Spregledano sporočilo župnika Osojnika

37
Župnik Osojnik je izbiral besede, ki so sprožile veliko medijsko pozornost. Če bi se odločil za bolj uglajene besede diplomatskega jezika, se ne bi nihče menil za njegov zapis in se tudi ne bi pogovarjali o sporočilni vrednosti zapisanega. V medijsko tako monopolni družbi, kakršna je naša, pridejo do izraza samo skrajne misli običajnih smrtnikov, medtem ko lahko medijski izbranci leta in leta govorijo nesmisle ali pa veliko govorijo in skoraj nič ne povedo, in še to v najbolj gledanih terminih.

Pred dnevi smo bili vsi obveščeni o zapisu župnika Aleksandra Osojnika. Čeprav poznam mnoge župnike in imam z njimi dobre odnose, za dotičnega nisem slišal nikoli prej.

Kar naenkrat se je župnik Osojnik, ki verjetno vestno opravlja svoje poslanstvo, znašel v središču pozornosti vse države. Voditelji škofije so se od njegovih izjav distancirali, nekateri državni uradi ga zaradi zapisanih besed obsojajo. Posamezniki se nad zapisom zgražajo, drugi pa mu izražajo veliko mero podpore ter mu čestitajo za pogum in iskrenost.

Sporočilo župnika Osojnika bi bilo treba razdeliti na dva vidika. Prvi vidik je njegovo izrazoslovje ter izbruh jeze. Oboje je verjetno sprožilo sočutje do revnih in onemoglih na eni strani ter brezčutna krivičnost izrabljanja proračunskega denarja na drugi strani. Drugi vidik pa je sporočilo o krivično razporejenem davkoplačevalskem denarju.

V medijsko tako monopolni družbi pridejo do izraza samo skrajne misli običajnih smrtnikov

Prvi vidik, torej izbira izrazoslovja in izbruha jeze, je paradoksalen. Skoraj vsi bi se strinjali, da bi župnik Osojnik lahko izbral drugačne besede in svojo argumentacijo bolj uravnotežil – poleg navedenih primerov so bili namreč še drugi primeri, ko so vpleteni prav po tem načelu izkoristili zakonsko možnost, da se dolgovi ne poplačajo. Izkazalo se je, da je tako možnost za rop davkoplačevalskega denarja v obliki dokapitalizacije bank še večja.

Po drugi strani pa je ravno avtorjeva izbira besed sprožila veliko medijsko pozornost. Če bi se omenjeni gospod odločil za bolj uglajene besede diplomatskega jezika, se ne bi nihče menil za njegov zapis. Tudi se ne bi pogovarjali o sporočilni vrednosti zapisanega. V medijsko tako monopolni družbi, kakršna je naša, pridejo do izraza samo skrajne misli običajnih smrtnikov, medtem ko lahko medijski izbranci leta in leta govorijo nesmisle ali pa veliko govorijo in skoraj nič ne povedo, in še to v najbolj gledanih terminih.

Drugi vidik – avtorjevo izpostavljanje krivičnega razporejanja davkoplačevalskega denarja – pa ob našem zgražanju (nad izrazoslovjem, neuravnoteženim omenjanjem posameznikov in dogodkov ter spodbujanjem k neprimerni rešitvi) preprosto zbledi.

Narod, ki ne spoštuje svojih starejših in se do njih ne obnaša dostojno, nima prihodnosti

Vendar je opozorilo še kako na mestu. Ob soočanju s stiskami, ki jih doživljajo onemogli starejši ljudje z daleč prenizkimi pokojninami, človek hitro ugotovi, da je v naši družbi nekaj zelo narobe. Narod, ki ne spoštuje svojih starejših in se do njih ne obnaša dostojno, nima prihodnosti. Če želimo, da se bo narodu godilo dobro, je treba tudi v širšem smislu razumeti in izpolnjevati Božjo zapoved, ki pravi: »Spoštuj očeta in mater, da se podaljšajo tvoji dnevi in da ti bo dobro na zemlji.« (5 Mz 5,16) Prav je, da plačujemo davke. Prav pa bi bilo tudi, da bi lahko imeli večji nadzor nad porabo proračunskega denarja in da bi od našega skupnega poskrbeli za dostojanstveno življenje starejših. To se spodobi in je pravično. Tudi mlajši rod se od nas uči, kako ravnati s starejšimi.

37 KOMENTARJI

 1. Oblast razporeja denar, kot ona misli, da je prav. Za to ima mandat. Oblast imamo takšno, kakršno si je ljudstvo izbralo. Takšno oblast imamo že dolgo in dolgo približno enako razporeja denar. Volimo vedno iste in pričakujemo spremembo? Kakšna je že ena izmed definicij neumnosti?

  Problem ni izvoljena oblast. Problem so tisti, ki jo izvolijo in jo potem kritizirajo ter se iz tega niso zmožni nič naučiti.

 2. Spoštovanje, g.Mrvič!
  V vseh komentarjih sem izpostavljal ravno vaš opisani vidik.
  Božji maziljenec je dolga leta nabiral zaklad sporočila, ki ga je vrgel v gnijočo Državo in med svoje ovce.
  Jasno je, da je človeku prekipelo in se ni ozoral ne na šefe Države, ki jih je zalil z gnojnico, tako, posledično sploh ne na svoje škofe.
  Ljudstvu in svojemu najvišjemu je povedal: DOVOLJ.JE !
  Seveda ga ne marajo, ne razumeti, še manj podpreti.
  A ga je, g.Osolnika kdo kaj vprašal, povabil na kakšno okroglo mizo mogoče?
  NE.
  Samo še čakamo na nj. prestavitev ali pa izgon iz RKC.
  Da vidim Nadškofijo in šefa njegovega reda, koliko se bojita Boga in koliko gnile Države.

