Peter Lah: Dovolj je in kljub temu še naprej govorimo o tem

76
AppleMark

Že samo ime pobude Dovolj.je nakazuje zadrego, določen paradoks. Dovolj je – in kljub temu še naprej govorimo o tem. Kako govoriti, ne da bi po nepotrebnem pogrevali, ne da bi povzročali nove travme? Mislim, da žrtve govorijo zato, ker so rane odprte. Ko me nekaj boli, je pogovor o tem lahko zdravilen. To je lahko spoved, psihoterapija, ali zaupan pogovor med prijatelji. Tako govorjenje je potrebno omogočiti in gojiti. Jezus je spodbujal in prakticiral tako govorjenje.

Trpeti je hudo. Trpeti sam je veliko hujše

Obstajajo tudi opazovalci, ki o tem govorijo zato, ker jim to vzbuja določeno zadovoljstvo. Naslajanje nad napakami in pregrehami bližnjega je verjetno staro toliko kot človeštvo. Taka je bila drhal, ki je pred Jezusa privlekla ubogo grešnico. Potem najdemo tiste, ki govorijo zato, ker želijo uveljaviti neki višji cilj. To so praviloma zelo ugledni in izobraženi ljudje. Zanje so žrtve samo sredstvo za dosego višjih ciljev – na primer za to, da se potepta osovraženo inštitucijo ali posameznika. Človek pomisli na farizeje iz Jezusovih prilik. Končno ne smemo pozabiti tistih, ki govorijo zato, da bi se stvari izboljšale. Škofje in dejansko vsi ljudje na vodilnih položajih se morajo ukvarjati s tem. Govorijo zato, da jutri o tem ne bo treba več govoriti.

Ko se človek poglobi v pričevanja žrtev, postane očitno, da so bile dvakrat prizadete. Prvič, ko so bile zlorabljene s strani človeka, ki bi moral zanje skrbeti. To je lahko duhovnik, učitelj ali roditelj. Ta zloraba zaupanja in moči boli in še več, poškoduje samo srčiko človekove osebe. Drugič so bile zlorabljene v trenutku, ko nihče ni videl njihove bolečine, ko niso našle nikogar, kateremu bi lahko zaupale ali ki bi jih vzel zares. Trpeti je hudo. Trpeti sam je veliko hujše.

Ko mi storilec ali njegov nadrejeni prisluhne in ukrepa, se odpre priložnost za notranjo ozdravitev

Prišli smo do točke, ko žrtve lahko spregovorijo. To je dobro zanje in je dobro z tiste odgovorne osebe, ki lahko kaj storijo za to, da bo žrtev prejela potrebno pomoč, da bo storilec primerno kaznovan in da se preprečijo podobne zlorabe v prihodnosti, kolikor je to mogoče. Za inštitucijo in za njene člane je ta proces boleč in naporen, hkrati pa očiščuje. Zaupam, da je Cerkev že boljša in da bo še boljša. Upam, da bo proces čiščenja Cerkve pozitivno vplival na čiščenje v drugih okoljih, v katerih se po statistikah sodeč zgodi velika večina spolnih zlorab: v izobraževalnih inštitucijah in v družinah.

V vseh teh, kot rečeno koristnih razpravah, pa kot kristjan pogrešam element, ki je po mojem ključen. To, da lahko spregovorimo o svojem trpljenju, je prvi korak. Ko mi storilec ali njegov nadrejeni prisluhne in ukrepa, se odpre priložnost za drugi in ključni korak, ki je sprava. Sprava je druga beseda za notranjo ozdravitev, ko se rana zaceli, ko travma izgubi svojo moč in lahko svobodno zadiham.

Vsako govorjenje, kritiziranje in obtoževanje, ki nima za cilj spravo, je izguba časa ali še hujše, nujno povzroči nove travme. Lahko je brez empatije udrihati po človeku, ki ga ne poznaš in ki morda predstavlja inštitucijo, ki ti ni simpatična. Morda ne pomisliš, ali pa ti je vseeno, da lahko s tem nedolžnemu človeku delaš nepopravljivo škodo. Še manj se zavedaš, da s takim govorjenjem vzpostavljaš vzorec za ravnanje v drugih podobnih primerih. Vemo, da do večine zlorab pride doma in v šoli. Kako se boš počutil(a), ko se bo o tvojem sorodniku in prijatelju začelo na tak način, kot se danes govori o nekaterih duhovnikih?

Za konec še poziv k usmiljenju

Usmiljenje do sebe in sočloveka, ki je osumljen zlorabe. Uprimo se skušnjavi, da bi človeka sežgali na ognju, preden smo se prepričali, da je kriv. V današnjih norih časih, ko ni več razlike med novinarstvom in propagando, med strokovnjakom in šarlatanom, ko naš “pametni” telefon zlahka postane orodje množičnega uničenja, se je toliko bolj nujno treba brzdati, da ne podivjamo in uničimo dobro ime človeka ali inštitucije. Bodite usmiljeni do sebe – si lahko predstavljate, kako se boste počutili, ko boste ugotovili, da ste sočloveku takole mimogrede uničili življenje? Bodite usmiljeni do storilca, ki obžaluje, odsluži kazen in se spreobrne. Predvsem pa bodite usmiljeni do škofov in predstojnikov.

Škof ni superman, ki bi z rentgenskimi očmi videl v človekovo srce, in nima tajne policije za nadzor vsakega svojega duhovnika, dan in noč, sedem dni na teden. Tako kot večina nas, ki smo starejši od 50 let, so tudi škofje slabo usposobljeni za ravnanje v primeru spolnih zlorab. Zdaj se morajo/moramo na hitro učiti, kako jih prepoznati in ukrepati. Prepričan sem, da si tudi škofje iskreno želijo, da pomagajo žrtvam in omejijo greh in zločin spolnih zlorab. Kdor si prizadeva za ta cilj, jih bo kritiziral z usmiljenjem, predvsem pa jim bo pomagal, da postanejo boljši. Kdor jih nasprotno kritizira s sovraštvom ali iz škodoželjnosti, pa nič ne doprinese k temu, da bi bilo manj zlorab. Prej nasprotno.

76 KOMENTARJI

 1. Še enkrat naj zapišem: skupina Dovolj.je naj pomaga pri tožbah na navadna sodišča, naj pa tudi spoštuje pomembno človekovo pravico: dokler te sodišče ne obsodi, si nedolžen.

 2. Kar pogresam in kar me v resnici jezi, da ne poznam enega primera storilca pedofilnega dejanja, tudi katoliskega duhovnika, ki bi javno dal vedeti, da se kesa za dejanje, ki ga je storil. Grozno sramotno dejanje in veliko krivico. Upam, da se motim, ampak ti ljudje mi dajejo vtis, da so tako mentalno in moralno bolni, da se sploh ne kesajo. Seveda sprave brez tega ne more biti.

 3. V tem dobro odmerjenem clanku je skoraj edino, kar bi postavil pod vprasaj, trditev, da je v solstvu vec prikrite pedofilije kot v Cerkvi. Odkod to vedenje? Moj vtis je, da je kar nekaj verjetnosti, da je obvezen celibat vsaj pri nekaterih katoliskih duhovnikih impulz za stranpota v neizziveti spolnosti.

  • Pod vprašaj dajete trditev, da je v šolstvu več prikrite pedofilije kot v Cerkvi. Od kod pa je potem kar nekaj verjetnosti, da je obvezen celibat vsaj pri nekaterih katoliških duhovnikih impulz za stranpota v neizživeti spolnosti.

   • Moski, ki zivi osrecujoce druzinsko trajno razmerje z zensko, bo manj verjetno iskal druge ali celo perverzne oblike spolne zadovoljitve. To bi si upal sklepati, ceprav nimam znanstveno podprtih dokazov za to. Vprasanje, ce ti sploh obstajajo oz je to mozno natancno epidemiolosko ali celo vzrocno potrditi.

