Zlom komunizma v Nowi Huti

79
Foto: Branko Cestnik.
Foto: Branko Cestnik.

Sovjetska revolucija je neprenehoma zavračala misel, da bi se lahko nekega dne končala.
François Furet v Minulih iluzijah

Visoko dvignite križ, da ga bom lahko videla skozi plamene.
Ivana Orlanska nekaj trenutkov pred svojo smrtjo na grmadi

Nowa Huta, primestna krakovska četrt ter čudovita zgodba o moči duha nad materijo, o nezadržnem vzniku osebne svobode v okolju jeklenega družbenega inženiringa, in nenazadnje, zgodba o mehki a odločni zmagi Kristusovega križa na ideološko rdečo zvezdo.

O Nowi Huti sem zvedel takoj, ko sem se kot mlad študent filozofije na Lateranski univerzi v Rimu začel družiti s fanti iz gibanja Comunione e Liberazione. Ti Italijani so bili dobri poznavalci poljskih dogajanj. L. 1987 seveda še niso mogli vedeti, da bo Berlinski zid padel že l. 1989, vedeli pa so, kakšen poraz je komunizem že doživel v Nowi Huti. Direkten, strateško simbolen in tam, kjer najbolj boli – v odnosu delavstva do Boga.

Zdaj o Nowi Huti vemo precej več. Vsaka biografija o poljskem papežu piše o tej četrti, o tamkajšnjem dogajanju so posneti filmi, na spletu so dostopne umetniške fotografije Roberta Kosieradzkija iz prvih časov te komunistične naselbine, v strokovni pastoralni literaturi pa se Nowa Huta omenja kot rojstni kraj pojma „nova evangelizacija“.

Nisem mogel, da ne bi šel tja, ko sem se mudil na Svetovnem dnevu mladih (SDM) v Krakovu.

***

Nowa Huta je danes vse prej kot siva socialistična četrt. Stanovanjski bloki so res enolični in robati, tu in tam še obstajajo relikti v obliki znamenitih mlečnih barov (Bar mleczny), nekatere arhitekturne rešitve, kakšni visoki oboki in stebri, so nekoliko smešne, če ne „fašistoidne“ (naj uporabim definicijo Slavoja Žižka za Plečnikovo arhitekturo). Toda v celoti gledano je v Nowi Huti lepše in bolj sveže kot recimo v celjski Novi Vasi. Svoje naredi obilje zelenja. Morda kakšnemu slovenskemu 101% antikomunistu to ne bo šlo v glavo, toda tudi drevesa, ki so jih v Nowi Huti zasadili v času duhomornega socializma, so danes lepo košata in še kako darežljiva s svojo senco.

V Sloveniji se po urbanistični logiki Nowi Huti najbolj približa Kidričevo na Dravskem polju: po kokljsko na sredi velika tovarna aluminija, po piščančje ob njej kockasti bloki pomešani z razredčenim gozdom, ogromna delavska menza kolektivističnih intencij, brez cerkvice v prvotnih načrtih, …

Poleg splošnega ogleda soseske sem tisto sobotno popoldan, ko je večina sdmjevceh romala peš na Campus Misericordiae, imel dva natančna cilja: aleja Braniteljev križa in samostan v naselju Mogiła. Hotel sem videti kraj, kjer so legendarni delavci branili leseni križ; hotel sem videti kraj, kjer je Janez Pavel II. prvič izrekel sintagmo „nova evangelizacija“, ki jo danes marsikdo pojmuje kot program vesoljne Cerkve za XXI. stoletje.

***

Zgodovinar François Furet v Minulih iluzijah (Mladinska knjiga, 1998) na široko piše o začetku konca komunizma. Zanj ni dvoma. Začetek konca seže v l. 1953, ko je umrl rdeči tiran Josip Visarijonovič Džugašvili Stalin, in v februar l. 1956, ko je Nikita Hruščov na XX. kongresu KPSZ prebral znameniti „skrivni referat“, s katerim so komunisti začeli z destalinizacijo Sovjetske zveze in svetovnega komunizma. Teza je naslednja: z destalinizacijo so ruski boljševiki sami kakor natrli hrbtenico komunizmu in usodno poškodovali njegov imunski sistem. Stalin je namreč poosebljal komunizem in ko so rekli, da Stalin ni delal prav, so nehote zapičili prvo lopato za izkop groba za ves vzhodnoevropski komunizem.

V tista leta sežejo prvi odkriti protikomunistični upori vzhodnoevropskih delavcev in intelektualcev. Protagonizem gre trem mestom: Berlin, Varšava in Budimpešta. V vzhodnem Berlinu se l. 1953 dvignejo delavci, rusko-nemška oblast stavko krvavo zatre. V Varšavi smo l. 1956 priča javnim nastopom zoper rdečo diktaturo, a zahvaljujoč se taktičnemu čutu prvega poljskega komunista Władysława Gomułke ne pride do nasilja. Istočasno se sproži madžarska protikomunistična vstaja, toda Budimpešta za razliko od Varšave doživi „bratsko pomoč sovjetskega naroda“ v obliki na budimpeštanske ulice postavljenih ruskih tankov in strojnic, ki prelijejo kri svobodnih ljudi. Komunisti vsega sveta so ruski poseg odobravali. Tudi, z vidika Moskve sicer „disidentski“, Josip Broz Tito se je strinjal z zadušitvijo „kontrarevolucije“ na Ogrskem.

***

To je bil čas, ko tudi Krakov ni miroval. Ravno v bližini jeklarskega mastodonta, ravno v novozgrajeni socialistični soseski Nowa Huta so ravno delavci naredili ravno tisto, kar niti teoretično, kaj šele praktično, ne bi smeli: na križišču med Marxovo in Majakovskega so postavili osemmetrski leseni križ. Tam, kjer jim je Gomułkova partija najprej obljubila cerkev, nato pa obljubo preklicala. Ateistični paradiž na svojem ozemlju pač ni predvideval nobenega verskega znamenja.

