Žurnal: Teden, ko smo bili vsi kljukci

0

Golobič in Pahor. Družno sta nategnila Slovenijo in zmagala. Imata nas za bedake. Žejne sta nas prepeljala čez vodo. Je sploh možen drugačen sklep po burnih dogodkih zadnjih dni? Spomnimo, ta ponedeljek je med Slovenci zavladalo malodušje. Po referendumski katastrofi so se v koaliciji delali, kot da se ni nič zgodilo. Nihče ni odstopil. Se bo sploh kaj spremenilo, smo se spraševali apatični državljani.

Potem nas je Danilo Türk podučeval, da je v državi preveč histerije. Le kje jo je našel? Demonstrantov ni bilo že lep čas na ulicah, državljani pa smo bili povsem brezvoljni. Türk nam lahko očita marsikaj, histerije pa res ne … No, potem se je zares pojavila histerija – Golobič je ubesedil nekaj prefinjenih retoričnih bravur, državljani pa smo se spraševali, ali je zahteval zamenjavo Pahorja ali ne. Golobič je odgovarjal, da je zelo jasno povedal kar je pač povedal, poslušalci pa smo izpadli kot kljukci, ki ne razumejo političnih fraz.

Pahorjev odgovor je bil veliko bolj jasen kot Golobičeva trditev, a zaključek ne more biti drugačen: šefa SD in Zaresa sta nas nategnila. Družno. Namesto da bi zaradi referendumskega poraza in zavožene pokojninske reforme za zmeraj zapustila politiko, sta besedičila in ustvarjala nekakšne nove probleme, seveda takšne, ki sta jih sposobna rešiti. Odvračala pa sta pozornost od težav, ki jim nista kos. Namesto da bi izpeljala pokojninsko reformo, bosta vlado zmanjšala za nekaj ministrov. Prava reč. Z reformo bi prihranili nekaj sto milijonov, z odpravo treh ministrskih plač bomo pa nekaj deset tisoč evrov.

Več: Žurnal