Zločin brez žrtve

32

Komisija Odbora za etiko je obravnavala in potrdila dokazno gradivo, da je poslanec Charles Rangel v trinajstih primerih prekršil etična pravila Predstavniškega doma Združenih držav Amerike. Očitali so mu naslednje prekrške: ni prijavil dohodkov od hiše v eksotični državi (začne se z D, vendar ni Dubaj). Pisarniško osebje in potrebščine je uporabil za zbiranje sredstev v korist javnemu visokošolskemu zavodu. Kampanjo za izvolitev v Kongres je vodil iz neprofitnega stanovanja.

Odbor za etiko v polni sestavi bo odločal o kazni za prekrške. Na voljo imajo naslednje sankcije: Resolucijo, s katero Predstavniški dom obžaluje Ranglovo ravnanje, plačilo kazni in odvzem imunitete.

Kriv česa?!

Odvetnik Odbora je sistematično predstavil 549 dokumentov in drugih dokazov. Hkrati je zanikal, da se je Rangel osebno okoristil. Imamo torej zločin brez žrtve? Osemdeset letni politik iz newyorškega Harlema, med drugim zaslužen za uspešen gospodarski bojkot južnoafriškega apartheidskega režima, je kriv – malomarnosti.

Kdor malomarno ravna s tako dragoceno dobrino, kot je zaupanje v državne inštitucije, zasluži kazen. Ljudje imajo pravico do poštenih politikov in državnih uradnikov. Korupcija namreč pomeni ne samo zapravljanje skupne lastnine (davkov in državnega premoženja), ampak prej ali slej pripelje tudi do ukinitve pravne države. Pravo pa ščiti šibkejšega – močni znajo namreč sami poskrbeti zase. Pokvarjeni politiki in javna uprava so zato najhitrejša pot k splošni revščini in nasilju.

Amerika ni Slovenija

Ključne razlike med državama so: jezik, velikost in moralni kompas. Kjer moralni kompas v politikih, sodnikih in državljanih deluje, zadeve dobijo svoj epilog. Kjer je kompas pokvarjen ali ga ignorirajo, ljudje tavajo v temi, strahu in revščini. Zakaj si Rangel tako prizadeva, da ne bi prišlo do obsodbe? Uspešen politik je, tudi priljubljenosti mu ne manjka, saj je bil izvoljen že dvajsetkrat zapovrstjo. Zagotovo ne gre samo za ugled ali strah pred globo. Zaveda se namreč, da mu volivci ne bodo odpustili, če je pokvarjen. Pri večini Američanov moralni kompas dela.

Zakaj republikanci in demokrati uspejo najti skupni jezik v takih primerih? Prvič, spoštujejo dejstva. Tu ni prostora za politikantstvo: soseda so vrgli iz stanovanja zaradi kršitve najemne pogodbe, Rangla pa ne – stvar je jasna. Rangel je poslal prošnjo za donacijo predsedniku podjetja, ki je v Kongresu želel vplivati na zakonodajo – kdo ne razume, da gre za izkoriščanje uradnega položaja? Drugič, predstavniki ljudstva raje živijo v urejenem Kongresu kot v hlevu. V hlevu namreč smrdi in prej ali slej se človek tudi sam umaže.

Slovenija ni Amerika. Glede jezika in velikosti se ne da veliko narediti. Z moralnim kompasom pa je tako, da ga ljudje bodisi upoštevajo bodisi ne. Če sledijo igli, ki kaže v smeri poštenje in pravičnost, potem bodo tja tudi prišli. Če želijo živeti v urejeni hiši, jo bodo počistili.

Če pa sodijo v hlev, potem bi bilo na mestu, da ustrezno preimenujemo Državni zbor, sodišča in konec koncev tudi lastno prebivališče.

