Epidemija se pri nas in v svetu zal v glavnem odvija tezje od napovedi.

  • Gede splošnega nošenja mask in socialne distance ne znate prav dobro izračunati gospodarske posledice. Maske res ne stanejo veliko. In tudi korisitjo ravno toliko, nič.

   • Pa se hudo motis. Maske zelo zmanjsajo verjetnost prenosa okuzbe, tudi ce virusov ne zadrzijo 100 odstotno. Ker je pomembna za okuzbo kolicina virusov, ki se naenkrat prenese.

    Verjetno maske same ob striktni in pravilni rabi za faktor okoli 10 krat zmanjsajo stevilo okuzb.

    • Tebi nima smisla razlagat, ker obračaš argumente nestrokovno.
     Ti je res treba znižat plačo za 10 do 20 odstotkov, da boš nehal to počet?

     • Kar je nevarno je, da se ljudje obnasajo, kot da je vse mimo. In je prav zato mozno, kar pravi Cerin. Potem pa preplah, ko bo vrag vzel salo.

      Vlada je s krizo zelo dobro upravljala. Kar ji zamerim, da ljudem ocitno ni dala dovolj jasno vedeti, kar je res bistveno pri zaustavljanju te grozljive epidemije. Ne policija na cestah, da kontrolira in kaznuje prehajanje obcinskih mej. Ampak preprecevanje mnozicnih zbiranj brez distance in brez zascite!

      Zakaj slovenska oblast dopusca mnozicne proteste in jih ne razzene?! A nismo videli policije na Dunaju in Berline, ki fizicno odnasa protestnike? Policije na Nizozemskem, ki jih razganja z vodnimi curki ali v Franciji s solznim plinom?

      To je napacen signal Slovencem, da se take tempirane bombe covid okuzbe dopusca! Ker se potem drzavljani povsod tako pismeuhovsko obnasajo, ne samo na zblojenih levicarskih protestih!

     • spet se sprenevedaš!
      Protestniki imajo sedaj že zgodovino. Ušli so skozi vladno sito, če hočeš.
      In ta zgodovina je statistični eksperiment, ki vam jemlje vaše namišljene argumente za ukrepe.
      Masovni protesti niso prinesli nobenega vpliva na okuženost.
      Kmalu ne bo več pomagalo nobeno kričanje in vpitje in ves socialni teror, ki ga izvajate. Ljudje ne bodo jemali takih ukrepov resno.
      Žal to res lahko poslabša situacijo. Vendar ne morete z objestnimi ukrepi proti resnim problemom kot je epidemija. Z izkrivljanjem stroke. Ljudje potem to nehajo poslušati.
      Kolk nižjo plačo rabiš? 10 ali 20, izberi številko.
      Ali pa Vanja, naj pove koliko ima preveč pokojnine. Poglejmo kako ste pametni vsi vi, ki izvajate tak silovit socialni pritisk, ki uničuje gospodarstvo, vaše plače in pokojnine.

     • Ste me spet klicali, Zdravko? Potrebujete moj nasvet? Proti vsemu, kar vas muči, pomaga čajček. To je moj nasvet 😊

      Pa še na spodnjem linku vam posredujem nekaj, kar vas bo gotovo razvedrilo… ustanovite iniciativo na FB (to je zdaj ultramoderno, kaže, da tudi v ZDA, ne le v Ljubljani) in sicer iniciativo za svobodo dihanja, pritegnite ekipo somišljenikov, nato si natisnite izkaznice… in rešeni boste nošnje mask… preprosto kot fižolova mineštra:

      https://siol.net/novice/svet/v-trgovine-poskusajo-vstopiti-s-kartico-ki-jih-oprosca-nosnje-mask-528779

      P.s.: pokojnina – kaj je to?

     • Zavajas non stop. Predlagam striktnost pri zgoraj navedenih treh temeljnih preventivnih ukrepih, ki stanejo minimalno in prizadenejo gospodarstvo minimalno. Ce bi to vsi ljudje upostevali, ne bi gospodarstva ( vsaj v 95 , ce ne 99 procentih), niti solstva bilo potrebno cisto nic ustavljati. Pisem isto, kar trdi vrh nase stroke z infekcijske klinike, instituta za mikrobiologijo in z NIJZ zdaj, ko tam na celu ni vec nesposobne politicne nastavljenke. Torej Beoviceva, Tomazic, Ihan, Petrovec, Poljak, Krek, Fafangel itd. Ce omenim samo nekatere upostevanja vredne slovenske reference.

     • Pa še to, da ne pozabim: morda bi se še bolje počutili, ko bi vam uspelo predlagati ameriškemu predsedniku Trumpu, da tudi naju z IFom in nama podobne zagovornike samozaščitnega obnašanja proti širjenju koronavirusnih okužb s Sars-Cov-2, razglasi za nasilne teroriste in sicer za nasilne socialne teroriste – ko že ocenjujete, da izvajamo socialni teror in pritisk nad vami – svobodnjaki…ali kako si pravite?