    • Pedofilijo uporabljajo psihopati in zanje je duhovnik idealen poklic. Zato morajo biti v formiranju duhovnika neki ukrepi, da se psihopate odkrije in izloči.

 4. PRIHAJA ORKAN

  Tole bom napisal v največji možni ponižnosti, ki jo premorem, v ljubezni do padle Cerkve, v želji, da je Božja, in v še en opomin para-cerkvi v njej. Takole gre:

  Po čistem božjem naključju sem srečal osebo, in čez čas izvedel, da je bil ta človek semeniščnik. Vse je dal čez, 10 let: malo semenišče, noviciat, teološko fakulteto … Potem pa je ušel. Težko je govoril:

  “Leta in leta spolnih zapeljevanj; samomor sošolca v semenišču, ki je bil izreden kandidat za duhovnika, še Sveto pismo je skoraj na pamet znal. Orgije. Mnogi DANAŠNJI duhovniki so sodelovali v njih. Bile so tako strašne stvari, da vam jih ne bom povedal, v dobro Cerkve. Povem vam pa tole:

  Bivši semeniščniki, ki so kasneje odstopili od študija, zlomljeni od spolne mafije, se zdaj organizirajo. Zbirajo pogum, da povedo, kaj se je dogajalo. Kaj jih je zlomilo. Nekateri so samski, nekateri so se poročili, prešolali, vsi so ranjeni v jedro duše. Na nek način se bodo izrazili. Eden od njih pove: Hodim k maši, a ko poslušam tistega duhovnika, ki sem ga poznal v noviciatu … Ne morem tega sprejeti. Ne verjamem jim. To VSI vedo. Vsi vedo, kaj se dogaja in se je dogajalo. VSI, VSI, VSI. A ne bom povedal več kot to, ker bi škodil Cerkvi. Bodo pa prišli tisti, ki bodo povedali, kajti ZELO JIH BOLI ZDAJŠNJI STAV ŠKOFOV DO TE ZADEVE. Dogajale so se brezmejno strašne stvari, in se najbrž še danes.”

  Zato še enkrat prosim vsaj enega od škofov: ponižajte se pred Dovolj.je, umijte jim noge, poljubite, dajte jim blagoslova, sicer bodo posledice za Cerkev TAKO KATASTROFALNE, da se naš narod ne bo nikoli več pobral. Ne sanjajte več, satan bo razkrit do golega.

  Napisal sem, kar sem slišal in pri Bogu prisegam, da je resnica. In za popolnoma zaupam tej osebi. Drugega nimam več za povedati, lahko pa tole ponavljam v nedogled: SŠK, spametuj se že vendar, strezni se. Brez tega bo ves narod izumrl. Vaše duše pa bodo domovale na robu pekla.

  • Pozabil: ko je ta človek zapustil bogoslovje, so ga vztrajno klicali nazaj, da je na koncu podpisal izjavo, da ne bo nikoli nikomur govoril, kar je doživel. V podpis je bil praktično prisiljen. Tako je bilo tudi z vsemi drugimi.

   • Te izjave so še pred zakonom neveljavne. Kaj šele pred Bogom. Mislim pa, da se jo lahko da v javnost in zadeva bo postala jasna. Kristalno jasna!

    Za vsak slučaj pa še sledeče:

    368. Kdaj je dejanje moralno dobro?
    Dejanje je moralno dobro, kadar predpostavlja obenem dobrost predmeta, namena in okoliščin. Izbrani predmet more sam zase pokvariti celoto dejanja, četudi je namen dober. Ni dovoljeno delati zlo, da bi iz njega prišlo dobro. Slab namen more pokvariti dejanje, četudi je njegov predmet sam v sebi dober. Nasprotno pa dober namen ne napravi dobro neko ravnanje, ki je slabo po svojem predmetu, ker namen ne posvečuje sredstev. Okoliščine morejo zmanjšati ali povečati odgovornost tistega, ki deluje, a ne morejo spremeniti moralne vrednosti dejanj samih, nikoli ne morejo napraviti dobrega nekega dejanja, slabega v sebi.
    http://www.vatican.va/archive/compendium_ccc/documents/archive_2005_compendium-ccc_sl.html

    Poudarjam: “Ni dovoljeno delati zlo, da bi iz njega prišlo dobro.”

   • Mlajši duhovniki pravijo, da je bila pod rektorjem Antonom Slabetom v ljubljanskem semenišču močno razvita gejevska kultura: sam rektor je redno otipaval bogoslovce, profesorji prava in liturgike so v zavodu nastavljali svoje one in nanj vabili mlade fante, raznih masaž in drugih otipavanj pa je bilo med bogoslovci tudi vedno dovolj.

 5. Po državi potekajo oratoriji. V enem od njih srednješolska animatorka otroke poučevala o homoseksualcih: da imajo posebno poslanstvo, tudi v Cerkvi, da jih je potrebno strpno sprejemati, ter da so to posebej poklicani ljudje v Božjo službo, ker raje postanejo patri, kot da bi bili skupaj z moškim v življenju.

  Pri tem se spomnim priče iz semenišča, ki sem ga omenil, ki je z bolečino zaključil: “Če si homoseksualec, očitno ni boljše službe na svetu, kot da si duhovnik.”

  Ni dvoma, homo klan bo v Cerkvi za zmeraj (omenja ga že sveti Pavel), naša naloga pa je, da mu onemogočimo nove žrtve. A bo težko, kajti že animatorji, vzgojeni v LGBT vrtcih in šolah, otroke peljejo na zgrešena pota. Kajti od pridiganja strpnosti do homoseksualnih praks v Cerkvi, do pedofilije, je le en droben korak: nekaj lepih besed in bonbončkov.

  Skesancev pa NI. Komu naj se odpušča, če ni skesancev? Planinšek je pred škofom in žrtvijo priznal, bil poslan za 3 mesece v tujino, potem pa je imel misijone z otroki in odraslimi, v tem času pa so mu padale nove žrtve. Vsakdo odpusti skesanemu, a psihologija in psihiatrija potrjujeta, da pedofil ostaja pedofil. Ker je psihopat. Zato so v svetovne policijske kartoteke za nadzor zapisani vsi, četudi so odslužili svojih 10 ali več let.

  Skesati se mora škofovski zbor, ki VSE ve, a se še vedno čuti kot žrtev, ne pa del problema. Če se pokesa, javno in vsak dan znova, bo Cerkev obnovljena.

   • To so povedali starši, ker je otrok prišel domov in dejal: “Učijo me satanski nauk.” Na starših je zdaj zadeva, saj očitno vedo, kaj je prav in kaj ne.

 6. Kakšna zaverovanost v hirarhično družbo – kakor , da ti samo vodstvena služba da pravico govoriti o napakah.
  Končno ne smemo pozabiti tistih, ki govorijo zato, da bi se stvari izboljšale. Škofje in dejansko vsi ljudje na vodilnih položajih se morajo ukvarjati s tem. Govorijo zato, da jutri o tem ne bo treba več govoriti.
  Vsako govorjenje…(in cel odstavek) je eno veliko mešanje jabolk in hrušk.
  Storilec, ki se spreobrne!!!! – Serijski nikoli. Spolna zloraba ni enkratno dejanje v trenutku slabosti ampak je ponavadi dolgotrajno načrtovano dejanje, kako žrtev zapeljati do te mere, da se ne brani. g. Peter Lah vam svetujem kako strokovno literaturo na to temo. Vse ostalo je ustvarjanje megle.
  Če sami priznate v zadnjem odstavku da ste slabo usposobljeni potem je preden pišete bolje, da podučite preden s pisanjem ustvarjate meglo. Za začetek vam svetujem vsaj knjigo Odpustil sem vam.

  • Tudi v spisih, ki jim pravite strokovna literatura, je predvsem veliko megle. Oh, pa ta vsemogočna znanost – ki rešuje toliko problemov, kot jih tudi ustvarja.

