Zločin in kazen

31
Foto: Odbor 2014.
Foto: Odbor 2014.

Stanje v državi je v največji meri posledica tega, da kot narod ne zmoremo minimalnega soglasja o ničemer več. To seveda ni krivda državljank in državljanov, temveč elit, ki so oblastne, niso pa državotvorne. Slabo je, ker s tem spodkopavajo državo, dobro ker bodo na ta način slej ko prej spodkopali same sebe. Sejanje razdora med ljudi, ustvarjanje megle in čedalje večjega nasilja ne more voditi k izboljšanju. Upam, da je Cerar to, za kar se kaže – človek, ki hoče v odnose vpeljati višje kulturne in etične standarde – in ne to, kar mnogi namigujejo – lutka v rokah dejanskih vladarjev Slovenije. Eni zelo radi vnaprej obsojajo in rišejo najbolj črne scenarije. Jaz mu dajem možnost in si želim, da se bo izkazal. Upam, da bo od lepih besed, čimprej prešel h konkretnim dejanjem. Lepih besed se ne da dati v želodec.

Avantura z Alenko Bratušek, ki so jo mediji eno leto kovali v zvezdo, nas je veliko stala.

Slovenija potrebuje pomiritev. Potrebuje, da se bomo začeli ukvarjati z razvojem, da bomo lahko v miru delali in ustvarjali. Meni je vseeno ali to uspe levici ali desnici. To bo slej ko prej moralo nekomu uspeti, ali pa nas čez nekaj desetletij kot naroda in države ne bo več.

Po volitvah je ena glavnih tem poraz desnice. Veliko smolo je doživela Slovenska ljudska stranka, za kar mi je žal. Janševa SDS je volitve, kljub temu, da ji je bil namenjen dokončen propad, preživela z nekaj praskami. Ima 21 poslank in poslancev, je druga največja stranka v parlamentu in bo največja opozicijska. NSi je celo pridobila enega poslanca in se kot slišim precej samozavestno pogaja o vstopu v vlado. Jaz jim ne bom nič solil pameti. So zadosti stari in izkušeni. Bodo že vedeli, kaj je za njih in državo najboljše. Karkoli bodo naredili glede vstopa v vlado, jih ne bom vnaprej obsojal, ampak si bom mnenje ustvaril po njihovih rezultatih. Načeloma ni ne vladna ne opozicijska drža, ne slaba ne dobra. Vsaka je potrebna in odgovorna. Delaš pa lahko dobro ali slabo tako v vladi kot opoziciji.

Največja rana Slovenije je pravosodje. To, kar delata z Janezom Janšo in njegovo družino Branko Masleša in Vesna Žalik, je norost. Držati človeka zaprtega brez enega samega dokaza, se izživljati nad njim in njegovo družino, je sprevrženo. Z vstopom v politiko je vrh sodstva porušil razmerja med vejami oblasti ter zagospodaril nad zakonodajno in izvršilno vejo. Ena glavnih nalog politike v naslednjem obdobju je, da konča sodni terorizem v zakonodajni in izvršilni veji oblasti ter vzpostavi mehanizme, da se tako grobe zlorabe pravosodja ne bodo mogle več nekaznovano izvajati. Najprej pa je treba končati teror, ki ga Vrhovno sodišče izvaja nad Janšo in njegovo družino, zato vabim vse, da se nam pridružite na shodih pred Vrhovnim sodiščem, vsak dan ob 17.00 uri.

Kdo bo Francu Kanglerju plačal leta pravosodnega in medijskega nasilja? Kdo mu bo vrnil uničen politični ugled? Kdo mu bo vrnil leta uničenega življenja?

Pravosodje je prestopilo bregove, vendar se ne bo kot reka samo vrnilo v svojo strugo. Pravosodni teror igra danes vlogo pištol iz leta 1941 in 1942, ki so sistematično morile nedolžne domnevne politične nasprotnike revolucije. Ali smo se od tedaj kaj naučili, bo pokazal čas.

