Zmagati bo potrebno na volitvah

78
Foto: Flickr.
Foto: Flickr.

Samo tri tedne po končanih volitvah z zelo jasnim razpletom naslov prispevka zlahka zveni cinično. Vendar bi se rad z njim dotaknil vsega tistega, kar je bilo – predvsem takoj po volitvah – povedano o okoliščinah, v katerih so potekale.

Bolje ne bo nikoli

Seveda se je moč strinjati, da se slovensko družbeno okolje že precej časa, v grobih črtah pa celo vse poosamosvojitveno obdobje razvija v smeri, kjer ni moč govoriti o enakih možnostih vseh tekmecev v politični areni, v zaostreni obliki pa celo o enakih možnostih vseh poglavitnih družbenih skupin ne. Toda utvara je misliti, da bo prišel nekdo od zunaj (ali od znotraj) in razmere čudežno uredil tako, da bo naslednja volilna tekma, ko pač bo, že v izhodišču scela enakovredna.

Ker na takšen čudežni poseg pač ne gre računati, je recept lahko samo obraten. Sile, ki nasprotujejo sedanjemu globokemu družbenemu neravnovesju, morajo najprej dobiti večino na volitvah in potem začeti s preurejanjem družbe tam, kjer so boleče točke. Povedano zveni absurdno, vendar je to edina pot. Mimo volitev, na ulici in z revolucijo, je bila na Slovenskem doslej pri preurejanju življenja po svojih predstavah uspešna le levica, vsaj večina Časnikovih bralcev pa se bo najbrž strinjala o nerazveseljivih rezultatih tega preurejanja.

Seveda je dobiti večino s programom, ki gre »proti toku«, v razmerah, kot jih pač imamo (in poudarjam, boljše pred morebitno volilno zmago ne bodo nikoli),  težko. A ni nemogoče, kot dokazujeta uspeha slovaške Demokratične koalicije v tekmi z dominantno Mečiarjevo stranko leta 1998 ali zmaga Račana in Budiše nad utrujeno, vendar še vedno vsenavzočo Hrvaško demokratično skupnostjo leta 2000. Vsaj malo v omenjeni kontekst sodi tudi zmaga demokratov v Sloveniji leta 2004, ki je prišla le štiri leta po uničujočem porazu desnosredinskih strank proti Drnovšku.

Vabljiva pot

Za ponovitev takšnega uspeha bi bilo, kot sem zapisal že v povolilnem prispevku, priti zlasti do povprečnega, nejasno opredeljenega volivca, ki je bil tokrat za nagovor desne sredine skoraj povsem gluh. Ravno njemu bi bilo potrebno dopovedati, da obstaja vzročno-posledična povezava med kriznimi razmerami, ki jih občuti skoraj na vsakem koraku, in globokim neravnovesjem v družbi kot posledico prevlade povojne politične mitologije in prakse v zadnjih sedmih desetletjih. Poskus z velikimi zgodbami se ni izšel. Pripovedi o Zemljariču, Kučanu in Janši so se v njegovih ušesih razblinile v morju abstraktnosti in skrbno gojenih predstav, da med pripadniki politične kaste ni nobenih razlik. Očitno bi bilo torej treba najprej poiskati točke v njegovem vsakdanu in šele potem upati na nadgradnjo. Zakaj se omenjeno v letošnji predvolilni kampanji ni zgodilo, je po eni strani razložljivo z izrednimi razmerami, v katerih je potekala, a v velikem delu lahko o tem zgolj ugibamo.

Ob tem je potrebno reči še nekaj drugega. V vseh povolilnih analizah smo vsi vljudno izhajali iz predpostavke, da je izbira volivcev v končni fazi racionalna in s tem razložljiva. Toda v paničnem oklepanju statusa quo, ki je le zasilno prelepljeno z »novimi obrazi«, kar se je pokazalo 2011 in še bolj letos, je veliko globoke neracionalnosti. Slednje ni moč brez ostanka razložiti zgolj s slabo ponudbo in napakami konkurence.