 7. Peter Lah piše, kot da bi šlo za storilce prometnih nesreč in njihove žrtve. Kot da se je vse zgodilo po nekem naključju in se bo dalo rešiti z nekaj lepimi gestami …

  V resnici pa so škofje cela desetletja prikrivali in omogočali zločine nepopravljivih in očitno tudi organiziranih zločincev!

    • Po svetu obstajajo stotine in stotine skofov. Ne morete takole vseh po vrsti obtozevat za grehe nekaterih. Ce med Slovenci obstajajo zlocinci, to ne pomeni, da ste vi zlocinka, ce ste Slovenka. Tudi vase kvalifikacije in posplosevanja o organiziranih zlocinih so povsem pretirana in nenatancna.

 8. Nenazadnje pa ne pozabimo na svetega Pavla, Kristusovega največjega med apostoli, katerega danes kateheti želijo za lažnivca proglasiti. A njegovo opozorilo vernikom še danes velja, ne glede na homo-modernizem sodobne katoliške Cerkve:

  “Ne dajte se zavesti! Ne nečistniki ne malikovalci ne prešuštniki ne MOŠKE VLAČUGE ne HOMOSEKSUALCI ne tatovi ne lakomniki ne pijanci ne obrekljivci ne roparji ne bodo dediči Božjega kraljestva.”

  Zakaj ne – ker se ne spreobrnejo. Če bi se spreobrnili, ne bi bili vse našteto. To je vse. Kdor Pavlu verjame, ker je božji, verjame Jezusu, kdor pa Jezusu verjame, verjame Tistemu, ki ga je poslal.

  Vse ostalo so hudičevi posli. In da ne bo zmede – govorimo o vlačugarstvu dela Cerkvenega klera, ne o svetu. Govorimo o tistih, ki so Kristusa sprejeli za svojega Kralja, a le zato, da lažje pridejo do žrtev svojih psihopatskih spolnih sprevrženj. O njih je tu govora.

 9. Prav neverjetno je, kako se nekateri cerkveni dostojanstveniki in njeni člani težko soočajo s stvarnostjo. Najraje bi vse še naprej pometali pod preprogo.

  Ti škandali kažejo na močno načeto in zgrešeno poslanstvo KC.

  • Protestiram! Pravilno je:
   “Ti škandali kažejo na močno načeto in zgrešeno delovanje škofov KC.”

   Poslanstvo KC je iz drugega romana.

 10. A ni ta iniciativa Dovolj.je že v resnici potihnila? V medijih ni nič več. Drugod pa tudi ne.

  • Nič ne slediš? Par dni nazaj je bilo 38 prijav za 22 duhovnikov, če se prav spomnim. V le 4h mesecih! Nekateri med njimi so serijski.

   Saj ni smisel, da nenehno vreščijo. Kar počno je dovolj in zelo močno: počasi leze strah v gate psihopatskim maziljencem. Saj se ne gre, da se spreobrnejo, ker se ne bodo nikoli, če so serijski, ampak da jih je strah nadaljevati s temi dejanji. Tako pa bo manj novih žrtev. To je edini cilj vseh poštenih in božjih, ki se angažirajo v tej zadevi. Kajti če se bo spet kaj takega zgodilo kakšnemu otroku, ni izključen tudi kak duhovniški masaker. Ljudem je dovolj.

 11. Tole je še sveže, da ne bo kdo jamral, da nič ne izve:

  https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/5d1374631dbf8/spregovorile-spolno-zlorabljene-zrtve-slovenskih-duhovnikov

  Da pa ne pozabite, tu so misijonarji lanskega misijona na Dolenjskem. Med njimi tudi J.P. (desno, siva glava):

  http://portal.rkc.si/uploads/0225/images/2018-03/vsebina-67/dsc_0571_edcd.jpg

  http://portal.rkc.si/uploads/0225/images/2018-03/vsebina-67/20180322_114645_02d7.jpg

  Vedeli so, dobil je mikro “kazen”, bil vrnjen in misijonaril naprej. Peter Lah pa v tekstu napeljuje, da je dovolj, naj že vsi utihnejo. Mislim, da bo rezultat obraten: dokumentarci, filmi, knjige, oddaje … A zakaj? Ker je preprosto dovolj manipulacij in zlorab.

  Tisti, ki ga v prvem zapisu zgoraj omenjam, je dal vedeti, da so premnogi od zdajšnjih duhovnikov, starih od 40 do 55 let, v času študija aktivno sodelovali v takšnih ali drugačnih homo dejavnostih. Dejal je: “Od 20 kandidatov jih je bilo 15 homoseksualnih, od tega najmanj 10 aktivnih.”

  Zato naj duhovniki te starosti, preden gredo kaj pisat, najprej v svojo dušo pogledajo, kajti prav lahko se bodo znašli v kakem dokumentarcu v naslednjih letih.

 12. Ker mi avtomatski administrator zavira objavo zaradi linkov, skrajšano:

  Tole je še sveže, da ne bo kdo jamral, da nič ne izve:

  https://novice.svet24.si/clanek/novice/slovenija/5d1374631dbf8/spregovorile-spolno-zlorabljene-zrtve-slovenskih-duhovnikov

  Da pa ne pozabite, tu so misijonarji lanskega misijona na Dolenjskem. Med njimi tudi J.P. (desno, siva glava):

  ……………………….

  ………………………….

  Vedeli so, dobil je mikro “kazen”, bil vrnjen in misijonaril naprej. Peter Lah pa v tekstu napeljuje, da je dovolj, naj že vsi utihnejo. Mislim, da bo rezultat obraten: dokumentarci, filmi, knjige, oddaje … A zakaj? Ker je preprosto dovolj manipulacij in zlorab.

  Tisti, ki ga v prvem zapisu zgoraj omenjam, je dal vedeti, da so premnogi od zdajšnjih duhovnikov, starih od 40 do 55 let, v času študija aktivno sodelovali v takšnih ali drugačnih homo dejavnostih. Dejal je: “Od 20 kandidatov jih je bilo 15 homoseksualnih, od tega najmanj 10 aktivnih.”

  Zato naj duhovniki te starosti, preden gredo kaj pisat, najprej v svojo dušo pogledajo, kajti prav lahko se bodo znašli v kakem dokumentarcu v naslednjih letih.

  • O, ve se! Bog že poskrbi, da se izve, da obstane kak dokaz! Če se škof ne zgane, se pa prijavi škofa, da ščiti zlorabljanje. Trdim, da je prijava na sodišče in potem spremljanje postopka eden od najboljših načinov čiščenja Cerkve. Dobro pa bi bilo, da se sam škof pojavi kot podporni član te skupine.

   Teptanje človekove pravice:
   “Vsakdo, ki je obtožen kaznivega dejanja, ima pravico, da velja za nedolžnega, dokler ni spoznan za krivega v skladu z zakonom, v javnem postopku, v katerem so mu dane vse možnosti, potrebne za njegovo obrambo.”
   mogoče v tem primeru res pomeni nekaj, a slej ali preje prinese veliko več gorja. Že videno.

 13. V svetu zla ni meja: ne ločijo se po veri, poklicu. Če je na sodišču podobna sorta kot za Cerkvenimi zidovi, bo pedofil tudi oproščen, kot so tajkuni. Vatikanski sodomi se zvečer v gay klubih družijo s komerkoli, ki ima organ. Zato zagotovo držijo skupaj, ne glede na zunanjo podobo in poklic.

  In če je en tak psihopat zlorabil eno žrtev, je še vedno kriv, četudi ga sto sodišč oprosti. Saj so tudi komunistične krvnike vse po vrsti oproščali, a jih to ni zaščitilo pred peklom.