27. aprila 1960 dopoldan hoče režim križ podreti in takrat pride do nasilnega obračuna s trmastimi novohutskimi delavci. Obračun se sprevrže v poulično bitko delavstva proti policiji. Možje so z vseh strani vreli na kup v obrambo križa in se golih rok spopadali s posebnimi enotami. Letelo je kamenje, gospodinje so iz blokov na policijo sipale krop. Vmes zagorijo nekateri sedeži lokalnih partijskih celic. Šele ob 23. uri zvečer se specialne enote dokopljejo do križa in odstranijo zadnje branitelje. Nowo Huto zablokira vojska. Komunikacije med uporno četrtjo in svetom so prekinjene.

Poljski mediji vso dogajanje popolnoma zamolčijo. Pravljica o srečnih delavcih se mora nadaljevati.

***

In glej, kdo se v teh časih pojavlja med delavci, ki branijo križ; kdo na prostem ob križu mašuje božične polnočnice; kdo piše režimu uradna protestna pisma?! Nihče drug kot l. 1958 v krakovskega pomožnega škofa posvečen Karol Wojtyła, kasnejši papež.

Po mnogih bitkah Nowa Huta obrani križ in v sedemdesetih na ul. Majakovskega dobi tudi cerkev. Gospodova barka (Arka Pana) ji pravijo. Ni na tistem mestu, kjer se je branil znameniti križ, je pa v isti ulici. L. 1977 jo posveti zdaj že kardinal in glava krakovske cerkve Wojtyła. Ljudje novo cerkev doživljajo z občutki velikega zmagoslavja.

Karol Wojtyła, kot rimski papež, obišče Nowo Huto l. 1979. Toda režim mu ne dovoli obiska Gospodove barke. Med mašo na travniku v Mogiłi (kakšna dva kilometra jugovzhodno od Nowe Hute) papež izgovori te besede:

Ni mogoče ločiti križa od človekovega dela. Ni mogoče ločiti Kristusa od človekovega dela. To je bilo potrjeno v Nowi Huti. In to je začetek nove evangelizacije.

***

V osemdesetih je Nowa Huta poleg Gdanska največji protagonist delavskih nemirov in protikomunističnega odpora pod okriljem mitičnega sindikata Solidarność, ki ga vodi mitični električar Lech Wałęsa. Zlom komunizma, ki je ob tukajšnjem križu bil usodno simbolen, v osemdesetih dobiva obliko konkretnih političnih sprememb.

Po padcu tragičnega vzhodnoevropskega boljševističnega eksperimenta v Nowi Huti spremenijo imena ulic in trgov. Ogromni Trg Josifa Stalina dobi ime, ki je za živce parat vsem levičarjem po svetu – Trg Ronalda Reagana; aleja Majakovskega pa je preimenovana v Braniteljev križa (Obrońców Krzyża).

Pripis uredništva: Branko Cestnik je teolog, filozof, pater klaretinec, skavt in bloger. Sodeluje pri pastoralni refleksiji Cerkve na Slovenskem.

79 KOMENTARJI

 1. Med križem in rdečo zvezdo ni bistvene razlike, saj gre v obeh primerih za ideološka simbola, v imenu katerih se je tako upravičevalo zlo, kot prizadevalo za dobrobit človek in človeštva. Skupno tem dvem ideologijam je pa tudi to, da ju je z oblasti vrgel liberalizem.

  • S katerega partijskega sestanka komunistov je pa ta model prišel?

   Za komuniste in njihovo zvezdo so v EU zapisali, da gre za zločinski sistem in sodijo komunističnimi morilci:
   Nemški mediji po obsodbi udbašev: Jugoslavija je bila teroristična država, ki je ubijala Hrvate v tujini
   http://nova24tv.si/aktualno/nemski-mediji-po-obsodbi-udbasev-jugoslavija-je-bila-teroristicna-drzava-ki-je-ubijala-hrvate-v-tujini/

   O Cerkvi pa smo zapisali v Uradnem listu, v 5. členu Zakona o verski svobodi (ZVS):
   Cerkve in druge verske skupnosti, ki se zavzemajo za duhovnost in človekovo dostojanstvo v zasebnem in javnem življenju, si prizadevajo za osmišljanje bivanja na področju verskega življenja in imajo hkrati tudi s svojim delovanjem pomembno vlogo v javnem življenju z razvijanjem svojih kulturnih, vzgojnih, izobraževalnih, solidarnostnih, karitativnih in drugih dejavnosti s področja socialne države, s katerimi bogatijo nacionalno identiteto in s tem opravljajo pomembno družbeno nalogo, so splošno koristne organizacije.

   Poudarjam: Cerkve … so splošno koristne organizacije. In tisti model enači zločin s splošno koristnostjo. Treba ga bo spraviti v ustrezne ustanove po potrdilo zaradi splošne varnosti.

   • Za kristjane in njihov križ je sam papež J.P. II priznal, da je šlo za zločinski sistem, za katerega se je tudi opravičil. 🙂

    Skratka, krščanski totalitarizem, ki je dolga stoletja vladal Evropi ni nič manj obsojan kot to velja za komunistični, fašistični ali nacistični. To so vsi totalitarizmi, ki smo jih izkusili v Evropi.

    In v 1. členu URS je zapisano, da je Slovenija demokratična država. Zaradi tega imamo npr. v parlamentu stranko, ki si legitimno prizadeva za socialistične oz. komunistične vrednote, tako kot imamo stranko, ki si prizadeva za katoliške vrednote. Torej, nimamo zgolj Cerkve kot verske organizacije, imamo tudi tudi organizacije, ki zagovarjajo socialistične oz. komunistične vrednote in so enako smatrane kot splošno koristne organizacije.

