ZNP o Petru Jančiču in Sonji Merljak Zdovc

14

Zadnja odpuščanja na Delu, ko sta bila odpuščena Peter Jančič in Sonja Merljak Zdovc, v ne tako dolgem obdobju pa tudi na drugih medijih, kažejo, da ima Slovenija težave z lastništvom medijev. Namesto, da bi medije kupovali lastniki, ki se spoznajo na medijski trg in želijo dodatno razvijati medijske vsebine, medije očitno prevzemajo lastniki, ki jim je omenjeno postranska stvar. Njihova pričakovanja so raje usmerjena v to, da skušajo preko medijev doseči druge cilje, jih finančno izčrpavati in iz njih kovati zgolj dobiček.

Takšna politika kadrovsko slabi medije, posledično pa zmanjšuje njihovo kakovost in iz novinarjev dela povsem podrejene delavce. Lastniki medijev odpuščajo uveljavljene in izkušene novinarje, ki so zanje predragi, namesto njih pa najemajo samostojne novinarje (slednje po naših podatkih velja tudi za odpuščanja na Delu). Ob tem pogosto prihaja do kršenja delovne zakonodaje, saj novinarje odpuščajo iz navidezno poslovnih razlogov, istočasno pa nazaj preko obvoda zaposlujejo nove novinarje, kar je v nasprotju z zakonodajo. Mediji novinarje odpuščajo postopoma, da jim ni treba pripravljati programov odpuščanj presežnih delavcev. Zakon o delovnih razmerjih namreč od delodajalca zahteva, da v primeru večjih odpuščanj pripravi program razreševanja presežnih delavcev.

Združenje novinarjev in publicistov (ZNP) zato lastnike medijev poziva, naj pri poslovanju spoštuje delovno zakonodajo, pravice novinarjev in naj delajo v korist medijske svobode.

Res je sicer, da so zdajšnje stanje v največjih medijih delno krivi tudi sami novinarji, ki so v preteklih letih množično prodajali svoje lastniške deleže v medijih, vendar pa slednje ne opravičuje spornih ravnanj zdajšnjih lastnikov.

Upravni odbor ZNP (7. 2. 2017)

Foto in daljši zapis o Petru Jančiču: blog Marijan Zlobec

 

 

14 KOMENTARJI

 1. Mislim, da zadnja leta na Delu Peter Jančič ni mogel izraziti svojih kvalitet in potencialov. Mu izgleda niso pustili. Upam, da se mu po prisilnem odhodu z Dela odprejo katera vrata, kjer bo to bolj mogoče.

 2. Moje mnenje o njegovih kvalitetah zdaleč ni tako pozitivno. On je kolikor sem ga slišal govoriti zelo levičarski urednik in ni primeren za noben časopis. Če pa Petrič na Delu kaj drugega pripravlja, pa ne vem. V tem se pridružujem avtorju.

  • Levičarski? Njega percipirajo ( sicer v veliki meri po krivem, ker se je vedno trudil za objektivnost in uravnoteženost poročanja in zmernost v komentiranju) kot Janševega človeka in je tudi zato zadnja leta po krivem zapostavljan. Nedvomno eden najbolj profesionalnih v svoji generaciji.

   • Jaz sem ga pred leti poslušal in njegova “objektivnost in uravnoteženost poročanja in zmernost” je rezultirala v “povedati nič”. Bil je popoln urednik za na Delo.
    Kaj se je tam s Petričem spremenilo, da jim ni več dober, res ne vem. Bil je odličen komunistični urednik, bi rekel. Me prav zanima, kje bo sedaj dobil službo, če jo bo sploh.

    • Če tega ne vidiš, da je on bil odžagan … In da so mu odtlej dali pisati minorne stvari. Kakšno uredništvo neki! In zakaj bi moral biti kot novinar izrazito navijaški? Kako si sploh predstavljaš, da bi lahko navijal v Delu za tisto stran, ki se jo v isti hiši zapovedano sovraži?

     Spoznal sem ga, ko so mu kot novinarju Večera večkrat dali možnost komentiranja dogodkov na TV, posebej v Odmevih. Zmeraj je nastopal zelo resno, olikano ( že oblečen je bil tako) in kredibilno. Nikakor ni bil zagovornik komunistične kontinuitete, kaj se ti ne zmisliš.