  Zgodba mora ven. To je neustavljiv proces. Na svetu je milijone knjig in filmov, ki govorijo natančne podatke nekih dogodkov, pa to nima nobene veze s sodišči. Zlorabljeni ljudje lahko hodijo po vsem svetu, pripovedujejo svojo zgodbo in opozarjajo ljudi na zlo v Cerkvi, semeniščih in samostanih. Lahko tudi povedo, v katero šolo ali cerkev so hodili in kdo je bil takrat predstojnik in škof. Tako da bo znal vsak kandidat že vnaprej zaznati, če se je sprevržena, potrpežljivo pripravljena manipulacija in zloraba začela. Enako starši otrok.

  Zato so argumenti nekaterih znanih zagovornikov pedofilije tukaj zavržni. Kot kače se sprenevedajo, izvijajo itd. A vedite: vsaka generacija semeniščnikov gre skozi enako šolo, tudi polovica jih je lahko okužena z zlom, zato ni čudno, da vsa naša Cerkev molči že stoletja. In tako gredo trumoma v svetove večnega trpljenja, kajti zlorabili so Jezusa, ki so ga dobili v odrešenje sebe in drugih. Prekleti so.

  • “Če je na sodišču podobna sorta kot za Cerkvenimi zidovi, bo pedofil tudi oproščen …”
   Kar drži. Opisani so mi bili neki dogodki, kako so nedavno nedolžnega duhovnika obsodili, krivega pa oprostili. To kaže na to, da tudi pošteni škofi ne morejo na enostaven način zatreti homoseksualnost. Navodilo iz Vatikana glede prijav pa je seveda treba nujno upoštevati.

   • Pošteni škofi??? Premalo. Morajo imeti posebne darove Svetega duha. Molitev in pokora sta osnova, ne pa tisti dvorec, kamor pošten škof niti stopiti ne upa.

    Po drugi strani pa bo zlo prisotno do konca sveta. Vendar to ne pomeni, da ni bitke z njim.

    Sveti Roman – opat: »Ljubi brat, samo Bog je tisti, ki lahko vidi v človeško srce; veliko njih je začelo z veliko gorečnostjo, pa so končali z žalostno mlačnostjo; nasprotno pa so bili nekateri leni in nemarni, a so postajali vedno bolj goreči in so dosegli veliko stopnjo popolnosti. Poleg tega: za koga neki je prišel Sin človekov, če ne ravno za grešnike, takšne kakršni smo mi vsi?«
    http://svetniki.org/sveti-roman-opat/

    • Škofi so ljudje kot vsi drugi. Zahtevati nekaj od drugega, kar človek sam nima, je nedopustno. Morebiti pa imajo darove Svetega Duha, le da jih mi ne poslušamo in ne razumemo.

     • “Škofi so ljudje kot vsi drug”

      Ja, očitno je to resnično to! Ampak ne bi smeli biti kot vsi drugi.

     • Ne škofje, vsi kristjani bi ne smeli biti kot drugi. To je glavni problem krščanstva. Zakaj niso, je daljša zgodba.

      Položaji v cerkvenih organizacijah so večinoma bolj administrativne kot duhovne narave. Če bi bila Cerkev in njeni dostojanstveniki drugačni, bi govorili o visokih moralnih standardih in ne o zlorabah.

 14. Popolnoma soglašam z mnenji patra Laha v članku.

  Ob obravnavi duhovniških spolnih zlorab, ki so kot bolno, rakavo tkivo v živem organizmu katoliške Cerkve, vidim prispodobo v zdravljenju raka človeškega organizma.

  Pri onkološkem zdravljenju rakavih bolnikov morajo biti zdravniki zelo natančni, dosledni in previdni. Razni agresivni postopki onkološkega zdravljenja, ki so sicer lahko zelo učinkoviti pri odstranjevanju malignega tkiva, namreč vedno uničujejo tudi zdrave dele organizma. Zdravniki morajo redno in natančno ugotavljati in nadzorovati stanje in delovanje celotnega bolnikovega organizma. Onkološko zdravljenje nikoli ni samo koristno, temveč ima zmeraj tudi škodljive stranske učinke na bolnikov organizem.

  Nestrokovni, narobe zastavljeni, slabo odmerjeni in nenadzorovani postopki kirurških operacij, kemoterapij, obsevanj… bi namesto ozdravljenja dejansko mogli povzročiti uničenje oziroma smrt človekovega organizma.
  Da bi rakavi bolniki mogli ozdraveti in okrevati, morajo biti postopki zdravljenja točno takšni in ravno tolikšni, da prinašajo več koristi kot povzročijo škode. Zdravniki so tisti, ki morajo poiskati mejo in uravnotežiti svoje postopke zdravljenja na najmanšo možno mero škodovanja.

  Odobravam, da so ljudje v iniciativi Dovolj.je zastavili boj proti spolnim zlorabam v katoliški Cerkvi tudi z laičnega konca. Žrtve duhovniških zlorab se namreč težko obrnejo po pomoč na isto ustanovo, katere pripadniki so jih globoko prizadeli in ranili, nato pa jih je še ustanova razočarala. Zato je iniciativa Dovolj.je kot “zdravilo” katoliške Cerkve vsekakor dobrodošla. A paziti bodo morali, da pri tem ne bodo povzročili prevelike škode.,
  Ustanovitev Dovolj.je ne pomeni, da znotraj struktur slovenske katoliške Cerkve do zdaj nihče ni ničesar storil za očiščenje duhovniških vrst.

  Nekateri komentatorji tu spodaj z nesramnimi insinuacijami brez kakršnihkoli dokazov, razmere prikazujejo, kot da v slovenski Cerkvi praktično ni več dobrih in poštenih škofov ter ostalih duhovnikov, kakor da so ti v manjšini. Tak prikaz preprosto ne drži! Pravični ljudje ne mečejo vseh duhovnikov v isti koš, saj niso vsi pedofili ali drugače spolno iztirjeni! V resnici se velika večina katoliških duhovnikov trudi živeti po Jezusovem zgledu.

  Nekateri si domišljajo, da smejo o duhovnikih po mili volji razširjati kakršnekoli govorice, še najraje pa tiste najslabše!

  Sv. Avguštin je zapisal: “Tudi če lepo živimo, si nikar ne domišljajmo, da bi bili brez greha; tako hvalimo svoje življenje, da vedno prosimo odpuščanja! Kolikor manj pazijo malopridni ljudje na svoje grehe, toliko bolj prežijo na tuje. Iščejo namreč, ne da bi kaj popravili, temveč v kaj bi zasadili zobe, ker ne morejo sebe izgovoriti, so pripravljeni druge ogovarjati.”

  Katoličani, ki nam je mar za našo Cerkev, moramo vendarle biti pozorni in opazovati, kdo vse bi hotel iz dobrih in pravičnih vzgibov iniciative Dovolj.je skovati dobiček za svoje nasprotovanje in škodovanje katoliški Cerkvi kot organski celoti. Zavedajmo se, da je takšnega nasprotovanja in načrtnega škodovanja v slovenski družbi veliko – začenši z slovensko levičarsko politiko, ki iz strahu pred večjim razmahom katoliškega šolstva in posledičnim zmanjšanjem lastnega političnega nadzora nad obstoječim izobraževalnim režimom, diskriminira otroke na vseh zasebnih šolah, tudi tistih, ki jih obiskujejo otroci njihovih volivcev.

 15. Po moji oceni npr. komentator David nima dobrih in čistih krščanskih namenov, pa čeprav zelo veliko pisari o svoji, kakor da ljubezni do Boga.

  Kot že večkrat ob Davidovih “litanijah”, tudi tokrat menim, da je njegov cilj, njegov edini ‘point’ v tem, da subverzivno sesuva katoliško duhovništvo kot tako, začenši s papežem, pa navzdol do zadnjega kaplana in duhovniškega pripravnika. O katoliških duhovnikih na vseh stopnjah namreč piše večinoma slabšalno. Pravzaprav ne pomnim, da bi kdaj zapisal kaj pohvalnega. No, ena izjema je le bila – z naklonjenostjo je pisal o duhovniku Janezu Cerarju iz iniciative Dovolj.je. A  le o njem, vse ostale duhovnike s papežem na čelu več ali manj samo kritizira.
  Iniciativo Dovolj.je David še posebej intenzivno izkorišča za rušenje ugleda vseh katoliških duhovnikov.