 3. Župnik Osojnik je preprosto gospod, ki ne želi biti vdana ovčica, da se nad njim znašajo vsakokratni topoglavi oblastniki. Če ljudstvo v njegovi fari ne upa (saj so jih sistematično klali od 1941 do 1950 leta razvojno in napredno usmerjeni vaški intelektualci, ki so imeli zato izvežbanega patologa prof. Miličinskega, ki je prikrival resnico z “znanstvenimi” metodami ter bil zato nagrajen!!!) je prav da glas povzdigne nekdo ki mu ni mar.
  Jezik je za dušnega pastirja malo preoster in mehkužneži so se brž zresnili in poskušali gladiti na vse mogoče načine.
  Kako tako glajenje izgleda zares lahko vidimo na primeru pri dodatnem davku na osnovne šole. “Naše” privatne šole imajo 100% finaciranje, “Vaše” pa 85%. Vsi obalstniki civilni in cerkvani pa imajo zato delo in izgubljajo čas ob usklajevanju nečesa, kar je vsakemu “polpismenemu” jasno. Torej je potrebni imeti oblast in kazati navidezno inteligenci, da lahko modruješ in ne rešiš nič.
  Če pa je gospod Osojnik povedal kmečko resnico o stanju v družbi, kjer že vsak pokovec, ki je levo usmerjen in ima primernega sorodnika pride na visok položaj da trosi neumnosti, predvsem pa NIČ NE DELA, KER JE DUHOVNA REVA, potem ni prav, če glas iz dežele MARTINA KRPANA zatremo in se v njegovem imenu posujemo s pepelom.
  Vse čestitke za glasno in jasno besedo in potem dodatne čestitke za diplomatsko izjavo.
  Sram pa je lahko tiste, ki skočijo na prvi poziv in začno pogrom nad lastnim bratom.

 4. RES JE TAKO TINE!!!
  Vendar, če bi župnik Osojnik to povedal, v diplomatskem, posladkanem jeziku bi nihče še dobro prebral ne, ker pa je povedal v klenem kmečkem jeziku in po RESNICI, je pa zapis sprožil tak kraval.
  Star slovenski pregovor pravi; RESNICA BOLI !!!

  Cerkvenim veljakom pa tole; Če bi v primeru spolnih zlorab, tako hitro in odločno ukrepali, kot ste hitro ukrotili tega resnicoljubnega župnika, bi želje po vašem ODSTOPU ne bilo !!!

 5. Vsak državljan ima pravico do svobodnega izražanja misli, govora in javnega nastopanja (Ustava RS, 39.čl). Omenjeni župnik je (domnevam) državljan RS – torej? ‘Župnik’ oz. duhovnik je njegov poklic – in zaradi tega ne bi smel izražati svojega mnenja? (Nalašč izpuščam izrazni vidik pisma, ki na žalost deluje kot ‘rdeča ruta’ in ‘krasno’ sredstvo za speljevanje pozornosti s problemov, na katere opozarja.) Če bi v podobnem slogu namesto države omenjal Cerkev in navedena imena zamenjal s kleriškimi, potem bi bil pa ‘medijski junak’??!!

  Kaj pa tako opevane enake pravice in svoboščine ne glede na katerokoli osebno okoliščino (čl. 14)? Potem bi morali biti dosledni in vsi – tiho! Ker – analogno: ko izražam mnenje kot posameznik in v svojem imenu, sem hkrati kot oseba še v mnogih (družbenih) vlogah: učitelj, gasilec, lovec, mama/oče, krajan itd. Iz omenjenega primera izpostavljenega državljana (ki je – o, nesrečna njegova, s človeškimi svoboščinami nezdružljiva poklicna izbira!!) bi lahko sklepali, da je vsakršno zasebno mnenje hkrati tudi mnenje določene skupine, ki ji kot oseba širše pripadaš!? Saj vem, da bi (vidni in ‘nevidni’) oblasti to najbolj ustrezalo: utišana in ubogljiva raja, kar – roko na srce – iz dneva v dan bolj postajamo: apatični in naveličani boja z mlini na veter – vsaj tako se zdi, ko je potrebno dokazovati že najbolj osnovne aksiome (npr. o dveh spolih, o potrebnosti ene moške in ene ženske spolne celice za novo življenje in kup drugega, kar je bilo našim neizobraženim pradedom povsem samoumevno).

  Zato mi je nerazumljiva takojšnja reakcija njegovih nadrejenih in distanciranje od zapisanega: po tej logiki bi moral biti v rubriki ‘pisma bralcev’ (kateregakoli medija) še kotiček, kjer bi lahko delodajalci in stanovski kolegi za vsakega pisca (seveda, zlasti če zapiše kaj ‘neuglajenega’ ali ‘nelojalnega’) izjavljali, da »Mnenje tega in tega je njegovo zasebno mnenje in ne predstavlja (nujno) mnenje našega podjetja.« Ah, seveda: to velja samo za duhovnike in (nekje v nadrealizmu živeče) njihove nadrejene?

  • Popolnoma soglašam z vašim mnenjem, Marta.

   Cerkvenemu vrhu ni bilo potrebno takoj “skočiti v luft” in si “umiti roke”.
   Diplomatsko bi lahko počakali vsaj toliko, da bi državljani na lastne oči lahko videli reakcijo levičarskih oblastnikov. Njihovih lakajski mediji so se že dvolično razpisavali.

   Ob Štromajerjevi žaljivi božični voščilnici namreč levičarski oblastniki praktično niso niti trznili. Žaljivca so zagovarjali, češ da se je že opravičil.
   Šarec se je celo izgovoril na Štromajerjevo pripadnost drugi stranki vladne koalicije in ne LMŠ, da se je izognil lastni odgovornosti za odstranitev te osebe s položaja državnega sekretarja, kjer ta predstavlja oblast in cuza denar vseh davkoplačevalcev, tudi žaljenih kristjanov.
   Lakajski mediji so zadevo popisali tako, kakor da za Štromajerjevim voščilom stoji le nedolžen ameriški fantič, ki je za Božič ostal sam doma. Vsi po vrsti pa so zamolčali, da je po enakem božičnem voščilu nekdo z brzostrelko pokončal ‘umazane živali’.

