24ur: Janković naj bi prejemal podkupnino, od farmacevtke naj bi zahteval spolne usluge

21

Janković naj bi dve leti sprejemal podkupnino od šefa KPL-ja. Od vsakega posla je bojda dobil 10 odstotkov, naj bi nakazovali prisluhi. Preiskovalci NPU preiskujejo tudi nezakonito posredovanje pri zaposlitvi javnega uslužbenca. Neuradno naj bi od farmacevtke župan pričakoval spolne usluge.

Preiskovalci Nacionalnega preiskovalnega urada (NPU) so na območju ljubljanske policijske uprave na podlagi sodne odredbe opravljali 12 hišnih preiskav, od tega dve še vedno potekata. Protipravna premoženjska korist, ki jo preiskujejo, znaša 150.000 evrov, osumljenih pa je osem oseb, je pojasnil direktor NPU Darko Majhenič. Policisti so obiskali tudi Mestno občino Ljubljana.

Janković prejemal podkupnino?

Po poročanju novinarjev 24UR podatki policijskih prisluhov in tajnega opazovanja razkrivajo, da je župan Ljubljane Zoran Jankovič dve leti sprejemal podkupnino od Ranka Mimovića, šefa ljubljanskega komunalnega podjetja. Od vsakega posla, ki ga je občina KPL-ju plačala v naprej, naj bi dobil 10 odstotkov. Kot še poročajo, naj bi po gotovino hodil kar njegov sin Jure Janković, ki je bojda po vsakem obisku od tam odnesel od 50 do 100 tisoč evrov. Ta naj bi od Mimoviča denar terjal celo po tem, ko je bil nekdanji šef ljubljanskega komunalnega podjetja že v priporu na ljubljanski Povšetovi.

Janković je po informacijah novinarjev 24UR osumljen tudi nezakonitega posredovanja pri razpisnih pogojih za dela na vodovodu podjetja Vodovod in kanalizacija. Zahteval naj bi spremembe razpisa, da se je lahko nanj prijavil tudi KPL, ki sicer pogojev ni izpolnjeval.

Neuradno sta torej jemanja podkupnine osumljena Zoran in Jure Janković, dajanja podkupnine pa Ranko Mimović, poročajo.

Janković v zameno za spolne usluge farmacevtki našel službo?

To pa še ni vse, kar naj bi ujeli preiskovalci. Kot je pojasnil direktor NPU Darko Majhenič, se eno od kaznivih dejanj nanaša na nezakonito posredovanje pri zaposlitvi javnega uslužbenca. Neimenovani viri naj bi novinarjem oddaje 24UR potrdili tudi, da je v prisluhe ujet tudi županov nespodoben pogoj. V zameno za posredovanje pri direktorju družbe Lekarna Ljubljana naj bi od tedaj brezposelne farmacevtke pričakoval spolne usluge. Ta je danes zaposlena v eni od enot, poročajo.

V organizaciji Trasparency International Slovenia ob informacijah opozarjajo, da ima tovrstna nespodobna zahteva, tudi če ne bi bila uslušana, nedvomno znake korupcije, zlorabe moči in spolnega nadlegovanja, ki se kazensko preganja.

Več lahko preberete na 24ur.com.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


21 KOMENTARJI

 1. Ne vem, kako je z Zoranom Jankovičem, a za Zorana Jankovića mi dokazi ne delujejo pretirano prepričljivo. Če prav razumem, datumi ne štimajo. Skratka ni mi všeč, če se s tako resno tematiko (ki sem ji sam pripravljen skoraj enako sistematično prisluhniti kot ovadbam za pedofilijo) morda kdo igra za potrebe političnih spinov.

  Pa da ne bo pomote. Janković mi ni več pretirano simpatičen. Podobno kot pri kazensko ovadenem ljubljanskem patriarhu se mi pri obeh dokazi za tipično srbski "gazda" slab odnos do korupcije zdijo prepričljivi. A igranje s spolnimi ovadbami, da bi pozneje razvrednotili prave dejanske prijave spolnega nasilja, se niti malo ne zdijo na mestu. Če se izkaže, da je prijava lažna, bi bilo treba natančno preveriti, kdo je namenoma lansiral takšen spin in mu izstaviti visok račun.

  • “za Zorana Jankovića mi dokazi ne delujejo pretirano prepričljivo.”

   Seveda niso prepričljivi. Še več! So izmišljeni, saj je Janković vendar naš! Ti dokazi so samo še ena Janezova svinjarija več, kajne gospod Igor?