  Ne vem, zakaj to počne, a mislim si, da morda pripada kakšni verski ločini, ki si je rušenje ugleda katoliških duhovnikov zadala kot svoje poslanstvo.
  Morda pa si David domišlja, da je njegova osebna karizma “versko usmerjanje in opominjanje” drugih ljudi in to počne na skrajno primitiven način – ker take karizme pač nima.

  Zakaj tako razmišljam?

  Prvič: v Davidovih zapisih ni niti sledu pristnega krščanskega človekoljubja!

  Kadarkoli se oglasi kdo, ki Davidovim komentarjem ugovarja ali njegovi komentarji Davidu niso po volji, začne David tega človeka – namesto, da bi mu v odgovor navedel prepričljive protiargumente! – primitivno žaliti z živalskimi poimenovanji, mu samovoljno pripisovati delovanje hudega duha, govoriti, da je butelj, ki bo končal globoko v peklu in pisariti podobne neumnosti.
  Skratka – v trenutku, ko Davidu nekaj ni pogodu, postanejo njegovi komentarji pristen odraz človeške hudobije in napuha.

  (Npr. sokomentatorju AlFeju se je najprej sladkal in prilizoval, dokler se mu je dozdevalo, da bi AlFejevi komentarji lahko služili njegovi agendi. Takoj ko je AlFe začel Davidu ugovarjati, da vnaprejšnje obsojanje duhovnikov ni pošteno, je slednji začel AlFeja primitivno žaliti. AlFe je pogovor z Davidom nato raje zaključil, čeprav se navadno ne preda zlahka)

  Drugič: najbolj aktivno in intenzivno (s celo množico dolgih komentarjev) se David vključuje v komentiranje člankov, kjer začuti priložnost za sesuvanje katoliške duhovščine.

  Svoje destruktivne komentarje je npr. intenzivno objavljal pod članki pastorja Mrviča, pod članki Iva Keržeta in pod članki na temo iniciative Dovolj.je.

  Davidovo komentiranje Časnikovih člankov s tematiko, ki se eksplicitno ne dotika katoliške Cerkve oz. pod njimi ni mogoče navezati tematike katoliških duhovnikov s papežem na čelu, je minimalno ali pa ga sploh ni.

  Zakaj mislim, da Davidova “skrb” za spolno ali kako drugače zlorabljene žrtve s strani katoliških duhovnikov ni pristna, temveč je le v igri njegove zgoraj omenjene agende? 

  Poglejmo to njegovo današnjo zgodbico o (celo desetletje?!?) spolno zlorabljanem duhovniškem pripravniku in se vprašajmo, zakaj je David potreboval toliko časa, da se je te zgodbice spomnil in jo objavil?

  Že v preteklosti je David med svoje komentarje lepil številne povezave na tv oddaje in razne članke, ki so govorili o spolnih zlorabah v katoliški Cerkvi in so javno dostopni na medmrežju. Kako to, da je Davidu tako pozno, šele danes, in tako priročno, ravno danes prišlo na misel objaviti prvoosebno izpoved, takorekoč ekskluzivno izpoved, za katero naj bi vedeli le redki izbranci, med temi tudi David, kupil pa bi jo vsak rumen časopis?

  Po mojem mnenju je David, preden je objavil to zgodbico, potreboval toliko časa preprosto zato, ker si je to zgodbico gladko izmislil – zgodbica je pač malo več ksno vzcvetela med Davidovimi možganskimi vijugami. Pa še slog zgodbice je čisto Davidov.
  Literarnega daru in domišljije za pripovedovanje zgodbic Davidu ne manjka, to dokazuje tudi kot Jona pod blogi patra Branka Cestnika.

  Če sme David pisariti vse sorte in namigovati vse slabo o slovenskih škofih, smem menda tudi jaz vsaj kaj namigniti o “pisatelju” Davidu-Joni.
  Ne pričakujem, da bo David-Jona pojasnil, zakaj celo poimensko obrekuje slovenske škofe in ostale duhovnike.

  Tako, sedaj moram samo še počakati na neargumentiran in žaljiv Davidov napad.

  • Vanja,hvala za odkrito besedo. Tudi drugi smo pri tem komentatorju že pred časom opazili,kam pes taco moli.
   Jaz provokatorjem nočem odgovarjati.
   Za povrh takšni namreč podtaknejo svoje lastne metode poniževanj tistim,katerih argumentom ne morejo biti kos.
   Zame je najprimernejši odnos do takih ignoriranje.
   Saj veste,kaj je najbolje storiti. kadar vas kdo ne sprejme:otresti prah s svojih nog in jih prepustiti njihovi ničevosti,dokler pač ne bodo pripravljeni spoštljivo prisluhniti.

   • Baubau,
    pri komentatorjih Davidove sorte je tako, da s svojimi agendami, ne glede na to, ali jim kdo odgovarja ali ne, zavzamejo velik del komentatorskega prostora. Če jim nihče ne odgovarja, kljub temu napletajo svoje zgodbe, le da molk sokomentatorjev kaže, kot da njihovim komentarjem nihče ne oporeka. Tako navidezno obvelja njihova. To se mi pač ne zdi prav. Ko imam čas, takim vsiljivim komentatorjem pač napišem kaj v odgovor 😊

 16. Osnovni zakon boja med božjim in zlom je, da ko se oglasi Resnica, se oglasi tudi kača. Zato DOBRODOŠLA KAČA, ti si resnični NIHIL OBSTAT, da je Resnica res Resnica. Če te ni, obstaja dvom, da besede niso bile pisane po Besedi. Npr. na pisanje duhovnika zgoraj, ki v originalnem naslovu napiše:

  Bodimo usmiljeni do storilca, ki obžaluje, odsluži kazen in se spreobrne

  ,kače ni bilo. Torej tekst nima vrednosti. In seveda je večina komentatorjev povedala zakaj: ker se pedofili ne kesajo in ker serijski pedofili NIKOLI NISO SPREOBRNJENI. Kdo pa se je že pokesal, da bi mu bilo odpuščeno? Kesanje je, da si za vedno odstranjen od dela z mladimi in žrtvami, ne pa da kot g. Planinšek, po 3h mesecih v Italiji dobiš še nagrado Svetega sedeža, karto za savno in greš v misijon. Kdor to tolerira, sovraži Jezusovo Cerkev. Torej je satanov.

  Resnice ni moč ustaviti, zaman se trudiš kača, tvoj čas odteka. V enem letu bo 100 prijav za 50 duhovnikov, kaj šele v dveh letih … Vsi, ki imamo radi Cerkev, smo zadovoljni, kdor pa jo ima le za svoj poligon, je besen.

  Kača, ti si nihil obstat našega dela. Brez tebe ni Resnice.

  • Predvidljiv in pričakovan odgovor, David.
   Niste nekdo drug isti ste, isti kot Jona.
   Ali napovedujete, da vas bo v prihodnje cela legija?

 17. Osnovni zakon boja med božjim in zlom je, da ko se oglasi Resnica, se oglasi tudi kača. Zato DOBRODOŠLA KAČA, ti si resnični NIHIL OBSTAT, da je Resnica res Resnica. Če te ni, obstaja dvom, da besede niso bile pisane po Besedi.

