Živela prvi in drugi maj!

15

Praznik dela je v Sloveniji tako pomemben praznik, da ga praznujemo z dvema nedelovnima dnevoma. Kot sem uspel razbrati iz seznama praznikov različnih držav smo eni redkih, ki delo cenimo tako zelo, da ga brezdelno praznujemo dva dni. Tako je še v nekaj (ne vseh!) balkanskih državah (Srbija, Bosna in Hercegovina) in v Ukrajini. Na Kitajskem si vzamejo za ta praznik kar tri proste dni. No, saj naša prva dva dneva v maju ponavadi nista čisto nedelovna, ker ju izkoristimo za delo v “privatnem” sektorju. Kopljemo po vrtičkih, vikendih in radi zavrtimo kakšen mešalec … Kar je prav, zato pa so prazniki.

Kresovi z govori

A na predvečer praznika se tudi kar množično odpravimo na tradicionalna lokalna kurišča, kjer zakurimo nekaj drv (v Ljubljani so organizatorji Zveza svobodnih sindikatov Slovenije naročili kar palete, ki se lepo zlagajo) in če se le da, smo tudi malo ekološki ter na ogenj vržemo še nekaj odsluženih avtomobilskih gum, tako, da se nam strupeni plini in saje lepo usedejo v najgloblje kotičke pljuč. Ob tem gostinci poskrbijo, da kaj zasoljenega (v obeh pomenih besede – z NaCl in cenovno) pojemo, pri tem lahko obilno pijemo, se veselimo in odobravajoče ploskamo, ko nam lokalni veljaki kaj lepega povejo o delavskih pravicah.

V Ljubljani je to ponavadi šef sindikata, ki “zasoli” večer  z retorično-demagoškimi puhlicami, ki jih ljudje radi slišijo. Dušan Semolič se je letos med govorom zavzel tudi za razbohoteni javni sektor (ki ga je vedno več) in ga plačujejo prav “njegovi” delavci, ki jih je vedno manj. Ne razumem. Opaziti je bilo, da je mož med govorom roko simbolno stisnil v pest (grožnja?).

Ljudem je popihal na dušo tudi z zavzemanjem za drugi maj, ki ga vlada želi spremeniti v delovni dan. To pa ne gre, da bi več delali, tako več naredili, več prodali in več imeli. Ne, to mora iti nekako drugače. Tako, da denar od nekje “prileti”, ne pa da moramo za en dan več delati. Semolič jim ni povedal, da dva praznika (skupaj z 2. januarjem) pomenita približno 1 % nižjo produktivnost, kar je seveda povezano tudi z višino plače.

Borec za delavske pravice 

Za prvega maja so pa že navsezgodaj tradicionalne budnice z godbami na pihala. Lepo. V Ljubljani bo budnici sledila proslava na kateri bo govoril socialno čuteči ljubljanski župan. Kar bi bilo prav, če bi bil mož res socialno čuteč. Sam nikakor ne morem povezati našega župana s socialno čutečnostjo in ga nikakor ne morem povezati z borbo za delavske pravice.

Tudi ne morem razumeti zakaj mora na majska praznovanja na uradni strani Mestne občine Ljubljana vabiti mladenka s titovko in rdečo zvezdo na glavi. S simboli torej, ki razdvajajo. Ali še vedno ne razumejo duha odločbe Ustavnega sodišča, ko je razveljavilo poimenovanje ceste po Josipu Brozu Titu v kateri je zapisalo “da je oblastno poveličevanje komunističnega totalitarnega režima s poimenovanjem ceste po voditelju tega režima protiustavno, ker se ni ohranilo še iz prejšnje ureditve in bi bilo danes le del zgodovine”? Ali nas je Ljubljančane res dovoljeno stalno razdvajati. Ob vsaki priložnosti in celo za naš skupni denar.

Zagon, znanje, delo, ljubezen

Zame je najlepši zapis o delu zapisan v knjižici “Prerok” Kahlila Gibrana, ki pravi: “Dejali so vam tudi, da je življenje temà, in ko ste utrujeni, ponavljate to za njimi. In pravim vam, da je življenje resnično temà, razen tam, kjer je zagon. A vsak zagon je slep, razen tam, kjer je znanje. In vsako znanje je prazno, razen tam, kjer je delo. In vsako delo je jalovo, razen tam, kjer je ljubezen. In ko delate z ljubeznijo, se povezujete sami s seboj, drug z drugim in z Bogom.”