    Zato sem pa tudi napisal, da gre za ideologiji, ki sta človeštvu povzročali tako zlo, kot dobro. Npr. socialistične in komunistične ideje so pripomogle k razvoji socialnih pravic v 2. poloici 19. stoletja in začetku 20. stoletja, kar je dejansko odpravilo kapitalistično obliko suženjstva in pomagalo ustvarit sistem socialne države, ki je pač danes uveljavljen v EU.

    Obe ideologiji sta se pa izkazali kot totalitarni, ko sta nastopali s pozicije oblasti, zato pravim, da ju je obe vrgel z oblasti liberalizem, ki se je pač izkazal za najboljši koncept oblastniškega urejanja, ko se torej nobeni ideologiji ne dovoli, da bi z prisilnimi vzvodi države posegala v svobodo ljudi.

    • Kaj takega, res bi moral it po potrdilo, kot ti je bilo predlagano.
     Toliko enih nesmislov je pa težko za prebavit v enem dnevu, enostavno preveč !!

     • Samo zgodovino je treba malo poznati in imeti sposobnost kritičnega oz. nepristranskega razmišljanja, pa bo. 🙂

     • Kot vedno, nobenega argumenta, samo ad hominem zmerjanje.

      Krščanstvo seveda ima docela zločinsko zgodovino. Katolištvo še prav posebej. Med osvajanjem srednje Amerike so Španci v imenu kristusa včasih uspeli v treh urah pokončati desetino prebivalstva zavzetega mesta.

      Zavajanje preprostih ljudi v sodelovanje s Hitlerjem, je pa še skoraj svež zločin. Pa seveda pomoč nacističnim zločincem pri bežanju čez lužo.

      Potem imamo pa še mešetarjenja z stotisoči otrok v Španiji, na Irskem, v Argentini…

      Skratka, križ nima več kaj iskati na javnih mestih.

     • Ah, ne. Ljudem je treba omogočiti oboževanje njihovih malikov.

      Samo blagovne znamke, ki so zgodovinsko docela umazane, ala rdeča zvezda, srp in kladivo in križ – je potrebno … mogoče ne prepovedati, ampak zgodovinsko pojasniti, javno rabo pa prepovedati.

     • Dare, lepo si se opisal. Nobenega argumenta nisi napisal – le zmerjal si.

      S takimi fanatiki, kot si ti, nima smisla debatirati, ker ne poslušate – imate zgolj fiksne ideje, ki so posledica tvojega slepega sovraštva.

      Indijance so pobile v glavnem nove bolezni, ki so jih nevede prinesli tja, ne pa zavojevalci.

      In če je krščanstvo zločin, potem je isto rimsko cesarstvo, pa grško pa vsi, ki so kdaj osvajali ozemlja.

      Noben zločin ni boriti se proti komunizmu – je pa boriti se za komunizem zločin, ki ga ti zagovarjaš.

      Največ zla je povzročil ateizem.

     • Se sprašujem zakaj je večina Slovencev obeh političnih polov takih:
      “S takimi fanatiki, kot si ti, nima smisla debatirati, ker ne poslušate – imate zgolj fiksne ideje, ki so posledica tvojega slepega sovraštva.”

      A je to pogosto tudi pri drugih narodih?
      Ali je to res komunizem naredil, da je tudi iz protikomunistov naredil komunistične klone? Ali je ta hiba bila prej in je vzrok komunizma?

    • Krščanstvo je človeštvu prineslo v glavnem dobro. Vsi socializmi pa le slabo.

     Kapitalističnega suženjstva ni.

     • Ne vem, le se svetovna zgodovina dole strinja s tabo. krščanstvo vsi dojemamo kot coklo razvoju in kot nadvlado indoktriniranih, nad izobraženimi.

      Vprašaj v Španiji in na Irskem.

     • Ah, Dare, ne verjemi vsega kar slišiš. Zakaj pa potem ni komunizem rešitev? Potem bi moral biti. Pa je povsod po svetu preziran kot nekaj najbolj gnusnega kar smo kdaj videli.
      Samo nevedni ateisti so še vedno prepričani v nekaj drugega.

     • Krščanstvo kot coklo v razvoju dojemate le fanatični ateisti, kot si ti.

      Ampak ateizem je prinesel največje zlo – komunizem kot nadvlado indoktriniranih nad izobraženimi.

      Vprašaj v Ameriki npr.

     • Najbolj oprane možgane imate ateisti – in ste tudi najbolj nestrpni in sovražni do vsakgega drugačnega mnenja.

     • Obstaja pojem, ki ga je uvedla znanost in se imenuje: militantni ateisti. Njim očitno pripada gospod Dare.

      Vsi ateisti seveda niso militantni.

  • “Ježeš”,krščanska vera,ali katera koli druga vera,ni ideologija,razliko med križem in
   zvezdo utemeljuje prav to in ni majhna!Vprašam te” ježeš”,kje si opazil,da je
   komunizem kdo vrgel z oblast,ali morda na državnih proslavah v Sloveniji,kjer se
   klatijo ljudje s komunistično simboliko,ki jih “vrženi komunisti”prisrčno sprjemajo,
   in skupaj z njimi zapojejo kakšno revolucionarno,recimo Bandiero rosso in še kakšno podobno iz domačih logov Brigade s hribov, naprimer!Ježeš kolumna g. Cestnika jasno in dokumentirano negira tvojo trditev,Cerkev ni oblast,Cerkev je občestvo kristjanov in s politiko nima nič skupnega,res pa je,da so kristjani na poljskem vrgli komunizem,ne pa tebi všečni liberalizem,ki kar dobro sodeluje s komunisti,pri nas zagotovo!Slovenija je na mojo veliko žalost še vedno v rokah komunstov,ki si jim ti nadel liberalistično krinko!

