»Vlada na Kolodvorski« je grožnja demokraciji in blaginji te države!

23

Predstavniki vlade s predsednikom Šarcem vred, skupaj s pooblaščeno stroko iz NIJZ in pristranskimi, provladnimi novinarji, med njimi je izstopala še posebej RTV Slovenija, so nas prepričevali, da ni nobene nevarnosti. Do nastopa Janševe vlade se sploh nismo zavedali, da je pred nami epidemija. Njene pogubnosti nismo prepoznali, nevarnosti nismo znali oceniti in se ustrezno zavarovati, še več, niti tistih obrambnih možnosti, ki jih imamo in bi po izkušnjah drugih lahko koristile, nismo usposobili.

Šarcu je bila panika odveč, danes pa smo sredi vojne

Edino ponavljajoče in izstopajoče sporočilo RTV ob gospodu Šarcu je bilo: panika je odveč, smo pripravljeni. Dejanska resnica: novo vlado so pričakala prazna skladišča zaščitne opreme, prejšnja vlada je odtujila zaščitne maske in nas prepričevala, da jih ne rabimo, RTV ji je prikimala. Kje je kritično novinarstvo, ki naj bi nas opozarjalo na prihajajočo nevarnost? RTV ima sposobne in izkušene novinarje, ki niso spregledali, da v sosednjih pokrajinah Italije virus že jemlje svoj davek! Zakaj so nam to zatajili?

Danes smo sredi vojne, ki bo zahtevala svoj davek, število žrtev ni predvidljivo, grozi nam velika gospodarska škoda, družbene razmere postajajo resne, zahtevne. Takih vojn ne poznamo, še zmaga nas lahko preseneti, upamo lahko le, da bo to zmaga v pravem pomenu besede. Smo pred usodnimi dogodki, čas je, da združimo vse moči tega naroda, te države in zmagamo.

Ali smo kos tej nalogi? Poslanci so tak korak zmogli: škodljivi, nedemokratični, izključujoči zakletvi: »z Janšo pa ne«,  so se odrekli, zavrgli so jo in sestavili trdno vlado. Moje spoštovanje! Prevzeli so oblast v najtežjih razmerah. Zamenjava oblasti se je zgodila brez pretresov in v rekordnem času. Nova vlada že odloča o nujnih ukrepih, državni zbor sprejema zakone, oblast ubira prave poti, rešuje državo in državljane pred potopom. To je tekma s časom in vsak lahko doda svoj delež. Upanje in zaupanje državljanov se vrača. Verjamemo, da bo vlada storila vse, da se obranimo z najmanj žrtvami in najmanjšo škodo.

Dogodki se odvijajo bliskovito, vlada je sprejela prvi sveženj ukrepov za pomoč državljanom in gospodarstvu. V pripravo predloga je vključila najboljše strokovnjake iz vseh družbenih dejavnostih, vseh barv in prepričanj, brez domobrancev in partizanov pa hkrati z obojimi. Skupaj smo močnejši!

Janševa vlada nikogar ne izključuje, dela učinkovito in pregledno

Presenetljivo, vsem pa tak razvoj dogodkov ni pogodu! Med njimi še posebej izstopa RTV. Tam je najbrž pravi preplah, predsednik vlade Janez Janša ni dojemljiv za namige in izsiljevanja. Ne 100 dni, še teden dni niso počakali z nadaljevanjem svojih razdiralnih posegov v slovensko politiko. Niso edini, so pa po mojem mnenju najnevarnejši, kajti oni ne spremljajo politike, jo ustvarjajo. Naj bi pa vladi, tudi celotni družbi, nastavljali ogledalo. Ali so tej nalogi sploh dorasli, strokovno in vrednostno, ali se na njihovo poslanstvo, odgovornost, neodvisnost, resnicoljubnost lahko zanesemo? Na to vprašanje vam v nadaljevanju ponujam svoj odgovor! Menim, da je razprava o tem vprašanju na mestu, saj neodgovorno in pristransko obveščanje in usmerjanje javnosti povzroči preveliko škodo, v sedanjih razmerah tudi nepotrebne žrtve.

Poslanstvo RTV ni ustvarjanje politike ter  postavljanje in odstavljanje vlad!

Infektolog Trampuž pritrdil novinarjem RTV, da mask ne rabimo

Vprašljiva je vključitev infektologa dr. Trampuža iz Nemčije, ki nas je ob prvem nastopu na RTV 5. marca v Odmevih prepričeval, kako sijajno smo pripravljeni na epidemijo, te ocene seveda v naslednjih nastopih ni več ponovil. Objava prispevka pa je naredila že veliko škode, saj so gledalci njegovo sporočilo razumeli, da ni potrebe za strah, da smo dobro pripravljeni. Sicer mi  gospod Trampuž ne vzbuja zaupanja! Bom pojasnil zakaj. Pritrdil je namreč mnenju NIJZ in novinarjem RTV, da mask ne rabimo. Presenetljivo!

