Zver v kletki

25

istanbul turcijaDogajanje na Turškem odseva bliskovite družbeno-politične spremembe. Moč je zaznati razhajanje z Zahodom, erozijo sekularnih vrednot in vse večji absolutizem. Obenem se krepijo tudi imperialistični apetiti. Osmanski duhovi se prebujajo.

Uspešno gospodarstvo, zavidljiva vojaška moč, lega in velikost, demografski prirast ter spajanje nacionalizma z islamizmom v izhodiščno ideologijo družbenega razvoja, so naslednici Otomanskega imperija omogočili levitev v regionalno velesilo. Naklonjenost Evropski uniji pojema, čemur botruje naveličanost zaradi evropskega zavlačevanja, pa tudi vse večje zavedanje lastnih sposobnosti. Tako se iz poslušnega in krotkega »maloazijskega pudlja«, nekakšne evropeizirane orientalske države, spreminja v neodvisnega akterja v evrazijski geopolitični areni. Ob tem se pojavlja vprašanje – ali ta država zmore obnoviti svojo veličino preteklih stoletij? Morda, vendar otomanska taktika »ognja in meča« najbrž ne bo prišla v poštev, kar se je že pokazalo ob turških vojaških potezah v Siriji in Iraku. Njen manevrski prostor za takšno početje je premajhen, saj v regiji obstaja resna konkurenca, ki si želi svoj kos potice. Turčijo na jugu omejuje Savdska Arabija, na vzhodu pa Iran. Istočasno se mora soočati še z Izraelom in Egiptom. Tudi na zahodu razmere niso kaj dosti bolj bleščeče, saj kamen spotike tam predstavlja Grčija, ki se ves čas skrbno oborožuje, ob strani pa ji »materinsko« stoji Rusija. Pravzaprav se turški interesi v regiji vselej krešejo z ruskimi, pa naj bo to na Balkanskem polotoku, Kavkazu, Bližnjem vzhodu, Črnem morju ali v Srednji Aziji. Največja dežela sveta se igra »velikega brata«, ki Turčiji diha za ovratnik na vsakem njenem geopolitičnem koraku. A četudi sta Rusija in Turčija na nasprotnih bregovih in so njuni zgodovinski odnosi zaznamovani s trenji, se težkih src odrekata medsebojnemu gospodarskemu sodelovanju. Potemtakem gre za nekakšno malce bolečo in dušečo simbiozo. Ne gre pozabiti tudi na Kurde, ki zelo radi opozarjajo nase in s katerimi se je Turčija prisiljena ukvarjati. Ob vsem navedenem se zdi, da je ta dežela kot nekakšen lev v kletki, ki potrebuje bolj pretkano taktiko za osvoboditev svojega potenciala. Prav zato si je že poiskala zaveznike, kot sta Azerbajdžan in Albanija, da bi jih uporabila za odskočišče svojih bolj prikritih interesov v nekdanjih sultanovih provincah.

Naslednica Imperija nikdar ne bo tako mogočna kot sta ZDA ali Kitajska, a ji je kljub temu namenjena ogromna geopolitična moč, ki jo preko kulturnih, političnih, gospodarskih in diplomatskih mehanizmov že usmerja tudi na Balkanski polotok in tam krepi svojo prisotnost. Vprašanje je le ali se bo pripravljena soočiti s svojimi omejitvami in blažiti konflikte s sosedami, saj ji ob nerazumnem delovanju grozi celo samouničenje.

25 KOMENTARJI

 1. Podpiram ustanovitev Kurdske države, ki jo Turčija z vsemi močmi onemogoča.

  Turčija zadnjih 25 let poleg Poljske postaja velika gospodarska regijska sila.

  .

  • Tudi jaz. Če imamo mi pravico do svoje države, jo imajo Kurdi še toliko bolj.

   Verjamem, da se bo skupna obrambna politika v EU po odhodu Združenega Kraljestva še okrepila in bomo lahko pomagali v primeru večjih humanitarnih katastrof a la Sirija.