   Glede na mlačen levičarski oblastniški odziv do žaljivca iz lastnih vrst, ki je užalil veliko število sodržavljanov, nas zdaj veliko število državljanov pričakuje, da bodo levičarski oblastniki, z enakimi vatli kot za državnega sekretarja, našli ustrezen zagovor tudi za duhovnika, ki je uporabil potencialno žaljive besede za označbo aktualnih oblastnikov, torej njih samih.

   Tako kot sekretar Štromajer, se je tudi gospod Osojnik že opravičil za zapisane besede. Levičarski oblastniki in njihovi lakajski mediji nimajo več nobenega razloga, da bi se zaradi duhovnikovih besed nadalje repenčili.

   • Vanja: “Cerkvenemu vrhu ni bilo potrebno takoj “skočiti v luft” in si “umiti roke”.
    Diplomatsko bi lahko počakali vsaj toliko, da bi državljani na lastne oči lahko videli reakcijo levičarskih oblastnikov. Njihovih lakajski mediji so se že dvolično razpisavali.”
    ==================
    Vedno znova me preseneča naivnost ljudi.
    Zdaj bi pa že lahko vedeli kako deluje diktatura. Cerkveni vrh je “skočil v luft” zato, ker jih je k temu “spodbudil” režim, in pri tem so verjetno še pripomnili naj Cerkev bolj pazi kaj njihovi podaniki razglašajo naokoli in naj po nepotrebnem ne vznemirjajo delovnega ljudstva in javnosti, in še posebej so poudarili :”Mi vam plačujemo socialne prispevke in pokojnine, to se lahko tudi spremeni, torej dajte lepo mir in poskrbite za to svojo črno ovco”
    Torej, po t.i. diplomatski poti se take zadeve urejajo na skrivaj daleč od oči in ušes javnosti, za utrjevanje gonje proti “razrednemu” sovražniku”, beri: hujskanju delovnega ljudstva, pa poskrbijo režimu vdani režimski mediji.

    • “Mi vam plačujemo socialne prispevke in pokojnine, …”

     Seveda ne s svojim denarjem ampak z denarjem, ki ga vzamemo tudi vašim ovčicam. Resnično premalo molimo za naše škofe. Katastrofalno premalo!

     • V diktaturi se režim obnaša kot da je denar davkoplačevalcev njihov.
      Zato ta stavek kar ustreza, ker sem ga položil na usta režima.

 6. Še je treba dodati k pismu g.Mrviča, mislim, še en vidik:

  g.Osolnikovo dejanje je dejanje iz obupa!
  Vsi na položajih obeh oblasti bodo rekli, da ima na voljo ogromno regularnih in uradnih možnosti in orodij , načinov in poti za izražanje želja in nezadovoljstva v državi in v Cerkvi in, absolutno, da duhovnik pač ne sme početi to, kar je naredil ravno g.Osolnik.

  Dejanje iz obupa je dejanje zapostavljenih, ponižanih in zatiranih in Osojnik je njihov glas.

  Dejanje iz obupa bo pri Najvišjem postavljeno v prvo vrsto in z njim tudi g.Osolnik.
  Ne dvomim pa, da se g.Osolnik ne bo zmenil s svojim Očetom tako kot se to spodobi in verjamem, da mu je že odpuščeno. g.Osolniku ni treba z vsemi trobili trobiti, kot to počenjajo tudi silni pobožnjakarji, ki iz sv.pisma na Internetu pulijo citate, da bi Osolniku, študirancu Božje Akademije znanosti dokazali, da je v nečem ali pa celo v vsem hudo grešil!

  Čakamo odločitve njegovih škofov in lahko se zgodi , da ga postavijo na sramotilni steber ali ga celo pribijejo na križ.
  Upanje pa umira zadnje in lahko upamo, da bo zanj izvedel papež Frančišek in ga bo poklical k sebi v Rim po njegov blagoslov.

  Upanje iz obupa je bila tudi medrevolucionarna mednarodnopravno veljavna kolaboracija pobijanih Kristjanov in drugačnih ljudi zaradi branjenja življenj in imovine ter osebnih vrednot pred likvidatorji NOB&OF revolucije Boljševikov pod komando Moskve in Kominterne in je uradno še danes spljuvana od oblastnikov sedanjosti.
  Božji mlini meljejo včasih grozno počasi, dokler traja šola človeštva ali ljudstva-vendar zavedati se je treba, da je vse kar se dogaja v trdni in krvavi povezavi z hrehotami ljudstva tudi iz preteklosti.

  Ja, g.Osolnik se je v afektu iz obupa po neznanem sprožilcu žrtvoval za soljudi , ki trpijo v krivičnosti in je to naredil na način, da ga je v danih razmerah lahko slišal ves Narod.Če ga kani za to kdorkoli kaznovati, naj se zaveda, da dela narobe in naj ve, da je g.Osolnik tazadnji , da bo kmalu Taprvi in nagrajen za svoj čisti namen in za vzvišene cilje.
  Hvala, g.Osolnik.

 7. Svoje kritike je potrebno naslavljati precizno in pravicno. Ne pretirano in kar pocez. V smislu vsi oblastniki so malopridnezi, sama malopridnost jih je. Problemi, ki se jih zupnik loteva, vendarle niso tako enostavni, da bi bili resljivi z enim zamahom. Protikorupcijska kultura in vestnejse ravnanje politike s proracunskim denarjem kot pri nas ali boljsa socialna blaginja starejsih so se v uspesnejsih zahodnih drzav gradile skozi desetletja demokracije, uveljavljanja pravnega reda, dela, ustvarjalnosti in odrekanj nacij. Ni krscansko biti bombasticen zato, da bi bil slisan. Cetudi je trend internetne komunikacije taksen.

