Volitve delajo dolg

25
Ljubljana, predsedniška palača.
Srečanje štirih predsednikov, predsednika republike Boruta Pahorja, predsednika DZ Milana Brgleza, predsednika vlade Mira Cerarja in predsednika DS Mitje Bervarja. /Foto: Nebojša Tejić/STA

Na treh od štirih najpomembnejših položajih v državi že imamo začetnike: predsednika parlamenta in vlade sta univerzitetna učitelja, predsednik državnega sveta je intendant državne opere. Vsi trije so na vodilna mesta prišli z nič urami izkušenj v politiki. Največja reč, ki so jo vodili, je bila katedra na fakulteti. Topogledno je najbolj kvalificiran g. Bervar, ki je vodil nacionalno opero. So pa vsi izobraženi, razgledani in imajo doktorat znanosti.

Najnovejša politika

Zdaj imamo predsedniške volitve, kjer izbiramo med kariernim politikom in četrtim začetnikom. Župan Kamnika nima nič izkušenj s slovensko državno politiko, kaj šele z evropsko ali svetovno. In nobene ustrezne izobrazbe. To me moti, ne pa zarotniške zgodbe, da »je kandidat tranzicijske levice«. Mimogrede, za »kandidata murgelj« govori nezaslišane stvari: že zdavnaj bi prodal NLB, povečal financiranje vojske, ne bi spreminjal ustave, da bi zaobšel odločbo ustavnega sodišča v zvezi s šolstvom, prepovedal bi burko, zadržan je do istospolnih posvojitev, bolje bi financiral vojsko, največji Slovenec mu je Rudolf Maister, migranti, da bi se morali prilagoditi okolju, v katerega prihajajo, Katalonije ne bi priznaval na vrat na nos, različna obravnava Kanglerja in Jankovića mu smrdi, preveč, da se dobivamo z Rusi in premalo z Američani …

Tako ne govori kandidat stekle levice, ampak človek, ki nagovarja sredinske volivce oz. tiste, ki bi na vsakih volitvah nekaj novega in katerih zadnje razočaranje je Miro Cerar. Le v zadevi »partizani in domobranci« g. Šarec nekritično sprejema mit o enobeju, kar mu zagotavlja podporo Zveze združenj borcev. V njihovi družbi je imel tudi nekaj ne posebej premišljenih govorov.

Sicer ponavlja refren, da je čas za novo politiko, v čemer pa ni tako prepričljiv, kot je bil deset let nazaj Gregor Golobič. Kaj je novega, ne vemo, menda pa ne gre samo za obraze. Ne spomnim se niti ene nove in uporabne ideje, ki bi bila njegova. Tudi starih in tujih ne zagovarja posebej prepričljivo. Napredka smo iz soočenja v soočenje videli malo. Rudolf Maister je bil rojen v Kamniku.

Se opravičujem za kritičnost, ampak sem še iz tiste šole, ki ima do kandidata za predsednika države določena pričakovanja. Imam izkušnjo iz politike, zaradi katere politiko kot poklic spoštujem. Terja konkretna znanja in sposobnosti. Ne izključujem, da bi g. Šarca podprl za župana Kamnika ali da bi z njim spil pivo. Morda je pred njim še lepa politična kariera, samo dve ali tri stopnice nižje se bi je moral lotiti.

Razvrednotenje funkcije predsednika?

Bolj kot za g. Šarca se zdi, da bodo nekateri glasovali proti g. Pahorju. Očitajo mu, da je s svojim benignim populizmom onečastil funkcijo predsednika države. Da predsedniku ne pritiče, da bi objavljal selfije in žvižgal za miškami. Mesil kruh in kosil travo.

Imate raje predsednika, ki bi bil maligni populist in ki bi glasove nabiral tako, da bi ščuval ene proti drugim, ki bi svojo politično moč in vpliv črpal iz tega, da bi pol Slovenije vzdrževal v mržnji do druge polovice? Ki bi se za eno od teh polovic postavil, za drugo pa ne? Ki bi za svoj politični uspeh podaljševal državljansko vojno? Ja, vem, eni bi si želeli prav takega predsednika. Tem je na teh volitvah potrebno reči ne.