Temu mnenju odločno oporekam! Na Kitajskem nimajo več nobenega primera okužbe z notranjega vira, vsi pa nosijo maske in sanitarne skupine razkužujejo ulice. Doma uporabljamo v sadjarstvu zaščitne maske, ki preprečujejo vdihavanje drobnih kapljic, molekul strupa, podobno pa zaščitna maska prepreči vdihavanje drobnih kapljic s korona virusom. Zasilno se danes sicer zatekamo k rešitvi z vzdrževanjem razdalje med posamezniki, kar ni odveč, prav gotovo pa uporaba maske tveganje okužbe občutno zniža. Moja ocena: mask ne rabimo, ker jih nimamo!

Infektolog Trampuž je tudi na družbenih omrežjih. Zasledil sem enega od njegovih zapisov na FACEBOOK-u. Njegova vsebina je pritlehna, je poniževanje nove slovenske vlade, je tako rekoč hujskaški zapis, prava mlakuža. Vrhunskemu strokovnjaku takšna drža ne pristaja. Pomembno je naslednje dejstvo: RTV najame vrhunskega strokovnjaka za nalezljive bolezni, ki daje podpovprečne, politikantske ocene o političnem dogajanju v Sloveniji, blati novo slovensko vlado, ko se ta prvič usede za skupno mizo! Ministri si nadenejo maske kot opozorilo državljanom, naj se zavarujemo, infektolog pa si vzame čas, da se temu posmehuje. Skrajno neresno!

Še nekaj me je zmotilo pri njegovih nastopih: infektolog Trampuž vztrajno ponavlja oceno o prednosti javnega zdravstva pred zasebnim. Ne oporekam mu, tudi nova vlada nima nobenega načrta, da ga ukine, mora pa njegovo poslovanje izboljšati do take mere, da bo taka ocena ustrezala tudi dejanskemu stanju!

Na RTV ni novinarstva, je samo politika

Še dva drobna, a premetena prijema dopolnjujeta nastop infektologa Trampuža: zunanja sodelavka v odmevni oddaji RTV popljuva odločitev vlade o uvrstitvi ministrov v višji plačni razred, voditeljica oddaje prekine izjavo načelnika policije, ki pove, da na meji potrebujemo vojsko z ustreznimi pooblastili. Primera kažeta na oholo podcenjevanje vlade in parlamenta. Drugorazredni zunanji sodelavci RTV obračunavajo z odločitvami izvoljenih predstavnikov ljudstva. Gospe in gospodje, to ni novinarstvo, to je politika!

Na RTV že iščejo rešitev, kako onemogočiti novo vlado, državo pa ogroža epidemijaAli je v načrtu tudi nova »Patria«, bomo pričakali tudi novega »Berglunda«. Morda je že tukaj, to pot iz Berlina.

Zanimiv je »pogovor« Janša: Kadunc! Na očitek gospoda Janše naj RTV ne širi laži, gospod Kadunc odgovarja, da RTV ne laže, le objavlja novice! Krasno gospod Kadunc, jih objavljate, da, seveda le izbrane, jih pa predvsem ustvarjate. Ne lažete, recimo, skrijete pa resnico.

Prav gotovo pomemben del RTV opravlja svoje poslanstvo vzorno, zavzeto in vrhunsko, ta del kot narod, kot država, potrebujemo. Nepotreben in nekoristen, tudi škodljiv pa je tisti del RTV, ki hoče vladati! Ta je na Kolodvorski odveč, treba ga je prestaviti na Gregorčičevo, seveda pa mora najprej skozi volilni postopek.

Prepričan sem, da ne pretiravam, »vlada na Kolodvorski« je grožnja demokraciji in blaginji te države! Ko jo prestavimo, ne bo več nobene Patrie, ne novih obrazov, tudi komedijantov na Gregorčičevi ne.

Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo. 

23 KOMENTARJI

 1. Vlada dela dobro. Župani pa bi morali v svojih občinah organizirati šivanje mask. Veliko je šivilj ( tudi tiste iz propadlih tekstilnih podjetij) in krojačev, ki to znajo.

  • “svita” se odličen predlog stanje kakršno je , zahteva iznajdljivost in pomoč drug drugemu brez špekulacij
   posameznikov , ki vidijo v “pomoči” dobiček ! V slogi je moč in upanje na streznitev , ki naj bi izključevala
   strankarske špekulacije ! Smo v situaciji , ki jo lahko rešujemo samo z enotnostjo brez politiziranja , ki ima
   tendenco razdeliti narod na umazan način , ki ne obeta nič dobrega ! Vsi si želimo složnost v dani situaciji
   brez razmišljanja o tem kakšna je politična orientacija posameznikov , gre za obstanek ! Ljudje zapadamo v
   traume , kiso rešljive samo s složnim pristopom in upanju na uspeh !