Zato se postavlja vprašanje, ali ne bi desnosredinske stranke v prizadevanju za zmago prihodnjič storile najbolje, če bi tudi one razglasile, da so za status quo. Da so pripravljene sprejeti vzpostavljeno neravnotežje kot sprejemljivo izhodišče in se do njega vesti nevtralno. Kljub svoji vabljivosti, ki ji je marsikak desnosredinski politik že nasedel, ne verjamem v uspešnost takšne poti.

K omenjenemu stališču me vodi v analizah nekako prezrto dejstvo, da je ne glede na zgodovinski potop desne sredine ostalo razmerje med akterji na njej bolj ali manj nespremenjeno. Kar je v kričečem nasprotju z letom 2000, ko je iz podobnega poloma SDS izšla razmeroma nepoškodovana in prevzela primat na desni, medtem ko je SLS romala v drugo ligo. To pot »sredinski dvojček« NSI in SLS kot celota ni uspel skoraj nič omajati položaja hudo poražene Janševe stranke. Ker sta si obe manjši stranki glasove v glavnem zgolj izmenjali, kot je opozoril Luka Lisjak Gabrijelčič, je demokratom še zmeraj pripadlo več kot dve tretjini glasov teh treh strank. Razlik z letom 2011 skoraj ni bilo. Seveda so bile ponekod na terenu razmere tudi drugačne. V tradicionalno desni Ribnici sta denimo SDS veliko in NSI malo izgubili, relativno precej pa je pridobila na državni ravni neuspešna SLS.

Nevtralnosti ni

Vendar lahko iz tega izpeljemo sklep, da hlepenje po tem, da bi katera od desnosredinskih strank zamenjala Cerarja v vlogi ohranjevalca obstoječega stanja, ne bi obrodilo sadu. Doslej smo že večkrat videli, da tem strankam volivci preprosto ne zaupajo, da so za status quo, naj to še tako glasno zatrjujejo. Vedno bodo raje volili »pravoverno« nadomestilo iz logov večino časa prevladujoče politične opcije.

To pomeni, da je strategija dvajset plus x, ki jo že dolgo ubira SDS, v bistvu pravilna. Težava je, ker tokrat dvajsetim odstotkom tistih, ki so prepričani o nujnosti odprave neravnotežja v družbi, ni uspela dodati skoraj nikogar. Samo še ena strategija bi bila pogubnejša. Da bi stanje, v kakršnem Slovenija pač je, vzela zgolj na znanje, in pričakovala, da bo s svojo “nevtralnostjo” do njega pridobila široke kroge volivcev, kot je to uspelo Miru Cerarju. Matematika nič plus x se desnosredinskim strankam v Sloveniji, kot že rečeno, ne more iziti.

Seveda bi obstajala pot, ki bi lahko pripeljala do postopne razgradnje sedanjega neravnovesja tudi brez volitev. Imenuje se velika koalicija. Za tako lahko v naših razmerah kljub osipu SDS velja samo povezava obeh največjih strank. Žal se zdi, da so na obeh straneh zidovi previsoki. Cerar za tak korak denimo nima prostih rok zaradi pričakovanj večjega dela svojih volivcev, predvsem pa verjetno zaradi glavnine svoje šestintrideseterice, ki jo je na krilih svojega triumfa precej brez njihovih lastnih zaslug spravil v parlament.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


78 KOMENTARJI

 1. Slovenska pomlad bi imela najboljše možnosti na volitvah seveda, če bi prodala svojo dušo.

  Če bi začela pihati na dušo tistim, ki so si preko žal avtohtone revolucije iz Slovenije v 70 letih ustvarili svoj fevd. Če bi nehali povzročati strahove in nejevoljo rdeči buržoaziji. Če ne bi več kritizirali slovenske žurnalistične, pravosodne in menedžerske “smetane”, ampak bi se jim začeli dobrikat, jih hvalit, se zasebno družit z njimi. Če bi javno začeli njim kot dobri desničarji obljubljat nižje davke, zasebno pa še kaj več. Kljub nižjim davkom, trošarinam in socialni kapici je seveda treba ljudstvo prepričevat, bilo to resnica ali laž, da nihče ne bo posegal v njihove pravice.