     • Jaz zavajam? Ti se sprenevedaš, predlagaš stvari ki sedaj vemo, da niso aktualne. Ves čas se arogantno delaš, da so ukrepi pravilni, čeprav te sedaj že podatki demantirajo.
      Saj lahko v nedogled trdiš isto, komu mar?!
      Ljudje to jemljejo vse manj resno in to je edino kar šteje. Oblast ni sama sebi namen.
      Jaz pa nimam nič več proti ukrepom. Celo pozdravljam jih. Povsem odveč je Vanjin svobodnjakarski cinizem, ker jaz nisem nikoli ničesar opravičeval s svobodo. Če že, imata oba svobodo da se zapreta v stanovanje, si dasta masko gor in molčita na varnem.
      Ne vtikajta se v to, ker je edino vajina škodoželjnost lahko razlog.
      Ko boš imel 10% manjšo plačo, boš prodal to vlado za nič!
      Janšo bodo odnesli iz parlamenta, pa ne boste niti pisnili. Janša ve, da se ne more na vas zanesti niti toliko kot je črnega pod nohtom.

      Vidva škodoželjna destruktorja, naj bo po vajino. Dajmo zapret vse še enkrat. Ni problema. Mene ni strah, nimam nič proti. Narod se obnaša neodgovorno in naj bo torej tako. Distancirajta se sama, nabijta si maske gor in pejta že v samoizolacijo!
      Janša vama bo dal plačo. Ne skrbita.

     • Zdravko,
      kaj pa karte za Bocellijev koncert ste imeli kupljene?

      Če ste jih imeli, ste morali biti zelo razočarani… kajti bržkone tudi odpoved njegovega koncerta prištevate k mnogoterim izgubljenim ekonomskim priložnostim zaradi socialnoterorističnih omejitvenih ukrepov…
      …pa četudi bi njegov koncert pomenil pravo biološko bombo za Slovenijo in tiste tuje države, od koder so v Ljubljano že prišli številni obiskovalci zadnji hip odpovedanega koncerta… podobna biološka bomba je bila za Italijo in Španijo nogometna tekma med Atalanto in Valencio.

      https://www.domovina.je/andrea-bocelli-je-bil-pozitiven-na-koronavirus-tri-dni-po-odpovedanem-koncertu-v-ljubljani/

    • Zdravko,
     kje ste videli napisano, da bi midva z IFom hotela ponovno vse zapreti? Vsi vemo, da tako ne bo šlo. Lahko pa se vsi obnašamo tako, da vsaj otežujemo in upočasnjujemo širjenje morebitnih okužb, če tega že ne moremo popolnoma preprečiti.

     Ampak zdaj vi se sprenevedate, da pozdravljate ukrepe… ob tem, ko jasno izražate, da vam je pretežko natakniti masko čez usta in nos, kadar ste v zaprtih prostorih v bližini ljudi, za katere ne vi ne oni ne veste, ali je kdo med vami okužen. In vam je pretežko razkuževati si roke.

     Ja, fino in še dobro, a ne, da vam ni treba v kompletni zaščitni opremi skrbeti za obolele s COVID-19, da ne bi širili okužbi – saj bi umrli od napora!
     Še dobro, da to delajo drugi namesto vas…

     • Zdravko,
      balkanska modrost pravi: “Kdor vas ne pozna, bi vas drago plačal.”

      Časnikov portal obiskujem od leta 2014, ko je bil portal še v komentatorskem razcvetu.
      Kolikor pomnim, se komentarji pod vzdevkom ‘Zdravko’ pojavljajo že vse od leta 2014. Z iskanjem člankov na portalu se da ugotoviti, da se Časnikovih razprav udeležujete najmanj od leta 2011, torej dlje kot jaz, mogoče celo vse od ustanovitve Časnika.

      V tem obdobju se je na Časniku zvrstilo veliko število komentatorjev. Najbolj burne razprave so potekale ob udeležbi levičarskih provokatorjev, zagovornikov komunizma, zanikovalcev zločinskosti titoizma, promotorjev istospolnih porok in posvojitev, zanikovalcev obstoja Boga ipd… pod različnimi vzdevki: Carlos Contreras, Aladar Bergles, Lenko Primc, obveznoime, Koltur itd… S časom so ti provokatorji izginili s portala.
      Izostali pa so tudi  komentatorji nasploh. Verjetno ste opazili, da se je število komentatorjev do danes skrčilo na dobrih deset ali še manj, naju vštevši.

      Sami svoj komentatorski slog gotovo ocenjujete kot imenitnega, a mene in še koga drugega vse do danes še niste prepričali, da ga odlikuje kultivirana, vljudna in argumentirana razprava. Kvečjemu drugače: običajno so bili vaši zapisi osorni in osebno žaljivi do sokomentatorjev, s katerimi niste soglašali – kakor bi hoteli te ljudi utišati in nagnati s Časnikovega portala.