   Iz pisma Vacla Havla zadnjemu komunističnemu predsedniku Češkoslovaške, dr. Gustavu Husaku:
   »Le redko se zgodi, da družbeni sistem ponudi tako na stežaj odprta vrata ljudem, ki so pripravljeni podpreti karkoli in kadarkoli, če jim le prinese kakšno korist; ljudem brez načel, hrbtenice, ki so v želji po oblasti in osebni obogatitvi, rojenim lakajem, pripravljenim na vsakršno ponižanje, in sposobnim kadarkoli žrtvovati svoje sosede in svojo čast za golo priložnost, da se spečajo s tistimi, ki imajo oblast.

   V tej luči ni presenetljivo, da tako številne javne in vplivne pozicije zasedajo, bolj kot kadarkoli poprej, notorični karieristi, oportunisti, šarlatani, ljudje dvomljivih dosežkov; na kratko: tipični kolaboranti, ljudje, ki imajo poseben dar prepričati se, da njihovo umazano delo na vsakem koraku služi reševanju nečesa ali pa vsaj preprečevanju, da bi jih zamenjali še slabši ljudje. Prav tako ni presenetljivo, da v takih okoliščinah cvete korupcija med javnimi uslužbenci vseh vrst, da so povsem odprto pripravljeni sprejemati podkupnine in se brezsramno obrniti tako, da to koristi njihovim zasebnim interesom, ki jih diktira pohlep …

   Število ljudi, ki iskreno verjamejo tisto, kar pravi uradna propaganda in ki zares podpirajo oblast, je manjše, kot kadarkoli poprej. A število hinavcev vztrajno narašča: do točke, ko je pravzaprav vsak državljan prisiljen postati to – namreč hinavec – tudi sam. Opazimo lahko, da nikogar več ne zanima, ali ljudje zares verjamejo tisto, kar govorijo, ali pa jim gre le za zasebne koristi.«

 2. Po novem se ta zadeva glasi, da je farmacevtki šlo za zaposlitev za nedoločen čas.

  Mnogo težje breme za župana je pri obtožbi, da je zahteval in tudi v seriji dobival ( preko sina osebno) od vsakega posla, ki ga je mesto sklepalo s podjetjem KPL, 10% v lastni žep. In da gre pri obtožbi za zneske preko 1 milijona. Zdi se, da ima tu NPU trdne dokaze.

  Ne vem, zakaj vas nekatere zanima samo farmacevtka in če je ali če ni prek postelje nekaj dosegla in če je moški na položaju na ta način pogojeval. Nič posebnega in nič novega, pravzaprav. Četudi nemoralno in kaznivo.

     • Za nekaj zelo podobnega mariborskega župana Kanglerja precej divje vlačijo po sodiščih in ga obsojajo. Ergo, kaznivo dejanje.

      Z razliko, da kakšnih izsiljevanj s seksom pri njem niso vključili v obtožbe. Da ne govorimo o tej razliki, da Kangler že zdavnaj ni več župan zaradi “vstaje naroda” ob takih dogodkih.

 3. “Neuradno naj bi od farmacevtke župan pričakoval spolne usluge.”
  ===================

  Lahko bi napisali kakšnega spola je ta farmacevtka.

 4. Kaže, da je tej farmacevtki grozil, da ne bo storil nečesa, kar ne sme, če mu ne bo dala.
  Takšna obtožba je možna samo v slovenski družbi.

 5. “Protipravna premoženjska korist, ki jo preiskujejo, znaša 150.000 evrov, osumljenih pa je osem oseb, … Kot še poročajo, naj bi po gotovino hodil kar njegov sin Jure Janković, ki je bojda po vsakem obisku od tam odnesel od 50 do 100 tisoč evrov.
  ========================

  Tole je malo čudno in v protislovju:

  150.000 in 8 ljudi

  in

  Jure, ki naj bi po vsakem obisku odnesel med 50 do 100 tisoč evrov

 6. Ampak, če bo po kakšnem velikem čudu Janković obsojen si zasluži veliko nagrado za zelo jasen prikaz na kakšnem principu v Sloveniji deluje javni sektor.

  • A to je farmacevtka? 🙂

   Da pa je Janković položil vsako, ki ni dovolj hitro bežala od njega, je pa zelo verjetno. Mnogi mu zavidajo. Celo tisti, ki podpirajo gejevske poroke bi ga obsodili.

Comments are closed.