  Če bi javno govorili, da jih zgodovina ne zanima, da jo je treba spoštovat tako kot je bila, ne pa delit narod. Dobro bi bilo z desne strani tudi sem in tja iti v Dražgoše in kaj požugati sosednjim državam ( fašistom, nacistom in ustašem) in sploh zahodnim imperialistom, tudi bruselski trojki. Slovenski ponos, skratka.

  Več možnosti za zmago bi tudi bilo, če bi se na desni znali distancirati od Cerkve, zlasti od njene pedofilije, finančne grabežljivosti in konzervativnosti.

  Verjetno zmaga ob prvih ali drugih naslednjih volitvah. Morda bi za tako desnico svojo podporo dal tudi Milan Kučan.

  p.s. No, jaz se seveda raje naučim kitajsko, kot da bi imel kaj zraven pri taki zgodbi.

 2. Kako bomo zmagali na volitvah, če so vsake volitve -prevara??
  Ob obupnemu stanju, ki je v Sloveniji,levaki kar naprej zmagujej..Imajo denar, nakraden denar, narodov denar, lahko delajo , kar hočejo…tudi ponarejajo volitve..in to počnejo..Dokler narod ne bo razumel politike rdečih, ki nas terorizirajo v svojemu objemu že 70 let, da danes 23 let po osamosvojitvi vlečejo ven zastave z rdečo zvezdo in kličejo

 3. Zanimiv, realističen prispevek avtorja članka.

  Po moje je bilo na tokratnih volitvah, poleg sodnega procesa zoper Janšo, odločilno:

  – poudarjanje vrednotne politike in nasploh življenja, kar je počel Cerar

  – nov obraz v politiki, ki je poudarjal vrednotno politiki, ni pa strašil z ukrepi, ki bi znižali standard volivcev

  Nov obraz, ki je že imel v javnosti solidno zaupanje.

 4. Ok, zadnje volitve so bile itak nenormalne, ampak sicer menim, da bi se javni diskurz SDS-a moral veliko bolj osredotočati na prihodnost, kot pa na preteklost in UDBO. Izkazalo se, da prvo deluje dosti bolj pozitivno.

 5. Najprej je treba začeti delati prave stvari. Dokler pa vsak dan znova ugotavljamo, da ne znamo kaj bi, zakaj bi, kako bi, potem tudi če bi zmagali nam ne bi nič pomagalo. Saj smo imeli lepo “zmago” nad Jankovičem, pa se je sfižila v enem letu.
  Po 70 letih terorja živimo v ruševinah, kjer se samo še podgane znajdejo. Seveda, duhovne ruševine. Vidne, gospodarske ruševine prihajajo, cunami je vse višji. Ko bo Cerar prvi kredit podpisal, …, si sploh ne upam predstavljat.

 6. “Očitno bi bilo torej treba najprej poiskati točke v njegovem vsakdanu in šele potem upati na nadgradnjo.”

  To je to. Cerarjevim je uspelo, ker so zgradili svojo podobo s pomočjo PR analiz in drugih fint. Ampak to je umetna tvorba. In to bodo ljudje počasi začutili, vsaj podzavedno.

  Kdor bo uspel navezati stik z volivci s svojo pristnostjo, bo imel zmago zagotovljeno. In seveda, pristnemu tudi Bog rad priskoči na pomoč.

 7. Preveč imamo strank, ki bi le »gledale naprej«. Slovenija ni normalna demokracija ampak je nezdravljena bivša komunistična diktatura, utemeljena na zločinu bibličnih razsežnosti, kjer so bile ogromnemu številu ljudi masivno kršene človekove pravice. Ne glede na volilne računice potrebuje jasno protikomunistično usmerjeno demokratično stranko. Če ta že ne more zmagati na volitvah, deluje vsaj kot glas razuma, kot demokratična varovalka, kot ogledalo moralno zakrneli javnosti.