      Drži pa, da se v preteklih letih niste kaj dosti spotikali ob moje komentarje oziroma obme osebno. A zadnje mesece vas je nekaj pičilo, da ste me – trdno prepričani, da odgovarjate ženski in namesto da bi svoje nasprotovanje mojim mnenjem podprli z argumenti – začeli nekulturno obkladati s primitivnimi, moško šovinističnimi pripombami o dolgem jeziku, prepirljivosti, histeričnosti in še čem. Hoteli ste me utišati, tako kot me hočete utišati zdaj z vašim ukazovalnim “dovolj je bilo!”

      Kdo ste, Zdravko?
      Ali imate uredniško pooblastilo, da me lahko na portalu utišate? Ste mi morda v aprilu vi onemogočili komentiranje z mojim prvotnim vzdevkom Vanja (brez črtice na desni)?

      Te najine razprave ne dojemam kot prepir in mislim, da mi, kot že večkrat poprej, prepirljivost očitate le zato, ker vam manjka vsebinskih argumentov. Pravzaprav se vam jih sploh ne ljubi iskati.

      Če že hočete, da je po vaše, bi se morali zavedati, da sta za prepir vedno potrebna dva.
      Pod tem člankom ste dvakrat omenili moj vzdevek, izzvali ste me z vašimi neumestnimi opazkami ter priklicali moje odgovore. Na koncu mi očitate prepirljivost, ker vam moji odgovori niso pogodu! Mislim, da ste zadnji, ki tu lahko pridiga o prepirljivosti. Morda boste najbolj zadovoljni, ko boste na forumu ostali sami.

      Ker ste očitno firbčni:
      nisem upokojenec, od države ne dobivam denarja, niti posredno, niti med koronakrizo ne. Nisem ne član ne plačanec kake politične stranke, ne delam za nobeno nevladno organizacijo. Služim s svojim delom.
      Da bi izvedeli več od tega, se vas  pač ne tiče.

      Da mi bo Janševa, ali katerakoli druga vlada, kaj dala ali vzela, so vaše blodnje.
      Ja, seveda se lahko zgodi, da me bo “obdarila” z višjimi ali z nižjimi prispevnimi stopnjami in obdavčitvami – tako kot ostale državljane in tako kot pretekle in prihodnje vlade – nič novega pod soncem.

 11. Nekateri se dobesedno sprenevedate ali pa hote nagajate. Danes je preverba znanih oseb otročje lahka zadeva. Za take stvari imamo Google. Vedno se da na netu vse preveriti, predno kaj zapišete o določeni osebi: od pravilno zapisanega priimka, do tega, kaj konkretne oseba je in kaj dela.

 12. Zaradi gripe je v Sloveniji umrlo 160 bolnikov
  2. april 2019 ob 08:07
  https://www.rtvslo.si/zdravje/novice/zaradi-gripe-je-v-sloveniji-umrlo-160-bolnikov/484309
  ==========================================================
  Skupno število umrlih tako ostaja 111.
  26. junij 2020 ob 10:42
  https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koronavirus/v-cetrtek-potrjenih-11-novih-okuzb-najvec-na-skofljici/528530
  ==========================================================
  Pomembno je, da slavimo Janeza, kako je premagal korono in nas rešil. Za nagrado predlagam dosmrtni mandat predsednika vlade.

  • AlFe,
   spodbudno je, da vas moje oporekanje vašim “hipotezam” izziva k več brskanja za podatki po medmrežju. Ampak…

   …ko ste se že dokopali do članka, za katerega se vam je na prvi pogled zazdelo, da podpira vaše komentatorsko zastopanje “hipotez” o COVID-19 kot “navadni gripici”, bi se morali vsaj malo poglobiti in o teh rečeh razmisliti.
   Recimo vsaj toliko, da bi poskusili ugotoviti, koliko slovenskih državljanov je sploh bilo okuženih z različnimi virusi gripe, ob tem ko jih je 160 umrlo. Če bi razmislili, bi hitro ugotovili, da vam članek ne podaja relevantnih podatkov za primerjavo smrtnosti zaradi gripe s smrtnostjo zaradi COVID-19.

   Polagam upe v to, da boste morda razumeli razlago mikrobiologa in imunologa doktorja Alojza Ihana.
   Poudarjam, da je razlaga poenostavljena, da bi jo lahko razumelo širše občinstvo, a vseeno je treba brati pozorno in sproti preverjati, ali smo prebrano razumeli.

   Upam, da na koncu ne boste zaključili, da se pisci na mmc portalu in vi bolje spoznate na mikrobiologijo, virologijo in imunologijo kot zdravnik dr. Ihan.

   https://zurnal24.si/amp/zdravje/alojz-ihan-na-enostaven-nacin-razlozil-razliko-med-gripo-in-covid-f19-346952

   Vaša obsedenost z “Janezom” je bolestna, podobna kot pri slovenskih levičarjih.

Comments are closed.