32 KOMENTARJI

 1. Res ne vem, stric Lah, ste res tako neznansko naivni? Doktor znanosti? Ali pa nosite očala z premajhno dioptrijo, kadar gledate na ZDA … Moralni kompas najdebelejše in najbolj neumne nacije na svetu me nič kaj ne navdušuje (pa tudi obe opisani dejstvi me ne; no, vidite, še mene se je prijela retorika slavnega menjalca žarnic iz Ribnice), še zlasti ne, ko vidim, kako vsake toliko časa na sramotilni oder postavijo tega ali onega grešnega kozla. Naj bo to Madoff, Blagojevich ali pa tale zgornji striček, vedno nekdo, na katerega se strese ljudska jeza, sodni in ostali sistemi pa se pretvarjajo, da delujejo. Ostali capini pa si manejo roke, kajti dobro se zavedajo, da jih “pravica” ne bo nikdar dosegla. Ko bodo v zaporu pristali Dick Cheney, Pat Robertson in lepo število tistih, ki so zakuhali finančno in vsesplošno krizo, no, potem bom pa morda verjel v ameriški “moralni kompas”. Pa še to: ste kot priložnostni honorarni svečenik neoliberalnega mamona pozabili na “Basen o čebelah”? 😉

 2. Ameriški moralni kompas?

  Dr. Lah pa je kot ponavadi predstavil samo tista dejstva, ki mu odgovarjajo. V Ameriki namreč tudi ni prostora za rehabilitacijo kolaboracije z nacizmom (kot je to pri nas) in seveda so tudi osumljenci kriminalnih dejanj politično mrtvi, pri nas pa so poslanci.

 3. oh, maoštja

  In to gospod Lah v času, ko družboslovci pri analizi ameriškega političnega sistema najraje uporabljajo termin “state capture”?

  Male tatiče, kamor sodi tudi zgoraj omenjen gospud, znajo postaviti kot eksempl (tudi pri nas), zato pa jim po drugi strani energetsko zakonodajo lastnoročno napiše kak Kenneth Lay, pokojni šef bivšega Enrona.

  Kaj je bolj daljnosežna oblika korupcija je najbrž jasno.

  Da bo jasno, Slovenija ni nič boljše (če kaj, so oblike bolj robate in manj sofisticirane), a to poceni nakladanje o moralnem kompasu pa si je bolje nekam zatakniti.

 4. rx170 pa ne more mimo slovenskega kulturkampfa.

  V Ameriki med drugim tudi ni prostora za promoviranje zločinskega komunizma.

  Kar pa se tiče kolaboracije borcev proti komunizmu, jih v Ameriki nihče ne šikanira, ampak nasprotno. Amerika je te ljudi sprejela.

 5. Kako zelo “visoka” je morala običajnega Amerikanca, sem od blizu izkusil ravno v teh dneh. En ameriški znanec se je prijavil v službo pri enemu Nemcu (s katerim sodelujem tudi jaz), se z njim že vse domenil in obljubil, tako da je bil Nemec prepričan, da lahko sedaj projekt začne, nakar Amerikanc dobi boljšo ponudbo in se v hipu premisli. Zapovrh vso to odločanje javno opisuje na internetu, kot da je to zanj nekaj normalnega? Pa to ni osamljen primer.

  In vi gospod Lah nam dajete Amerikance za vzgled? Prosim vas lepo! Trdno sem namreč prepričan, da ravno iz ZDA prihaja ves moralni razkroj, katerega smo trenutno deležni pri nas.

 6. Janko,

  ena lastovka še ne prinese pomladi, so nas učili. Upam, da boste kmalu srečali tudi kakšnega Amerikanca (ki jih ne manjka), ob katerem boste imeli boljšo izkušnjo. Tudi takrat posplošite to izkušnjo na vse Američane 😉

  Govoril sem zgolj in samo o tem, da korupcija v ZDA ni tolerirana. So reči, kjer tudi politične stranke najdejo skupni jezik in se odločijo tako, kot je edino pravilno.

 7. Kot sem rekel zgoraj navedeni ni osamljen primer. Sam sem dnevno v stiku z Amerikanci, kar nekajkrat sem bil v ZDA, tako da sem jih imel možnost spoznati iz take in drugačne luči. Tako da omenjen primer ni samo ena lastovka ampak gotovo kaže globji problem ameriške družbe. Ki na površju res zgleda prijazno in krasno, tako vas bo povprečen Amerikanec tudi sprejel, a samo na površju.