 8. Gospod Zdravko je zapisal: “Najprej je treba začeti delati prave stvari.” Zdi se mi vredno ponoviti to misel oziroma jo nadaljevati:

  Kdor misli brez Boga doseči blagostanje, pravičnost … ta ni samo nor, ta je tudi neumen. Zato ne izganjajmo Boga iz naše družbe. Velja tako za državo kot Cerkev.

  • Za prikaz moje pravilnosti moje trditve je naslednji postopek:

   a) pojdi na google
   b) vtipkaj “best countries to live”
   c) klikni na recimo prvi zadetek
   d) zapiši vrsti red 10 najboljših držav
   e) zraven vsake države vpiši, ali izganjajo vero iz države tako kot mi v Sloveniji

   • Glede tvoje trditve:
    Gallupova raziskava 2012:
    http://redcresearch.ie/wp-content/uploads/2012/08/RED-C-press-release-Religion-and-Atheism-25-7-12.pdf
    Najbolj ateistične države:
    Kitajska, Japonska, Češka, Francija, J Koreja, Nizozemska, Avstrija
    Najbolj verne države:
    Gana, Nigerija, Armeniji, Fidži, Makedonija, Romunija, Irak

    Pa poglej si graf na 13 strani (Religiosity Index and National Income).

    Glede točke e) zmaga strank, ki jih sestavljajo in volijo ateisti še ni”izganjanje vere iz države” (če si na to ciljal). Enako kot zmaga Nsi-ja ne bi bila vzpostavitev teokracije.

    • Uf, gospod Hadrijan! Kaj vam je zmešalo glavo? Zapisal sem, poglejte države, kje se najbolje živi! Prvih deset!

     Kar se tiče izganjanja vere iz države … se začne recimo s sežiganjem verskih simbolov … recimo http://www.siol.net/novice/slovenija/2013/05/strunjanski_kriz.aspx

     Pa tudi vaše besedilo, gospod Hadrijan je sprenevedanje, ki služi izganjanju vere.

     No, pa se vrnimo nazaj. Ste sploh sposobni pogovora z vernimi? Če ste, pojdiva po korakih:

     a) pojdite na google
     b) vtipkajte “BEST COUNTRIES TO LIVE”
     c) kliknite na recimo prvi zadetek
     d) zapišite vrsti red 10 najboljših držav
     e) zraven vsake države zabeležite, ali zažigajo verske simbole in sodstvo to dopušča

     • Hotel sem odgovoriti na vašo trditev, da je za uspešno državo potrebno imeti Boga v računici; anketa kaže ravno nasprotno.

      Ampak ok, sem slidal vašim napotkom:
      Avstralija, Islandija, Avstrija, Finska, Kanada, Švedska, Nizozemska, Švica, Norveška, Danska. Po pravici povedano res ne vem, kako v teh državah postopajo z verskimi simboli. Vem recimo za karikature mohameda na nizozemskem, ki so žaljive za muslimane, vendar je bila objava zaščitena z svobodo tiska. Pa prepoved gradnje minaretev v švici. Ali pa fotografska razstava križa v urinu v ameriki, ki je bila enako kontroverzna, vendar je bila zaščitena kot svoboda izražanja.

      Če je za vas neka brezvezna umetniška inštalacija “izganjanje vere iz države” ali sovražno dejanje potem ok. Sodišča so odločila drugačno, dvomim da bi v kakšni drugi sekularni človeka obsodili (v islamu bi sicer najbrš razglasili fatvo nad njim).

     • Gospod Hadrijan,
      ne vem, na kateri lestvici desetih najboljših držav ste našli ZDA? Kar se tiče Švice in minaretov, to je tujek v kulturnem okolju; zakaj naj se domačini podredijo priseljencem? Tam je doma krščanska vera.

      Kako je pa pri nas, beleži gospod Aleš na spletnih straneh http://24kul.si/kristjanofobija Res pa je tudi, da se elementi kristjanofobije pojavljajo po EU. Kakšen učinek bo imela EU kristjanofobija, lahko ugibate.

