Žurnal24: Razočaranje nad SMC vse večje

10

Podpora javnosti se je za Mira Cerarja in njegovo stranko od volitev več kot prepolovila. Največja opozicijska stranka je SMC prehitela tudi po javnomnenjski raziskavi časnika Delo. Na vrhu lestvice Barometer priljubljenosti ostaja predsednik republike Borut Pahor, ki mu je ocena še nekoliko zrasla.

Ob vprašanju, katero od strank bi volili, če bi bile volitve to nedeljo, je 13,7 odstotka vprašanih navedlo SDS,
12,4 odstotka SMC, za Združeno levico se je opredelilo 8,5 odstotka vprašanih, za SD bi glasovalo 6,4 odstotka vprašanih. Po podpori sledijo zunajparlamentarna SLS (3,9 odstotka), DeSUS (3,5 odstotka), NSi (2,9 odstotka). Parlamentarna Zaab je pri odstotku, a še vedno za malenkost zaostaja za PS.

Kot pišejo v Delu, se s padanjem podpore SMC povečuje število tistih, ki navajajo, da ne bi volili nobene stranke. Teh je zdaj skoraj več kot petina, pred mesecem dni jih je bilo nekaj manj kot 13 odstotkov, oktobra pa le devet odstotkov. Da ne vedo, koga bi volili, je odgovorila desetina vprašanih, volitev pa se ne bi udeležilo 14 odstotkov anketiranih.

Vlade ne podpira več kot polovica volivcev

Podpora vladi je tudi ta mesec padla. Dobila je srednjo oceno 2,49, novembra 2,58. Podpira jo 22,5 odstotka anketirancev, ne podpira je nekaj več kot 53 odstotkov, 18 odstotkov pa jih niha med pozitivno in negativno oceno vlade.

Več lahko preberete na Žurnal24.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


10 KOMENTARJI

 1. NSi (2,9 odstotka)
  ============
  Post kongresna analiza? Počakajmo še druge ankete. Me prav zanima, kako jo bo NSi odnesla.

 2. Pomenljivo, da so volivci kaznovali SMC zaradi njenega negativnega odnosa do gospodarstva in njenega pozitivnega odnosa do izsiljevanja javne uprave.

 3. To, da ne bi bili volilci nad SMC razočarani, je pravzaprav kvadratura kroga. Pravzaprav je nepopularnost vlade še najmanjši problem Cerarja. Mnogo bolj važno je, če sploh ve, kaj hoče. Ni reforme v Sloveniji, ki bi bila popularna. Mogoče bi bilo najbolj popularno, če ne bi vlada delala nič.

  Sicer pa to, da ni šel v radikalno rezanje plač javnega sektorja, ne štejem za napako. Niti predlog obdavčenja sladkih pijač, niti višanje davkov za obremenjevanje okolja s CO2. To zadnje je sprejeta evropska politika. Zelena davčna reforma ( če oz. ko bo izvedena, predlagan je le mali izsek take reforme) je pozitiven in potreben premik, pa če energijsko potratni del gospodarstva in mediji ( kot njihova izpostava?) še tako trobijo kontra temu.

  Seveda vse to ni dovolj za pozitivno oceno Cerarjeve vlade. Realno gledano je pa tudi prezgodaj, da bi se vlado že zamenjevalo. Kdo bo pa sploh še prišel na volitve, ne glede na to, da je mandat sedanjega parlamenta z vidika demokratične legitimnosti vprašljiv?

  • Kdo bo prišel na volitve??? To se ti lahko sprašuješ ampak zaradi tega predčasne volitve niso nič manj verjetne.

 4. Kot poroča Požar, bomo imeli spomladi że novo Tehnično Voljčevo vlado. Precej nejasno je, da vodstvo komikontinuitetnega režima strici&nečaki ne postavi trdnejšega premiera in vlado in da ne poskrbi za daljšo in kvalitetnejšo lutkovno predstavo. Zadnjih nekaj kratkotrajnih vlad z marionetnimi premieri ni v stilu veličastnih mojstrovin tega režima: večmiljardnega ropa bank, večdesetmiljardne zadolžitve, izgona prihajajoče trojke, pospešenega razkristjanjevanja in upadanja ugleda Cerkve, zapora edinega opozicijskega liderja brez vidnejših protestov doma in v tujini, razkrajanja ali absorbcije “desnih”strank, preobražanja parlamenta v SZDL in uspešne retrotranzicije proti demokratičnemu socializmu. Samo majave in vegaste vlade kvarijo izgled tega strumnega zmagoslavja v stilu zmagovitega prepevanja vseh vodilnih ljudi v Stožicah.

  • A to bo pa tehnična vlada? No lepo. Z Voljčem bi pa res zmagoslavje forumašev F21 bilo popolno. Ali morda imajo še kakšnega kandidata, na katerega smo praktično pozabili. In nam bo Kučan spet potegnil eno novo faco. Kako da se niso nanj spomnili namesto Jankovića?
   Skratka, tonemo v totalno apatijo in brezup.
   Današnje srečanje 4 predsednikov je totalni obup. Take zaj*bancije se še niso šli. Kaj hudorja si domišljajo da so.

 5. Danes prebrano:
  Joj, pa kaj je res? Čudno ne? Kaj pa na to porečete naivci, ki ste volili Pahorja, Jankoviča, se veselili Alenke in sedaj ustoličili Cerarja. Tudi ta bo pogorel zaradi vaše izbire. Aja, Janša je kriv, da ste tako volili, to je vaša mantra. Jokajte in ponavljajte z zaprtimi očmi: “Janša je kriv, Janša je kriv… in, če boste pridni in to ponavljali najmanj 20 minut trikrat na dan, vam bo to napolnilo denarnice, dobili boste sanjsko službo (mogoče na JU), bolni boste ozdravili, norci se bodo

Comments are closed.