  Kar se pa primera iz članka tiče, kaj ni morda tale gospod odletel, ker ga je pač nekdo odžagal? Nisem se poglabljal prav v njegov primer, a na osnovi mnogih drugih je dovolj očitno, da se pri njih žaga in odžaga na precej podoben način, kot pri nas. Kar spet vodi do moje trditve: da ravno iz ZDA prihajajo novodobne metode, kako se nekoga znebiti…

 8. Nekdo ga je seveda odžagal, ker se je sam postavil v položaj, ko ga je mogoče odžagati.

  Zanimivo, da imava različne izkušnje glede Američanov. Meni pa precej ljudi, ki imajo izkušnje preko meja Slovenije, pove, da je v Sloveniji poslovna in politična etika precej nižja od tega, kar doživijo v zahodnem svetu.

 9. Moralo kvaliteto družbe lahko merimo samo s vitanostjo, s tem koliko je sposobna koregirati svoje napake. kajti moralnost ni angelizem. Moralnost je cilj, je odločitev, da stran pot zmoremo zaznati, ker imamo pred seboj moralno kot cilj.

  Za moj okus to dilemo najbolje opiše Pascalov v famozni rek ” Človek ni ne angel ne žival, nesreča hoče, da kdor bil bi angel, je žival.”

  Tako ne gre za dilemo kdo je bolj angelski, temveč kdo v morali prepozna edino pot, ki plelje družbo in človeka naprej.
  Glede na dano situacijo bi rekel, da smo Slovenci bistveno manj vitalni, ker smo preveč angelski (to je bestialni). Mnajka nam temeljnega spoznanja, da je moralnost v korekciji naših dejanj, ne pa v iskanju vsemogočih dokazovanj, da so naša dejanja moralna.
  Prerekanje, kateri narod je bolj moralen, je vstarjanje na poziciji angelizma, ki pa je navečja zabloda, v katero lahko zaidemo.

 10. Tovariš Cefizelj, na žalost mi je tovariš Dimitrov iz onostranstva sporočil, da bo referat še potrebno dodelati. In da je kongres preložen za nedoločen čas. Ampak saj lahko počakamo.

 11. Seveda, saj čas dela za “našo stvar”. Vmes pa še opravimo dopolnilni tečaj iz Vprašanj leninizma, da bomo na kongresu bolje pripravljeni. 😉

 12. Razen če bi morali prebrati še zbrana dela Edvarda Kardelja. Za tisto pa verjetno celo večnost ne traja dovolj dolgo. Nič, se bodem omejil na tovariša Lenina.

 13. Peter, da je poslovna in politična etika v Sloveniji na psu, se pa popolnoma strinjam, ker to čutim na lastni koži. Zanimivo pa je pogledati, kdaj se je ta padec začel. Zadnjih 10 let, zadnjih 5 pa izrazito. Kar se prav zanimivo dobro sklada z odhodom Drnovška kot premierja ter še posebej izrazito s prihodom Janševe vlade. Vrhunec pa doživljamo v času te vlade. Vrhunec verjetno zato, ker se je s krizo razgalilo stanje do golega, stanje, ki pa je tako že od prej.

  Sam vidim (in na lastni koži čutim) vzrok v uvedbi kapitalizma čez noč, brez uvedbe ustreznih moralnih vrednot kot protiuteži. Prvih 10 let so vrednote starega sistema delovale kot protiutež, ko pa so na mesto starih prišli mladci, nabriti s “znanjem”, ki izvira iz one strani Atlantika, se je propad pospešil. Izrazito pa z nastopom Janševe vlade, ki je odkrito propagirala neoliberalen pristop v gospodarstvu. Ta je do konca pospešil moralni razkroj, ker je dal tem mladcem prosto pot. Neoliberalni pristop pa je kot vemo eden od glavnih krivcev za sedanjo svetovno krizo.

  Pa ne trdim, da Janša ni mislil iskreno s svojo gospodarsko politiko, ne, le preveč slepo je verjel v dobrobiti z onega konca Atlantika. Pa smo spet pri moji prvotni trditvi…

 14. CARLOS CONTRERAS, ČE JE GLAVA NORA, TRPI CELO TELO ! ANTIAMERIKANER , KOT , DA SI

  UŠEL IZ “STUDIA- CITY ” IN TI TAM NARAVNALI GLAVO ! ČE SE SAM NE SPOMNIŠ VEČ, PA

  POVPRAŠAJ SVOJ ROD, SOSEDA ! V POVOJNI JUGI, BI POKREPALO POL LJUDSTVA, ČE NEBI

  BILO AMERIŠKE POMOČI, PA JE TAKO BILO V NEMČIJI, RUSIJI, KOT V VSEH DRŽAVAH, KJER

  JE S SVOJIMI “PETOLETKAMI” PLANIRAL KOMUNIZEM !