 9. Za desnico velja le en razvojni cilj:

  Dosledno vztrajati na vrednotnih ciljih in vrednotni politiki.

  To je najzanesljivejša dolgoročna naložba v slovensko skupnost in posameznika v njej.

  Ne nasedati na lahkožive cilje levice.

  Ljudje bodo nagradili tiste, ki gradijo na ljubezni, ne na sovraštvu.

  Pa četudi kdaj ne bodo nagradili, smo svojo življenjsko dolžnost opravili kot se spodobi za kristjane.

 10. Dokler se desnica ne bo jasno in odločno odpovedala janšizmu (slovenska inačica postmodernega fašizma)in navezanosti na RKC, nima nikakršnih možnosti za zmago na volitvah. Poudarjam, nikakršnih!

  Poleg tega se bo treba odreči še neoliberalizmu, hlapščevskemu odnosu do EU in Nata, predvsem pa obsedenosti z 2. svetovno vojno in povojnim obdobjem. Levji delež krivde za povojni poboj domobrancev pa tako ali tako nosi RKC (natančneje: ljubljanski škof Rožman), ki je te fante zapeljala v kolaboracijo, torej narodno izdajalstvo.

  Z upanjem, da je zgoraj napisano mogoče izvesti, me navdajata zlasti Novakova in mladi Tonin.

  • Tvoje norčevanje je absurdno. Ti kot pravi soc-kom levičar polagaš celo upanje na Novakovo in Tonina?! Ti se očitno delaš norca iz vseh okoli sebe. Kot zagrizen nasprotnik desnice deliš nasvete kako naj se desnica odreže bolje na volitvah. Celo naj bi ji privoščil zmago?!
   Pa kaj imaš ti vse ljudi za osle, superman?
   Kako more imeti Rožman krivdo za poboje, ki so jih izvršili in odredili neki čisto drugi ljudje, veš samo ti.
   Tu je bila že debata, da narodno izdajstvo ne obstaja, da je to lažniva obtožba. Za kolaboracijo je bila izdana amnestija. Kaj torej še hočeš?

  • Je zgodovinski eksperiment že narejen. En narod so razdelili na dva dela. Prvi del je prišel pod kapitalizem in USA kot nosilko kapitalizma, drugi del pa pod komunizem/socializem/ ter SSSR kot nosilko komunistične miselnosti. Ko je minilo okoli pol stoletja, je bila razlika očitna. Naj to razliko podrobno opišem, gospod Dule? Jo boste mogli brati?

  • Kakšna Dulćeanska satira:

   Dule: “… in navezanosti na RKC … obsedenosti z 2. svetovno vojno in povojnim obdobjem. … Z upanjem, da je zgoraj napisano mogoče izvesti, me navdajata zlasti Novakova in mladi Tonin.”
   =======

   Da vas še malo navdušim nad “obsedenostjo” in “navezanostjo”:
   NSi postavlja pogoje za vstop v koalicijo: v pogodbi mora biti zakon o dostojnem pokopu vseh žrtev,
   Miro Cerar pa mora obljubiti še, da Cerkvi ne bo jemal denarja in spreminjal družinske zakonodaje.

 11. Boljše, da je materialni razvoj počasnejši samo, da ta ni na škodo vrednotnega življenja in vrednotne politike.

 12. G. Aleš, ne, zmagovati bo potrebno vsak dan! Dokler nas ta mafija šeta okoli, nam niti zmaga na volitvah ne pomaga.

 13. Vrednotno življenje in vrednotne cilje in vrednotno politiko lahko kristjani ponudimo slovenski skupnosti.

  Slovenska skupnost nam bo hvaležna.

 14. Na volitvah ni pomembna zmaga, ampak vrednotni prispevek vsake stranke, ki je pozitivni usmerjevalec volivcev v življenju in za skupno slovensko dobro.