O, ko bi tudi v Sloveniji enkrat vendarle začeli povezovati zagon, znanje, delo in ljubezen! In se nehali razdvojevati in spotikati, pač pa povezovati in sodelovati.

15 KOMENTARJI

 1. “To pa ne gre, da bi več delali, tako več naredili, več prodali in več imeli.”

  Eh, Aleš, menda niste tako naivni, da mislite, da bi delavci od delovnega 2. maja karkoli imeli…Pa tudi njihove firme ne kaj dosti. Da ne govorimo o 2. januarju.

  • 2. januar ni tak problem, ker je okrog novega leta. 2. maj pa kar je, kajti drugje praznujejo – če praznujejo – le tisti en dan in bi bilo manj težav.

 2. Moje razumevanje ekonomije je malo drugačno, plačan si po poslu in ne po tem, koliko časa delaš. Naj podkrepim s primerom: dogovoriš se za posel, recimo napeljava centralnega ogrevanja za toliko in toliko € ter za rok, to je toliko in toliko dni oziroma do tega in tega dneva. Če sta vmes dva nedelovna dneva, se rok v dogovoru premakne, količina denarja pa ostane ENAKA. Potem pa glavni ta denar razporedi med sodelujoče v poslu; recimo delavcem minimalec, sebi pa vse ostalo.

  Sam vidim v teh dnodnevnih praznikih isti bedarijo kot je Svetlikov družinski zakon. Oziroma isti nivo upravljanja z družbo …

   • Poglejte, Gospod Rx170, človek ni stroj, robot. Potrebuje počitek oziroma praznike. Pa ne kakršne koli praznike, prazniki morajo imeti neke obrede, vsaj druženje v Mercatorju Šiška. Potrebuje nedeljo kot dan počitka. In kaj delajo gospodje Janša in prijatelji? Ukinjajo praznike pa nimamo jih nič kaj več kot države v EU. Kot da jim izkušnja iz komunistične Sovjetske zveze neznana, ko so ukinili nedeljo.

    • Se absolutno strinjam z vami, gospod Alfe. Zadevo morda res lahko primerjava s tisto idiotsko Svetlikovo idejo o sosedski pomoči…

 3. V RAZMISLEK RAZUMNIM: Leta 1889 je kongres 2. internacionale v Parizu, s strinjanjem USA delegacije delavcev, razglasil 1. maj 1890 za mednarodni praznik delavcev ter hkrati delavski razred pozval, naj se na ta dan pridruzi boju za 8-urni delovnik in dela prost dan enkrat tedensko.
  Tedaj je bilo delavcev takole 30%, kmetov takole 60% in birokratov takole 10%. Lastniki rezultatov dela so bili kapitalisti. Delavski praznik je imel smisel.

  Po zmagi reakcije in protireformnih sil 1945, se je slika bistveno spremenila. V YU so bili lastniki rezultatov dela delavci sami. Delavstvo v klasicnem pomenu, je obsegalo takole 70%, kmetov takole 10% in birokratov takole 20%.
  Delavski praznik je bil ze v osnovi kontraproduktiven sami ideologiji komunizma, ki je govorila, da je delavec lastnik vsega!
  Ob tem pa smo delali po 7,5 ur/dan in bili dva dni na teden prosti.

  Po razglasitvi samostojnosti R Slovenije, delamo se manj. Prosti smo se vec. Delavcev je samo se 20%, kmetov 20% in birokratov 60%.
  Res je, da nam sedaj vlada roparski kapitalizem, toda res je da bsi je prav ta kapitalizem delavski praznik tudi prilastil.
  Popolno nelogicno, da se delavski praznik praznuje.

  POPOLEN ANAHRONIZEM E PRAZNIK 1.MAJ!

  ZAHTEVAM IN PRICAKUJEM:
  1. Da bo ta vlada ukinila naslednje praznike:
  1.1 27 april, dan OF!
  Ta “praznik” je popolnoma brez realne osnove, da ne govorim, da se nanasa na praznovanje nacionalno kriminalne zdruzbe-OF, Kidric-Kocbek-Kardelj! Ta praznik je dan zverstev nad nacijo in posamezniki. Ta praznik je del nasih nepokopanih mrtvih. Dokler bo to praznik, mrtve ne bomo pokopali.
  1.2 1. maj, praznik dela. Vzroke sem ze objasnil.
  ako dobimo tri dni, ki jih lahkopremestimo:

  2. ZAHTEVAM, DA SE UVEDE PRAZNIK NA DAN: 09.03. Ta dan leta 1932 se je rodil sodobni oce Slovenskega naroda, JOZEF PUCNIK!
  Zahtevam, da se uvede na ta dan dela prost.