     • S tabo zadnje čase sploh ni mogoče diskutrat. Kdo govori o “izrazitem navijaštvu”? Kdo pravi da je za drugo stran, kot Delo? Ja, nastopal je izrazito “intelektualno”, kot le pri Delu znajo, kače. Vedno je bil zagovornik oblasti, karkoli je bilo treba sporočit ljudstvu. Kot vsi naši novinarji. Seveda, olikan, kar hočeš.
      In na Deliu je bil odgovorni urednik. Ne vem, kaj si hotel povedat “kakšen urednik”.
      Čisto režimski človek. Vred s svojo famozno izjavo “da bo Delo ostalo največji in najobjektivnejši časopis”. Pa kaj še.

 3. Vsako odpuščanje pisunov, ki samim sebi pravijo novinarji, je pozitivno.

  Gospa Merlak in gospod Jančič se nista uprla znanemu tuljenju pisunov: “Vsi smo Karba!”. Za mene so se vsi, ki se temu niso JAVNO uprli, samodeklarirali kot lažnivci, ki jih niti tako prepričljiva dejstva, kot je genetski test v priznani neodvisni tuji ustanovi, ne pripravijo do tega, da bi prenehali s propagandnim nabijanjem, kaj šele, da bi se prizadetim opravičili.

  Vsem pisunom tega tipa želim dolgotrajno brezposelnost, revščino in obilno pitanje s propagando – vse to, kar mora trpeti javnost, ki naj bi jo ti osebki zastopali. Ti “novinarji” so samo umazano trobilo režima. Po uporabi se jih zavrže.

  Žal mi je za grobe besede, ampak recimo vendar enkrat bobu bob.

  • Sta vidva slučajno videla ime Petra Jančiča med 571 podpisanimi na evropske forume s tisto škandalozno in smešno izjavo, da je tedanja slovenska vlada nevarnost za prihodnost EU? Med precej redkimi novinarji je bil, ki ni tega podpisal.

   Morda vesta, da Jančič ni član društva novinarjev- DNS, ki vleče korenine iz komunizma, ampak je bil celo v vodstvu alternativnega združenja ZNP, ki ga trenutno vodi Mamić, prej ga je pa Kršinar?

   Vajino razmišljanje je razmišljanje tiste desnice, ki se prav trudi, da ne bi nikoli prišla na oblast. Ki ustvarja nasprotnike celo tam, kjer se na dlani ponujajo naravni zavezniki.

   • “Vajino razmišljanje je razmišljanje tiste desnice, ki se prav trudi, da ne bi nikoli prišla na oblast. Ki ustvarja nasprotnike celo tam, kjer se na dlani ponujajo naravni zavezniki.”

    Gospod IF postaja gospod Svita se! 😉

 4. Novinarji morajo angažirano ozaveščati državljane Slovenije o pomembnosti medijske svobode in o ovirah, ki so na poti izgradnje slovenskega skupnega in posamičnega dobrega, pri katerem imajo novinarji zelo pomembno vlogo.

  Državljani pa moramo novinarje pri teh plemenitih prizadevanjih odločno podpreti!

 5. “svitase”Udaren komentar,ki spominja na povojne čase!

  Državljani pa moramo novinarje pri teh plemenitih prizadevanjih odločno podpreti!
  *****************************************************************************************
  HA,HA,HA,za domovino z Janičem naprej!

 6. “svitase”Udaren komentar,ki spominja na povojne čase!

  Državljani pa moramo novinarje pri teh plemenitih prizadevanjih odločno podpreti!
  *****************************************************************************************
  HA,HA,HA,za domovino z Jančičem naprej!

  Andrej Briški

 7. Govorimo o Delu, ki je v bistvu simbol sprevržene slovenske medijske krajine, ki duši in ubija vsako pomladno brstenje in vsak, še tako majhe3n poskus demokratizacije? Pravzaprav, kaj se gre to društvo novinarjev s takšnimi podporami? Kakšen Jančič? Za kaj je on zaslužen? Namesto organizirat veselico ob vsakem takšnem odpustu ter sploh vsakemu problem, ki ga imajo zli mediji, kot5 je Delo, se gremo nekega teatra, ki ne vemo čemu (in komu) suži. To je zame navadna burka. Zavestno povzročena burka ala Kršinar..

  • In kaj je narobe s Kršinarjem? Zame kvaliteten novinar. Če bi bilo vsaj malo več takih kot sta Jančič in Kršinar …

Comments are closed.