Zmanjšajmo zadolženost države brez posega v družine!

5
39

PREJELI SMO. V družinski organizaciji, Zavodu iskreni.net močno podpiramo prizadevanja vlade RS za zmanjšanje javnega dolga. Še posebej se nam zdi to pomembno za naše otroke, saj smo dolžni, da jim ne naložimo plačevanja “naše prekomerne porabe”. V družinah vemo, da lahko v okviru družinskega proračuna porabimo le toliko, kot imamo in ne več, kot je sedaj praksa z državnimi financami. Ostro nasprotujemo sidikalistom javnega sektorja, ki grozijo z stavko. Dejstvo je, da so plače v javnem sektorju statistično višje kot v realnem in živijo močno nad svojimi zmožnostmi. Prav tako podpiramo vladna prizadevanja, da bodo najprej odpravili plačna nesorazmerja v javnem sektorju in šele potem selektivno nižali plače. Manjšati javni dolg pa je naš javni sektor dolžan. Hkrati pa nasprotujemo ukrepom, ki posegajo neposredno v družinske transferje, saj bodo tovrstni ukrepi imeli negativne posledice pri rodnosti, ki pa je dolgoročno edino zagotovilo, da bo naš narod preživel, da bo država imela več “delovne sile” in posledično več denarja ter vzdržno pokojninsko blagajno. Ti ukrepi se namreč posledično dotikajo tako javnega kot realnega sektorja.

Zato pozivamo vlado RS, da ne posega v:

 • državno darilo ob rojstvu otroka. S tem ukrepom bi zmanjšali dolg za 1,8 milijonov EUR letno;
 • plačilo vrtca za drugega in preostale otroke. S tem ukrepom bi zmanjšali dolg za 21,5 milijonov EUR letno;
 • znižanje otroškega dodatka. S tem ukrepom bi zmanjšali dolg za 19,5 milijonov EUR letno;
 • znižanje starševskega nadomestila za nego otroka (porodniške). S tem ukrepom bi zmanjšali dolg za 40,4 milijonov EUR letno.

Sočasno pa vladi RS dajemo predloge, kje je mogoče zmanjšati javni dolg:

 • ukinitev plačevanja hormonske kontracepcije – naj postane samoplačniška. S tem ukrepom bi zmanjšali dolg za vsaj 7,3 milijonov EUR letno;
 • zamrznitev vplačevanja (cca. 26 EUR na mesec na osebo za cca. 200.000 javnih uslužbencev) v Zaprti vzajemni pokojninski sklad za javne uslužbence. S tem ukrepom bi zmanjšali dolg za cca 61 milijonov EUR letno;
 • umetni splav postane samoplačniški. S tem ukrepom bi zmanjšali javni dolg za cca 3 milijone EUR letno.

Ukrepi, ki jih predlagamo, posegajo v nadstandard ter v nebolezenska stanja.

Naj ob tem omenimo, da smo ponosni na Slovenijo, da ima zelo dobro urejene denimo porodniške, vendar tu ne gre za nadstandard, ampak za to, da mamicam, ki se že sicer soočajo s težko odločitvijo (gledano z vidika poklica), olajšamo odločitev in zagotovimo več varnosti in miru pri odločanju za otroke.

Igor Vovk, direktor Zavoda iskreni.net

5 KOMENTARJI

 1. Javni uslužbenici imajo specialen pokojninski sklad? To je pa višek! Pa kar 61 mio. evrov.

  • Nekaj malega o tej specialnosti. Načeloma ima “specialni” pokojninski sklad vsak slovenski zaposlenec, ki mu delodajalec plačuje PDPZ. Seveda gre v takem primeru za več parcialnih odnosov med različnimi delodajalci in njihovimi delavci, v primeru javnih uslužbencev je pač delodajalec samo eden, država.

   Javni uslužbenci vplačujejo premije PDPZ po istem zakonu kot ostali zaposlenci v RS – mislim, da je to ZPIZ-1 iz leta 2001. Glede na to, da je vlada ZVPSJU ustanovila leta 2004, predpostavljam, da se je takrat začelo tudi vplačevanje PDPZ vanj. Kaj je bilo za to potrebno, ne vem. Najbrž dogovor med vlado in sindikati javnega sektorja. Zakaj je vlada ustanovila posebni zaprti vzajemni sklad tudi ne vem. Se je pač tako odločila. Mogoče zaradi tega, da laže nadzoruje njegovo delovanje.

   Torej vlado in njene javne uslužbence veže pogodba o vplačevanju premije PDPZ v ZVPSJU. Pri tem ne gre za “specialnost”, ampak za precej podoben pogodbeni odnos, ki ga ima vsak zaposlenec z delodajalcem, če mu ta PDPZ plačuje. Seveda se strinjava, da v gospodarstvu avtomatizma na tem področju na žalost ni.

   Torej, te “specialnosti” se javnim uslužbencem ne da kar tako ukiniti. Mislim, da tudi predlagatelj, čeprav je to predlagal vladi, ni imel v mislih enostavne ukinitve, ampak bolj predlog možnega ukrepa. Mogoče bi bilo celo bolje, da se predlog naslovi na sindikate. V tem trenutku se je najbrž marsikomu laže odreči neki pravici, ki ga čaka čez desetletje ali več, kot pa regresu, ali kakemu drugemu dodatku na plačo.

   Da sva si na jasnem, seveda se javni sektor ukrepom ne bo mogel ogniti, saj zajema iz vodnjaka, kamor pritaka vedno manj vode. Ne pomeni pa to, da je treba domonizirati vsako kapljo, ki jo je do sedaj zajel. Če ste vi šele sedaj ugotovili, da se javnim uslužbencem že 8 let vplačuje PDPZ, je to vaš problem. Neke vrste višek.

   Drugače je pa to simpatičen predlog. Da ne govorim o drugih dveh redukcijah. Plačevanje nebolezenskih terapij iz naslova zdravstvenega zavarovanja je, milo rečeno, protislovno.

   Pa še kratko pojasnilo. Nisem javni uslužbenec.

 2. Tako varčevanje pa takoj podpišem… Še cca 10 mio € nekje najdt, pa je čisto izenačeno…

 3. Koliko pa bi prihranili s pokojninami za “posebne zasluge” in borčevskimi – za obe bi bil zanimiv podatek, koliko osebam se jih izplačuje in koliko to znese na letni ravni.
  Zanimivo se mi zdi, da se na otrocih in družinah takoj “špara”, le-te se pa povsem prezre (kot da jih ni).

 4. Vsi za delo sposobni naj delajo, ne pa jim dajat potuhe, pa še kradejo lahko za povrh in to nekaznovano – ja, zato smo imeli samoupravni socializem!

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite