Podpisniki peticije za odstop Tajanija sami delajo seznam za svojo lustracijo

12
Pahor, Šarec in Cerar ne znajo obsoditi in obžalovati zločinov komunizma

Predsednik Evropskega parlamenta Antonio Tajani in predsednik italijanske vlade Matteo Salvini sta na praznovanju dneva spomina, to je bilo februarja letos v Bazovici, s svojimi provokativnimi besedami razburkala javnost. Menim, da je potrebno razlikovati med besedami, ki so dvoumne in sporne; med tem, kar sta povedala prav, in opozoriti tudi nato, kar sta zamolčala. Isti kriterij naj velja tudi za tiste, ki zaradi njunih izrečenih besed protestirajo!

Čestitam g. Borutu Pahorju, g. Marjanu Šarcu, g. Miru Cerarju, slovenskim poslancem in vsem, ki so zahtevali od Tajanija pojasnilo in opravičilo. Prav je tako.

Na Tajanijeve in Salvinijeve izjave lahko gledamo tudi s hudomušnega in pozitivnega vidika. Menim, da so njune izjave koristne z več vidikov: koristile bodo nabiranju političnih točk Lige v Italiji, pa tudi nabiranju političnih točk vseh, ki so ostro reagirali na njuni izjavi; spodbujajo nas k razmisleku o sedanjih mednarodnih odnosih.

Italijane je potrebno vedno znova spominjati na zločine fašizma na Primorskem, na Rab, na Gonars, na koprske fašistične zapore .:. Ali italijanska državniki, ki tako radi omenjajo zločine komunizma in nacizma, priznavajo in obžalujejo tudi zločine fašizma?

Podpišem zelo jasno izjavo Tajanija: »Vse oblike totalitarizmov zaslužijo odločno obsodbo; žrtve fašizma, nacizma in komunizma je potrebno obravnavati z enakim spoštovanjem.« Prav tako s tem, da protestiram, da je izpustil fašizem, podpišem Salvinijeve besede o nedolžnih otrocih, ki so mučenci, bodisi da so umrli v nacističnih taboriščih, bodisi da so jih komunisti vrgli v fojbe. Storilci pa so v vseh teh primerih zločinci.

Pri Pahorju, Šarcu in Cerarju me moti, da ne znajo povedati, v čem se s Tajanijem in Salvinijem strinjajo; da ne zmorejo dovolj jasno, odločno in nepreklicno obsoditi in obžalovati zločinov komunizma ter se distancirati od početja komunistične Jugoslavije. Slovenija bi morala ravnati kot demokratična in pravna država! Mar nekateri med nami še vedno sanjajo, da smo v SFRJ? Slovenija, zbudi se!

Borut Pahor, sklep Vaše vlade iz leta 2009 še ni realiziran

Izjava Boruta Pahorja je zelo lepa: »Evropa je zasnovana na spravi, medsebojnem spoštovanju in upoštevanju.« Se te zasnove držimo? Opažam veliko znamenj, ki potrjujejo ravno nasprotno. Primer: Pahor ve za Socerbsko jamo za Vrhom, v katero so pripadniki Ozne in Knoja v maju in prvi polovici junija leta 1945 metali svoje žrtve, ki so jih zasuli s približno 100 m3 pokvarjenih salam. Minilo je skoraj io let od sklepa Vlade RS (št. 13101-1/2009; 30.07.2009), a se doslej še ni nič uredilo! Kje je naše spoštovanje do žrtev in ekološka ozaveščenost?

V bližini te jame je Jama sv. Socerba, v kateri je edina podzemna cerkev v Sloveniji. Kje je spoštovanje in upoštevanje kristjanov, ki so nekoč romali na ta zanje sveti kraj iz Trsta, Kopra, Istre, Čičarije, Brkinov in Krasa, da Vlada RS in tisti, ki z jamo upravljajo, prav v tej jami, čeprav je v Sloveniji na tisoče drugih jam, dajejo dovoljenje za nekrščanske obrede?

So Matjaž Nemec, Matjaž Han, Igor Šoltes, Milan Kučan in drugi podpisniki peticije za odstop Tajanija obžalovali in se distancirali od zločinov svojih dedkov, očetov in vzornikov?