Po moje je odgovor za svetlejšo prihodnost samo eden: stopimo skupaj, nehajmo se kregati, sodelujmo na podlagi stičnih točk, razlike pa naj nas bogatijo. Ko bomo to znali, bomo vse težave lažje rešili.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


31 KOMENTARJI

 1. Varuh človekovih pravic bi moral ob pomoči drugih državnih organov in civilne družbe začeti z aktivnostjo, da se takoj prepove uporaba rdeče zvezde s smrtno glavo v ozadju, kar si ni mogoče predstavljati drugače kot resna grožnjo s ponovnimi uboji oziroma likvidacijami, kar se je dogajalo pod istim simbolom med in po 2. svetovni vojni in zaradi česar še danes duševno trpi na desettisoče Slovencev.

  • To bi bilo res nujno storiti, vendar je upanje, da bi varuh človekovih pravic v taki zasedbi, kot je sedaj, to storil brezvezno.
   Zato bi se morala organizirati civilna družba in to zahtevati. Seveda bi kaj dosegli samo v primeru, če bi bile zahteve tako množične, da bi bili odgovorni prisiljeni ukrepat !!!

  • svitase: “…, da se takoj prepove uporaba rdeče zvezde s smrtno glavo v ozadju, kar si ni mogoče predstavljati drugače kot resna grožnjo s ponovnimi uboji oziroma likvidacijami, …”
   =====

   Res, ampak v tem prihodu ZL v parlament, s takšno simboliko v odzadju, je lahko tudi drugačna simbolika:
   Rdeča zvezda, simboli socializma, socializem so obsojeni na smrt. Vsekakor ob simbole socializma sodi tudi smrt.

   • Ta je dobra.

    Komunisti, kot spretni manipulatorji, so znani po tem, da v ljudeh zbujajo močna čustva, kot so strah, jeza ali sovraštvo.
    Če se odzovemo kot svitase, so dosegli svoj namen. Z nekaj razumske spretnosti pa lahko popolnoma preobrnemo njihov učinek, kot je pokazal Riki. Komunisti tako izpadejo popolni bebčki.

 2. Če bo Primc še naprej pisal takšne članke, ki niso brezpogojno negativistični in fundamentalistično projanševski, ga bodo janševiki kmalu začeli blatiti kot “udbomafijskega agenta” in “Kučanovega podtaknjenca” …

  • Dule, daj, preberi še enkrat članek Primca. Če ne razumeš, še enkrat. Premisli, videl (prebral, spoznal, doumel, sprevidel!) boš, da govori prav o tebi. O stanju tvojega in tebi podobnih duha.

 3. da kot narod ne zmoremo minimalnega soglasja o ničemer več.
  =======================
  Povprečni slovenec je skopuh, ki pravico gleda skozi korist. In ker ima vsak svoj žep, se seveda niti dva slovenca ne moreta boriti za isto stvar.
  Vse debate o ekonomiji in poslih se vedno končajo s koliko bomo zaslužili, nobena pa ne vidi zakaj bi sploh delali. “Črpanje sredstev” je že ponarodel pojem. Dajmo, poženimo črpalke torej!
  Tako govorijo utrujeni, obupani in hudobni. In taki so postali naši oblastniki. Hudobija naših sodnikov pa je prišla na plano. Niti skrivajo je več ne. Kaj jim pa moremo?!

 4. Očitno res ni možno niti minimalno soglasje o ničemer.

  Aleš Primc, a Maribor ni v vaši državi? Mene osebno ne zanima pretirano, kakšno kazen bo pravosodje namenilo Kanglerju. (Tudi če odkoraka jutri prost iz zapora.) Ampak trditev, da pravosodje uničuje Kanglerju njegov velik ugled, je tako zelo mimo, kot bi bila iz nam Mariborčanom sosednjega osončja ali kar galaksije.