V času, ko v tuji politiki zmagujejo skoraj samo še nacionalna ali socialna demagogija, je predsedniku Pahorju treba priznati, da je eden redkih, ki nevarnih čustev – to pa so nacionalna in razredna – ne razpihuje v politiko. Instagram* je majhna cena za to, da ne ponavlja cenenih gesel socialne zavistnosti ali nacionalne nestrpnosti. Predsednik Pahor ne zbira tistih cenenih političnih točk, ki jih prinaša udrihanje po cerkvi, neoliberalizmu, komunizmu, Janši, Kučanu, Bruslju, bančnikih, migrantih, tajkunih, ksenofobih, domoljupcih(sic!), kosmopolitancih(sic!) … Ker njegova mnenja niso kričava, mu očitajo, da jih nima. Ker vzdržuje nivo, mu očitajo, da ga nima.

Dosti večja degradacija funkcije predsednika države kot Instagram je, da zanjo kandidirajo ljudje brez izkušenj, brez izobrazbe, brez idej, brez École Normale Supérieure. Vem, ni popularno zagovarjati elitizma in dvomiti v »politiko enakih možnosti«, ampak edino, kar značaju g. Šarca zamerim, je ta njegova predrznost. Predrznost, da si je upal spustiti kar naravnost v tekmovanje za najvišji in simbolno najpomembnejši položaj v državi. Cenim ambicioznost, ne maram pa predrznosti. Razlika med eno in drugo je sposobnost kolikor toliko realne ocene lastnih omejitev. Slovenija je majhna, tako majhna kot Kamnik pa vseeno ni.

Volitve delajo dolg

Pahorju lahko očitamo marsikaj, ne pa sposobnosti razlikovanja med pomembnim in nepomembnim. Pahor je dober politik v velikih stvareh in ne tako dober v majhnih. Velike stvari so sprava, nacionalna enotnost, prihodnost Evrope in mir na Balkanu. Z majhnimi se je srečeval kot predsednik vlade in ni bil uspešen. Bil bi katastrofalen župan Kamnika. Pri velikih pa se zdi, da je pogosto edini v drobnjakarski Sloveniji, ki ga sploh zanimajo.

Glasovanje na volitvah vzpostavlja nenapisano zavezo izvoljenega do volivcev. Če želite, da bo predsednik republike zavezan tudi vam, pojdite na volitve in izberite kandidata, za katerega menite, da bo zavezo razumel. Če želite, da vam bo predsednik nekaj dolžan, pojdite na volitve in glasujte zanj. Če želite, da bo zavezan drugim, če želite povedati, da politično ne obstajate, ostanite doma, se usedite v kot in se naslednjih pet let kujajte. Slovenija bo dobila predsednika v vsakem primeru, vi ga boste dobili, če boste oddali veljaven glas. Lahko dobite predsednika, ki je vam, za vaše zaupanje, nekaj dolžan, ali pa takega, ki vam ne dolguje ničesar. Izbira je vaša in izbira je svobodna.

Kljub drugačnim zadržkom ali drugačnim priporočilom g. Janše, g. Kučana, dela tranzicijskega kapitala, večine dominantnih medijev in »poštene inteligence« ima v drugem krogu moj glas predsednik Pahor. V Sloveniji je kralj Instagrama eden od zadnjih stikov z normalnostjo. Lahko bi bilo tudi slabše.

 

* Instagram je družabno omrežje, kjer ljudje delijo misli, idej, zapisov … ampak fotografije. Pogosto slikajo sami sebe.

25 KOMENTARJI

 1. Ali pa, kandidat Šarec pravi, da bi odstranil ograjo na meji. Kaj pa varnost Slovenije za katero je odgovoren tudi kot vrhovni poveljnik?

  Nasprotuje temu, da bi sledili razvoju evropsko najbolj razvitih držav in se očitno razvojno raje spogleduje z Balkanom.

 2. Šarec tudi kritizira Pahorja, ker je ta v Moskvi pred novinarji izjavil, da bi se Slovenija uprla ruski agresiji na Slovenijo, če bi se zgodila.

  Za predsednika države in vrhovnega poveljnika Slovenije je takšna izjava samoumevna.

  Za tistega, ki ne spoštuje slovensko suverenost pa očitno ne.

 3. g. dr.Žiga TURK

  PSsovcem nasedate kaj govorijo ?!!
  Pa to so čistokrvni lažljivci.
  Naštudirajo kar pričakuje volilno telo in prilagodijo retoriko !

