ZNP: Interni posnetki intervjujev ne morejo biti predmet prodaje

0

koder pogovorZdruženje novinarjev in publicistov (ZNP) nasprotuje prodaji avdio kasete s posnetkom intervjuja z nekdanjim finančnikom Elana Pavlom Kodrom, ki sta ga leta 1994 z njim opravila takratna novinarja Slovenca Vida Kocjan in Janez Markeš (poznejši Slivnikov sodelavec). Možnost prodaje posnetka je 6. februarja za Finance napovedal stečajni upravitelj Gregor Bele, ki vodi postopek stečaja zapuščine za pokojnim nekdanjim odgovornim urednikom Maga Danilom Slivnikom.

Gre za interni posnetek, ki ga je stečajni upravitelj našel v Slivnikovem sefu in je po pojasnilu Kocjanove za ZNP nastal zgolj kot pomoč pri pripravi intervjuja. Na njem so tudi deli, ki jih Koder ni avtoriziral in niso bili del objavljenega intervjuja. Kdo je sicer Slivniku dal posnetek, Kocjanovi kot soavtorici intervjuja ni znano.

Bolj kot za konkreten primer gre sicer tukaj za načelno vprašanje, ali so lahko tovrstni posnetki predmet prodaje na javnih dražbah. ZNP je mnenja, da ne morejo in ne smejo biti. Treba je spoštovati pravico intervjuvanca, da deli intervjuja, ki jih ni avtoriziral, ne pridejo v javnost. In če se takšen posnetek proda na dražbi, se praviloma zgodi ravno to. Zato ZNP k ukrepanju v takšnih primerih poziva tudi Varuha človekovih pravic. Informacijski pooblaščenec RS pa je že sporočil, da bi bila prodaja sporna z vidika zakona o varovanju osebnih podatkov.

Treba je spoštovati tudi avtorske pravice novinarjev. Če se ti niso odrekli svojim avtorskim pravicam ali jih prenesli drugam, potem je takšen posnetek njihova last in se nikakor ne more prodajati brez njihovega dovoljenja. Kot je v konkretnem primeru ZNP pojasnila Kocjanova, dovoljenja za takšno prodajo ni dala, prav tako se ni odrekla avtorskim pravicam, je pa sodišče in stečajnega upravitelja preko odvetnika pozvala, naj se posnetek ne prodaja. ZNP zato pričakuje, da bosta sodišče in stečajni upravitelj spoštovala ta poziv.

Upravni odbor ZNP

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.