 2. Primerjava križa in rdeče zvezde v komentarju je veliko slaboumje. 2 tisočletji se ljudje identificirajo s križem. Z rdečo zvezdo pa 100 let. Upam se napovedati, da ni nobene bojazni, da bi se ljudje čez 1900 let identificirali z rdečo zvezdo.

  Zakaj pa bi se s simbolom nasilne revolucije? Ki predvideva prelivanje krvi. Številnih ničesar krivih. Prevzem oblasti dela družbe na drugimi in to brez volitev. Pravico do preganjanja ljudi zaradi njihovega socialnega porekla ali nazorske opredelitve. Ukinitev parlamentarizma in cele vrste človekovih pravic …

  In križ? Simbol skrajnega žrtvovanja za druge iz ljubezni, usmiljenosti in čistega altruizma. Totalno zanikanje volje po lastni moči, časti, podrejanju drugih, posedovanju, izkoriščanju …

  V vsebini med simboloma ni najmanjše podobnosti.

  • Zakaj je slaboumje? 2000 let so se ljude identificirali s križem, ja, in približno 1500 let preganjali vse, ki tega niso hoteli početi na enako totalitaren način, ko vsi ostali totalitarizmi, ki smo jih preživeli v Evropi.

   Problem nekaterih je, da pač zločine v imenu križa ne pripisujejo križu, ampak njegovi zlorabi, zločine v imenu zvezde pa ravno obratno. Tudi krščanstvo je imelo svojo revolucijo, na podlagi katere je prevzelo oblast in se s tem iz zatirane ideologije preoblikovalo v ideologijo, ki zatira. S pomočjo oblasti je to zatiranje vseh drugače misleče trajalo do točke, ko je pač oblast izgubilo. Tako da kakšna ura zgodovine vam pač manjka.

   Simbolni pomen rdeče zvezde je tako tudi enakost, enakopravnost, prepoved izkoriščanja, solidarnost itd., skratka poanta komunizma je v končni fazi tudi v dobrobit človeštva, torej družbe, v kateri bi prevledaovala enakost, enakopravnost ter solidarnost, torej družbe, kjer ne bi bilo medrazrednega izkoriščanja ter neenakosti, ampak bi vsak človek bi enako vreden in bi deležen do enake obravnave v smislu dostopa do družbenih dobrin, ker je pač človek. In to je pač treba priznati. Kot je treba priznati dejstvo, da se je ta sicer v osnovi humanistično usmerjena ideja v totalitarističnih sistemih popolnoma iznakazila, kot se je iznakazila ideja krščanstva v obdobju, ko je KC v Evropi dejansko vladala. Tudi takrat smo imeli preganjanje drugače mislečih, imeli smo razne montirane procese, na podlagi katerih se je ljudi pošiljalo na grmade imeli smo mučenja, imeli smo zatiranje svobode vesti, razmišljanja, izražanja itd. Vse v imenu križa.

   Danes pač živimo vdružbi, ki se je takšnim totalitarizmom odrekla in v tej družbi sta tako krščanstvo kot komunizem povsem enakovredni in enako legitimni ideji, ki ju lahko ljudje v družbi zastopamo pod pogojem spoštovanja temeljnih načel demokracije in pravne države. Tako da saj pravim, v našem parlamentu imamo tako stranko, ki zastopa idejo, katerih simbol je krščanski križ, imamo pa tudi stranko, ki zastopa ideje, katerih simbol je rdeča zvezda. In glede tega ni nobenih težav.

   • O gospod, ki ste si nadeli provokativno ime, še vedno komentirate? Še vedno zagovarjate vašo enačbo kriminal = splošno dobro? Ne zamerite, ampak po tisti vaši trditvi ne berem vaših komentarjev.

    No, pa lep pozdrav! Mir in vse dobro vam želim!
    AlFe

    • To dejansko počneš ti. Če je zate komunizem kriminal, ker se je pač v njegovem imenu počelo zločine, potem osnove doslednosti zahtevajo, da za kriminal označiš tudi krščanstvo, saj je iz zgodovine tudi znano, da je v imeni krščanstva bilo storjeno veliko zločinov. Torej, tudi krščanstvo ne more biti splošno dobro, ampak kriminal, vsaj po tvoji logiki. 🙂

     • Nemogoč si s tem enačenjem. Komunizem je socialna utopija. Krščanstvo nima tega značaja in ambicij, nima eksplicitnih socialnih vizij v smislu nekega popolnega in fiksnega reda, previdno zagovarja le neka načelna priporočila.

      Bistvena problematičnost komunizma pa je, da zanj cilj posvečuje sredstva. In za menda prehoden čas en le dopušča, ampak zapoveduje sistemsko in strahovito nasilje ( revolucija, nacionalizacija, eliminacija, razredni boj, diktatura “proletariata”, boj proti “opiju ljudstva” itd.). Poseganje višjih stvari nad človekom, ki ni središče, ampak le kamenček, ki naj služi nekemu velikemu skupnemu cilju.

      V marksistično idejo komunizma je predprogramirana vsa totalitarnost in zločinskost, pri krščanstvu je nasprotno vsak zločin v imenu krščanstva vsebinsko njegovo zanikanje oz. vsebinski odpad od krščanske vere, od sporočila njenega ustanovitelja.

      Judeokrščanska etika, grška kultura in rimsko pravo so tisočletja spodbujale enkratno rast zahodne civilizacije. Totalitarizmi 20. stoletja so povsem druga zgodba; rdeči, črni ali rjavi.

     • Krščanstvo je pa metafizična utopija.

