Zidanje stolpa brez sredstev?

10

Načeloma ni nobenega dvoma, da so zunanje okoliščine, s katerimi se ubada vlada, objektivno izjemno zahtevne in puščajo malo manevrskega prostora. Sam tudi verjamem v to, da jo pri reševanju v veliki meri podedovanih zagat vodijo dobronamerni vzgibi, ki naj bi privedli do zaželenega končnega cilja.

Slovenija je, kakršna je bila

Vendar povedano ne koalicije ne najmočnejše vladne stranke ne odvezuje od dolžnosti, da pri svojem delu in ravnanju upoštevata realne politične razmere. Slednje pa niso drugačne kot takrat, ko je Janševa ekipa začela svoj mandat. Že v zimskih mesecih sem na Časnikovih straneh opozarjal, da sedanja vladajoča kombinacija ne uživa nedeljenega zaupanja javnosti in da se bo morala znajti v okoliščinah, ko je javnost globoka neenotna celo glede bistvenih vprašanj. Zdaj se velikokrat zdi, kot da bi predvsem v SDS na takšno stanje pozabili.

Sicer v veliki meri razumem šok, ki so ga doživeli spričo nepričakovanega volilnega neuspeha. Z njimi sem takrat delil začudenje nad možnostjo, da se nenadoma vrnemo nazaj v politično prazgodovino, ki je decembra in januarja glasno trkala na vrata slovenske države. In nič čudnega ni, če so si demokrati, ko so proti pričakovanjem vseeno dobili v roke oblast, za enega svojih ciljev zastavili preprečevanje tovrstnih povratkov atavizmov iz preteklosti v naš politični prostor. A ne glede na to v zadnjih tednih ugotavljam, da v svoji vnemi pretiravajo.

Njihov amaterski pristop najbolje ilustrira proslula državna proslava. Sicer je z vsem, kar jo je spremljalo, navdušila veliko povojne mitologije sitih Slovencev. Ker pa je bila izvedena na horuk, je sami stvari, na katero je hotela po mojem mnenju upravičeno opozoriti, naredila več škode kot koristi. Kdor zvezde ni maral že doslej, je seveda ne bo niti poslej, za mnoge druge je, če so nanjo že začeli po malem pozabljati, po nepotrebnem spet napredovala v prvovrstno svetinjo.

Gradnja brez temeljev 

Res je, v takšna in podobna kisla jabolka bi morala v Sloveniji ugrizniti že pred mnogimi leti. Tega iz različnih razlogov nismo naredili. Sedaj tisti, ki so vanja zagrizli, za svoje početje preprosto nimajo zadostne politične večine in ne podpore v javnosti. Kar je za uspešnost tovrstnih projektov nujen pogoj. V danih razmerah, ki pač so, kakršne so, obstaja samo ena pot, po kateri bi se jih nemara dalo izpeljati. Četudi veliko globinskih gospodarskih težav izvira ravno iz nedoslednega slovesa od preteklih vzorcev v zadnjih dvajsetih letih, bi moralo na prvem mestu biti odpravljanje najbolj perečih simptomov. Ko je Erjavec sedanjo koalicijo krstil za koalicijo za “izhod iz krize”, je bilo v njegovih besedah verjetno precej populizma, a hkrati precej zrn resnice. Tu pa se vladi tudi zaradi nekaterih amaterskih potez na prvo žogo zatika predvsem, ko je potrebno v vsakem primeru nepriljubljeno varčevanje smiselno predstaviti javnosti. Iluzorno je pričakovati, da bodo vsi ukrepi všeč vsem in da bo komur koli všeč ukrep, ki bo prizadel njega osebno. Toda več takta bi – enako kot ob proslavi – prišlo prav. Nepotrebno odbijanje potencialnih in celo naravnih zaveznikov v negotovih razmerah nikoli ni dobra odločitev.

Tudi (za nekatere znatnih) rezov v pokojnine bi se zaradi občutljivosti področja lahko lotila le vlada, ki bi imela v javnosti enoglasno podporo. Ker je sedanja pač nima, bi morala takšne posege zares dobro premisliti in utemeljiti. Drugače se namreč lahko kaj kmalu izkaže, da je podobna človeku iz Jezusove prilike, ki gradi stolp, a zanj nima zadostnih sredstev. Če bi največja vladna stranka res želela izvesti nekatere sicer potrebne korenite spremembe na Slovenskem, mora najprej preživeti mandat. Za tak podvig pa se je premalo zgolj zanašati na to, da je Erjavec izjemno rad minister in da Virant uživa v vlogi ljubljenca medijev znotraj sedanje vladne večine.

Na kocki pa je veliko. Če vladi namreč spodleti, niso izključene niti ponovne skomine nekaterih po prazgodovini. In to nemara že kmalu.

Foto: Vlada RS


10 KOMENTARJI

 1. “Res je, v takšna in podobna kisla jabolka bi morala v Sloveniji ugrizniti že pred mnogimi leti. Tega iz različnih razlogov nismo naredili. Sedaj tisti, ki so vanje zagrizli, za svoje početje preprosto nimajo zadostne politične večine in ne podpore v javnosti. Kar je za uspešnost tovrstnih projektov nujen pogoj.”
  Kdaj pa bo v Sloveniji zadostna podpora javnosti?