  PRED DRUGO VOJNO, JE SLOVENUJA ZADOVOLJEVALA 100%, PO ŽIVEŽU SVOJE PREBIVALSTVO,

  LETA 1951, PA LE 79%, TAKO PO TAJNIH IN NEOBJAVLJENIH RAZISKAVAH PARTJE !

  IZOBRAŽEN STRIC, JE BIL PO VOJNI NA ODGOVORNEM MESTU V RUDNIKU MEŽICA, IN

  VEČINA “IZVOZA” , JE ŠLA V RUSIJO, ZA OBLJUBO NOVE TEHNOLOGIJE IN VSE JE OSTALO

  NEPLAČANO IN PRI OBLJUBAH ! VAGONE INGOTOV, SVINCA IN CINKA, IZ HVALJENEGA VZHODA,

  JE PA PRIHAJAL SAMO VETER, IN ŠE TISTEGA NI BILO NIČ PRIDA !

  • Spoštovani Cactus,

   Prosim, da na forum ne pišete z velikimi tiskanim črkami. Velike tiskane črka na spletu pomenijo KRIČANJE.

   Prispevke, ki kričijo bo administrator v prihodnje BRISAL.

 15. Ljubo in spoštovano uredništvo, prosim, če tudi vi komentatorje opozorite, naj se držijo teme in naj predvsem ne kričijo po forumih. Sam vpitja ne berem več, je pa stvar estetsko moteča.

 16. Spoštovani administrator, v svojem imenu in v imenu vseh, ki jim je kaj do civilizirane debate, se Vam najlepše zahvaljujem.

 17. Kdo tu poziva na civilizirano debato??? Dežurni smetilec, simpatizer kakšnega Hugota, ki bi rad dajal videz kulturnega nastopa, a je vedno skrajno nestrpen in med vrsticami dostikrat tudi žaljiv.

  Da bo sporočilo prišlo do oči, ga dajem v dotičnemu všečni obliki:

  cactus on 22.11.2010 at 12:55
  carlos contreras, če je glava nora, trpi celo telo ! antiamerikaner , kot , da si
  ušel iz “studia- city ” in ti tam naravnali glavo ! če se sam ne spomniš več, pa
  povprašaj svoj rod, soseda ! v povojni jugi, bi pokrepalo pol ljudstva, če nebi
  bilo ameriške pomoči, pa je tako bilo v nemčiji, rusiji, kot v vseh državah, kjer
  je s svojimi “petoletkami” planiral komunizem !
  pred drugo vojno, je slovenuja zadovoljevala 100%, po živežu svoje prebivalstvo,
  leta 1951, pa le 79%, tako po tajnih in neobjavljenih raziskavah partje !
  izobražen stric, je bil po vojni na odgovornem mestu v rudniku mežica, in
  večina “izvoza” , je šla v rusijo, za obljubo nove tehnologije in vse je ostalo
  neplačano in pri obljubah ! vagone ingotov, svinca in cinka, iz hvaljenega vzhoda,
  je pa prihajal samo veter, in še tistega ni bilo nič prida !

 18. Tovariš Klump, najlepša hvala za Vaš regest. Lepo, da ste se v blagor bralcev tako pripravljeni potruditi. Manire morajo biti. Včasih so jih privzgajali z leskovo mastjo, danes pa celo katoliška vzgoja na tem področju peša. Po prispevkih nekaterih sodeč, tudi ta že desetletja.

 19. CARLOS CONTRERAS, drobcen dogodek v vašo tolažbo.

  Pred dnevi smo pokopali zadrto in prepričano ateistko.

  Zadnje tedne svojega življenja je prživela v katoliškem domu za ostarele, ker noben drug dom ni bil za njo dovolj dober.

  Na poslednji poti jo je na njeno izrecno poslednjo željo pospremil farni župnik.