  Vse sem, kajne? Hehe, zdaj že legijo vidiš, prej pa sem bil Hugo. Kača ni psihiatrija, to je demonologija. Ki spada skupaj z zagovorniki molka o spolnih zlorabah v Cerkvi. Napadani so mladeniči, otroci in redovnice. Vsi vedo in in večina se jih spreneveda. Zgodbe pa so, ko se žrtvam končno odveže grlo, tako strašne, da je normalno, da jih normalen vernik sprva noče sprejeti. A kar je preveč je pa preveč. Kača je storila napako in ni več poti nazaj. Dobro bi bilo, da ne izziva preveč, ker je desetine ljudi na samem robu, da svoja življenja posvetijo vsem tem zgodbam in jih razglasijo na vse možne načine. Resnična Cerkev pa bo imela od tega samo koristi.

 18. Ja. V veri moramo razlikovati med fanatikom in karizmatikom. Razlika je velika in jo vsak začuti. Nekaj bistvenih razlik:

  – Jezusova beseda, če jo sogovornik ne sprejme, vedno dopušča časten umik. Fanatik ne, tedaj se pričnejo grožnje, žalitve …

  – Karizmatik se zna pošalite na svoj račun, fanatik pa niti humorja ne pozna. To je tudi enostaven test, kdo je kdo. Malo humorja in fanatika odnese.

  – Fanatik ima vedno prav. V obrambi svojega prav so dovoljena vsa sredstva.

  Naj bo dovolj. Skupini Dovolj.je želim uspešno delo pri čiščenju Cerkve in pa seveda uporabo orodij vladavine prava, ki je utemeljeno na človekovih pravicah in temeljnih svoboščinah.

 19. Jezus je bil fanatik, pa Peter, pa Savel. Spoznaš jih lahko po tem, da govorijo dokazano resnico, polno argumentov.

  Potem pa imaš para-cerkev v Cerkvi, ki služi Kači. Kača za svoje rabote uporablja trhle vernike, na katere so apostoli zelo grajali in opozarjali pred druženjem z njimi. Kača rada “ščiti” heretike, kot je pater Osredkar, ki je vso slovensko katoliško javnost zavajal, da Bog ni tak, kakršen se nam je razodel. To jim je “na srce polagal” škof Stres na teologiji, je povedal. Torej Jezus Kristus ni Jezus Kristus in hostija ni Jezus Kristus ampak le lepljiv simbolček. Taisti škof je bil vizitator taistega doma mladine, od koder zdaj prihajajo ovadbe zoper taistega p. Planinška. Ta pa je bil predlagan za novega Celjskega škofa in bi brez “afere” Dovolj.je! najbrž postal škof in bi imeli škofa, da se Bog usmili.

  K sreči se nas je usmilil, a bomo videli, kdo bo pa zdaj škof. Mislim, da je že kar jasno, kdo.

  Potem Kača pride ščitit še enega mladega duhovnika (dražijo jo te lepe fotke), da bi mu pokazala, da ima prav, ko trdi, da je treba spregledati grehe serijskih pedofilov in spolnih predatorjev. A nihče v Sloveniji še ni slišal niti za enega, ki bi se pokesal, kaj šele spreobrnil! Spreobrnitev je namreč le v tem, da je popolnoma ODMAKNJEN od dela z ljudmi. Kajti psihiatrija pedofilstva je enotna: serijski pedofil se nikoli ne spreobrne. Ker je po svoji naravi psihopat. Cerkev uporablja kot svoj poligon, svoje lovišče.

  Ne pozabimo torej še na tiste uboge duhovnike, ki jih na limance lovi demon Jezabele, ki se dela, da jih brani, da bi se jim lahko približal. Ko se jim približa, jih dobi pod svojo oblast: zapeljevanje, manipulacija, dominacija, kontrola. Vse to uči katoliški nauk, ki pa je v tem delu namerno prikrit, da ljudje ne bi vedeli. Ko ta demonka končno osvoji duhovnika, ji v primež pade vsa fara. In vsa škofija. In vsa Cerkev.

  Novinar, ki je skupaj s papeževim adjutantom 4 leta raziskoval vatikanske postelje, je na koncu napisal knjigo, da je je 80% duhovščine tam sodomistične, aktivno ali pasivno. To seveda ni sveta Cerkev. Ali je sveta Cerkev 38 prijav za 22 duhovnikov v le 4h mesecih pri nas? Je to svetost? Ne, to je satan. To je satanski del Cerkve, ki neizmerno vrešči v svojem zlu, ko stvari prihajajo na dan. Vsak tak vriskač je takoj prepoznaven:

  – nima nobenega sočutja do žrtev,
  – žrtve dolži da so povzročitelji,
  – zagovornike žrtEV za lažnike,
  – in za fanatike.

  Tako vsakdo zlahka prepozna satana. Še posebej pa, ker nima NOBENEGA argumenta in dokaza za svoja natolcevanja. Kako je že Jezus dejal za Judo Iškarjota (pišem po spominu): “Po enem od vas bo prišlo pohujšanje, a gorje tistemu! Bolje bi bilo, da se ne bi nikoli rodil.”

  Isto velja za zagovornike zločinov. Ki Cerkvi delajo samo škodo, če gledamo po njihovo: bolj ko brcajo, VEČ LJUDI SE ODLOČA, da podpre Resnico. Ja, Kača je vedno sama sebi v propad. Kajti na koncu vedno zmaga Resnica.

  Na koncu vedno zmaga Resnica. In resnica je le ena: v Sloveniji je obilo duhovščine, ki so spolni predatorji, še veliko več pa je njihovih žrtev. To vedo vsi Slovenci, le služabniki Kače še zanikajo.

  • Ja, tako se čisti Cerkev. Prijava in škof enostavno mora ukrepati. Sicer se prijavi še škofa. Imena??? Da, to je značilnost naslednikov rdeče oblasti – medijski umori. Ni treba, da je Dovolj.je njim podobna.

  • Seve, da se otroka ne le pod nobenim pogojem ne smejo dotakniti ( stisk rok, kaj sele objem), niti prijazno ne smejo z njim govoriti. Bog ne daj se mu nasmehniti ali izzivati s podobnimi pedofilnimi dejanji. Verjetno bojo v prihodnje tako pri verouku kot pri masi od mladoletnih oseb obvezno loceni z neko neprebojno predelno steno, ki bo jamcila neprisotnost telesnega kontakta.

  • Kolega učitelj telovadbe se deklic že 15 let ne dotakne več. Od fantov pa le tiste, ki so res športniki. Vsi ostali pri telovadbi in gimnastiki skačejo čez kozo po svoje ali pa sploh ne. Tudi sveti Vianej se ni deklic niti po glavi dotaknil, ziher je ziher, če temu dodaš še spodoben govor in spodobne poglede, imajo otroci lepo možnost, da se jih spolna zloraba ne dotakne. Včasih so župniki kar dobro mlatili poredne nevzgojene učence, da so iz njih kaj naredili, nihče od normalnih pa jih ni nikoli božal. Boža naj jih mama.

   Današnji čas pa si lasti otroke v lastno zadovoljstvo, zato se pokvarjen kaplan lažje pretihotapi preko nekih normalnih medčloveških meja. Duhovnik se nima kaj dotikati otrok in mladostnikov, redovnic, niti biti kdajkoli sam z njimi ali z ženskami. Vsako srečanje s komerkoli od njih mora biti v prisotnosti drugih oseb. Vedno odprta vrata. Ta standard je zelo lahko doseči in normalna oseba ga takoj posvoji. Velja tudi za medicince in šolnike.

   • David,
    ali se ne zavedate, o čem pisarite, ali pa zavestno sodelujete z zlom!

    Če namreč tega svojega kolega, učitelja telovadbe, po tem, kar vam je izpovedal, niste nemudoma prijavili policiji zaradi spolnih zlorab mladoletnikov, pomeni, da brezvestno sodelujete z njim v hudem grehu pedofilije (oziroma pederastije, odvisno od starosti žrtev).

    Če se vaš kolega telovadec že 15 let ni dotaknil deklic, ne pomeni, da je nedolžen, kajti na drugi strani se še vedno dotika fantov, ki so res športniki!