 2. To Erdoganova eksperimentiranje z diktaturo bo podobno Putinovemu in bo obe sili realno oslabilo, čeprav se na zunaj repenčita. Predvsem pa oddaljilo od EU, saj diktatura močno omeji trg idej in ekonomsko svobodo.

 3. Tudi na Poljskem avtoritarni “konzervativci” uničujejo Poljsko kot Orban uničuje Madžarsko.

  Sprašujem se, zakaj so “desničarji” hipokriti: sekularizem v islamu se je z kazal za dobrega in ga avtor in “desničarji” podpirajo, obratno pa ga v Evropi ne podpirajo in dajejo zgled-kako zavrženo- Putina

  • Večina autohtonih evropskih islamskih teroristov in morilcev in borcev ISISa v Siriji in Iraku, zanimivo, izhaja ne iz tradicionalnih urejenih družin, ki v Evropi še naprej kot doma prakticirajo islam, ampak izhajajo prav iz sekulariziranega islama. ( Nekateri sicer celo iz sekulariziranega krščanstva.)Izkoreninjenci skratka, ponavadi brez vsakršne zveze z lokalno versko skupnostjo, ki se iščejo in se oprimejo nekega instant brutalnega kvaziislama. Sekularizem torej kot nekaj dobrega?

   • Govorim o Turčiji, ki je po Ataturku zelo rasla, pa o Siriji. Bolj, ko je država klerike umaknila stran od politike in odločanja o gospodarstvu, bolj je v vseh ozirih cvetela.
    Jaz sekularnost vidim kot ločitev klerikov od države. Ne vidim je kot histerični boj proti Cerkvi, religiji, delovanju laikov v družbi, kot ateizem ali antiteiste.

   • Ravno zaradi tega je Amerika uspela, ker je imela konkurenco cerkva in sekt in nobeni ni pustila vpletanje v Državo. Ni imela državne religije.
    Skrajni primer nesekularizirane države je Iran, kjer kleriki vladajo. Kadar kleriki težijo k družbeni moči in monopolu, vlada Hudič.

    • Razvoj v Iranu trenutno ni tako slab. Prebivalstvo dovolj zrelo in kritično, da postopno razklepa pretesen jopič dogmatskih klerikov in Homejinijeve dediščine. Iran ima potencial, da postane ena normalnejših držav in faktor stabilnosti v širši regiji.

   • Zato je Zahod razvil predstavniško zamenljivo oblast (demokracijo), da se oblastniki menjajo. Dalj ko je oblastnik na oblasti, bolj je zlizan z mafijo.

 4. Lahko si berete tudi stare prerokbe in boste videli, kam lahko zgrmi novi otomanski strahovalec, ko se ga loti pudelj iz Kremlja.
  Vic je v tem, da Turek nikoli ne bo doumel, da se je Slovenom in Madžarom ter tudi Avstrijcem v DNK vtisnil
  nabojni strah silnega odpora proti Turkom in proti Islamu, saj so nam povzročili ogromno gorja.
  Kaj je med Rusi in njimi ni težko ugibati – Rus ne bo nikoli pustil, da Turek hara s svojo sabljo naokoli.Ko mu bo zadost, ga bo zadušil, Istambula ne bo več, prevzeli ga bodo orto Grki in Kurdi bodo dobili državo.

 5. Meni nekako ne gre o Turčiji razmišljati kot o velesili. V primerjavi z našo državo je vojaško prav neznatna. Govorim seveda o združeni Evropi.

  • ??? Saj naša država,govorim seveda za celo EU, nima dovolj otrok, da bi nadaljevala svojo prihodnost! Pa še dobršen del je neuporaben zaradi odvisnosti od digitalnih medijev ali pa eksperimentira s spreminjanjem spola.

