ZNP: Ministrica za kulturo se norčuje iz svobode medijev

9

znpIzjava ZNP o sprejeti noveli Kazenskega zakonika

Združenje novinarjev in publicistov pozdravlja sprejete spremembe kazenskega zakonika, po katerih državno tožilstvo ne bo več moglo kazensko preganjati novinarjev na predlog užaljenih funkcionarjev. Po novem bodo lahko novinarje kazensko preganjali le še z zasebno tožbo, tako kot to velja za druge državljane. Takšno rešitev je ZNP predlagalo že pet let, zato smo veseli, da nam je po dveh neuspešnih predlogih ministrstvo za pravosodje končno prisluhnilo, državni zbor pa tudi sprejel takšne spremembe.

ZNP se tudi zdi sprejemljiva sprememba KZ, ki novinarje razbremenjuje kazenske odgovornosti za objavo tajnih podatkov v primeru, ko javni interes prevlada nad javnim interesom po ohranitvi tajnosti podatkih. Po dosedanjem zakonu smo bili namreč kazensko odgovorni v primeru objave vsakega tajnega podatka, tudi če je bila ta objava v javnem interesu in ni ogrožala varnosti države ali njenih državljanov.

Pozdravljamo pa tudi spremembo glede pregona groženj, saj bodo te po novem zakonu pregonljive na predlog oškodovanca, ne le več na zasebno tožbo. Novinarji tako kot tudi drugi državljani nimajo možnosti, da bi sami odkrivali storilca kaznivega dejanja, ampak to lahko na njihovo pobudo opravijo le pristojni državni organi.

Po drugi strani pa ZNP obžaluje, da ministrstvo in državni zbor nista prisluhnila našemu predlogu, po katerem bi se objava zasebnih sporočil javnih oseb v medijih kazensko preganjala na zasebno tožbo domnevnih oškodovancev, ne pa da to počnejo državni organi na predlog teh oseb. Tako bomo še vedno lahko v tujih medijih gledali in brali, kaj si tamkajšnje javne osebnosti dopisujejo ali ogledujejo po spletu v javnem prostoru, medtem ko opravljajo javne funkcije, naši politiki pa bodo zaščiteni kot kočevski medvedje. Zato bo to vrzel verjetno moralo rešiti Evropsko sodišče za človekove pravice.

Glede novega predloga zakona o medijih pa ZNP ugotavlja, da se ministrica za kulturo norčuje iz svobode medijev, saj s kirurško natančnostjo predpisuje ne le, koliko naj bo na radiu slovenske glasbe, ampak celo koliko mora biti ta glasba stara in koliko morajo biti stari njeni izvajalci. Takega posega v politiko glasbenih urednikov še nismo doživeli.

Po drugi strani pa ministrstvo še naprej dopušča monopolni položaj sedanjih medijev, zlasti pa oglaševalski monopol ene od komercialnih televizij, zaradi katerega propadajo vsi preostali mediji. Glede odločb o kazenski odgovornosti urednika medija za sovražni govor spletnih komentatorjev pa opozarjamo na to, da mora biti odgovorni urednik o tem sovražnem govoru obveščen, preden lahko zoper njegovo (ne)aktivnost steče kakršni koli inšpekcijski postopek.

Upravni odbor ZNP

9 KOMENTARJI

 1. Predlog vlade, da se mora vrteti po medijih 90 % slovenske glasbe, ki je stara manj kot dve leti, pomeni načrtno uničevanje slovenske kulturne dediščine, ki je logično stara več kot dve leti.

  Gre za očiten kulturni genocid nad slovensko izvirno glasbo.

 2. Očitno so se zbali vrednotne prenove pri vrhu družbe , zato so lansirali ravrednotenje samih temeljev civilne družbe, da civilna družba ne bi imela več občutka za vrednotno življenjsko držo in ne bi več zahtevala vrednotne prenove vrha družbe. Vemo, komu je to v “korist” in komu v škodo.

 3. Volivci so na volitvah od vlade zahtevali večjo vrednotno držo, torej tudi ohranjanje in negovanje slovenske kulturne dediščine.

  Vlada pa počne danes s spremembo zakona o medijih nasprotno.

  Ali zato ni bilo ministrice za kulturo v Begunjah na slovesu od utemeljitelja slovenske glasbe Slavka Avsenika?!

 4. To ni le kulturni genocid nad slovensko glasbo, ampak nasploh slovensko kulturo, saj so sestavni del glasbe tudi pesništvo, folklora in običaji.

 5. Hvaležen in spoštljiv poklon Združenju novinarjev in publicistov, da si prizadevajo za ohranjanje in negovanje slovenske kulture, ki krasi svetovno kulturo.

 6. Tudi glede medijev moramo biti pozorni, da ne bi sledili le dobičku lastnika, vrednotno držo in plemenite cilje bi pa zavrgli ter se potem zagovarjali češ, ljudje pa so nas poslušali, gledali, brali.

  Dovolj slabih izkušenj imamo, kaj se zgodi, ko je v ospredju dobiček, v ozadju pa vrednote.

 7. Medijske vrednote: resnicoljubje, človekoljubje, pravičnost, poštenje, domoljubje, etika, kultura, ustvarjalnost, solidarnost….

Comments are closed.