  • Igor Đukanović: “Ampak trditev, da pravosodje uničuje Kanglerju njegov velik ugled, je tako zelo mimo, kot bi bila iz nam Mariborčanom sosednjega osončja ali kar galaksije.”
   =====

   Da se je v Mariboru leva opozicija s pomočjo levih medijev spravila na Kanglerja z vsemi podlimi prijemi je bilo jasno že od vsega začetka. Kako je že bilo s tisto ptičjo hišico in neko kamero, ki na bi jo ne smel imeti na svojem vrtu? In to takoj ko je nastopil županski mandat. Ne predstavljam si kakšen pogrom bi doživel Kangler, če bi si npr. kupoval obleke iz mestnega proračuna in kako bi zaradi tega dobil sodno obtožbo.

   • Le bežno se spomnim te zgodbe iz medijev. Kaj je bilo narobe? Je v ptičji hišici bila kamera, ki je brez obveznega obvestila snemala mimoidoče?

    Zaradi tega ni bil ob mandat. Mene osebno so prepričali šele z diplomo. Na svojem področju imam meter zelo natančen. Se lahko človeku po nerodnosti zgodi kraja intelektualne lastnine? Seveda. Jaz sem tudi že ukradel intelektualno lastnino. Napisal sem članek in kot edinega avtorja navedel sebe, čeprav me je skozi celo raziskavo vodil mentor. Enkrat se mi je zgodilo in nikoli več. A da ne študent ne mentor ne bi vedela, da ne smeta prepisati nekaj člankov brez citiranja??? Če je kdo sposoben tako dokazljivo ponarejati svoj delež pri diplomski nalogi, ima, kolikor poznam sistem dela na Dobi, še veliko več možnosti, da mu sošolci napišejo e-domače naloge.

    Pri takšnem človeku govoriti o političnem ugledu?!?

    Tudi veliko drugih je imelo priložnost oceniti Kanglerjevo verodostojnost na področjih, ki so bližje njim.

    Dokončno je sodu izbila dno tožba Iskre za stotine milijonov škode, ki naj bi jih utrpeli zaradi prekinitve pogodbe. Če so utrpeli stomilijonsko škodo, je pogodba očitno zelo resna kraja denarja Mariborčanov.

  • Igor Đukanović: “Ampak trditev, da pravosodje uničuje Kanglerju njegov velik ugled, …”
   =====

   Kot drugo:
   Aleš Primc, ni napisal: “da pravosodje uničuje Kanglerju njegov velik ugled” kar mu zmotno podtikate, ampak: “Kdo mu bo vrnil uničen politični ugled?”

   Velika razlika!!!

   • Prav imate. Trditev Aleša Primca je še veliko hujša. Govori o nasilju pravosodja nad Kanglerjem. (“Kdo bo Francu Kanglerju plačal leta pravosodnega in medijskega nasilja? Kdo mu bo vrnil uničen politični ugled?”)

 5. > Držati človeka zaprtega brez
  > enega samega dokaza, se izživljati
  > nad njim in njegovo družino, je
  > sprevrženo.

  Na kakšen način se pravosodje izživlja nad Janševo družino?

  • Igor Đukanović: “Na kakšen način se pravosodje izživlja nad Janševo družino?”
   ======

   In vi ste na teh straneh nekoč pisali, da se je sodišče nad vašo (vami).

   • Drži. Represivni in pravosodni aparat naše države sta potrebovala dve leti, da zavžeta krivo ovadbo zoper mene. V tem času sem zaradi ovadbe utrpel resno škodo.

    Mislim, da nisem uporabil besede “izživlja” za pravosodje pač pa za tožečo stranko. Sodišču zamerim nesprejemljivo počasnost in tudi nepripravljenost popraviti škodo.

