Žiga Turk: ‘On record’ o KSEVT

3

Kot bivšega ministra za kulturo so me povabili na izredno sejo Odbora za kulturo v zvezi s problematiko KSEVT. Ne utegnem. Moja mnenja o tem so naslednja:

Zdravje je preveč resna stvar, da bi ga bilo vredno ogrožati zaradi denarja. Prosim g. Turšiča, da premisli o prekinitvi stavke, saj problem zdaj ima javno pozornost in se stvari vendarle začenjajo reševati.

Za reševanje zadeve je odgovorna sedanja ministrica za kulturo. Bivši smo samo sredstvo za preusmerjanje pozornosti.

Zelo cenim delo g. Turšiča in g. Živadinova. Ceni ju tudi domača in mednarodna stroka. V času mojega mandata sta imela podporo ministra, državnega sekretarja in ministrstva. Nek njun projekt, ne spominjam se več natančno kateri, sem podprl tudi iz interventne “ministrove” denarnice.

KSEVT je bil v 85% zgrajen iz evropskih sredstev. Za pridobitev teh sredstev je bilo potrebno predložiti plan, kako se bo inštitucija vzdrževala po gradnji. Tega plana se morajo vsi vpleteni, od umetnikov do občine in države držati. Če se je izkazalo, da plan ni realen, ljudje, ki so ga napisali, ne zaslužijo zaupanja davkoplačevalcev. Mimogrede: lokacija KSEVTa je napaka, ampak ker leteči krožnik ne leti, se je ne da popraviti.

Če je bilo planirano, da bo KSEVT postal državni javni zavod, ki ga bo vzdrževala država Slovenija, naj se to tudi realizira. Če ne, pa ne, saj bi bil to napačen signal za vse bodoče zasebne ali občinske investicije iz javnega denarja, ki bi imele ambicijo postati trajno breme za proračun.

Čudi me, da KSEVT ni bolj uspešen na razpisih ministrstva, saj bi strokovne komisije morale prepoznati kvaliteto, originalnost in mednarodno odmevnost. Njegov pomen za popularizacijo znanosti in tehnike pa bi morala prepoznati in ovrednotiti druga ministrstva.

Vir: blog Čas-opis.

3 KOMENTARJI

 1. Menda torej stroka, domača in mednarodna, Turšiča in Živadinova zelo ceni. Ker se mi ne sanja, sprašujem: katera stroka bi to bila?

 2. A to Turk resno, a je ta spis čisti sarkazem, ki pove, da so komunistični planerji Evropi in Sloveniji lagali, da bodo po štartni investiciji sami z znanostjo in kulturo priskrbeli denar za svoje delovanje preko mednarodnih projektov oz. delovanju na trgu?

  Očitno so kulturniki v Sloveniji nadljudje , ki hočejo imeti pred vsemi drugimi uradniki v Socialistični uradniški Sloveniji (ki jo “modro” vodi Mafija) PRAVICE (beri PRIVILEGIJE ), da dobivajo super plače za svoje halucinacije in inštalacije.

  • Podobno so lagali centralni planerji skupaj z avtorji bogato plačanih svetovalnih pogodb in analiz (Križman, mencingerjev privatni! Inštitut EIPF) o dobavni ceni lignita 2,25 evra za gigajoul toplote. Danes je že vsaj 3 evre.

   Če ne bi Putin džankiju Evropi navijal monopolni cen zemeljskega plina (v EU je metan za podjetja in gospodinjstva 5xdražji kot v ZDA) bi danes plinska TEŠ (tip PPE) bila bolj primerna in bi manj tekočih izgub proizvajala kot sedanja 1.000 MW TEŠ, ki vsako uro proizvede davkoplačevalcem 60.000 evrov proizvodnih izgub + stroški kreditov +obresti kreditov + najmanj 2x do gotovo 3x previsoka investicija.

   Vedeti moramo, da javnost zadnja 3 leta več ne ve, pri kateri številki se je investicija zaključila. 1,4 milijarde, ali 1,6 milijarde ali 2,0 milijarde? Ali se aneksi še kar podpisujejo tako kot so se pri IO z Zidarjem (pazite: čas vlade JJ)?

Comments are closed.