 2. “svita” se odličen predlog , stanje kakršno je , zahteva iznajdljivost in pomoč drug drugemu brez špekulacij
  posameznikov , ki vidijo v “pomoči” dobiček ! V slogi je moč in upanje na streznitev , ki naj bi izključevala
  strankarske špekulacije ! Smo v situaciji , ki jo lahko rešujemo samo z enotnostjo brez politiziranja , ki ima
  tendenco razdeliti narod na umazan način , ki ne obeta nič dobrega ! Vsi si želimo složnost v dani situaciji
  brez razmišljanja o tem kakšna je politična orientacija posameznikov , gre za obstanek ! Ljudje zapadamo v
  traume , kiso rešljive samo s složnim pristopom in upanju na uspeh !

 3. Postaja čedaljebolj avtorativno in sila nenavadno da RTVSlo v svoje oddaje vabi
  tudi ljudi izrazito leve opcije, kar se je izkazalo pri Trampužu (ifektologu delujočem v Berlinu bolj na oni strani berlinskega zidu) v oddajo TARČA, kjer je v svojih odgovorih deloval povsem zmedeno in nedorečeno, zlasti z izjavo da je za eskalacijo virusa COVID19 v Italiji krivo privat zdravstvo, ki je eno najboljših na svetu, kar je nedopustna utvara. Tudi nenošnja mask je laična dezinformacija, ker potencialno okuženi prez maske svobodno trosi kapljične simptome okužbe po okolju, pa tudi to ni res da se corona virus ne širi v aerosol obliki? Mednarodna stroka virologov, imunologov mikrobiologov in drugih profesij trdi, da se virus prenaša v zaprtih prostorih kapljičnega izhlapevanja po zraku v združitvi z prašnimi delci tudi več metrov daleč! Mimogrede, če gledamo video posnetke po svetu, zaznamo da prav povsod nosijo maske, zatorej jih je potrebno nosti tudi pri nas, seveda ob dodatni zaščitni opremi in načinu uporabe.Najboljša zaščitna maska pa je zagotovo dom in sonce!

  • Maske so za bolne dobre. Nihče o tem ne govori.
   Tvoje dezinformacije so še slabše. Trampuž nekaj blebeta o javnem zdravstvu, ampak je le infektolog.In menda celo šef klinike.
   Nobena stroka ne poziva k splošnemu nošenju mask. Ne zavajajte! Diler resnice pa tak.

  • Lahko pise, ni pa strokovnjak. Kdove, ce sploh ve, da kuga, tudi ce se pojavi, v dobi antibiotikov ni vec problem. Ce bi ta lefebvrovski skof se zivel v NYC, kjer je rojen, zanesljivo danes ne bi tako pisal. Zivi na Floridi, kjer so se pred enim tednim komaj preprecili mnozicne zabave na plazah tisocev studentov ob semestrski pavzi. Koncno, tudi pri nas nekaterim ni bilo prav, da so odpadli planiski poleti pred 2 vikendoma. Kaj bi se lahko tam zgodilo, lahko vidimo z analogijo posledic tekme Atalanta Valencia na San Siru v Milanu, kjer je bilo na desettisoce navijacev iz Bergama.

 4. Gospod tovariš generalni direktor RTVS Igor Kadunc, bivši finančnik RTVS, misli, da je tovariš Janez Vipotnik, od CK ZKS nameščeni bivši generalni direktor RTV Ljubljana.

 5. Pomemben poudarek v tem clanku so mi zascitne maske. Pred dnevi sem na hrvaskem portalu bral intervju ( trenutno ga ne najdem) z vodilnim kitajskim epidemiologom in koordinatorjem ” vojne s koronavirusom”. Se ne more nacuditi, zakaj Evropa in Zahod bolj striktno ne jemljejo nacelo samoizolacije ljudi in predvsem, zakaj vsi ljudje ne nosijo mask. Misli, da je to nujni minimum in bistven razlog, da so v Aziji pri ustavljanju epidemije bistveno bolj uspesni.

  Zdravorazumsko je, da maska sirjenje infekta s kihanjem in kasljanjem in govorjenjem bistveno zmanjsa, tudi ce ni optimalna. In ko nosimo masko enako zmanjsamo moznost prenosa na nosno sluznico in usta. Zakaj stroka v Sloveniji in na Zahodu ni tu bolj decidirana in ne zagovarja isto kot v Aziji? Na Japonskem recimo, da pustimo komunisticno drzavo ob strani…

  Preprican sem, da bi bilo dalec varneje glede prenosa covida19, ce bi vse prebivalstvo imelo na voljo vsaj kirurske maske. Posebej, ko grejo v trgovino, v lekarno ipd. Pa jih pri nas vidim zal le pri manjsini ljudi. In ne da se jih kupiti.