  Spoštovani CC, ni še prepozno za rešitev duše!

 20. CACTUS, nimate prav v celoti.

  Si prdstavljate, koliko bi bilo danes pod to oblastjo brezposelnih revežev, če zaradi vetra z vzhoda ne bi preživeli vsi Slovenci.

 21. Gospod JANKO, moralni razkroj je nekoč prihajal z ruskih step, zdaj pa se širi iz Ljubljana.

  Amerika nima nič s tem.

 22. Ne bom napisal “dragi”, ker vseznalstvo v komentarjih vedno in povsod ni več prijetno, ampak gre za izrazitega težaka.
  Me veseli, da si, CC, razumel poanto, da si pač klump in za take je potrebno protisredstvo. Reagiral si pač kot majhen otrok, ki cepetne, kadar mu ni všeč, ali kot nekdo ne ravno čisto uravnotežen v podstrešju.
  Bodi hvaležen socialnemu sistemu, da ti omogoča dnevno 28-urno visenje na portalih. Očitno živiš na tuj račun.
  Še dobro, da si se odstranil z Družine, tukaj jih vsaj najdeš, ki so ti kos in ti povedo, kar ti gre.
  Nekaj dobre katoliške vzgoje bi ti močno koristilo. Verjetno si res brez duše, ker nimaš usmiljenja do bralcev, ki bi radi prebrali kaj pametnega, a se morajo prebijati skozi tvoje nebuloze.

 23. Dragi Klump, ako sem Vam v nadlego, me to pač izjemno veseli. Nikar naj Vas ne vznemirja, od česa živi Carlos – s skromnimi sredstvi se da preživeti tudi na svoj račun. Pa tudi z Družine se ni odstranil. Kar se tiče katoliške vzgoje, smo je bili pa dovolj deležni v rosno mladih letih. Očitno se ni prijela, ka-li? In sedaj takšne nadlege kvarijo nabožno mladino! 😉 V duhu judeoboljševizma Vam pošiljam koš poljubčkov in enega od tridesetih srebrnikov. Če boste napisali še kaj lepega, jih imam na zalogi še devetindvajset.

 24. Virtualni srebrniki ne veljajo nič, če bi kaj, bi jih bilo prav dati za reveže, ampak, spet ne, so očitno Judeževi in torej denar krvi. Tovariši pa ne bomo, nismo skupaj krave pasli. Tako se naslavljajte kar s kakšnim, ki je še v demokraciji koketno gledal nazaj in mnjm rekel, da je rajši tovariš kot gospod. Trda glava, ki ne razumeš da si klump. Ker vem, da ne boš odnehal, če ne bo tvoja zadnja beseda, te že zdaj z olajšanjem, da sem ti pripravil še malo dela, pozdavljam.

 25. DEVILL @ , veliko je podobnih zgodb, ko sljudem na smrtni postelji oglasi vest ,

  tudi našim postkomunističnim manipulatorjem !

  Zgodba iz kozjanskega je tudi resnična ! Miličniki so imeli pred VELIKO NOČJO,

  vedno predavanja, da ne smejo ob obiskih domačij, ljudi, nič vzeti, zaužiti !

  Tako sta se ob tem času oglasila pri prijazni hiši in gospodinja jim je ponudila

  žegnanja , dobrot ! Ob odhodu je pa le vprašal, odkod toliko dobrot in kaj so

  praznovali ! Gospodinja je rekla, veste kdaj pa naj bo , če ne za VELIKO NOČ !

  Tisti trenutek je eden od njiju vtaknil prste v požiralnik in se na pragu zbruhal !

  Tudi osebno sem ga poznal, postal je tudi komandir LM ! Ob njegovi smrti, sem

  prebral parto, zahvalo v časopisu, “HVALA GOSPODU ŽUPNIKU, ZA OPRAVLJENI

  OBRED ” ! TUDI MAČKA -MATIJO , JE BAJE “NOSILO”, GRIZLA VEST, PRED SLUTENIM
  KONCEM !

 26. No, pa le ni na delu pokvarjena tipkovnica. Me pa veseli, če me kdo na Vest.si pogreša. Toda, »Legija mi je ime, ker nas je veliko.«

Comments are closed.