  3. ZAHTEVAM, DA SE 10.05. uvede praznik: DAN OBJOKOVANJA (DAN MOLITVE). To naj bo dan po zmagi imperiaqlisticnih in reakcionarnih sil v drugi svetovni vojni in zacetek pobojev v Sloveniji!
  KAJTI KAMOR KOLI STOPIS NA SLOVENSKA TLA, STOPIS NA KOSTI!

  Tako, kot nimajo Judje seno objokovanja, Muslimani steber objokovanja, tako si Slovenci zasluzimo spominna trpljenje, ki so jih pobili zmagovalci.
  POKOPLJIMO NASE NEDOLZNE MRTVE IN JOKAJMO NAD NJIH TRPLJENEM IN ODVZETIMI MOZNOSTMI ZIVLJENJA, KI JIM GA MORILCI NISO DALI IN JIM GA VZETI NISO IMELI PRAVICE!

  Ce tega ne storimo, to STACUNO, imenovano Slovenija, lahko zapremo!

   • mietzsche: pisal sem razumnim. Namenjeno pa je bilo tudi modrim in cutecim!
    Torej nic, kar bi s tebe ticalo.
    Pojdi v miru s svojo karmo.

  • POPRAVEK: ……Tako, kot nimajo Judje seno objokovanja……
   Pravilno: ….Tako, kot imajo Judje steno objokovanja……

   • Kot kateri Judje, tile?

    “Je produkt zverinskih nacrtov judovskih zverin, cionisticnih, uniciti kulture Evrope.”

    Kako že gre? “He who makes a beast of himself…”

    • ACHTUNG: v nadaljno navodilo in uporabo, karkoli pisem, o cemerkoli pisem, ni namenjeno Mietzsche-ju!
     V izogib nepotrebnim polemikam z omenjenim gospodom, ki ne bo dalo nobene dodane vrednosti za mene, kot za bralce, ga naprosam, da se izogiba citanju mojih komentarjev.
     Kajti pisem razumnim in zavednim in takim, kjer beseda lepo mesto najde.
     V svojem zivljenju sem se vedno izogibal idiotom in sleparjem in strankarskim enoumnezem. Torej, Mietzsche , vas pasiram!

 4. CIRKUS V RUSIJI, CIRKUS V SLOVENIJI:
  Vec kot ocitno se Slovenska, iz komunistov v roparje preobrazena svojat, se vedno uci v Rusiji!
  Danes so bile v Rusiji, na Tverski ulici гдшсш, zjutraj povorke vladajoce stranke (Edina Rasija) s Putinom in Medvjedovim. Oba, najbogatejsa zemljana. Samo pocitniska “hisica” ob Crnem morju, Putina, je vredna 1.000.000.000 Euro, da je v njej 7 (sedem) dni na leto. Skratka super kapitalist. In Oba, Putin in Medvjedov, sta odsla v “ljudsko kuhinjo” na kosilo. TV je vneto snemala.
  Problem je bil, ker se je lastnik POSRAL in ni hotel da placata, dobeedno po tleh se je plazil.
  NAJ ZIVI 1. MAJ, PRAZNIK DELAVCEV, za tiste, ki ste slaboumni!!

  Za Putinom in Medvjedovim so bile povorke Komunistov-prenovljenih, pod Zjuganovim (KPRF) Vse skupaj je spominjalo na zbor neke mafije, prav tao bogate elite, z lastnistvom gradov in tovarn. Dobesedno idiotstvo je, ko multimiljader govori o uvedbi enakosti za vse!
  ZIVEL 1. MAJ, PRAZNIK DELACEV, za tiste, ki ste slaboumni!!

  No, za tem je prisel se Zirinovski (LDPR). Super bogatas in seksualni abnormalnez. Kot nas Jelincic, natresel nekaj slaboumnih. In po tem so zaceli metati med udelezence skatle z cokoladami. In zbor, proslava, se je sprevrgla v vsesplosni pretep za cokolade.

  ZIVEL 1. MAJ, PRAZNIK DELACEV, za tiste, ki ste slaboumni!

Comments are closed.