    Ali se sploh zavedate, kakšno grozoto ste slišali iz kolegovih ust? Se vam zdi normalno in sprejemljivo, da se vaš kolega dotika fantov?
    To izpričuje vse o vašem kolegu in o vas! Totalno kristalno jasno je, da vaš kolega strašansko greši, ko se dotika fantov, vi pa ga pri tem početju podpirate!

    Najverjetneje ta vaš kolega telovadec doma niti nima akvarija.
    Ste sploh preverili to pomembno življenjsko okoliščino? Po principu logike, ki sledi iz neposedovanja akvarija, je namreč vse totalno kristalno jasno: če vaš kolega doma nima akvarija, nima rad živali, potemtakem nima rad živij bitij, torej nima rad niti svoje žene – kar pomeni, da je gotovo peder!

    Sam vam je izpovedal, da ga privlačijo samo mladi fantje, ki so res športniki, dejal je namreč, da se med urami poučevanja telovadbe samo teh fantov dotika! Torej je vaš kolega obenem homoseksualec in pedofil (oziroma pederast, odvisno od starosti njegovih žrtev).

    Strašansko me čudi, kako slepi ste za grešnost svojega kolega!
    Za detekcijo greha in delovanja hudega duha med komentatorji Časnika in drugje imate nadvse budno oko – kako je mogoče, da niste zaznali strašne grešnosti svojega kolega?

    Ker tu prisotni vemo, da je nemogoče izmuzniti se vašim detektorjem greha, je možna samo ena razlaga: svojemu kolegu telovadcu nalašč gledate skozi prste!

    V javnosti se ve, da so spolne zlorabe mladoletnikov pogoste zlasti med učitelji telovadbe oziroma trenerji. Vi pa ste kljub temu gladko preslišali, kar vam je sam izpovedal vaš kolega telovadec in ste tako ogrozili številne fante, ki se jih ta vaš kolega dotika!

    Ni moč zaključiti drugače, kot da imate dvoje meril za grešnost – ena, totalno nekritična za svoje kolege, druga, najostrejša za vse ostale ljudi.

    Kot vidimo, svojega kolega krčevito branite, saj ga niste prijavili ne policiji ne šolski inšpekciji ne civilni iniciativi Dovolj.je.
    Pa celo postavljal se je pred vami s svojim dotikanjem fantov, ki so res športniki! Na lastna ušesa ste vse to slišali, pa niste ničesar ukrenili!!

    Jezabela vam prišepetava, da je vaš kolega, ki se dotika samo fantov, ki so res športniki, nedolžen! Pa ni nedolžen, hud grešnik je!

    Če bi bili pošten kristjan bi morali storiti vse, da bi vašega grešnega kolega odstranili iz telovadnice, ga spravili pred sodišče ter izolirali za zapahi, da nikoli več ne bi imel več priložnosti dotikati se fantov, ki so res šporniki!

    Namesto tega ste sedeli na ušesih in se pretvarjali, da niste slišali, kar je vaš kolega govoril. Grešnika ste podprli v grehu, nato pa šli in o grehu pridigali drugim ljudem po medmrežju!

    S svojim neukrepanjem dejansko služite zlu. Ker niste zaščitili fantov, ki so res športniki, ste tudi vi najhujši grešnik!
    Deveti krog pekla vama gotovo ne gine – skupaj z vašim kolegom telovadcem se bosta vso večnost žgala na najbolj vročem ognju in Lucifer osebno bo vrtel raženj!

    Da si kot podpornik grehov homoseksualne pedofilije oziroma pederastije še vedno drznete pridigati o grehu ostalim ljudem, je pa višek izprijenosti!
    Od zdaj naprej vemo: David je brezvesten podpornik pedofilije!

    ————-

    Naj istospolno usmerjeni moški ne zamerijo uporabe izraza ‘peder’ zanje – takšen izraz je pač uporabljen v tistem poučnem policajskem vicu, ki je bil osnova logičnega sklepanja v pričujočem komentarju.

    ————–

    Disclaimer:
    vse napisano v zgornjem komentarju ni mišljeno smrtno resno (čeprav je v vsaki stvari tudi nekaj resnice), temveč naj služi kot zabavljaški prikaz, kako se da z manipulacijo oblatiti vsakega posameznika.

    Če se David (ali kdo drug) morda počuti užaljenega zaradi zgornjega komentarja, naj mi odpusti žaljive besede in oprosti splošno žalitev.

 20. Tujih otrok se dotikajte samo v takem primeru, in vaš bo Mir, Jezus bo živ in otroci vas bodo blagrovali vse življenje:

  https://www.youtube.com/watch?v=bP4cLShdUYk

  Zdravko, znan zagovornik pedofilov v Cerkvi, ki si duhovnika Janeza Cerarja lažno obtožil homoseksualnosti, ter tega nikoli dokazal, napisal sem samo standarde, ki se jih držijo vsi spodobni javni delavci.

   • Ok.
    A znan je, ker je tukaj v tej poziciji. V obrambo pedofilov je Cerarja in Keržetovo gospo obdolžil najgnusnejših stvari. Želi braniti duhovnike, pa prvega lažno obtoži. To je ta norost Kače, ki sama sebi škodi.

 21. Duhovnik nima nobene pravice, da pri otroku prestopi mejo, ko si začne lastiti njegovo psiho in telo:

  “Najprej je bila prijaznost, potem pa so se začeli nežni dotiki. »Kar se mi je zdelo v začetku čisto fejst: uau, nekdo me ima rad, je pozoren do mene. In potem, ko je prestopil to mejo, je bila v meni ena zmeda. Nisem vedela, kaj je prav, kaj ni prav. Težko se je to izraziti, ker to moraš doživeti«.”

  Kaj ima tujec za šariti po otroku? Je to prijaznost? Ne, ampak sprevrženost.

   • Sprevrženo vprašanje. Rekel sem: KAJ IMA TUJEC ZA ŠARITI PO OTROKU? PO TUJEM OTROKU? Je to prijaznost? Ne, to je sprevrženost.

    Očitno res ne ločiš med svojimi in tujimi otroki, ki so ti zaupani. Saj zato pa imaš težave glede resnice in žrtve kriviš za njihovo travmo (gospo Kerže), storilce pa posredno braniš. To je ta Kača.

 22. Ljudje ne ločujejo več, kaj je z dobrimi nameni in je resnična ljubezen na dolgi rok. Ko povzdigneš glas, da si jasen in neposreden, si že linčan. A linčajo tisti, ki jim je duh kače bližje, hudi duhovi se jim odzovejo na to. Nosilci hudih duhov, tisti, ki ne zmorejo sočutja do žrtev, saj se jih ne dotakne globoko v srca, ampak jih samo oplazi in gredo s svojim programom naprej. Če so vede ali nevede pristaši satanskega zaroda v cerkvi, bodo zganjali pogrom nad vsemi, ki se postavijo ob bok žrtvam zlorab in jih podprejo. Merijo jih po osladnosti govorjenja, ne pa po vsebini in namenu.

  Dovolj.je, nosilec Jezusove karizme zaščite nedolžnih, z njimi bo kot je starček Simeon v templju za dete Jezusa po Svetem Duhu napovedal, da je postavljen v padec in vstajenje mnogih v Izraelu in v znamenje, ki se mu nasprotuje. Tako se bodo kot hišica iz kart rušila natolcevanja zoper žrtve zlorab in slinasta zagovorništva tistega dela klera, ki ima skupaj z njimi zakrknjeno srce.

  Zakrknjenost pa je od greha, nespovedanega in neskesanega greha.

  • Ali kot pravi apostol:

   “Z vsakovrstnim krivičnim zapeljevanjem se bo predstavljal tistim, ki gredo v pogubo, ker NISO SPREJELI LJUBEZNI DO RESNICE, da bi bili rešeni. Zato jim Bog pošilja delovanje blodnjave, da verjamejo láži: 1tako bodo obsojeni vsi, ki niso verjeli Resnici, temveč so pritrjevali krivičnosti.”