  In se drugo, se bolj sporno v zapisih zupnika- vladavine prava, ki je eden temeljev pravicnega zivljenja in urejenih odnosov ljudi, se ne vzpostavlja s pozivi k nespostovanju zakonov ( razen ce niso evidentno nemoralni) in k neplacevanju davkov. Urejene uspesne drzave imajo mnogo manj crne ekonomije od slabo delujocih.

  Populisti odziv slovenskih skofov kritizirajo. Zal je bil potreben in primeren.

  • Slovenski škofi s svojim odzivom, kakršen je, pod preprogo pometajo tudi dejanja slovenske družbene patologije. Tako kot pod preprogo pometajo spolne zlorabe. S tem to patologijo tudi podpirajo.

    • Navedel je: Adria, Jankovićevi milijoni, zdravstvo, zunanja politika, izkoriščanje obrobnih in revežev, bogatenje peščice mogočnežev, dedne borčevske pokojnine, beg strokovnjakov na tuje, razcvet kraje, gospodarski kriminal, izjava državnega sekretarja.

     Kaj od tega ne res?

     • Tvoje obtozbe slovenskih skofov sem tule mislil. Zupnikove besede sem obravnal v komentarju prej. Ne recem, da problemi, ki se jih je lotil, niso bistveni.

     • IF, škofi, ki te probleme pometajo pod preprogo, so sami del te patologije in varuhi statusa quo. To je vendar jasno vsakemu razumnemu človeku.

     • Kralj Boleslav je želel, da se Cerkev na Poljskem okrepi. Po njegovi zamisli naj bi bila opora državni moči. Prva leta je Stanislav s kraljem lepo sodeloval; njegova prva želja je bila utrditi moralne temelje države. Kralj naj bi bil vsem državljanom zgled lepega življenja. Tu so nastopile težave, kajti kralj je živel vse prej kot zgledno: za utrditev svoje moči ni izbiral sredstev in svojih strasti ni brzdal. Vsi so pred njim trepetali, škof Stanislav pa mu je spoštljivo, toda odločno očital njegove napake. 11. aprila 1079 je kralj Boleslav med mašo zunaj Krakova škofa Stanislava umoril. Nihče drug ni hotel biti za krvnika. Ljudje so škofa, ki je padel pod mečem, začeli častiti kot svetnika, kralj pa je izgubil prestol in moral je v pregnanstvo na Ogrsko. Škofa mučenca so pokopali v krakovski stolnici na Wawelu. Od leta 1253, ko je bil razglašen za svetnika, je prvi zavetnik Poljske.

      Tako sveti Stanislav – poljski škof in mučenec. Kaj pa naš Stanislav?

  • Spoštovani IF
   Že iz prvega tvojega stavka, dragi spletnični kamerad zaveje nasprotni duh mojemu pisanju zgoraj.
   Nič narobe. Ti opozarjaš na ustaljenost, dialoškost, kulturnost, sistemskost, sprejetost v družbi in na nezaželjeno, nesprejemljivo in na absolutno nesprejemljivo v Cerkvi, itd.
   Ok, p’rjatu, to ni moja današnja tema. Ti govoriš o tistem kar je uveljavljeno, normalno in požegnano in o deviantosti od tega. To ni naša tema. Če bi bila Osolnikova, se ne bi oglasil, bi ne ponorel !
   Imamo kar imamo. Imamo vdor v Božjo hišo Očetovo. Mladenič Jezus pridivja v hram Božji in nadere in udriha in prevrača in se dere na brezbožne trgovce in jih izžene. Recimo, druge se ne spomnim.
   Gre za utrgani krik nekoga, slučajno in hvala Bogu dandanes, Bog pomagaj, je to katoliški duhovnik, ki je vase tlačil nemoč, obup in krivdo za to kar se dogaja in se dogaja, ker bogataška Karavana Barab hodi skozi puščavo svojo pot in se ne zmeni za tugo svojega ljudstva !
   Poglej jih Barabe in Farizeje! Iz mučeniških Dražgoš, točno iznad groba mučenikov partizanov in Dražgošanov tulijo v dolino Šentflorjansko, da bodo zakurili novo revolucijo. Oni tulijo po svojem hlapcu, govorcu, plačancu, ki dela agitpropovsko predstavo za bebavo rdečo in za naivno javnost. Noro je, da so oni v bistvu tarča lastnega pogroma, kajti oni so vladarji in bogatuni, oni so prišli v Mercedesih in BMWejih, kot de facto zasužnjevalci lastnih ljudi in jim obljubljajo odrešitev v revoluciji.Resnično satansko delo!
   Sprašujem:”Kaj je Jezus, preden je nagnal trgovce in njihovo šaro iz Očetove hiše, kaj diskutiral prej z Očetom, je iskal dovoljenje, je spraševal kaj je za storiti ? ne. On je vedel, da je prva zapoved v Vesolju, da naj ljubi svojega Boga Očeta. Šele potem sebe in svojega bližnjega. In tu vmes je presečišče, ki nas uči, vodi in usmerja.
   Osolnik je vsaj eden čuječih in zelo zaskrbljenih, ki nemočni čutijo s svojo čredo že dolga leta in je zdaj le eden od tisočih svoje vrste in ne vem od koliko jamrajočih, zaskrbljenih, trpečih in ponavljajočih se škofov, ki opravljajo mukotrpno poslanstvo svoje dobe z tekom na dolge proge po Božjem nauku z Zlodejevi učenci, ki jih Osolnik krasno razgaljene pred Narodom našteje po imenih
   in ti ne trznejo niti z obrvmi, ampak lepo kot bogatunska zaščitena karavana nadaljujejo svojo pot skozi slovensko puščavo.
   Imamo, vsi skupaj ! , kar imamo.
   Ampak moja teza je danes jasna, tako jo svobodno vidim- je dejanje iz obupa na samomorilski način.
   To pa strahotno stane g.Osolnika in ga še bo.
   Dobil bo , ne dvomim, plačilo med prvovrstnimi. Ne dvomim niti milisekunde.
   Vsem, ki pljuvajo te dni po njem naj bo v pomiritev, upam si trditi, da je Cerkvi ne glede na čisto vse, dvignil mnogo izgubljenega ugleda nazaj v višino med Narodom.Kateri del ugleda, zdaj ne bi razpravljal, kajti to je multidisciplinarna tema lahko za drugič.

