Znani kandidati za nagrado Saharova 2015

0
Foto: Evropski parlament.
Foto: Evropski parlament.

Evropski parlament vsako leto podeli nagrado Saharova posameznikom ali organizacijam, ki so se posebej odlikovali v svojem zavzemanju za človekove pravice in svobodo govora. Lani jo je dobil ginekolog iz Konga Denis Mukwege. Za njihova prizadevanja za zaščito človekovih pravic in svobode govora je Parlament za nagrado Saharova 2015 nominiral šest kandidatov. Na skupnem zasedanju odborov za zunanje zadeve, razvoj in človekove pravice 28. septembra so politične skupine nominacije tudi uradno predstavile. Dobitnik nagrade bo znan oktobra.

Kandidati so:

Raif Badavi, bloger iz Savdske Arabije, ki so ga oblasti obsodile na 10 let zapora, 1000 udarcev z bičem in visoko denarno kazen. Po mnenju tamkajšnjih sodišč je Badavi na svojem blogu žalil islamsko vero. Badavija so nominirale politične skupine S&D, ECR in Zelenih.

“Ne morem si predstavljati, da lahko danes nekoga zvežejo in prebičajo v javnosti zato, ker je izrazil svoje mnenje. Z nominacijo Raifa Badavija želimo počastiti tudi druge posameznike, ki se borijo za svobodo izražanja,” je dejal Pier Antonio Panzeri (S&D, Italija).

Badavi je po mnenju poslanca Tamasa Meszericsa simbol boja za svobodo govora. “Evropa ne more ostati tiho, medtem ko posameznikom zaradi izražanja svojega mnenja v Savdski Arabiji grozi mučenje ali smrt.”

Kandidaturo podpira tudi ECR, je dejala njihova poslanka Anna Fotyga (Poljska).

Mesa de la Unidad Democratica, koalicija, ki združuje venezuelsko opozicijo stranki nekdanjega predsednika Huga Chaveza, in venezuelski politični zaporniki. Nominirali so jih politična skupina ELS ter poslanca Fernando Maura Barandiarán in Dita Charanzová.

Luis de Grandes Pascual (ELS, Španija) je dejal, da je bila sicer venezuelska vlada demokratično izvoljena, vendar sedaj nad prebivalstvom izvaja totalitaren nadzor. Podelitev nagrade demokratični opoziciji v Venezueli bi po mnenju španskega poslanca Fernanda Maura Barandiarana slednjo vsaj nekoliko zaščitilo.

Edna Adan Ismail, somalijska aktivistka proti genitalnemu pohabljanju in nekdanja ministrica. Je direktorica in ustanoviteljica bolnišnice Edna Adan v Hargeisi v Somaliji. Nominirala jo je politična skupina EFDD.

James Carver (EFDD, Velika Britanija) je menil, da je Edna dobesedno zavihala rokave in začela svojo domovino spreminjati na bolje. “Njena vztrajnost je pripeljala do tega, da je zdaj v Somalilandu položaj žensk boljši,” je dejal.

Boris Nemcov, februarja 2015 ubiti ruski fizik in opozicijski voditelj. Nominirala ga je politična skupina ALDE.

Nemcov je bil po besedah estonskega poslanca Urmasa Paeta vodilni oseba ruske civilne družbe. “Prizadeval si je za demokratično, bogato in mirno Rusijo. Razkrival je korupcijo in zlorabo moči v državi. Za to je plačal s svojim življenjem,” je dejal poslanec.

Nadja Savčenko, ukrajinska vojaška pilotka, poslanka in članica ukrajinske parlamentarne delegacije pri Svetu Evrope. Ujeta je bila junija 2014 in nezakonito premeščena na rusko ozemlje. Nominirala jo je politična skupina ECR.

Izjemna ženska, ki predstavlja več kot 150 ujetnikov ruskih oblasti po priključitvi Krima, pa je pilotko opisala Anna Fotyga (ECR, Poljska).

Žvižgači Edward Snowden (medijem posredoval podrobnosti o množičnem nadzoru državljanov v EU in ZDA), Antoine Deltour (v aferi Luxleaks razkril tajne davčne odločbe, s katerimi so se multinacionalke v Luksemburgu izogibale plačilu davkov) in Stéphanie Gibaud (objavila podatke o izogibanju davkom in pranju denarja s strani banke UBS). Nominirala jih je politična skupina GUE/NGL.

“Odgrnili so zaveso, zato ni prav, da jim odrekamo pravice in grozimo z zaporom,” je menil Fabio de Masi (GUE/NGL, Nemčija).