      Tudi to, kar praviš, da krščanstvo nima ambicij po urejanju družbenih razmerij pač velja od točke, ko je izgubilo oblast. Enako kot za komunizem. V obdobju, ko je v Evropi o vsem dejansko odločal papež, je cerkev v imenu križa počela ravno to. Nihče ni končal na grmadi zgolj zaradi “načelnih priporočil”.

      To, da cilj posvečuje sredstva je paradigma, ki je značilna za vse totalitarizme oz. za vse ideologije, ki so imele ambicijo vzpostaviti absoluten nadzor nad družbo. Če bi poznal zgodovino, potem bi vedel, da se vladavina krščanstva ni vzpostavila na miren način, ampak dejansko z iztrebljanjem vseh in vsega, kar ni bilo v skladu z njim. Uničevale so se več stoletje kulture, duhovnost, vrednote itd. Gre pač le za to, da so te zadeve tako časovno oddaljene, da pač niso več del kolektivnega spomina. Tako deluje vsaka ideologija, katere ambicija je popolno obvladovanje družbenih razmerij.

      Marksizem nasilje dopušča le za spremembo obstoječega stanja in še to predvem na osnovi prepričanja, da mirno preoblikovanje iz kapitalistične v socialistično družbo niti ni mogoče. Ko se ta sprememba zgodi, potem obstaja stanje družbene enakosti, kakšna totalitarnost pa itak odpade, ker v komunizmu država dejansko odmre, torej oblasti ni več, ker je oblast ljudstvo kot tako.

      Problem je, ker ti komunizem sodiš po tem, kar smo imeli v praksi, krščanstvo pa zgolj po ideji kot taki. Socializem je tako ena najpomembnejših idej 20. stoletja, ki je poskrbel za korenite spremembe v družbi, ker je vpeljal idejo socialnih pravic. Seveda pa nobena ideja, ki nastopa na totalitarističen način za družbo ni koristna, pa če je to ideja socializma ali krščanstva.

      Glede spodbujanja rasti zahodne civilizacije pa je krščanski totalitarizem poskrbel ravno zato, da je zahodno civilizacija nazadovala, ker je bilo uvedeno enoumje. Ko je krščanski totalitarizem z razsvetljenstvom dokončno propadel, se je pa dejansko začel ponoven razcvet pluralizma, ki so ga poznali že stari grki oz. rimljani.

      Skratka, tako simbol križa kot simbol rdeče zvezde imata svetlo in temno plat.

   • To, kar praviš, je čista laž.

    Krščanstvo ni bilo nič slabše od ostalih kultur v vseh časih, ki so obstajali.

    Komunizem je zlo 20. stoletja, kjer je po zaslugi krščanstva svet napredoval v bolj empatičnega in humanega – komunizem je pa to s svojim zlom pokvaril.

    Komunizem ni bil zlorabljen – komunizem je zlo sam po sebi, ker ne more dati nič boljšega, kot je dal – Severna Koreja je idealni komunizem.

    Rdeča zvezda je lahko tudi simbol Heinekena. Simbol komunizma pa simbolizira zlo – revščino, pobijanje drugače mislečih, in enakost v revščini.

    Krščanstvo je šele ustvarjalo humano družbo. Komunizem je to hotel uničiti.

    • Kaj pa če je ravno obratno? In dobrim komunističnim idejam ni uspelo ravno zato, ker so prišle krščanske “vrednote” na plan? (skoraj ni Zlikovca, ki jig tako radi mečete za zgled, da ne bi imal krščanskih korenin, drućine, vzgoje in izobrazbe (večliko se jih je celo poigravalo z idejo “kariere” v krščanstvu, pa so se potem raje odločili za množične morilce)

     Morda pa le ni vse tako, kot želite videti. (čeprav kar ne morem verjeti, da ne res ne bi videli vsega slabega, ki ga je cerkev naredila skoraj dveh tisočletjih … ne pravim, da ni naredila tudi marsikaj dobrega, ampak zakrivati si oči pred vsem Zlom, je pa …….)

     • Ti ne moreš razumet, da so že 2000 let vsi morilci in roparji kristjani. Šele zadnje čase je nekaj ateistov. 🙂
      Gej “intelekt”, pač.

     • Ne. Dobrih komunističnih idej ni. Vse so v realnosti slabe.

      V prejšnjih časih skoraj ni bilo ljudi vzgojenih drugače kot v krščanstvu – vsaj v Evropi.

      Seveda so se raje odločili za množične morilce, ker so jih v krščanstvu spregledali.

      Tvoj problem slabega v vseh tisočletjih je le plod tvojega sovraštva in tega, da ne sledijo tvoji ideologiji.

      Upoštevati moraš evolucijo. Krščanstvo je počasi ustvarjalo humano in empatično družbo, zato mu očitati, da je pred davnimi stoletji pa bilo slabše, kot sedaj, neumnost.

      Treba je primerjati z vzporednimi kulturami. Krščanstvo ni bilo nikoli slabše od ostalih. Komunizem je naredil velik korak nazaj.