   Še tretji vidik dodajam k zgornjemu tekstu.
   Ločenost Države in Cerkve.
   Osolnik Aleksander je ali ni reagiral na stanje v Državi kot uradni duhovnik Cerkve ?
   Da, s podpisom, pravijo njegovi “oboževalski črkobralci” in šefi.

   Ali je kot duhovnik potem zavezan k molku, k ponižnem trpljenju in nima pravice braniti svoje črede zatiranih ? rekli bodo:”Seveda ima vso pravico po normalnih poteh na normalni način!”

   Ampak, nič ne pomaga, zatiranje, nazadovanje, propad naroda se nadaljuje-to udarja na naslovnicah vseh medijev države v različnih oblikah vsak dan in noč in ni konca ne kraja…stranke, parlament, vsi “iščejo rešitve” , korupcija, sovraštvo, bogatenje Barab in revščina pa raste vsak dan!?
   Kaj potem?
   Posledice. Narod ponori ob svojem času.
   Malo pred tem dogodkom, ki je na obzorju, se je, slučajno ali/ in po volji Boga (!?) od hudega in v strašnem obupu utrgalo človečku duhovniku, ki že leta študira odnos in odgovornost človeka do Boga in do njegovih zahtev in to oznanja, primerja, prepričuje v Dobro, v Pošteno, v Pravično in miri, prosi, roti pred pogubo, oznaja Ljubezen strpnost, potrpljenje, usmiljenje in gleda kako mu dejanska uzurpirana in kupljena skorumpirana uradniškopolitikantska Oblast uničuje vse sproti, slabša življenje njegovim ovcam in ovcam po deželi in v posmeh še naprej in še več krade, zapostavlja, mrtviči, širi grozo, grožnje in strah, napoveduje revolucionarni obračun in uveljavlja eskalirane oblike kulture smrti in pritlehnega ustrahovanja in hinavskega nagovarjanja h koruptivnosti in prilagajanju k destrukciji vseobsegajočih razsežnosti, ki ubijajo narod.
   Tako nam vsem, Bog pomagaj!

   • Točno tako je!
    Če je še kdo v dvomih, naj si z zamikom pogleda včerajšnji (23.1.ob 19.15) faktor na Tv3!
    Tema – ukinitev dopolnilnega zdr.zavarovanja!!

 8. Naj bodo besede milozvočne (ali zvočnomile), če pa so dejstva zelo robata? Da je dežela rajsko lepa, država pa močno udarja po gnilobi, drži kot pribito. In to je poanta njegove upravičene reakcije.

 9. »Poberi se! Za menoj, satan! … (Mt 16,23)

  Gadja zalega! Kako morete govoriti dobro, če ste hudobni? (Mt 12,34)

  In iz vrvi je spletel bič ter vse izgnal iz templja z ovcami in voli vred. Menjalcem je raztresel denar in prevrnil mize, (Jn 2,15)

  Ja, tudi to je Jezus. So njegove beseda in dejanje tudi pregrobe?

  • Absolutno da ne.Saj o tem pišemo že tri dni.
   Saj kmalu enkrat bo tudi g.Osolnik spisal kak svoj tekst; ga bomo pobarali.

 10. Čestitam vsem, ki ste zelo dobro vzeli v bran pogumnega g. Osolnika .
  In sijajno razložili upravičenost in logičnost njegovega odziva na vse kar se dogaja v SLO. Vsak dan je najmanj 10 stvari, ki nam jih “servivirajo” iz vlade in raznih omrežij- preko režimskih medijev , dodatno pa nam jih še več v posmeh in kot žalitev v glavo vržejo anarholevičarski marsksisti, da bi človek vsak dan najraje kričal in kričal….Toda komu, kje so poslušalci ?
  Večinoma hodijo naokoli kot da so gluhi in slepi in kot da nimajo pameti….Nič ne vedo, jih ne zanima, niso slišali…ali pa imajo znanje in razumevanje iz “male šole”…
  In kako lahko tako “mrtvo” maso prebudiš ? Celo s takim odzivom kot ga je naslovil g. Osolnik se to ne zgodi….
  Kako že pravijo : Naroda ki se plazi, ne moreš spraviti na kolena….
  Moja podpora g. Osolnik !

 11. Žiujo, ljubljana!
  Ne morem končat, glej danes na Reporterju, kakšno sporočilo pošilja v eter Franc Kangler, najbolj institucionalno kriminalno šikanirani človek poleg šefa Opozicije, Janše, od institucionalnega pravosodja, ki ga kličemo Krivosodje – in se, kakor, nič ne dogaja…
  RADO PEZDIR,ANŽE LOGAR,JELKA GODEC,FRANCE KANGLER , zdaj še ALEKSANDER OSOLNIK, so imena, ki tulijo o krivicah , ki jih mafija, kriminalci in Globoka država s Kučanovo hunto počenjajo Narodu, Državi vsem preživetvenim sistem in institucijam. Prvi štirje faktualno, kot osebe, parlamentarno komisijsko, dokumentarno in pravno institucionalno, demokratično – in kaj-nič se ne zgodi.Oni, najmočnejša kasta lopovov in koritarjev, sodobnih afriških ali pa Mojzesovih preroških kobilic, ki žrejo vse pred seboj in za seboj, gredo nemoteno, brez sramu in pokončno v bajto predsednika države Slovenije proslavljati , tik ob spomenik krvoloku slovenskega naroda, Kidriču kakor, odhod , v resnici izgon Kučanove komunistične antičloveške in diktatorske klike totalitarcev, Udbašev in sralcev iz zgodovine iz Beograda, domov v Slovenijo.. si to predstavljate ?
  Oni so ponosni do konca.
  Do konca močni, trdosrčni in hudičevi.
  Vem, da jim je blizu vse kar vsebuje NIČ. Nitzche , Nečajev in kultura Lobanje Smrti,Čnomašništvo
  MISIJO, DA ODHAJAJO V NIČ.
  Ne razumejo, nočejo skapirati tistega : NIČ SI IN SE V NIČ POVRNEŠ.
  Najbolj verjamejo Cirilu Z. in njegovim “prijateljem, ki ga bodo obiskovali potem…in se ne zaveda, da bodo najverjetneje zmrzovali v šklepetanju z zobmi in tulili kako jim je fino tam zdolaj.
  Bleferji vročega presenečenja, ki jih čaka na devetih krožnih terasah, deseta je za slovenske boljševike, po novem, ostalo po Danteju. Nič jih ne premakne.
  Oni kar, brez sramu, saj ta zanje ne obstaja, na Lažgoše na kraj komunistično-nacističnega velikega zločina se odpeljavajo vsako leto v poštirkanih švabskih limuzinah – pa povejte če Hudič ne hara po Sloveniji ?
  Kako prav je imel p. Oče Špelič – pa ga niso poslušali, za kraj so ga djali in ga ljubljanska kurija iz nadškofije ni uslišala, da bi do zadnjega ostal in bil pokopan na Kureščku.. veste gniloba je res vsepovsod po deželi.In to je Groza.