Iz besed evropskega poslanca – Kardeljevega vnuka Igorja Šoltesa je mogoče razumeti, da celo opravičuje fojbe, kar v EU nikakor ne bi smelo biti sprejemljivo! Tudi od njega bi moral nekdo zahtevati pojasnilo in opravičilo! Je etično, da je peticijo proti Tajaniju podpisal g. Milan Kučan, ki je sam zavzemal visoke funkcije v totalitarnem sistemu in sodeloval pri kršenju človekovih pravic? Kako lepo: podpisniki peticije sami delajo seznam za svojo lustracijo. Bo, kdor bo ta seznam objavil, sodno preganjan? Na poseben način sem Tajaniju in Salviniju hvaležen, saj razprave ob njunih izjavah pomagajo tudi pri dokončnem obračunu s komunizmom v Sloveniji.

Objavljeno tudi v tedniku Družina.

12 KOMENTARJI

 1. Vsak naj pometa pred svojim pragom. Tisti, ki samo pri drugih vidi nečednosti, ni zrela in plemenita osebnost. Kot vidimo, taki vodijo našo državo.

 2. Kdor istočasno ne obsodi zločine totalitarnega komunizma, ampak le nacizma in fašizma, je zagovornik zločinov totalitarizma.

  Zločin je zločin, ne glede kateri totalitarizem ga je storil.

  Je pa res, da je zločin nad domačimi ljudmi, v primerjavi s tujini ljudmi, še bolj travmatičen.

  Tega bi se morali zavedati še zlasti naši politiki, ki morajo spoštovati slovensko demokratično in človekoljubno ustavo in ustavno kulturo, sicer kršijo slovenska ustavna načela!

 3. Ni mi jasno, zakaj ni pozivov, da so zlasti politiki dolžni spoštovati slovenska ustavna načela kot tudi ustavne človekove pravice.

 4. Norčujejo se iz vseh nas in najbrž snujejo vrnitev v socializem.
  Dokazov za to je vsak dan več, kot na primer v preteklem tednu dogajanje na seji odbora za zdravstvo, odziv ministra za šolstvo na Odločbo US itd.

 5. Zakaj nekateri Slovenci (stranke) delajo nečlovekoljubne razlike med:
  – med bližnjimi in ne bližnjimi?
  Zakaj imajo tako spoštljiv in razumevajoč odnos do tujcev iz daljnih dežel, ki imajo precej necivilizacijskih navad in zakaj nimajo spoštljivega in razumevajočega odnosa do svojih bližnjih, domačih soljudi in sosedov – Madžarov, Hrvatov, Italijanov, Avstrijcev?

  Kaj je s temi ljudmi?

  Zakaj se ta nesprejemljiv, nečlovekoljuben odnos ne razčisti?!

  Zakaj se le čudimo in jamramo, namesto, da bi na civilizacijski in človekoljuben odnos to razčistili in se končno vsi usmerili k svetlim civilizacijskim ciljem?!!!

  • … zakaj se le čudimo in jamramo
   ——
   Ker je očitno, da na civilizacijski način ne gre. Poskusov, da bi šlo je bilo že do sedaj nič koliko. Na koncu pa je rezultat vedno isti. Ti je da si privilegiranci ne dovolijo vzet privilegijev, katere so si vendar priborili.

   • V principu lopov ni pošten. Če bi bil pošten, potem ne bi bil lopov. Zanemarimo tiste, ki kradejo, da bi njihovi otroci preživeli. PREŽIVELI!

 6. Zakaj tudi mediji, zlasti tisti, ki so v navezi z oblastjo, ne objavljajo članke v tej smeri in zaradi tega ne ozaveščajo ljudi, da bi vedeli, kaj je prav in kako razviti človekoljubne sposobnosti do soljudi.

 7. Podobne težave se ljudem pojavljajo med člani ožjih in širših družin, ko se celo pojavljajo kazniva dejanja.

  To tudi dokazujejo med drugim, številni primeri izdanih odredb o prepovedi približevanj ali pa celo uboji ipd.
  Zapostavljeno je javno ozaveščanje o vzrokih in načinih odpravljanja oziroma preprečevanja teh vzrokov za ta nesprejemljiv odnos in kazniva dejanja.
  Eden izmed vzrokov je tudi nečlovekoljuben odnos na področju politike.

 8. Kako lahko ti politiki, ki ne obsojajo zločinov totalitarizma, govorijo o pravni državi in o človekovih pravicah, ko pa ne le zagovarjajo, ampak celo slavijo zločine totalitarizma in te sprevračajo, da gre za vrednote, ki jih ne smemo pozabiti?!

  Takšni ne vedo, kaj je resnica in kaj je pravica!

Comments are closed.