     • zdravko – tako hudo vendarle ni, res pa je, da so neverni morilci (ali tudi čisto nedolžni) imeli kar veliko možnosti, da so jih njihovi krščanski bratje, v imenu križa veselo pobili (nekatere še predno bi sploh uspeli postati morilci)

      alojz – kar nekaj dobrih socialističnih idej je (mglede na to, da jih je kar nekaj takorekoč identičnih jezusovim naukom (in celo življenju), sem prepričan, da jih celo ti poznaš .. nekatere so malo sodobnejše in so poskrbele tudo zato, da si ti naprimer pri svojih letih dela še vedno živ in te ni lastnik tovarne zgonil do prerane smrti…

      ne podtikaj mi sovraštva, kjer ga ni – če povem po resnici (in se celo ti z mano strinjaš, da je bilo storjeno veliko slabega in pobito in zatirano veliko nedolžnih ljudi zgolj zaradi vere).
      pravijo, da svojim nasprotnikom velikokrat pripisujemo svoje lastnosti (ali zato tako rad govoriš o sovraštvu pri drugih?)

      hihi, evolucija ja… no, tudi tako bi se lahko reklo osvobajanju izpod cerkvenega jarma. …zanimivo (zopet) da s tako lahkoto odpuščaš/te 2000 let krščanskega “evolucijskega” zatiranja, in tako nemogoče par desetletij komunističnih zločinov.

      hmmm.. ti relativiziranje zelo olajša življenje? lahko tudi ti kradeš, če krade nekdo drug (to je sicer res pogosto slišati na desnici, ko jih dobijo s prti v marmaladi)

      zakaj se potem ne bi smelo komunističih zločinov opravičevati z vzporednimi kulturami?

      (in čestitke obema, da sta se uspela vzdržati žaljivk! aja, sej vama ni uspelo. mogoče drugič)

     • Dobrih socialističnih idej ni. Ukradene ideje niso socialistične.

      Jezus je naročil, kaj mora vsak posameznik delati – brez prisile države.

      Ko pa pride do tega, da se vmešava država – dobimo pa Venezuelo, kjer se lepo vidi razvoj socializma.

      Začelo se je s pomanjkanjem toaletnega papirja, zdaj jim primanjkuje hrane.

      Kar se tiče izkoriščanja, garanja in podobnih neumnosti, ki jih trosite komunajzerji – je le zavajanje, da bi prikazali svoj komunizem bolje.

      Življenje ljudi je bilo težko in trdo, ker so bili manj razviti. Kapitalizem je bil tisti, ki je s svobodnimi idejami pripomogel, da je delo ljudem postalo lažje.

      Dobro gospodarstvo je tisto, omogoča, da delavec ne gara do konca in ne socialuzem. Če bi bile socialistične laži resnične, bi vsi delavci delali za minimalne plače.

      Ponudba in povpraševanje sta tista, ki sta dobra ali slaba za delavca. To se vidi v Sloveniji in Venezueli.

      Ti sovražiš drugače misleče od tebe – to je itak značilnost levakov, ne le v Sloveniji, tudi po svetu (v Sloveniji le toliko bolj).

      Večina sprememb na bolje se je zgodila znotraj Cerkve – ne v osvobdajanju izpod tega jarma. In to je evolucija.

      O omembe vrednem ateizmu lahko govorimo šele v 20. stoletju – pa še to v 2. polovici, prej je bila večina verna.

      Pa ne podtikaj mi kraje. Je pa dejstvo, da se je proti pokvarjenim komunajzerjem mogoče boriti le s podobno pokvarjenimi metodami. Ker so desničarji preveč pošteni – ne pridejo na oblast.

      Komunističnih zločinov ne moreš opravičiti z vzporednimi kulturami, ker so vzporedne kulture bile dosti boljše in bolj humane.

      Komunizem je naredil velik korak v negativno smer. Bil je mnogo slabši, kot kapitalistični režimi v tistem času.

     • Pa prehitro si užaljen. Če ne znaš argumentirano pisati – pa sam želiš druge in lažeš – pričakuj žaljivke nazaj.

     • aloj, kot že tolikokrat povedano, če nočeš videt, ti nihče ne more odpret oči.

      in kje si porebral, da sem užaljen? sem samo pokazal, da sta se oba na moj nežaljiv komentar odzvala z žaljivkami. pa se vprašaj zakaj je temu tako.

      (in brezskrbi, ti me ne moreš užaliti 🙂

      pa še n-tič – ne išči sovraštva pri drugih, kjer ga ni. se pa vprašaj zakaj ga ti vidiš.

      kakorkoli – nima smisla.

 3. Sicer je pa škoda, da se Cestnikov zapis smeti s takimi komentarji. O dogodkih v Nowi Huti je v Sloveniji majhno vedenje in še manjše zavedanje, kakšen velik zgodovinski pomen je v njih. V zahodnih državah so se o Nowi Huti vendarle sproti pisali članki, čeprav mogoče v glavnem ne v obsegu, kot bi si zaslužila.

  Mislim, da Slovenci o tem takrat nismo vedeli nič. Vprašanje, če je takratna Družina o dogodkih informirala. Vsekakor si ne predstavljam, da bi režim v svojih medijih dajal o tem informacije, ki bi očitno lahko demoralizirale pristaše komunizma in opogumljale katoličane. Nenazadnje je takrat, ko so v Nowi Huti poljski ljudje padali pod streli v obrambo lesenega križa, v Sloveniji k nedeljski maši prihajala še okoli 1/2 prebivalstva.

  Razumem tudi, zakaj katolifobno levo družboslovje v Sloveniji še danes o skrajno pogumnem in uspešnem sesuvanju komunizma v Nowi Huti s strani poljskega delavstva in bodočega papeža, tedaj pomožnega krakovskega škofa Karola Wojtyle noče slišati nič. Po njihovem so komunizem sesuli punckerji, feministke, pacifisti, geji in lezbijke. In ZSMS.

  • Po njihovi čudaški logiki so komunizem sesuvali tisti, ki so bili najbolj znani po prepevanju ( in to bolj obešenjaškem, po domače – kot pojejo nekoliko naliti ljudje) komunistične Bandiere rosse.

  • Vse sorte ljudi je v Sloveniji iz dolgčasa in razvajenskega nemira sesuvalo komunizem. Noben ga pa ni sesul. In to je tragedija. V Sloveniji imamo še kar komunizem. Na področju medijev, sodstva, zdravstva in šolstva ter delno tudi gospodarstva.