 15. Vrednotni prispevek desnice na tokratnih volitvah, ki se predvsem odraža v delovanju civilne družbe na desnici, je bil doslej daleč največji. To je najboljša naložba za prihodnost.

  Levica takšnega vrednotnega uspeha ne zmore, saj deluje še vedno po nevrednotnem sistemu iz bivše države.

 16. Nevrednotnem sistemu iz bivše države, ki pozna le omejen obseg človekovih pravic in svoboščin in se poslužuje nedemokratičnih, totalitarnih pristopov na različnih področjih političnega in državnega delovanja.

 17. Povsem irelevantno je , kdo zmaga na volitvah, dokler se slovenska družba ne zave svojega stanja in posledično zaželi sprememb. Ko bo družba hotela drugačno Slovenijo, bo šele moč delati volilno strategijo.

  • Nekaj podobnega tudi jaz mislim. Gre nam še predobro, da bi narod zahteval in sprejel spremembo socialistično-komunistične miselnosti in s tem posledično ustrezno podprl stranke.

 18. Formula za zmago desnice je zelo preprosta (Mirko je zelo dobro napisal – za zmago, ne za 20+ odstotkov):
  – Obremenjenost s preteklostjo
  – Očistit korupcijo v lastnih vrstah
  – Pozitivna in ne negativna agenda (komunisti, rdeča zvezda, zombiji,…)
  – Radikalneži (nekateri na tem portalu) so najglasnejši, ampak hkrati manjšina, tako kot radikalna levica zbrana okoli ZL

  Saj ni tako težko: Pogledamo samo CDU in vidimo, da so se jasno distancirali od nacizma in prav tako od komunizma – ne sejejo pa sovraštva proti tistim, ki nosijo rdečo zvezdo v Nemčiji (Merklova je npr. iz V Nemčije)

  Pa prenehajte že enkrat s komunikacijo, če ne misliš isto kot jaz si moj sovražnik, kar nekateri na tem portalu nenehno ponavljajo. Vsi smo slovenci in želimo svoji lepi domovini najbolje.

  • “Vsi smo Slovenci in želimo svoji lepi domovini najbolje.”

   🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

   Če nečesa nočem videti, pač zamižim in tistega ni! 😮

  • Ponavljanje je mati modrosti, nekako tako velja. Zato:

   Brez medijev hoče nekdo zmagati na volitvah? Pa ta je nor!
   Brez medijev hoče nekdo zmagati na volitvah? Pa ta je nor!
   Brez medijev hoče nekdo zmagati na volitvah? Pa ta je nor!
   Brez medijev hoče nekdo zmagati na volitvah? Pa ta je nor!
   Brez medijev hoče nekdo zmagati na volitvah? Pa ta je nor!
   Brez medijev hoče nekdo zmagati na volitvah? Pa ta je nor!
   Brez medijev hoče nekdo zmagati na volitvah? Pa ta je nor!
   Brez medijev hoče nekdo zmagati na volitvah? Pa ta je nor!
   Brez medijev hoče nekdo zmagati na volitvah? Pa ta je nor!
   Brez medijev hoče nekdo zmagati na volitvah? Pa ta je nor!
   Brez medijev hoče nekdo zmagati na volitvah? Pa ta je nor!
   Brez medijev hoče nekdo zmagati na volitvah? Pa ta je nor!

   • Še prikaz moje trditev:

    Če imaš v oblasti medije, si lahko privošči zmago s stranko, ki ima ustanovni kongres kak teden dni po volitvah. 😉

    • AlFe: “Če imaš v oblasti medije, si lahko privošči zmago s stranko, ki ima ustanovni kongres kak teden dni po volitvah.”
     ======

     Poprava: “Če imaš v oblasti medije, sploh ne rabiš več stranke, ker si dosegel ideal Leva Krefta iz leta 1988, to je t.i.: Nestrankarski pluralizem”

    • Torej gremo narest desne medije, da bomo volivcem oprali glave še v desno 🙂 Aja, saj to že imamo.