  Govorijo eno, delajo kar imajo cilj.
  A nas še ni izučilo, da so nateguni ?

 4. Ja, v Kamniku je očistil občino – javno upravo, zreduciral št.zaposlenih.
  Seveda z namenom, da imajo čimmanj konkurence.

  Prevarantje bodo odstranili večino svojih dosedanjih pomagačev.
  Vzdrževali jih bodo tako dolgo, dokler jih bodo rabili.

  Pa mislite, da bodo ljudje potem na boljšem ? Ne.

 5. Prvi sklep: “Župan Kamnika nima nič izkušenj s slovensko državno politiko, kaj šele z evropsko ali svetovno. […] nagovarja sredinske volivce”.

  Drugi sklep: “predsedniku Pahorju […] ne razpihuje.”

  Prvi sklep je o nezapletenem dejstvu. Sklep je logično dokaj utemeljen.

  Drugi sklep je o zapletenem dejstvu, sklep pa utemeljen le v primeru uporabe metode sklepanja na prvi pogled.

 6. Žalostno je, ko desnica upogne hrbet in bivšega in še vedno komunista zagovarja kot manjše zlo. Šarec je igralec. To je njegovo življenjsko delo, kar sedaj počne. Vseeno ima več desne pameti kot Pahor. Vse te naštete izjave bi bile odlične, če bi jih znal tudi braniti. Tega kot igralec seveda ne zna. To se potem tudi lepo vidi v odnosu do likvidacij.
  Pahorju pa vemo, da mu ne moreš verjeti niti toliko, da ga vprašaš koliko je ura. In vendar je zdaj kar naenkrat dober.
  Če bi Šarec odstranil ograjo, se mu poklonim do tal. Toda te ideje ne bo znal braniti in je ne bo odstranil.
  Sicer pa Slovenija s takšno desnico rabi Pahorja še naprej.
  Desnica očitno še sedaj ne ve, kaj je narobe z ograjo.
  Ljudomrznost, škodoželjnost in še kaj, še vedno kraljujeta na desni.
  Nekateri celo pravijo, da je treba novo vero najti, tako kot Luter. Verna desnica!!!
  Likvidirane po vojni branijo z njihovo nedolžnostjo, ne s krivičnostjo oblasti. Krivice goltamo kot vodo. Nedolžnost je pa dobra samo za otroke.

 7. Šarca demokrat ne more voliti že zaradi njegovega odnosa do Franceta Balantiča in do resnične Slovenske zgodovine.Ta čas je odločitev za “znano zlo” še vedno boljša izbira kot pa za tovarišijsko režijo.Res pa bodo v vsakem primeru ti režiserji šarili tudi pred parlamentarnimi volitvami.Če demokrati ne bomo nastopili kot en sam trden zid,za Slovence ni dobre prognoze.Zavladili bodo internacionalisti v multikulti čorbi.

 8. Gospod dr. Turk, vi kar volite g. Pahorja, če vas je volja. Sam ne bom volil nobenega izmed preostalih kandidatov. Mislim, da nihče izmed teh dveh ni primeren za to funkcijo.

  Naj jih volijo tisti, ki so ju izbrali in mislijo, da sta primerna.

  • Pahor bi lahko tudi preprosto rekel: »Ker želim biti predsednik vseh Slovencev, ne želim kandidirati s podporo nobene stranke.«, vendar tega ni rekel in si je nepremišljeno nakopal dolg do te stranke. Vendar se svojim strankarskim kolegom formalno ne bo odrekel, intimno pa zagotovo nikoli.
   Verjetno je Pahor kot človek res vreden trenutnih slavospevov. Toda za državnika, voljenega od vseh državljanov, ki bi kljub omejenim pristojnostim moral imeti hrbtenico, Pahor nima potrebnih sposobnosti.
   Bolj kot kdajkoli Slovenci potrebujemo »Ordnung und disziplin«, ki je odločil avstrijske parlamentarne volitve. Tega pa Pahor ne more ponuditi.
   Zakaj?
   Če ne drugega, se mora v prihodnosti oddolžiti stranki, ki mu je na stroške stranke zbrala podpise za predsedniško kandidaturo.
   Glede nahrbtnika pa Pahorja bremeni kar pomemben utemeljen sum.
   Kakšen?
   Če so naslednje navedbe Bojana Požarja na požareport resnične (Pahor se jim sedaj vztrajno izmika), kar vedno bolj verjamem, da so:
   »Predsednik vlade Borut Pahor je za sporne iranske transakcije izvedel septembra 2010. Takrat naj bi mu tudi povedali, da bo “slabo za vlado in NLB, če afera pride v javnost”. Premier Pahor naj bi to sprejel, vendar zahteval, da se zadeve uredijo in transakcije ustavijo. In res, nekaj tednov kasneje je sporne iranske transakcije uradno prepovedala Banka Slovenije.«,
   so naš sedanji predsednik, kot tudi vse ostale uradne osebe, ki so vedele za obravnavano pranje iranskega denarja, utemeljeno osumljeni storitve kaznivega dejanja, ker so opustili ovadbo zoper storilce in pomagače tega pranja iranskega denarja.
   Zelo žalostna in tragikomična je ugotovitev komentatorja IGOGA (požarreport): V DEŽELI IDIOTOV VLADAJO KLOVNI.