 12. Dober dan, predlagam, da nadaljujemo, komur se še da…
  4.vidik sage o pogumnem Osolniku sem opisal zgoraj v odgovoru ljubljani. Psi lajajo, karavana
  Kučanove Hunte koraka dalje skozi Puščavo. Nihče jim nič ne more. Ves demokratični sistem dela, vzvodi odkrivajo kriminal na parlamentarnem civilizacijskem nivoju stare Grčije, ki pa trči v ukradene , ustrahovane in podkupljene institucije in nič se ne premakne. Policija, Tožilstvo, Sodstvo – deluje v totalno zašito kriminalcev, izbrancev, psevdo udbovcev, koritarjev in plačancev v Upravi države zato, da se ne zgodi nič.
  Proti temu, še kako proti vsemu temu je zatulil nemočni Osojnik.
  Saj ni povedal nič novega, razen tega le da se norcem na de facto -kotra de jure oblasti – namesto življenskih tekočin pretaka drek ! Če bi napisal, da je to etilni alkohol, Šmarnica, ga ne bi nihče slišal !

  5.vidik
  Osojnik ni deviant, je žrtev, je ekstrem, ki ni vzdržal pritiska, ker se čuti, da je sokriv pri zločinstvu in pri nadvladi Kučanove Hunte nad Državo. Hvalica sicer zdaj na starosz, zgleda,bleje, da Milan sploh ni zdraven, pa naj bo, izgleda, da se že njemu kisa.
  Človek, duhovnik, dušni pastir Jezusove Cerkve je dolgo prenašal in se je kot senzibilno in odgovorno bitje začel zavedati, da je sokriv. Hudiči so ga skušali, Demoni so se zaganjali vanj in ga žrli pri živem telesu. Ne vem, naj bi bil ponižen in tiščal glavo v brevir še več kot jo je ? Jaz tega ne vem.Naj pove sam. V glavnem, naredil kar mu je govorilo znotraj njegovih vstajenskih naukov in svaril : ” Ne bom sodeloval pri tem zločinstvu!” 2020 minus 33 let = 1987 let je minilo, ko je šel moj Učitelj na križ, da bi svet odrešil Zla in Barabije in kaj nam delajo Hudiči, zalega hudičevega zla na slovenskem, krvavi zgodovinsko in de jure do komolcev, pošasti krvavih demonov nenasitni človeških duš? Kaj nam delajo in se satansko režijo, civilizacijski Hudiči, demokratičnega poneumljanja in ustrahovanja?
  Kaj je treba sklanjati glavo?
  Kaj je treba upogibati hrbtenico?
  Kaj je treba vsem Ustavam, vsem zakonom, vsem svetovnim konvencijam navkljub še trpeti?
  Kaj je treba poslušati eno in gledati, trpeti to kar dejansko delajo oblastniki?
  Kaj je treba trpljenja, ko natanko vemo kdo in zakaj ga počenja?
  Kaj je treba stalno kimati stanski mantram Belcebuba ki norijo v človeka iz njihovih medijev?
  Kaj mi je treba po lokalih poslušati balkanski cigumigu kakor dalmatinski zlajnani ničvredni melos
  Kaj mi je treba naslovov : zločin, delikt, kriza, podnebne spremembe, vse sami negativizmi z poudarjenimi naslovi in nič, prav nič lepega navdihujočega, vzgojnega, prosvetljenega, veselega?
  Kaj mi je treba prenašati črnomašniško Svetlano, Luciferko-pesnico otrokom, ki mi blati vse slovensko?
  Kaj mi je treba brati in gledati poveličevanje zločinske komunistične morilske rdeče zvezde?
  Kaj mi je treba, od časa do časa, ki je super odmerjen, brati hudičevske zanke neke Spomenke ?
  Kaj mi mje treba brati poročila o upokojencih, ki ne morejo preživeti?
  Kaj mi je treba poslušati jok in solze ob izpovedih pod Botrstvo?
  Kaj zbirati denarje za Karitas, ki ne dohaja slovenske bede?
  Kaj mi je treba brati o nagnusnih naklepnih kriminalnih dejanjih Jankovićev, mariborskih in ljubljanskih huntinih tožilcev, o pokradenih milijardah , davčnih oazah?
  Kaj mi je treba poslušati o tem, ko človeku zarubijo novo bajto, ker ni vplačal 100 Eur?
  Kaj mi je treba že nekaj let brati kako so Prekmurca v Bohinju vrgli iz njegove kočice in ga oglobili še za 10.000 Eur ?
  Kaj mi je treba brati o matranju in trudu običajnega, ne velikega, slovenskega kmeta, ki se prebija skozi težaško življenje, zategovanje pasu in skozi birokracijo, ki varčuje za vsak cent ?
  Kaj mi je treba brati Rada Pezdirja, Kanglerja,Janšo,Logarja, Ušajevo, Godčevo,DA NIČ NE MOREJO
  Kaj mi je treba poslušati nove grožnje z novo revolucijo naravnost z groba Dražgošanov ?
  Kaj mi je treba poslušati o tem , da nisem Kristjan, da sem žival -in to z državnega nivoja?
  Potem se še vprašam kaj je narobe, zakaj Opozicija ne zna in ne zmore?
  Pootem se spomnim še, da se Cerkev ukvarja sama s seboj , ker ne zna delati sama s seboj, namesto, da bi se ukvarjla s svojo čredo in samo pridiga lepe pridige in flanca flancate in ne useka po mizi , ker nima kdo?
  In zaslišim iz radija, da je včeraj mejo mimo vse policije in mimo vojske in mimo vard, ki so ji zaprli vojskovodjo vdrlo v mojo državo, na mojo zemljo še 355 migrantov !
  In zaslišim iz radija nekega birokrata iz Vatikana, da ne znamo delati z migranti v Evropi !
  In preberem, da je oni predatorski peder posiljevalec iz Celja, ki je hotel biti škof, še vedno na delovnem mestu ,kjer dela z mladino…in presvetli nadškof zore nimajo časa za debate z protestniki dovolj.je…. in kaj potem ?