     Kako neki je uspelo prvim kristjanom? Mogoče so imeli tako veliko farmo ovc, iz katerih so izdelovali pergamente za letake za propagandne plakate 🙂
     Celo neki bučman se na svojem blogu sprašuje: “Jezus: Bog ali upornik s piarom?”

    • Pozabljaš, da je večino volivcev, ki so volili Cerarja v osnovi zelo sovražnih do JJ in bi volilo karkoli drugega jim ponudijo. Prej so se pač porazdelili pri ZAAB in SD in DESUS. To so trdo jedro socialistične LDS.

     Potem pa je še manjši del, malo manj kot polovica ljudi, ki skoraj nič o politiki ne vedo, a jih mediji in ljudje v službah, sorodu, prijatelji – prepričajo, da so “ta pravi”.

     Cerarjev model je temeljil na “razumnen” STRAHU pred spremembami. Hkrati pa je JASNO in ODLOČNO odrinil stran SDS in Janšo kot največje zlo v Sloveniji. Kar je pomenljivo za popolnoma cincarskega Cerarja, ki ne zna povedati niti enega odločnega in jasnega stališča.

     Tako, da ni vse v medijih. Velik del Cerarjevih volivcev enostavno verjame, da je JJ zelo pokvarjen, skorumpiran ( prodaja orožja), nevaren ( psihično) človek.

     Na desnici pa je stvar, ali bo z JJ provocirala tisto “sredino” volivcev, ki pojma nimajo o politiki, imajo pa morda dobre intuitivne senzorje, kdo je bolestno narcisoiden, paranoičen in egoističen – ali jih bo ves čas monopolizirala z vprašanjem ali si za JJ ali proti – ali pa bo pritisnila na vsebinske probleme in umaknila JJ – ki je za večino ljudi v Sloveniji (90%) – če upoštevam polovično volilno udeležbo in to, da niti pol volivcev SDS ni fanatično za JJ.

     Meni gre zelo na živce, da je že večino časa slovenska politika OBSEDENA samo še z vprašanji, ki se vrtijo okrog JJ: poslansko mesto, ali sme kandidirati, politično montiran proces – ob tem, da večina Slovencev misli, da si zasluži zapor ( ob velikem problemu, da nimajo dejstev!!!).

 19. Kakšen novorek je pa to, da se stranko SDS imenuje “demokrati”. 🙂 To je sploh hecno, glede na to da je SDS najmanj demokratska stranka. Pa še do leta 2003 je SD v SDS imel drugačen pomen.

  • Excellent point! Če je SDS s svojim kultom osebnosti Janeza Janše in očitnim enoumjem demokratična stranka, potem sta bili to tudi NSDAP in VKPb.

   • Če boste preveč prilivali petroleja na ogenj (ki ga samo kurite že 23 let), ne se potem čuditi, če se bodo vaša obrekovanja uresničila v praksi.

    • Da, zanimivo bo gledati oboroženo vstajo geriatrikov SDS. Nekaj podobnega sem nekoč bral v Alan Fordu.

     • Nisem iz SDS, niti nikdar bil v kakšni stranki in vas imam počasi zadosti, in takih je vedno več, ne se “hecat”!

     • Vsekakor ne.
      Slovensko zdravstvo se trenutno ne bi bilo zmožno spopasti s povečanim številom zlomljenih kolkov.

     • Pejzda, praviš da nisi v SDS, pa so vseeno edina stranka, ki je nikoli ne kritiziraš. Še več, vedno jim fanatično stopiš v bran.

      Deluzije, deluzije.

     • Aja, se ne smem hecat?

      Kaj pa bo? Me boste ozmerjali s provokatorjem in rdečim plačancem, ter z oveli upokojenskimi rokami mahali proti meni, kot to počno pred parlamentom in sodiščem zadnji mesec?

     • jagdpanzer: “Pejzda, praviš da nisi v SDS, pa so vseeno edina stranka, ki je nikoli ne kritiziraš. Še več, vedno jim fanatično stopiš v bran.”
      =====

      In zakaj naj bi jih kritiziral, če to počnejo vsi od levičarskih medijev, do primitivnih pancerjev po forumih (MMC, 24Ur, Mladina, …).

