Zlobo, zlobodo

4

Čeprav je uraden začetek predvolilne kampanje za lokalne volitve šele 10. septembra, se je v prestolnici kampanja dejansko pričela že mesec poprej. Z otvoritvijo, čeprav le začasno, novega športnega parka v Stožicah je župan ljubljanski, tako na dejanski kot na simbolni ravni, pokazal, kdo je glavni v prestolnici. Ne le v prestolnici, temveč v državi.

Pokazati kje smo in kam gremo

V enem samem dnevu je vesoljni Sloveniji pokazal, kje smo in kam smo namenjeni. In tudi, kaj čaka tiste, ki morda razmišljajo drugače. Že zgodaj dopoldne je tako zbrani novinarski srenji povedal, da MOL nima nič z izsiljevalskimi podizvajalci in da zato le-ti nimajo pravice motiti njegove inavguracije. Ampak glej ga zlomka, čeprav MOL nima nič s podizvajalci, je župan smelo in samozavestno povedal, da podizvajalec laže. In da ga bo on tožil zaradi motenja posesti.

Ampak to ni bilo še nič posebnega – konec koncev lahko novinarjem naklada kdorkoli, če so ga le pripravljeni poslušati. Bolj presenetljivo je bilo nadaljnje dogajanje. Sam sem se tistega večera vračal z Brnika in me je na gorenjski avtocesti presenetilo obvestilo, da je severna obvoznica zaprta za tovorni promet. Takšnega dogodka se ne spomnim vse od osamosvojitvene vojne, ko so obvoznico zaprli za tanke in pincgauerje. A pristojni organi so menda prav tistega dne zaznali možnost poškodb na Tomačevskem rondoju. Yeah, right. Zakaj je ta nevarnost obstajala samo tisti en dan, seveda ni nikomur jasno. A župan te dni, smelo, kot vedno, trdi, da nihče z MOL, še najmanj pa on sam, nima nič s tem.

Glede na to, da polovica Slovencev verjame, da je o nakupu Patriinih oklepnikov odločal sam Janez Janša, če ne zaradi drugega, pa vsaj zato, ker je bil nekoč obrambni minister, si ne predstavljam, da bi kdorkoli, razen morda Grege Repovža, zares lahko verjel županovi pravljici, da nima nič s prepovedjo prometa za tovornjake prav na dan začetka svoje volilne kampanje.

To pa je že točka, kjer nas mora postati strah. Ali lahko ta človek res doseže kaj takega? In če je odgovor pritrdilen, v kar sploh ne dvomim, je samo vprašanje, kje se bo ustavil? Saj vemo, tudi Slobo je začel z odstavljanjem v resnici nekoristnih foteljašev. In jih zamenjal s kriminalci.

“Dogajanje naroda” ob otvoritvi dvorane

In kar je najhuje, to še ni bilo vse, kar se je slobovskega dogodilo tega dne – sledilo je še ˝dogajanje naroda˝ ob otvoritvi dvorane, namreč ovacije županu in žvižgi premierju – ˝da se zna, ko je ko˝. Če k temu prištejemo še odprtega valata na razpisu Ministrstva za šolstvo le nekaj dni prej, pa ekspresno pridobljeno poskusno dovoljenje za obratovanje stožiškega gradbišča, pa ekspresno spremenjeno zakonodajo o omejevanju svetlobne onesnaženosti, se bi morale demokratično razmišljujočemu človeku že pošteno tresti hlače.

Kje je civilna družba?

A ni videti, da bi večino Ljubljančanov vse to kaj ganilo, kaj šele prestrašilo. Župan se zdi trdneje v sedlu kot kadarkoli in očitno je, da celo opozicijske stranke bolj kot o zmagi razmišljajo zgolj o čim manj ponižujočem porazu. Pa niso krive samo stranke, saj se konec koncev zgolj prilagajajo splošnemu vzdušju. Kar manjka, je zdrava civilna družba. Družba, ki bi znala jasno reči, da cilj ne opravičuje sredstev. A kolikor mi jo je bilo dano spoznati, danes civilna družba ne seže dlje kot do smetnjakov pred svojim domom.

Če bo šlo tako naprej, se ne bom čudil, ko bo čez kakšno leto množica pred poslopjem vlade vzklikala: ˝Zlobo, zlobodo!˝

Foto: Aleš Čerin

4 KOMENTARJI

 1. “Že zgodaj dopoldne je tako zbrani novinarski srenji povedal, da MOL nima nič z izsiljevalskimi podizvajalci in da zato le-ti nimajo pravice motiti njegove inavguracije. Ampak glej ga zlomka, čeprav MOL nima nič s podizvajalci, je župan smelo in samozavestno povedal, da podizvajalec laže. In da ga bo on tožil zaradi motenja posesti.”