  • Upam, da je ne bo. Ideološke čistke so neproduktivne in škodljive. Potrebna je demokratična evolucija.
   Naš prehod iz juslovanskega socializma je bil mehak, znatno podporo javnosti so vseskozi uživale bivše republiške socialistične elite, ki nosijo svoj del zaslug za sorazmerno mirno demokratizacijo, ki pa še ni končana, saj manjka vzpostavitev politične kulture, ustavne tradicije in etike. To bo dolgotrajen proces v zavesti volivcev, med katerim se bomo postopoma začeli spraševati, kaj je prav in kaj narobe, ne pa kdo je naš in kdo ni.

 2. Problem je,da se SDS in Janša obnašajo,kot,da bi dobili 60% na volitvah.PA JIH NISO!!!Niso dobili ne 50% niti 30%.Janša vsakodnevno laja in “čmera” /kot rečemo po domače/ na TV.Vse samo za to,da bo dobil en trepljaj po rami od Merklove in Barrosa.Človek,naj se vrne na realna tla

  • Ni glavni problem Janša s svojih slabih 30%. Ker je tudi Janša socialist in vsi slovenski politiki so socialisti.
   Glavni problem je enoumna večina Slovencev, ki že 20 podpira socializem, nekapitalistično gospodarsko ureditev, nepravno državo, socialistično dirigirane medije, nepodjetno kulturo večine državljanov, zajedalsko = grabežljivo = parazitsko = beračevsko jokajočo kulturo večine državljanov v stilu ” kaj mi mora država vse dati”. Podpira rdeči FAŠIZEM, rdečo MAFIJO, in tajkune, ki so vsi tipični grabežljivi in neustvarjalni socialisti.

 3. Če bi vprašali nekatere, čas ni bil nikoli dozorel za to, da bi se jasno soočili z narodovo zgodovino.
  Mislim, da moramo mi ustvarjati ta čas.

  Mislim, da so Slovenci leta 1990/1 pričakovali večji prelom, kot se je potem dejansko zgodil. 20 let političnega taktiziranja in umikanja “kočljivim” temam nas ni prav daleč pripeljalo.

  Prej bi rekel, da se bivša ideologija čedalje močneje pojavlja nazaj.
  Oziroma so njeni komunistični glasniki čedalje bolj glasni in pogumni.

  Mogoče ta vlada pade. Bo imela pa naslednja bolj pripravljeno pot.
  Brez nič, ni nič.

  • Tako je. Leta 1991 se je v svetu zgodil velik prelom. V večini držav so uspeli večinsko spremeniti gospodarski model ( iz socialističnega fevdalizma v svobodnotržni kapitalizem) in iz policijske in medijsko orkkestrirane birokratske države v demokratično, pravno državo z manjhno birokracijo, iz katere so lustracijsko izločili socialiste oz. komuniste oz. rdeče fašiste.

  • Pri nas pa je večina socialistično enoumnih državljanov podpiralo blefiranje socialističnih elit ( rdečih direktorjev, rdečih birokratov) in naredilo samo lepotne popravke. Postali smo toliko demokratični kot Nemška demokratična republika.
   Po ocenah (Pezdirja v knjigi Tranzicija od Kardelja do tajkunov in ostalih samostojnomislečih) smo naredili na poti iz socialističnega fevdalizma do prostotržnega kapitalizma in demokracije zgolj 10% resničnih sprememb, ostalo je bila fikcija. Kitajska in Rusija sta naredili neprimerno več, da o Poljski in baltskih državah sploh ne govorimo. Še celo balkanske države so nas prehitele na številnih področjih.

   O kakšni demokraciji lahko govorimo v 90% talibanski demokratični državi? O kakšni demokraciji lahko govorimo v 90% socialistični džamahiriji, kjer večina ljudi noče več ustvarjati, temveč zgolj parazitirajo proračun, kričijo, da dobijo od države premalo in o tem kako so revni. Vsak, ki ima v tej državi drugačno mnenje od psihopatsko norega kolektiva, tvega življenje, izgubo posla, izgubo lastnine in vsestransko lustracijo.

 4. S komentarjem o proslavi se popolnoma strinjam. V tem času je bilo neproduktivno zaostrovati zadevo. Neumno si je namreč pridobivati dodatne nasprotnike v času, ko jih že z nujnimi ukrepi ima vlada dovolj. Torej: ne strinjam pa se, da znižanje pokojnin ni bilo potrebno. Bilo je NUJNO in to sem tudi predlagal (med drugim) finančnemu ministrstvu na njihovo odprto stran. Nujno je seveda tudi še mnogo drugega, kar čaka vlado. Od pokojninske, delovne in zdravstvene zakonodaje, mimo ureditve bančnega sistema (po potrebi tudi z bankrotom bank in izgubo večjih depozitov) do ureditve pravne države in dodatne razbremenitve obdavčitve plač ter ustvarjanja vabljivega okolja za nove naložbe.

 5. kzupanc @ , ali si res prepričan , da bi brez te proslave bili kaj bližje k spravi ? Če to misliš se krepko motiš !

  Glede pokojninske reforme ste vsi naivni , ta se je izvajala . Potrebna popravka je bila samo v parih segmentih , sicer se je ta izvajala že od nastopa PAHORJEVE vlade ! V predzadnjem mandatu sem dobil v štirih letih 81 evrov , v PAHORJEVEM mandatu pa v več kot treh letih 2,21 evra .
  KOlikšna pa je bila inflacija ?

 6. seveda ni glavni problem proslava,pa tudi janša,stanovnik,jankovič,kučan itd. so edinole kmetje na šahovnici-igro organizira in igra mafija,ki ji ustrezata skritost in ustvarjanje navideznih resničnosti

Comments are closed.