  • Malo me ta pogrom nad sodstvom vseeno moti. Ugotovlja se, da so nekateri popolnoma nedolžni in jih sodstvo preganja samo zaradi imena in položaja, ki ga imajo. Kako lahko brezpogojno verjamete nekomu, ki je naprimer hladnokrvno ljudstvo očaral s čudovitim nagovorom, za katerega se potem izve, da ni bil njegov?
   Se strinjam Igor z vami, kaj je izživljanje nad Janševo družino? Nikomur, ki ima koga v zaporu ni lahko.

   • Ugotovlja se, da so nekateri popolnoma nedolžni…
    ================
    Kdo to ugotavlja? Podtikate. Ljudje smo grešni, že načeloma. Odtod tudi nečelo nedolžnosti, saj sicer lahko obsodite in zaprete vse po vrsti.

   • Silvo: “Malo me ta pogrom nad sodstvom vseeno moti. … Kako lahko brezpogojno verjamete nekomu, ki je naprimer hladnokrvno ljudstvo očaral s čudovitim nagovorom, za katerega se potem izve, da ni bil njegov?
    =======

    A to imete v mislih star irski pregovor:
    “Danes so dovoljene sanje, jutri pa je nov dan”?

 6. Globoko in v celoti se strinjam z vašim zapisom g. Primc.

  Koliko lahko pričakujemo od Mira Cerarja, bomo videli že prihodnji teden. Žal jaz nisem optimist, kar se tega tiče.

  Janez Janša pa je ,če tudi v zaporu, že zmagovalec nad političnim pravosodjem. Všeč mi je, da se ne ponižuje in prosi za razne ugodnost (vikend zapor, opravljanje javnih del itd….), saj bi mu itak ne ugodili, samo posmehovali bi se mu in ga poniževali. Kar človeka ne zlomi ga naredi močnejšega.Janša ni človek, ki bi se dal zlomiti, iz teh težav bo izšel močnejši in to je njegov največji greh, ki mu ga njegovi sovražniki ne morejo ODPUSTITI !!!

 7. Dokler bodo vse državne in civilne institucije namensko prepredene s kontinuitetniki, ki v njih premočno odločajo o vsem, nam ni rešitve, kljub dobronamernim člankom različnih avtorjev, komentarjem k njim ali celo zelo dobrim Pahorjevim govorom ob konstituiranju novega državnega zbora.

  • Ampak ne upajte na “demokratično kontrarevolucijo”. Ta se ne bo izšla. Tako bo kot pišejo starozavezni preroki. Bog jim je že zdaj pošteno zmešal pamet, da počnejo kar počnejo. Popadali bodo vsi, en za drugim. Vsak pa naj se vpraša, kje bo on takrat. Kajti ne verjamem, da bo imela desnica čas za naslajanje nad padcem naše soc-kom levice. Stvari bodo šle v dobro smer, če se desnica ne bo ravno tako spotaknila skupaj s temi, ki bodo takrat močno cukali za rokave in se držali za hlače teh, ki bodo stali.
   Imam občutek da vsi računajo na množice. Ko bomo v večini bomo močni. Če bo takšno razmišljanje večine nikoli ne boste imeli. Hvalabogu, to bi bilo tudi silno nevarno. To nas lahko odnese v vrtinec nove državljanske vojne. Vojne do iztrebljenja.

 8. Slovenia goes down. Tako kot nekoč Babilon. Iščite pravičnost, iščite ponižnost, da se boste imeli kam skriti, ko bodo koli dol leteli.

 9. Res je pravosodje ključni element demokracije, z njim pade in obstane. Ni dovolj, da kot člani evropske skupnosti uskladimo zakonodajo, potrebno je mnogo več. Kot prvo enakost pred zakonom in kot drugo uporabljati pravosodje v političnih bojih.
  Še ne dogo nazaj je v Sloveniji začela veljati krilatica: “Ni več nedotakljivih” . Jaz bi rekel, res jih ni, tudi nedolžni niso več nedotakljivi.

Comments are closed.