      A si želite imeti levičkarji absolutno večino. Izgleda, da ste tako nesposobni, da vam niti ustavna večina ne pomaga niti sestaviti vlade kaj šele kaj drugega.
      A rabite 100%?
      Mogoče 107%?
      A niste to že imeli, pa ste kljub vsemu bankrotirali državo?
      Kaj se sedaj ukvarjate z SDS, naredite kaj s “svojo” vlado ali pa se spokajte.

     • jagdpanzer: “Pazi se, ker če boš preveč žalil, boš na seznamu za brezno med naslednjo revolucijo demokratičnih socialistov”
      =====

      Take grožnje jemljem skrajno resno, tudi če za njimi stoji deset smeškotov.
      “Lepo” ste se razkrili!

     • Ne preseneča me, saj že dolgo časa vem, da si paranoičen desni lunatik, ki smeti internet z SDS propagando. Ej, ni panike, freedom of expression 😉

     • jagdpanzer: “…, ter z oveli upokojenskimi rokami mahali proti meni, kot to počno pred parlamentom in sodiščem zadnji mesec?”
      ======

      Norčevanje iz starih ljudi je zaščitni znak levičarjev, ki se deklarativno zavzemajo za vse vrste manjšin in obrobnih skupun itd.
      Hinavščina je zaščitni znak takih gnojev kot ste vi.

     • Sicer pa, če ti lahko groziš z množico, ki ji je baje počasi zadosti, se lahko tudi jaz malce pošalim v tej smeri.

     • jagdpanzer: “… Ej, ni panike, freedom of expression”
      =====

      Če bi bila res svobodna tega ne bi poudarjali. Ampak hinavski gnoj kot ste seveda mislite in si želite ravno obratno kot napišete.

     • jagdpanzer: “… ko bom politkomisar med revolucijo bom vseeno poskrbel, da te bodo pobili s krampom … ”
      ======

      Kot vem slovenski komunisti še niso preklicali svoje revolucije, čeprav so vseskozi trdili, da revolucija še traja.

      Torej se lahko reče, da bo kontrarevolucija legitimna.

     • Dragi j.,

      Dokler bo vsak z drugačnimi pogledi na tem forumu označen za komunajzarja s strani dežurnih varuhov lika in dela JJ, bom pač igral to vlogo do potankosti.

      S spoštovanjem,

      Sd.Kfz. 162 Jagdpanzer IV

   • Dule: “Če je SDS s svojim kultom osebnosti Janeza Janše in očitnim enoumjem demokratična stranka …”
    ======

    Za enoumje rabiš vsaj ljudi s pametjo, za vaše levičarsko brezumje pa zadostujejo ljudje kot je Dule, ljudje brez pameti..

 20. ..kakih 200.000 ta južnih, ki slovenske pomladi ne prebavljajo, ker jim je vzela predrago in milo Jugoslavijo, kakih 150.000 v javnem sektorju in njihovih družinskih članov, ki se bojijo sprememb in reform, torej kakih 400.000 in še kakih 100 do 150.000 penzionistov, ki jih nakrmiš s strahom pred izgubo penzij, pa še kakih 50. 000 parazitov + mediji..pa zmagaj nad to dediščino partijske in udbaške preteklosti in mentalitete..

  ..če pa slučajno ne zmagajo…pa angažiraš sindikate in vse živo, da zganja kraval po ulicah …

  ,,vse ostalo analiziranje ala ta članek je brezpredmentno..ker slovensko volilno telo ni racionalno in razmišljujoče..

 21. Na teh volitvah sta desni stranki dobile samo 18 procentov glasov,ostalo imate komunajzerji pa ne znate spacati skupaj vlade.Res bi morali imeti 110 procentov tako kot v komunizmu pa bi vseeno potopili državo tako kot ste jo že enkrat.NESPOSOBNEŽI ZNATE SAMO KRAST MORITI IN LAGATI LJUDEM.

Comments are closed.