 9. Kar se dolga tiče, je meni gospod Borut Pahor dolžan še od prejšnjih predsedniških volitev. Glede prevelikih čevljev tudi nisem istega mnenja saj ima predsednik države na voljo ekipo dvajsetih pomočnikov, ti ga bojo menda že pošlihtali dovolj dobro, da bo ugajal kameram in javnosti.

  Moram se strinjat s tistim, kar so rekli na Studiu City, da je pozivanje s strani desnice k bokotu predsedniških volitev nevarna poteza, saj se ji to lahko maščuje na prihajajočih državnozborskih volitvah.

  To, da so predsedniške volitve farsa, ki se ponavlja vsakih pet let, ni strankarsko opredeljena ugotovitev. Strankam je pomembno kaj se sedaj voli, nam volilcem pa je prej v breme. Obremenjevat se moramo kar dva kroga, kot bi se šlo za predsednika Združenih Držav Amerike. In ne samo obremenjevat, tudi račun za to, na pol brezvezno, žurko bo plačan iz naših žepov.

  Potem je tudi argument, da bi na tem položaju moral biti nekdo z politično kilometrino. In vendar bi lahko bil kdorkoli saj ga volimo. To je kvečjemu argument za popolno odpravo predsedniških volitev.

 10. “brez École Normale Supérieure”

  Tole je pa pomota. Tudi v Franciji ne kandidirajo absolventi ENS. Praktično vsi predsedniki (razen Sarkozyja) so študirali na elitni École nationale d’administration (ENA).

 11. Prav je, da še dr. Turka spomnimo za nesprejemljiv Šarčev govor na spominski slovesnosti v Češnjicah, kar je komentator Amalie pri članku Odnos Šarca do človekovih pravic je šibak.

 12. Tezko bi se bolj strinjal kot se s tem mnenjem Zige Turka. Razen da do elitizma ne gojim simpatij. Glede Pahorja in glede Sarca v celoti pritrjujem avtorju.

 13. Predsednik države ne sme biti o tem tiho!
  Je volilni sistem skladen z ustavo?
  Mnenja različna. Ustavno sodišče odločitve včeraj, 7. novembra, še ni sprejelo, ampak bo na nejavni seji.
  Glas predsednika za demokracijo!? Predsednik države ne sme biti o tem tiho!
  Politika in stroka naj vendar poskrbita, za spremembo volilnega sistema, da se poveča odgovornost in da bodo rezultate želi vsi, ne samo privilegirani, kar ni pravično, ni demokracija.
  Pred časom berem to: Cerar se strinja z oceno, da sedanji sistem ni optimalen in potrebuje izboljšave.
  Včeraj berem to: Vlada in DZ: Pobuda je neutemeljena. Tako v vladi kot v DZ-ju so prepričani, da pobuda ni utemeljena in da volilna zakonodaja ni protiustavna.

  Kdaj do demokracije in volilnega sistema, vsaj takega kot volimo evroposlance ali do optimalnega na našo tranzicijo, to je do kombiniranega volilnega sistem, kot Nemčija, kjer so zavezniki zanj poskrbeli.
  https://www.rtvslo.si/slovenija/je-volilni-sistem-sploh-skladen-z-ustavo-mnenja-pravnikov-razlicna/437163#comments

  • Se lahko samo strinjam z člankom. Naši volilni glasovi za državnozborske volitve so nekaj takega kot so nekoč bili certifikati. V resnici, večinoma odločajo močnejši (vodstva strank). Mi samo odločamo katero stranko izbrati, torej katero zlo je manjše.

