Zgodovinsko leto 2012 za svetovni prehod na IPv6

0

Pomanjkanje IP naslovov, ter prehod na protokol IPv6, o katerem smo na naših straneh že pisali, dobiva v letošnjem letu novo dimenzijo. Čez nekaj dni, konkretneje 6. junija letos, bodo največji svetovni operaterji in ponudniki vsebin in domačih strani za vedno prešli na protokol IPv6.

Vsaka naprava na internetu namreč potrebuje svoj IP naslov, ki je trenutno IPv4. Ker je IPv4 naslovov dokončno zmanjkalo je edina rešitev prehod na IPv6, ki ima občutno večje število IP naslovov. Prehod na IPv6 je nujen, ni pa preprost, saj protokol IPv6 za nazaj, to je na IPv4, ni kompatibilen.

Prehod na IPv6 in lanski svetovni dan IPv6

O prehodu na IPv6 smo na Časnik.si podrobneje že pisali. Tako o dokumentu APEK-a iz leta 2010 o prehodu na IPv6 , kot tudi o dogajanju v zvezi s svetovnim IPv6 dnevom lansko leto, ter o odmevih po lanskem svetovnem IPv6 dnevu.

IPv6 je nadomestilo za IPv4, ki ima podobne lastnosti. Razlika je naslovni prostor, bistvena razlika je precej večji naslovni prostor.  Ker sta protokola nekompatibilna je potrebno nadgraditi ali zamenjati  določeno programsko in strojno opremo. Potrebno je, da operaterji podprejo oba protokola, kar je možno z dvojnim skladom (dual stack) ali da imajo translacijske mehanizme iz IPv6 v IPv4 in obratno. V primeru, da operater ne naredi ničesar, vsebine, ki so sedaj dosegljive preko IPv4, ne bodo dosegljive za vedno večje število teh, ki bodo imeli dostop samo preko IPv6 protokola.

S tem namenom je lani 8. junija potekal dogodek, imenovan svetovni IPv6 dan, ki je imel za cilj, da se preveri, ali se je na internet, kjer se nahajajo vsebine, ki so v osnovi dosegljive preko IPv6, možno priključiti tako preko IPv4 kot tudi preko IPv6. Čeprav je vsebin, ki so dosegljive preko IPv6 še zelo malo, v času svetovnega IPv6 dneva se je promet po IPv6 povezavah povečal iz 0.024 % na 0.041 % celotnega internetnega prometa, je bil to uspešen začetek IPv6 v svetovnem merilu.

Zgodovinsko leto 2012

Na osnovi uspešnega lanskega dogodka, ter z namenon, da se prehod na IPv6 še bolj udejanji, je letos 6. junija napovedan dogodek, imenovan “Prihodnost je za vedno”. To pomeni, da bodo operaterji, ponudniki vsebin in drugi, prešli na podporo protokolu IPv6 ne samo za 24 ur kot lani, ampak za vedno.

To je potreben korak, saj se ocenjuje, da bo leta 2015 po svetu 15 miljard naprav, ki bodo potrebovale IP naslov. Trenutno je takšnih naprav 6 miljard. To so igralne konzole, mobilni telefoni, osebni računalniki, prenosni računalniki in drugo.

Čeprav določena večja podjetja IPv6 sploh še ne podpirajo, primer je Skype, se drugi na prehod intenzivno pripravljajo. Tako se bodo dogodka udeležili različni svetovni operaterji, kot je japonski KDDI,  francoski Free Telecom, avstralski Internode in nizozemski  XS4ALL. Med večji  podjetji so tudi ponudniki vsebin kot so  AT&T, Comcast, Time Warner , ter popularne strani, kot so Facebook, Google, Yahoo in Microsoft Bing.

S tem korakom bo protokol IPv6 za vedno postal del naše realnosti. Ocenjuje se, da bo promet takoj po prehodu,  vsaj 1 % njihovih uporabnikov, potekal po protokolu IPv6. Kako se bo v bodoče povečeval promet po protokolu IPv6, bomo še videli.

Prehod na IPv6 po svetu

Po svetu prehod na IPv6 že intenzivno poteka. V ZDA so že pred leti naredili akcijski načrt, da mora javna uprava vzpostaviti do konca septembra letošnjega leta vsebine, ki bodo navzen vidne in dosegljive preko protokola IPv6. Plan v ZDA je tudi, da bi do konca septembra leta 2014 zagotovili podporo za IPv6 vsem strežnikom in storitvam tudi znotraj javne uprave.

Kljub dobremu planu analize kažejo, da je cilj precej oddaljen, saj so bile nedavne ocene, da to podpira samo 1 % njihovih domen. V ZDA so bile novembra  2011 ocene, da četrtina vseh imenskih strežnikov (DNS), podpira IPv6. To je pomenilo 1900% rast glede na leto nazaj. Imenska imena DNS (Domain Name Server) so sicer namenjena za pretvorbo govorečih imen, kot je npr. Časnik.si v IP naslov 193.164.138.14, ki je IP naslov za Časnik.si.