  NEKEGA BOŽJEGA DNE MI ODPULI MOZGOVJE IN SE MI UTRGA TER MI ODNESE POKROVKO!

  Zato je Osolnik, verjamem tako, zatulil, da se loči od bande kriminalcev rdeče doline Šentflorijanske.
  Kaj bi pisal Ivan Cankar dandanes, še časa za babe bi mu zmanjkalo!
  Srboslavci bi mu betico razbili še bolj temeljito, kot so mu jo. Ivan, kar tam bodi, kjer si!
  Jasno, Osolnik je požel vihar. Katoliški duhovnik-kaj hujšega! Svetohlinstvo na kubike!
  In je padlo po njemu, vsi so ga kamenjali.
  Kot, da bi bil Štefan.
  Niso ga do smrti, Še bodo malo počakali kako ga bodo fentali, malo na davkariji in malo na škofiji.
  Satanizem!
  Še poduk iz “Sodila nas bo Ljubezen!” :
  Padli angeli in Satanovi privrženci utemeljujejo svoje bivanje na treh načelih in življenskih pravilih, ki so v osnovi nora:
  1, Delaj kar hočeš, ne pokoravaj se Božjim zakonom
  2. Nikomur se ne pokoravaj
  3. Bodi sam svoj Bog
  Točno ti satanovi malikovalci, obsedeni z demoni zla in s samim Luciferjem so tisti, ki se jim je uprl
  župnik iz Grahovega, gospod Aleksander Osolnik in nič več.
  Ko bosta vse poračunala, ga bo Najvišji dal sedeti v prvo vrsto, ker je vse naredil iz obupa in iz mizerije in usmiljenja do ponižanih, razžaljenih in razčlovečenih.
  Pisali in pridigali bodo o vsem drugem in ga kaznovali, ga skamenjali na koncu kakor Štefana.

 13. “V medijsko tako monopolni družbi, kakršna je naša, pridejo do izraza samo skrajne misli običajnih smrtnikov, medtem ko lahko medijski izbranci leta in leta govorijo nesmisle ali pa veliko govorijo in skoraj nič ne povedo, in še to v najbolj gledanih terminih.”
  =====================

  Naša družba ni samo medijsko monopolna, monopolna je na vseh pomembnih področjih, npr. na sodnem področju kjer se kaznuje “vaše” in oprošča “naše”, v šolstvu kjer se vsiljujejo “naši” pogledi in kritizirajo “vaši”, … ah ne, ne, ne bom dolgovezil in napisal vse kar sem nameraval, saj sem že zgoraj napisal kaj si mislim, to je da smo v diktaturi in da imamo samo navidezno demokracijo, bom kar prešel na bistvo:
  Kako že rečejo pri Požarjevemu Faktorju?: “Ni vseeno kdo kaj reče”.

  In tole spodaj posvečam velikemu moralizatorju IF-u in slovenskemu “vazelinarskemu” škofu in vodstvu slovenske Cerkve.

  Torej, ker, kot je zgoraj napisano, je t.i. mali človek doživel splošni pogrom, ker naj bi izrazil v svoji jezi ekstremistične ideje, to je, da je pozival k državljanski nepokorščini, kar je posebej “prizadelo” vodstvo slovenske cerkve in na teh straneh velikega moralizatorja IF-a.

  Pisec članka je napisal, da mali človek vzbudi pozornost samo če se izrazi ekstremistično. Toda na drugi strani imamo (zelo) znanega človeka, ki je te dni napisal še mnogo hujšo stvar, ki pa sodi v isti koncept.

  Gre za našega bivšega sodnika na evropskem sodišču za človekove pravice, Boštjana M. Župančiča.
  Takole je napisal na Tviterju:

  Kadar država krši njihove pravice, je [fizični] upor ljudi in vsakega dela ljudi, njihova najvišja pravica in nepogrešljiva dolžnost. (Čl. 35, Deklaracije o pravicah človeka in državljana, 1789)

  (Vir: https://twitter.com/bmz9453/status/1218617996358361088?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Eembeddedtimeline%7Ctwterm%5Elist%3ARevijaReporter%3Areporter_na_twitterju%7Ctwcon%5Etimelinechrome&ref_url=https%3A%2F%2Freporter.si%2Fclanek%2Fkolumnisti%2Fsok-je-za-milana-balazica-iz-canberre-priti-v-moravce-mestoma-je-skupno-le-da-v-obeh-smrdi-po-zazganem-751607 )

  Vidite, po t.i. malem človeku so ogorčeno planili, BMZ-ja pa lepo pustijo pri miru, nihče v glavnih medijih sploh ni omenil tega kar je napisal.