  Zal te maske pri nas manjkajo prav pri ljudeh, ki so bolj ogrozeni. Pri starejsih. V vecjem delezu jih nosi mlajsa in srednja generacija, ki se je ocitno lazje znasla pri nabavi. Nekatere vidim nakupovati v trgovinah kar z maskami za profesionalce.

  To pa ni prav. Ni moralno. Briga me, ce me bo kdo oznacil za socialista, ampak v takih razmerah bi morale biti kirurske maske dostopne za vse. Najprej za starejse in bolnike!

  • Verjetno zato ker ni komunistična stroka, kamor si tudi sam sebe zvrstil.
   Ker stroka mora imati tudi kaj smisla za kaj drugega, ne samo za seštevanje. Tako da, ja čudi se, ker ti noben odgovor ni vreden vsaj razmišljanja, ampak bi rad uveljavil svoj pogled.
   Že tako smo zakopali v tole do pekla. Kar strah me je pomisliti kakšen cirkus nas čaka zaradi strahopetnosti ljudi na eni strani in takega paničarjenja na drugi. Vse iz nekega hlinjenega dušebrižništva.

   • Bumbar! Japonska, Juzna Koreja, Singapur, Hongkong niso komunisticne drzave. Vsi tam nosijo zascitne maske, vsi! Tudi iz Milana zdaj vidim, da jih nosijo vsi. Pozno sicer. Dobijo se celo v Beogradu, kjer ljudje stojijo v vrstah za njih. V Sloveniji jih zal ni mozno kupiti. Pa ne krivim nove vlade za to, da ne bo pomote.

    Dialog s tabo je nesmiselen in ga prekinjam.

    • Če ti ni dovolj, da jih na Zahodu nihče ne nosi, se pač prepiraj s celim svetom. Dovolj si pameten da bi lahko to vedel.
     Bolni naj imajo maske. Sploh, če kdo v družini zboli.

 6. “Vprašljiva je vključitev infektologa dr. Trampuža iz Nemčije, ki nas je ob prvem nastopu na RTV 5. marca v Odmevih prepričeval, kako sijajno smo pripravljeni na epidemijo, te ocene seveda v naslednjih nastopih ni več ponovil.”

  Morda dr. Trampuž, infektolog,niti ne ve, da je to povedal?
  Dobro bi ga bilo vprašati…

 7. Če bi prejšnja vlada prepovedala letovanje v Italiji v času šolskih počitnic in če bi takoj uvedla karantene za tiste, ki pridejo iz tujine, zlasti še iz žarišč virusa, bi imeli minimalno okuženih.

  Hrvaška je takoj uvedla karantene za došle iz Italije, kasneje še od drugod in ima danes trikrat manj okuženih in mrtvih glede na število prebivalstva kot pa Slovenija.

 8. Zdravorazumska logika pri varovanju zdravja ima absolutno prednost pred neumnimi kritikami levice.

  Tudi obvezna uporaba mask je bila zdravorazumska, pa je kar nekaj časa minilo, da so pri nas to osvojili tudi strokovnjaki, kar je žalosten podatek.

  Nezdravorazumska je varnostna razdalja pod 3 metra, saj so ljudje različne višine in tisti, ki so zelo veliki so z manjšo razdaljo nevarni pri pogovoru – kapljične okužbe – z manjšimi ljudmi ali otroki.

 9. Italija je že pred slovenskimi zimskimi počitnicami razglasila zaradi obširnega pojava koronavirusa karantene za mesta v Lombardiji in Benečiji ( to je bilo 21. februarja 2020), pa so Slovenci v ogromnem številu romali na počitnice v te okužene kraje.

  Neverjetna neumnost in neodgovornost, zlasti tedanje vlade, ki je to le opazovala in dopuščala.

 10. Sicer pa se še v zloženki o protivirusnih ukrepih, ki so jo prejela slovenska gospodinjstva 16, februarja, ni preprečilo teh potovanj, ampak le odsvetovalo.
  Bog nam pomagaj!

 11. Še sreča, da nas je virus naučil, da bomo morali v bodoče bolj spoštoavti slovensko domače okolje tako, da bomo:

  – smučali na slovenskih smučiščih
  – uporabljali slovensko hrano
  – potovali po Sloveniji in občudovali njeno lepoto..

  Na to nas opozarjajo svetovni imunologi in opozarjajo, da je konec globalizacijskega razmišljanja in ravnanja.

  Stvarstvo nas končno postavilo vse na svoje mesto in nas opozorilo, da moramo spoštovati in uresničevati stvarstvene zakonitosti in vrednote. Pa če nam je to všeč ali ne.

Comments are closed.