A. Zorn, Reporter: Slivnikove teze o Kučanovem klanu še vedno držijo

4

To je za knjižni žanr, ki ga je Slivnik s svojo drugo knjigo na Slovenskem moderniziral in uveljavil, mnogo. Na videz gre za publicistični zapis sprotne politike, ki je lahko na ravni bloga ali kolumne, v resnici za mnogo več. Ta mnogo več je knjiga, ki formalno zahteva trdno usklajeno vsebino, poglobljeno analizo in cilja dalje od oglašanja v medijih, ki sledi politiki. Knjiga ima smisel, če ostanejo njene vsebine žive dalj časa. Toliko vsaj, da postane neizbežni vir za zgodovinopisje.

In to se je s Kučanovim klanom zgodilo. Kdor hoče razumeti na videz paradoksalno dogajanje slovenske politike in gospodarstva sedanjega časa, mora pogledati v Slivnikovo knjigo. Tam so zarisane korenine, brez katerih tega dogajanja ne moremo poglobljeno razumeti. In treba je poznati zgodovino socialističnih imperijev in komunističnega lagerja in seveda logiko, po katerih so delovali, da lahko takšno analizo napišeš. In tu je Slivnikova izjemna moč in lucidnost. Vse to zelo dobro pozna in na ravni te matrice tudi vizionarsko razume dogajanje po osamosvojitvi na Slovenskem.

Vse slabo namreč še drži. Logika podtalnih oblastniških tokov, sredstva za ponovni prevzem oblasti starega režima in njegovi ljudje. Žalostna knjiga, kot sem napisal ob njenem nastanku. Danes je žalostna še bolj, ker se je vse, kar se je takrat zdelo nekoliko bujna domišljija teorije zarote, zares zgodilo. In to mnogo huje, kot si je Slivnik takrat lahko predstavljal.

Ni mogel predvideti, da bo družbeni ideal spet postal socializem, izpod katerega se je mlada država osvobodila. Še več, da bo lahko Jugoslavija, ki se je potapljala in bi bila danes Venezuela sredi Evrope, postala zaželena hrepenenjska norost močne mlade politične struje, da gospodarstvo ni več sredstvo za materialno življenje države, ampak samo samomorilska roka mafijske moči, ki je namenjena sami sebi in ničemur drugemu. In da se bo zgodovina začela dogajati kot za zdaj še nekoliko civilna ponovitev revolucije v drugi svetovni vojni.

Zato se zdaj piše nova zgodovina osamosvojitve Slovenije. Taka, ki bi naredila tiste, ki so jo skušali preprečiti, za prave osamosvojitelje. Že stopajo brez sramu po preprogah državnih proslav. Ko bo to uspelo, ko bo potvorjena zgodovina postala uradna, prišla bo tudi v učbenike z novimi imeni vred. Zdaj je tam še ni. Takrat pa bo izbruhnila v vseh knjigah naenkrat, ob fanfarah svobodnih medijev nove demokracije. Lahko bi bilo še slabše. Ko je Stalin pisal zgodovino na novo in si postavljal spomenike v enciklopedijah, je stare protagoniste pobil, zgodovinarje pa poslal v lagerje, kjer večinoma niso preživeli.

Tega, da osamosvojitev Slovenije ni več središčna vrednota državne zgodovine, si Slivnik še ni mogel predstavljati.

Več lahko preberete na reporter.si.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


4 KOMENTARJI

 1. Sprašujem Urednika, kako to, da se ne da komentirati članka g.Grande?
  Prosim, lepo, seveda, za odgovor ali pa “primaknite” funkcijo k zelo dobri stvari izpod peresa velikega človeka.

  Hvala.

 2. Hvala avtorju, g.Zornu za spominjanje na velikega disidenta, g.Slivnika.

  Kar se pa Kučanove bande tiče je pa stvar jasna. Toliko so zavozili, pokradli, skregali narod in zapeljali mlado in še kako generacijo več s svojo multikorupcijsko in odvisniško odprto in multikulti kriminalno družbo kontroliranega kaosa,
  da si lahko samo še bolj srčno želimo naravnih ujm in katastrof velikih razsežnosti, hudega potresa, navala arabskih in sploh, muslimanskih hord posiljevalskotatinskih migrantov, da bo deželo, tako kot je, čimpreje pobral Hudič s Kučanovo, Golobičevo, Roterjevo, Mencingerjevo, Mramorjevo in Cerarjevo satanistično zalego vred.
  Ker drugega tukaj ne pomaga čisto nič več.Ostan3e samo še bič Božji po Sodomi in Gomori botra Kučana, Antikrista z nulto toleranco.
  Putina pa prosim, da pri Ruski kapelici oznani Urbi et Orbi, kdaj, vsaj približno, kani zajahati strupeni Zahod,
  da si nakupimo čiste vode, da ne bomo pomrli od njegovih rokovnjaških atomskohidrogenskih in neutronskih bombard brez kaplje vode na ustnicah.
  Velika rusjaška Laž. Pesjanska Laž-kot vedno zadnjih 200 let.Tiranh stoji sredi pravoslavne katedrale in se vehementno križa čez široka ramena, laže skozi našobljene suhe ustnice in za hrbtom drži nabito TT-ejevko.
  Kapljo vode hočem, kapljo v kateri, eni sami, se vidi vse fantastično Stvarjenje našega Gospoda, Boga Očeta!

  Vstanite! Vstani, Ivan Kramberger in povej elegijo groze Kučanu, ki ga čaka in čaka vso njegovo Bando napuhnjencev.
  Vstani, Ana Politkovska in Boris Nemcov in zapojta sonetni venec ruske Apokalipse, Putinu!

  Nikakor konca Tiranov. In na oblast so prišli, seveda, ker so vrgli “nepravični in nesocialni prejšnji sistem”.
  Plaha-plaha!Satanisti.
  Proč s Satanom, izgini!

 3. Knjigo sem bral že pred leti. Odlična grozljivka iz resničnega življenja. Izhod iz teh razmer je samo molitev in zaupanje v Boga, Marijo in priprošnje tisočev mučenikov, ki niso zaman trpeli in umrli. Človek obrača, Bog pa obrne. Tudi propad komunističnih držav in naša osamosvojitev sta prišla nepričakovano in nenadejano. Prišla bo tudi osvoboditev Slovenije.

Comments are closed.