  • Bravo, g.Riki!

   Nisem vedel za to objavo, zato hvala lepa.
   Zelo skrbno jo bom shranil!
   Tudi g.Osolniki bo malo dvignilo duha, ki, vem, stoji že tako ali tako zelo visoko!
   Upam, da jo berejo gaulajterji Gulaga Kučanistan Slovenija, ki jih je g.Osolnik naravnost imenoval in jih ni treba ponavljati saj vrabci čivkajo in bodo čivkali in sinice pomagale peti, ko bo njihova Zloba odhajala pod zemljo na Žalah!

   • No, potrebno je poudariti: Poglejte letnico, gre za francosko revolucijo, ki je bila zelo krvava. Ampak, …
    Še to, hodimo na volitve po zakonu ki je v bistvu protiustaven, k temu je pripomogla tudi stranka SLS s Zagožnom na čelu.
    Zato vlado vodi stranka ki je prejela 12,6% na volitvah.
    Imamo osnovno šolstvo, ki se v bistvu financira protiustavno (nespoštovanje financiranja javnega programa v privatnih šolah)

    Imamo diktaturo!

    • Imamo vlado stranke, ki je uspela zbrati podporo parlamentarne vecine. Parlamentarne demokracije pac tako delujejo. To torej ni diktatura.

     Da organi pregona in pravosodje delujejo nezadostno in neredko omogocajo koruptivno, klientelisticno in drugo, celo narkomafijsko kriminalno pocetje zdruzb z denarno in politicno mocjo, je problem, ki ga nikoli nisem zanikal, ampak nasprotno. Da mediji ne opravljajo zadostno svoje nadzorne in politicnohigienske vloge in so namesto nadzornika pogosteje sluzincad politicnih in gospodarskih oblastnikov, je tudi zalostno dejstvo, vredno konkretne kritike in protesta.

     Imenuj me moralizator ali kakor hoces. Ampak pravne in pravicne drzave ne bomo zgradili s pozivi k nespostovanju zakonov. Samo se slabse bo tako. Harmonijo je treba graditi, ne pa kaos in anarhijo. Ne verjamem v vrednost revolucij. Nasprotno, prinasajo predvsem gorje. Prava pot je le evolutivna.

     P.s. tvoja kvalifikacija ” vazelinastega” skofa je nedostojna, neutemeljena in nepravicna in jo odlocno zavracam.

 14. »Ko se drugim godi krivica, ja važno samo to, da meni ostane potica. Čast in dostojanstvo ter resnica ter tegoba drugih, mi je deveta briga«. Na tem temelji neučinkovita krivična politika oblasti.
  Prevladuje praksa nepotizma, »zrihtaj mi«, ni važno kako, pa si zame O.K. Račun ni potreben. Kredite, na primer menedžerjev za prevzeme podjetij, če ne gre drugače, pa poravna država. Država ščiti premetene dolžnike in opehari upnike. »Državo naj z davki vzdržujejo drugi«, se še vedno prakticira. Poštenje nima cene. Prevladal je neoliberalizem, proces osebnega okoriščanja na račun javnega, kot pravi dr. Igor Masten. Čisto nasprotje liberalizma in države prava.
  Pri izgradnji »STOŽIC«, športno in kulturno zabavnega ter trgovskega centra glavnega mesta oz. župana MOL- a, so marsikateri podizvajalci ostali brez plačila. Tudi podjetnik podizvajalec g. Smrtnik ni dobil plačila za opravljeno delo zaradi nedelovanja pravne države. G. Smrtnik pa je kljub vsemu pokazal empatijo do stiske svojih zaposlenih. Poznal je svojo odgovornost do njih, ki so svoje delo opravili in so pričakovali plačilo. Čeprav je bil podizvajalec, je pričakoval, da bo le dobil plačilo. Zato je vzel kredit, da je delavcem izplačal zasluženo plačilo. Ker na koncu kot podizvajalec ni dobil plačila, je »bankrotiral« in zbolel še za Parkinsonovo boleznijo.
  Kako je mogoče, da ni investitor MOL oz. da župan ni poskrbel, da se na projektih financiranih z javnimi sredstvi, ne bi dogodilo kaj tako krivičnega in tragičnega. Ali da bi župan MOL-a, kot investitor, vsaj poskrbel, da se čim prej sanira takšne primere? Tednik TV Slovenije je l. 2017 prikazal ta nerešen problem podjetnika g. Smrtnika, ki je zaradi mobinga države zbolel za Parkinsonov boleznijo. Kako je mogoče, da državna politika, civilna družba, kultura ne reagira ob takih primerih, ko se na javnih investicijah, ki so vsem na očeh, goljufa delavce – sodržavljane? Saj to je posmeh osnovni kulturi in državi prava. Sramota za Slovenijo. Ne spomnim se, da bi na to sramoto kakorkoli reagirali častni občani Ljubljane, glavnega mesta države. Potrudili pa so se in v Dnevniku in Delu objavili javno pismo v podporo Zoranu Jankoviću, ker jih skrbi njegov ugled kot uspešnega ljubljanskega župana, ki da ostaja osumljenec, že kar krivec, čeprav brez dokazane krivde. Častni občani so pripadniki vladavine prava, zato obsojajo vse oblike pritiska na preiskovalne in sodne organe, saj župan Zoran Janković zasluži pravično sojenje v razumnem roku. Menim, da imajo prav, župan g. Janković ima pravico, da ga pravna država korektno obravnava. Menim pa tudi, da to enako velja za vse državljane, tudi za navadne podjetnike »Smrtnike« in njihove zaposlene! Pravna država mora služiti tako »uspešnim« politikom, podjetnikom in županom, a tudi državljanom »smrtnikom«. Imamo demokracijo za vse! Mar (še) ne?

Comments are closed.