   Zdaj pa poglejmo zapeljevanje. Delo (Cerkvena zaveza molka je enaka mafijski), 21. FEBRUAR 2019: “Slovenija res varna oaza?

   Če pogledamo podatke Slovenske škofovske konference (SŠK), je cerkev v Sloveniji varna oaza pred spolnimi zlorabami. Tega problema naj v državi tako rekoč ne bi bilo. Ekspertna skupina za reševanje primerov spolnih zlorab pri SŠK je po lastnih podatkih od leta 2009 do 2017 obravnavala pet primerov zlorab, kar pomeni, da je delež slovenskih duhovnikov in redovnikov, ki so spolno zlorabljali, statistično zanemarljiv.”

   To je bila Nagličeva ekspertna komisija – nič, le motoviljenje. Potem je prišel Dovolj.je in jih posredno prisilil, da se lahko sedaj pohvalijo, da že sami ovajajo duhovnike. A poglejmo razliko: Dovolj.je v 4h mesecih 30 prijav za 22 duhovnikov.

   Hudo. Kaj šele bo.

 23. Tole pa piše v nadaljevanju in potrjuje moj prejšnji nasvet, kako postopati z otroki: nikoli na samem z njimi. Navodilo Škofovske konference:

  “Kljub temu je SŠK izdala navodilo o prepovedi opravljanja verske dejavnosti z eno mladoletno osebo, in to ne zgolj zaradi morebitne skušnjave, temveč tudi zaradi preventive, da ne bi prišlo do krivih ovadb duhovnikov. Če se duhovnik znajde na nekem mestu z mladoletno osebo, »mora tako situacijo prekiniti ali poskrbeti za vpogled javnosti (na primer nemudoma po prihodu pošlje mladoletnega ministranta iz zakristije v prezbiterij ali odpre vrata zakristije)«.”

  Zdaj pa bo lahko pokvarjeni Z. (ki je duhovnika lažno javno obtožil homoseksualnosti, mati nekaj otrok pa je iz žrtve naredil za krivo) kar škofe zasmehoval in jih spraševal, ali imajo otroke.

  Pavel jasno pove, kam gre tak pokvarjeni rod. In ti hudiči ne pustijo jasni in argumentirani besedi, da jih REŠI. Ja, časi se niso v 2000 let krščanstva za mnoge prav nič spremenili.

 24. Upam in skoraj rotim, da Cerkev ne bi ob trpki izkusnji zaradi neustreznih in nezadostnih ukrepanjih v zvezi s pedofilijo, pa sirse gledano tudi z drugimi seksualnimi perverzijami in krsitvami po meni sicer sporne obveze celibata ne sla v drugo skrajnost lova na carovnice in predpisovanja nekega nevroticno hladnega, blokiranega cloveskega odnosa duhovnika do vernega obcestva in predvsem otrok, ki so mu zaupani v vzgojo.

  Topel in sproscen cloveski odnos je bistven, da bi duhovnik lahko koga preprical najprej kot clovek in nato z Besedo, ki jo oznanja. Med normalnimi ljudmi se ve, kaksen telesni in drugacen stik se spodobi in kje je meja bolestnega in greha.

  Sveti Janez Pavel je imel veliko toplega odnosa in tudi telesnega kontakta z otroci in mladino. Izjemna in mocna osebnost v mnogih pogledih. Moralnem v vsakem primeru. On je nas svetnik in vodnik, ne nek pedofilni sprevrzenec.

  • Odlično. Ganljivo. Pavlovo.

   Ne pozabimo pa, da je Pavel izročil hudiču dva “brata”, ki sta šla v vsem predaleč. Njuni telesi je izročil hudiču, da je duši rešil.

   Toleranca in nemar sta znak dekadence. Dekadentna vera ne more zaščititi nemočnih, nedolžnih in ubogih. Ščiti le sebe.

  • Škof o sporočilu kardinala Saraha: “Naj vsi pastirji prvi slišijo to sporočilo, se pokesajo blasfemije in lažnega nauka ter vodijo svojo čredo nazaj k Resnici v Jezusu Kristusu.”:

   https://twitter.com/Bishopoftyler/status/1142759185995718656

   Torej je tu govora o blasfemiji in lažnem nauku para-cerkve (ki posledično uživa svoja homo nagnjenja.)

   Naš duhovni zbor pa bi molčal o vsem (dovolj je?), še preden so žrtve “identificirane in pokopane”. Kot ZZB.

 25. Zgodbe se začno povezovati, žal, žal. Verniki so šokirani, ne morejo verjeti in sprejeti, potem pa sedejo skupaj in stvari postajajo jasne. Tudi drobec o savnanju pove veliko, vsi domačini vedo o tem savnanju, g. P. pa je ob plaketi Svetega sedeža dobil tudi karto za savno. To je grozno, a če ne pride ven, bodo nasledniki nadaljevali zlo. Kati tudi P., sin dobre in verne matere, je bil očitno žrtev demonke Jazabele, ki uničuje duhovniški rod. Takole namreč piše:

  “Planinšek je bil ministrant v cerkvi svetega Jerneja v Zibiki, kjer je bil več let duhovnik Ivan Volk, po rodu iz Savinjske doline. O njem so vsi povedali enako, da je bil odkrit homoseksualec …”

  http://www.times.si/slovenija/spolne-zlorabe-v-cerkvi-ki-so-odjeknile-kot-eksplozija–959e4ae7bbe70db9d232580f504530b244b84780.html

  Naj ne bo res, če pa je, naj bo v opomin, da pekel res obstaja. Vodeb je twitnil tole:

  https://twitter.com/RomanVodeb/status/1143394487135277056

  Zato mnogi krivi raje nekam izginejo ali kar umro. A to duše ne reši.

 26. “Uprimo se skušnjavi, da bi človeka sežgali na ognju, preden smo se prepričali, da je kriv.”
  Usmiljenje je, da človeka ne sežgemo, čeprav je kriv. Seveda to ne pomeni, da sem proti laizaciji. Kako naj torej škof spozna, komu je treba vzeti duhovniški poklic? Brez molitve ne gre.

  • Kako naj torej škof spozna, komu je treba vzeti duhovniški poklic? Zato pa ne more biti vsakdo škof. Sicer pa škof izganja zle duhove, zdravi s polaganjem rok ….

   • Res je, da škof ne more biti vsak, toda tudi apostol Pavel je imel zelo različne uspehe po deželah.

    • Spreminjanje teme pogovora. Sprva je govor o duhovnikih, potem pa kar naenkrat o vseh ljudeh v deželi.

     • AlFe,
      tema je ista, kadar govorimo o duhovnikih, ne moremo mimo ljudi, med katere je duhovnik poslan, da med njimi deluje.

      Ljudje duhovnikov ne sprejemajo povsod enako. Marsikje na podeželju ljudje cenijo in so hvaležni, že če pride duhovnik vsaj enkrat tedensko v njihov kraj maševat in spovedovat, kje drugje, kjer je duhovnik zmeraj na razpolago, se pa ljudje bolj malo zmenijo za to in mašo obiskujejo, le kadar se zdi njim prikladno..

      Ko je Jezus razposlal dvanajstero apostolov, naj gredo oznanjat božje kraljestvo in ozdravljat bolnike, je vedel, da jih ljudje ne bodo povsod sprejeli z enako odprtim srcem.

      Lk 9,5: “In kjer koli vas ne sprejmejo, pojdite iz tistega mesta in otresite prah s svojih nog v pričevanje zoper nje!«

     • ???

      Govorimo o izbiranju duhovnikov, govorimo o izbiranju škofov ali o sprejemanju duhovnikov???

      Odločite se že enkrat.

Comments are closed.