Eden največjih operaterjev vsebin, Akmai, po katerem omrežju poteka od 20 % do 30 % svetovnega IP prometa, je aprila letos omogočil podporo za IPv6 v svojem omrežju. Njihovi inženirji so  dve leti delai na tem, da bi  na protokol IPv6 nadgradili njihovih 95.000 strežnikov, ki se nahajajo v 71 državah za 1900 omrežij. Trenutno samo 0.5% njihovega prometa preko interneta poteka preko IPv6.

Prehod na IPv6 v Googlu

Eden največjih igralcev po svetu, ki sodeluje v dogodku,  ki tudi že prehaja na IPv6, je Google. Njihovo omrežje sestoji iz 200 pisarn po vsem svetu, samo podjetje ima 30.000 zaposlenih. Projekt prehoda je potekal štiri leta, kar je precej več, kot so inženirji pričakovali. Kljub temu je projekt zaključen samo polovično.

Približno 95 % vseh njihovih inženirjev ima IPv6 na njihovem namizju. V bistvu želi podjetje imeti omrežje, ki bo temeljilo izključno na protokolu IPv6. Projekt se je začel leta 2008, ko se je majhna skupina zaposlenih, v okviru njihovega dela po prosti izbiri (kajti 20 % časa zaposleni delajo projekte po lastni izbiri), odločila, da bodo delali na projektu »IPv6 kjerkoli«. Projekt je bil praktično naravnan. Tudi zato so vse naprave in orodja testirali interno na IPv6, preden so jih dali v omrežje.

Iz izkušnje so se naučili, da migracija vključuje mnogo več kot samo nadgradnjo programske in strojne opreme. Potrebno je bilo kar nekaj znanja, ter seveda, ker je bil to pilotski projekt, tudi veliko razhroščevanja in dela z delno delujočo programsko ali strojno opremo.

Kako naj mi uporabniki preklopimo na IPv6?

Zastavlja se vprašanje, kako naj prehod na IPv6 izvedemo sami uporabniki. Seveda, če nam operaterji to omogočajo, kar pa omogoča kar nekaj slovenskih operaterjev. Podroben pregled podpore je sicer podan na strani zavoda Go6.si. Podporo povezovanju preko protokola IPv6 naj bi imeli vsi večji slovenski operaterji, kot so Simobil, Mobitel, Telekom Slovenije in T-2.

V kolikor nam operater omogoča IPv6 povezljivost, je potrebno spremeniti še nastavitve v napravah, ki se povezujejo po internetu. V primeru osebnih računalnikov je podpora za IPv6 že zagotovljena v sistemih kot sta Windows XP in Windows 7. Sama podpora se zagotovi v okviru nastavitve omrežja.

Podporo omogočajo tudi nekateri mobilni terminali. Primer so terminali, ki imajo zagotovljeno podporo operacijskemu sistemu Android 4, kot je recimo terminal Samsung Galaxy Nexus.

Kaj nam bo IPv6 prinesel v bodoče

Ko se bo prehod na IPv6 dejansko tudi zgodil, se bo s tem odprlo povsem novo poglavje v komunikaciji preko interneta. Vzrok temu je seveda v velikem naslovnem prostoru, kar omogoča neslutene možnosti komuniciranja po internetu. Zato že govorimo o internetu stvari, to je, kjer ima vsaka naprava svoj IP naslov in kjer lahko vsaka naprava komunicira s katerokoli napravo po internetu in ji posreduje svoje podatke.

Eden takšnih primerov je bil predstavljen na Japonskem v Yokohami. Okoli 300 vozil, ki so vozili po mestu, kot so taksiji in avtobusi, je bilo priključenih na internet. V tem primeru je komunikacija potekala v realnem okolju direktno od avtomobila do avtomobila in ne samo preko omrežja.
Omenjeni poskus omogoča opazovanje prometa z opazovanje njihove hitrosti, stanja na cestah in tudi drugih parametrov. Brez podpore protokola IPv6 takšno povezovanje ni mogoče.

Drug tak primer, ki tudi prihaja iz Japonske in ki ga je predstavila Toshiba, je Pametna kuhinja. Koncept je v tem, da vse hišne naprave priključimo na internet. Podjetje je predstavilo, kaj pomeni, da ima hladilnik in tudi druge naprave v stanovanju svoj IP naslov. Uporabnik se lahko v trgovini odloči, kaj bo tam kupil, saj lahko pogleda v hladilnik preko mobilnega telefona. Drug primer. V primeru napake na mikrovalovni pečici, v kolikor uporabnik pokliče servis, lahko servis oddaljeno preveri, kaj je narobe in tako morebiti odpravi problem kar oddaljeno, brez da bi serviser prišel k uporabniku. Vsi ti primeri so možni samo zaradi IPv6.

Foto: Internet Society

Dodatna povezava:
Stanje prehoda na IPv6 v Sloveniji