  • Ha ha. Ta najin pogovor me spominja na šale o moško-ženskem slovarju. Nekdo bi moral sestaviti tudi desno-levi slovar. Vsi vemo, da nam IQ močno pade, ko se pogovarjamo o politiki in branimo svoje prepričanje. Po drugi strani smo prepričani, da so butasti prav poslanci z nasprotnim političnim prepričanjem. Menim, da problem izvira iz načina uporabe besed, besednih zvez, stavkov… Tako v “levi slovenščini” vaša zgornja izjava nima veliko smisla. Podobno, kot je teroristov zelo malo, a jih vsi vidimo, tako je neznaten delež tudi trans oseb. Tako sem prepričan, da ste vi nameravali opozoriti na nek drug problem, ki ga na desni kar enačite z liberalizacijo LGBT pravic.

   Ugibam, da je nekaj v zvezi z vse bolj udobju nagnjenimi generacijami. Ki, ko se prvič opečejo v zvezi z nasprotnim spolom, niso pripravljeni resno poskusiti še enkrat. In se naučiti iz napak. Nočejo razumeti, da se matematike učimo več kot deset let. A še vedno premalo, da bi bili spodoben inženir strojništva ali gradbeništva na primer. In kljub temu, da se vsi zavedamo, da so medčloveški odnosi sila kompleksnejši od “sil na klancu” (iz osnovnošolske fizike), se nam zdi samoumevno, da se pač “žensk ne da razumeti” in “nima smisla poskušati”.

   A tudi ta generacija navajena video računalniških igric iz naslanjača lahko zmaga v vojni. Itak Američani večino akcij izvajajo z brezpilotnimi letali. Programer sedi doma in na računalniku “igra video igrico”, kjer spremlja kamero in ostale instrumente na letalu, ki ima za nalogo ubiti terorista v gorah Pakistana. Najbolj se pri tem izkažejo prav psihopati, ki z veseljem nato še treščijo letalo med pogrebom tega istega terorista, tako da privzgojijo muslimanom strah pred izkazovanjem spoštovanja teroristom. Ne, tudi v vse manj številčni Evropi nas bo še vedno nekaj milijonov več, kot bo služb. Brez težav bomo našli dovolj tisoč vojakov, da se utaborijo v Kurdistanu in varujejo od Združenih Narodov določeno humanitarno razmejitveno črto.

   P.S. Saj ste me spoznali. Igor Đukanović. 🙂

   • Gospod Igor,
    res je, ko pišete: “A tudi ta generacija navajena video računalniških igric iz naslanjača lahko zmaga v vojni.” Res pa je tudi, da to vedo islamisti! Pa se take vojne ne bodo šli. In se tudi ne gredo.

    Kakšno vojno pa se gredo? Tako, da boste vi, gospod Igor morali usekati po gobcu islamista, ki posiljuje vašo hčer.

    P.S. Pravzaprav nisem. Polemiziram s stališči, mnenji … ne pa z osebo. Pa lep pozdrav in še moj firbec: “Zakaj sta spremenili ime?”

    • Želel sem si podpisovati s polnim imenom in priimkom, a je do pred kratkim bilo možno samo s pomočjo Facebooka. Zdaj več niti to ni možno, zato sem se na novo registriral. Ker se ne morem imeti imena z neangleškimi črkami (npr. šumniki), sem se odločil takole… 🙁

    • Vsi resni komentatorji se trudimo polemizirati s stališči. Včasih je nerodno le, če kdo uporabi partizansko taktiko “hit & run” in se mu kakšen argument ponesreči. Naslednjič pa spet nastopi z novim “imenom”. Zato sem jaz nekoliko rezerviran do anonimnih sogovornikov.

     Ne, do vas ne. Vi že dolgo imate enak vzdevek. 🙂

    • > Tako, da boste vi, gospod Igor
     > morali usekati po gobcu islamista,
     > ki posiljuje vašo hčer.

     Med izgredi v Kölnu so bili problem
     prav “preveč integrirani” priseljenci.
     Poročali so, da so bili vinjeni…

     Moja hčer ima enako negativen odnos
     do alkohola, kot sem ga jaz do sedaj
     zgradil, tako da menim, da s takšnimi
     muslimani ne bo niti prišla v
     kontakt…

Comments are closed.