   • Formalno- pravno komunizma nimamo več, ampak ureditev, ki je zelo podobna normalnim zahodnim državam. Tudi vsebinsko danes javna šola generacije naših otrok generalno gledano šola precej bolj normalno od tistega, česar smo bili deležni mi. Lahko bi bolj odločno vzgajala in vsebinsko-vrednostni premik bi lahko bil izrazitejši. A vendar – naj omenim samo takratne predmete: samoupravljanje s temelji marksizma, splošni ljudski odpor in družbena samozaščita; in še nekaj je bilo podobnih ideoloških cvetk ( na vseh nivojih šolanja), ki se jih raje ne spominjam. Realno smo Slovenijo od takrat nekoliko normalizirali. Z mentaliteto ljudi gre pa počasneje, če zaenkrat sploh gre.

    • Vsekakor se čuti strahotna praznina, ki je ostala za zlomom komunizma. Človeka je skoraj strah, kaj je huje, ta praznina ali tista prevara, ki smo jo živeli.
     Takrat se je vsaj za šankom dalo biti “pameten”, danes pa smo ostali še brez tega. Z neko ponižnostjo se je dalo voditi. Danes ni več ničesar. Tavamo v puščavi in trošimo Bogu dneve.
     In ta praznina je v šoli posebno problematična, ker puščamo mladino žejne in lačne. Izstradane.

     • Ni čisto tako.

      Velika večina ljudi je v Sloveniji prostovoljno sprejela to religijo zaradi “socialne varnosti”.

      Dokler bodo analize namenoma napačne, bodo napačni tudi vsi ukrepi in strategije. Sklepam, da “desnica” namenoma to dela, saj so rezultati katastrofalni. Vse ex-komi države vključno z Vietnamom in Kitajsko so nas prehitele.

     • Pavel … “Velika večina ljudi je v Sloveniji prostovoljno sprejela … ”
      —–
      Ja, je !
      Daj otrokom na izbiro da se cel dan brezsrbno igrajo ali pa jim naloži odgovornost za obveznosti !
      Prostovoljno se bodo odločili za katero ?

     • Pavel …”ni čisto tako”
      —–
      Imaš prav.
      Ne da bi to hoteli, niso se zavedali !
      O tem govori tudi knjiga, katere prevod je g. Cestnik opremil s spremno besedo, pa se sedaj ne spomnim naslova.

    • Zažrt je v vsakega, ki ni ekonomsko svoboden, ki ne dela za prosti trg, ampak mora birokratsko ubogati Firerja (fevdalca) in se prilagajati kolektivu (mafiji, birokraciji).

     V Sloveniji tudi večina kmetov nima več ekonomske svobode. So džunkiji velikih subvencij. Subvencije in davki pa so očitna orodja socializma.

     • Predvsem za tistega, ki razmišlja s svojo glavo in na glas pove, potem pa ga zaradi tega (“česar je nag”) kaznujejo pripadniki ene ali druge sekte. Ponavadi obeh skupaj.

     • Večina ljudi se v Sloveniji boji povedati svoje mnenje, saj imajo tako kot jaz številne izkušnje s kaznovanje v službi (Berufverbot). Zato je večina ljudi v samostojnem miselnem azilu in “neopredeljena”. Ali kot je en udbovski zasliševalec pred kratkim zapisal: v službi je prijazen s komunisti.

     • Razen če naj bi noseča ženska brez dohodka tavala okrog kot Marija z Jožefom, ko nista našla prenočišča in je rodila kar v hlevu.
      Tako in tako pa bi danes socialna posegla vmes in ji otroka odvzela in dala v rejništvo.
      Država družinam ne omogoča več da bi se osamosvojile.
      Ko pa družina ne izpolnjuje pogojev, pa poseže vmes.
      Namesto da bi jim omogočila da skupaj zaživijo človeka vredno življenje.

  • Komunizem se je malce transformiral v bolj permisivnega. Ni več umorov, koncentracijskih taborišč in zaporov. So pa brutalni davki in nor kolektiv. In mafijske družine.

 4. Bil sem pred kratkim ponovno na Poljskem, zato lahko upravičeno rečem: “Moj poklon Poljski, tej zgodovinsko verjetno najbolj napadani deželi, z Vzhoda in Zahoda.” Poljska se dejansko spreminja iz nekoč zadrte, zatohle in dolgočasne dežele prestrašenih, molčečih in nezaupljivih ljudi v urejeno,gospodarsko uspešno in lepo (kakšna prelepa zgodovinska mesta!)deželo urejenih in prijaznih ljudi. Sociološko razmišljam, kateri družbeni dejavniki so botrovali tej fantastični transformaciji. Odgovor je samo eden: globoka vera! Poljska postaja etična vodnica sodobne Evrope. Hedonistični in pomehkuženi Zahod to že dolgo ni več. Slovenija pa, namesto da bi se pridružila višegrajski skupini, se spogleduje s putinizmom (putanizmom), katerega “dobrohotnost” sem tudi okusil pred kratkim.

  • Globoka vera v kaj?
   V Sloveniji ima večino prebivalcev globoko vero v socializem. Razlikujejo se le v detajlih.

   Poljska je zelo hedonistična.
   Sedaj bo skrajna desnica (klerikalni “konzervativni” socialisti) uničila, kar so desni liberalci zgradili v 25 letih.

  • Kapodistrias,kratko in jedernato si napisal izvrsten komentar!Zgodovina poljskega naroda je eno samo veliko trpljenje in čas je že,da se je dokazala na vseh področjih
   in potrdila svoj ponos,kljub ševilnim žrtvam v preteklosti!

 5. Samo še to: toliko rdečih zvezd, kot jih vidiš pri nas, ne vidiš v nobeni bivši Yu republiki, v nobeni vzhodnoevropski in baltski državi, celo v sami Rusiji ne! Sem osebno preveril.