  Predstaljaj si, da kupiš hišo, pot vanjo pa ti blokira podizvajalec, ki ga tisti, ki ti je hišo prodal, ni plačal. Kaj bi storil? Jaz bi poklical policijo. Čeprav je Jankoviću mogoče kaj očitati, sem prav gotovo ne spadajo neplačani podizvajalci.

  “Kar manjka, je zdrava civilna družba. Družba, ki bi znala jasno reči, da cilj ne opravičuje sredstev. ”

  Pa saj tovrstno moraliziranje berem v vseh mogočih člankih od odprtja tega štadiona naprej. Ne vem, na katero civilno družbo misliš in kaj pravzaprav od nje pričakuješ?

  Fenomen tega štadiona je mogoče razložiti tudi nekoliko drugače: namreč Janković je štadion propagiral kot eno osnovnih točk svojega programa, bil izvoljen v prvem krogu. Spomin mi seže dovolj daleč, da se spomnim očitkov opozicije, kako glavni županov projekt zaostaja in verjetno ne bo končan v roku. Toda glej ga zlomka, Zoki je nakako zadevo spravil skozi in s tem na nek način zadal hud udarec svojim kritikom. Avtor pravilno ugotavlja, da bodo metode morda za volilce pri vrednotenju tega projekta manj pomembne. Hkrati pa bo v Ljubljani zelo težko ločiti kritiko županove metodologije od kritike štadiona kot takega.

 2. rx170, pravno morda celo drži, kar pravite glede oviranja poti do doma, čeprav v primeru javno zasebnega partnerstva nisem čisto prepričan, da se enega družbenika ne tičejo dolgovi drugega. Ampak to sploh ni glavna poanta tega, kar sem želel povedati. Namreč, da župan v isti sapi trdi, da MOL nima nič z Grepovimi dolgovi, hkrati pa trdi, da podizvajalec laže. Kako lahko trdi, da laže, če se ga pogodba sploh ne tiče.

  Sicer je pa uspešno poplačilo dolga pokazalo, kdo je v tej zgodbi edini lažnivec. Verjetno niso Leki plačali neobstoječega dolga.

  Katero civilno družbo mislim? Ja tisto vendar, ki ne bi zgolj moralizirala, ampak kaj naredila. Stadion je samo ena od tem, ki sploh ne bi bila sporna, če ga ne bi gradili sužnji. Gre preprosto za to, da nesposobnost predhodnikov in predhodnic še ni upravičen razlog, da toleriramo protizakonitosti nekomu samo zato, ker je uspešnejši.

  Tako nesposobnež kot sposoben lopov sta neustrazna izbira. A to mora zahtevati civilna družba, ki pa pri nas ni taka. V Ljubljani žal nihče ne ponuja ustrezne izbire – en ponuja akcijo, ampak je lopov, drugi pa ponujajo floskule. Če mi nihče ne ponuja tistega, kar potrebujem, si bom pač sam izdelal. A žal tudi to pri nas ni mogoče, ker 95% prebivalcev sploh ne zanima skupno dobro.

  Ključ v mojem zapisu ni kritika župana, ampak tale stavek: “…danes civilna družba ne seže dlje kot do smetnjakov pred svojim domom.” Ker sem sam kar aktiven, si lahko drznem tako kritiko tudi izreči. In seveda se več kot strinjam s tabo – tisti, ki nič ne stori, ampak samo moralizira, naj bo raje tiho.

 3. “Tako nesposobnež kot sposoben lopov sta neustrazna izbira. A to mora zahtevati civilna družba, ki pa pri nas ni taka. V Ljubljani žal nihče ne ponuja ustrezne izbire – en ponuja akcijo, ampak je lopov, drugi pa ponujajo floskule. Če mi nihče ne ponuja tistega, kar potrebujem, si bom pač sam izdelal. A žal tudi to pri nas ni mogoče, ker 95% prebivalcev sploh ne zanima skupno dobro.”

  Sicer vem, da govoriš v prispodobah vendar okarakterizacija “sposobni lopov” vseeno v navedenem primeru ne vzdrži, ker niti pravno niti kako drugače ni bila potrjena. Če se civilna iniciativa vplete v volitve tako, da ponuja alternativno sedanjemu županu in kot spet pravilno ugotavljate omejeno sposobni opoziciji, potem postane zgolj eden izmed igralcev v igri in ni več civilna iniciativa. Kakršnekoli drugačne poti pa so seveda na nivoju mitingaštva (kako so pa končali razni inicitorji jogurt revolucij pa smo tudi videli).

  Sicer pa je ljubljanski župan zgolj povečana verzija številnih manjših župančkov in župančićev, ki prihajajo iz vseh političnih opcij in brez izjeme gradijo vaške domove in športne dvorane. Župani so za davkoplačevalce precej škodljivi. Volilci pa jih volijo, ker so zgradili to in to. Edina rešitev je ukinitev občin ali vsaj omejitev njihovih pristojnosti kot jih poznamo sedaj.

Comments are closed.