   Bi si mislil, da so volitve za evropske poslance bolje zastavljene ampak zanimivo, da ima Evropska Unija podobno težavo z volitvami za evropske poslance. Ena največjih težav EU, in pomembnejši vzrok za naraščanje nacionalizmov znotraj EU, je slaba reprezentativnost evropskega parlamenta. Evropejci imamo občutek, da EU ne prisluhne našim glasovom.

 14. Žiga Turk: “predsednik državnega sveta je intendant državne opere.”
  =====================

  Bolj pravilno bi se glasilo: “diverzant državne opere.”
  Namreč, opero je spravil globoko v rdeče številke, kar je bilo po stari levičarski maniri temelj za njegovo napredovanje.

 15. Žiga Turk: “Pahor je dober politik v velikih stvareh in ne tako dober v majhnih. Velike stvari so sprava, nacionalna enotnost, prihodnost Evrope in mir na Balkanu.”
  =======================

  Kot predsednik vlade je pripomogel, da se je javni dolg Slovenije v samo treh letih podvojil, z cca 8 na 17 milijard. Majhna stvar, za 9 milijard, in velika stvar kot so npr. besede, da se zavzemaš za mir na Balkanu. Ajaj, ajaj,…
  Ko so besede več vredne kot dejanja.

 16. “… če želite povedati, da politično ne obstajate, ostanite doma, se usedite v kot in se naslednjih pet let kujajte”
  ========================

  Obstajam, saj sem svoj glas že oddal v prvem krogu za kandidata, ki se ni uvrstil v drugi krog. Zakaj bi pljunil po svoji izbiri, po svojem kandidatu, in ga “varal” z enim izmed teh dveh ki sta ostala. Ne zasluži si vsakdo mojega glasu!

  “Slovenija bo dobila predsednika v vsakem primeru, vi ga boste dobili, če boste oddali veljaven glas.”
  =========================

  Kot sem zapisal že takoj po prvem krogu:
  Naj veljajo za predsedniške volitve enaki kriteriji kot za referendum. Kvorum 20%, pa da vidimo.

 17. Ta dva človeka, Pahor in Šabec, dokazujeta, da Parkinsonov zakon: “Človek napreduje toliko časa dokler ne pride na položaj za katerega je nesposoben”, drži, vendar v Sloveniji samo delno, namreč:

  Pahor je kljub vsej izpričani nesposobnosti še kar naprej napredal, Šabec pa se trenutno nahaja na položaju župana Kamnika, in se prav lahko zgodi, da bo tudi še napredoval.
  Torej, za Slovenijo velja, da lahko napreduje tudi človek, ki je že dosegel svoje limite.

 18. ” V Sloveniji je kralj Instagrama eden od zadnjih stikov z normalnostjo.”
  ========================

  A to pomeni, da večina ostalih, ki nismo kralji Instagrama, spadamo v kategorijo nenormalnosti?
  Kako ljubke so take ala tviter pompozno radikalne čivkarije. 🙂

 19. Te dni berem v članku Dvesto tisočakov za profesorje je le vrh ledene gore:«Za ene tako za druge drugače. Ministrici za izobraževanje, znanost in šport, prof. dr. Maji Makovec Brenčič, se ne zdi sporno njeno stališče, ki v postopkih, če so bili skladni s pravili univerze, ne vidi nič spornega!« Neizvoljena predsednica države, ki jo podpira vlada, premier in gotovo mnogi univerzitetni profesorji torej meni, da za univerzitetne kadre veljajo le njihove etične norme, njihova pravičnost in njihovi pravilniki, ne pa tisto kar velja za ostale državljane, zapisane v zakonih države.
  Univerzitetna profesorska oblast pa spremeni svoje »pravično« mnenje le tedaj , ko ji inšpektorji z odločbo odredijo, kaj je pravzaprav prav. Temu se podredijo, a ostanejo oblast, ki vlada, ker baje še ve kaj je prav, saj je »apriorno dobronamerna in tako neodgovorna za rezultate«?

Comments are closed.