  • To je res skrajno čudno v Sloveniji. Tega si leta 90,91 nisem niti v sanjah predstavljal. Pa ne mislim prvenstveno raznih praporov njihove zarjavele organizacije in borčevskih proslav, na katerih si najbolj dajejo duška s tem. Celo tako, da se mladi ljudje tam šemijo v stare uniforme in strašijo naokoli s puškami.

   Najbolj me pretrese, da se slovenski ljudje- individualci povsem neizzvano izpostavljajo s komunističnimi simboli na svojih oblačilih, predvsem majicah. Ko se sprehajajo po mestu, po parku, celo na izletu v gozdu. Velikanske rdeče petokrake, totalno rdeče majice s fotografijo Tita, pa klasika a la Che Guevara ipd.

   Kaj jim je tega treba? Le zakaj to počnejo, zakaj izzivajo? Kaj mene briga, ko se sprehajam po mestu, parku, gozdu politično prepričanje nekega neznanca, ki mi slučajno pride nasproti …

   Menda imaju v Jajcu muzej v spomin AVNOJa. Uganite, kdo so tam najpogostejši obiskovalci? Ni treba 2 krat ugibat. Celo v Beogradu, torej v epicentru srbstva, je na Titovi grobnici med obiskovalci ( častilci) menda več kot 50% Slovencev. Halo, nas je 5 krat manj kot Srbov, pa še Hrvaška je do Beograda vmes, tudi njih je 3 krat več od nas! In mi ta glavni na Dedinju, seveda ne v čast Karađorđevićev…

   Če na hrvaški obali v poletnih mesecih srečaš nekoga, ki na sebi celo na menda sproščenem dopustu nosi komunistično majico ( rdeča zvezda ali Tito ali Che), lahko staviš, da je to Slovenec. Ne domačin, ne Nemec, Italijan, Nizozemec, Britanec, Francoz, Čeh, Poljak, celo ne Rus ali bivši volilec Miloševića.

   Neverjetno, res. Takih komunističnih zaslepljencev kot pri nas ni vse do Kube in Venezuele. Pa še tam bojo verjetno prej odnehali.

    • Lustracija in rdeča zvezda sta ti tipični vnaprej izgubljeni debati. Ker nimamo 51% moči v parlamentu.
     Verjetno pa večina ljudi z rdečimi zvezdami (ni toliko komunistov več v Sloveniji v resnici) samo provocira Demos, ker imajo z njim zelo slabe izkušnje.

     • Dosedaj Demos še ni naredil analize lastnih zgrešenih ciljev, strategij in napak. V mikrokolju ljudje naredijo trajne zaključke na podlagi obnašanja in zlih dejanj enega ali dveh predstavnikov. To bi vsaka demokratična organizacija naredila. Danes pa se jo mafijsko čisti in si jo uzorpira.

   • Ker se mafija (predvsem zaradi nekvalitetne opozicije) počuti tako varna.

    Ker ta opozicija daje na prioritetna mesta delovanja zgrešene strategije in cilje. Raje bika dražijo, kot bi ga premagali. In potem dolge debate, zakaj je bil razdražen.

    .

    • Kot je Oman pravilno ugotovil politično stanje v Sloveniji za zadnjih 10 let: dokler bo JJ v politiki, bodo komunisti z lahkoto zmagovali. S 70%, 80% in morda kmalu z 90%.

     • Pavel problem si ti in tebi podobni,veliko vas je,ki širite in podžigate sovraštvo do človeka,za kar nimate nobenega otipljivega dokaza,vaše sveto pismo so laži in špekulacije
      oblasti,ki temelji na zkonitosti izčrpavanja abotnega naroda,ki
      verjame glasnikom tvoje “sorte” in kumrovškemu prvarantu!

   • Točno tako,to je dokaz,da pri nas še vedno vladajo delomezneži in špekulanti,
    katerih predniki so nas prodali za majhne denarje komunističnim sovjetom,ki
    so botri komunistov v Evropi,nič jih ni sram,ko se veliki boter križa pred Rusko kapelico pod Vršičem in hlini prijateljstvo,smešno je,da so slovenski cerkveni
    dostjanstveniki nasedli komunistom,ki podirali križe na poljskem in po svetu!
    Vedno več jih bo,ki bodo romali pred hišo cvetja in tam pričakovali čudež!

 6. Nemara smo v teh komentarjih vsi po malem zašli od bistva. V Nowi Huti ni bilo odločilno prvenstveno, da so bili ljudje proti nečemu in nekomu. Ampak to, da so bili z vsem srcem in vso dušo za nekaj drugega ( in to vsebino je simboliziral križ), za kar so bili pripravljeni postaviti na kocko vse, celo lastna življenja. Tako prepričljivo, da se je zgodil prelom, da je pred njimi pokleknil, tudi z nekaj pomoči karizme, poguma in pogajalske spretnosti mladega Wojtyle, premočen represivni režim. Da se je v tamkajšnjih komunistih na oblasti morda presenetljivo, a očitno prebudila vest ( ali če hočete Kristus v njih samih) in so se odločili popustit in se umaknit, če hočete – ideološko kapitulirat na celi črti.

 7. Večina člankov p. Cestnika je vrhunskih. Hvaležen sem, da imamo Slovenci tako ustvarjalnega in zdravorazumskega človeka in tako prozornega duhovnika.

 8. Toda v celoti gledano je v Nowi Huti lepše in bolj sveže kot recimo v celjski Novi Vasi. /iztrgano iz konteksta, za iztočnico/

  ………………

  Čudovita zgodba o moči duha !

  ………………

  Na priprošnjo
  blaženega Antona Martina Slomška si želim,
  da tudi v naši cerkvi pri Sv. Duhu v Celju pridobimo
  upodobljenega angela (v obliki slike ali kipa).
  Amen.

Comments are closed.