Zgodi(la) se (je) njihova volja

26

Ob včerajšnjem “zgodovinskem” dnevu se mi porajajo predvsem tri misli.

Blagor jim.

Najprej sem iskreno vesel zaradi tiste večine svojih sodržavljank in sodržavljanov, ki bodo poslej dnevnik lahko spet gledali brez skušnjav, da bi razbili ekran in predsedniku vlade v njem zavili vrat. Verjamem, da bodo njihove tegobe zaradi krize, ki se bo sicer zunaj še nadaljevala, zaradi tega postale same po sebi manjše. Navsezadnje so poslanke in poslanci z glasovanjem za konstruktivno nezaupnico glasovali za vrnitev k preizkušenemu modelu vladavine koalicije “nacionalnega interesa” in očitno tudi iz Drnovškove ere znanih “mešanih koalicij”. Nič zato, če je država ravno spričo dolgoletne prevlade tega modela krepko nasedla, pomembno je, da se večina Slovenk in Slovencev počuti domače. In Bratuškova jim bo omenjeni občutek domačnosti nedvomno znala dati, saj ima za seboj veliko veteranov iz prejšnjih izvedb vlad z “nacionalnim interesom” v ospredju. Četudi zvenijo njeni pozivi, da moramo v teh težkih časih stopiti skupaj, po vsem trudu, ki je bil vložen v zrušitev premierja Janše, nekoliko kislo.

Seveda pa je v trenutku, ko se nakazuje, da se bo zarjaveli model vladanja ponovno ugnezdil morda celo do konca mandata, kar je bil od vseh scenarijev najslabši, z vso silo zastavlja tudi vprašanje, kaj je in česa ni storil predsednik vlade v zadnjem mesecu dni in več. Če je po izbruhu politične krize sploh imel kakšno resno strategijo, o čemer lahko po današnjem razpletu obstaja upravičen dvom, se je ta vsekakor izkazala za slabo. Izvolitev Bratuškove bi lahko, potem ko se ni mogel odločiti za umik s premierske funkcije in za drugega mandatarja iz lastnih vrst, lahko preprečil vsaj s tem, da bi pravočasno zahteval glasovanje o zaupnici. Potem se Državljanska lista in SLS vsaj ne bi mogla več izgovarjati, da sta v bistvu samo za predčasne volitve, marveč bi morali to dejavno pokazati.

Še huje je, da je Janša najbrž padel zato, ker ni razumel volilnega izida iz leta 2011. Kakor smo pred letom dni opozorili na Časnikovih straneh bi bilo najpogubneje, če bi se zanašal na to, da mu vodilna vloga v koaliciji podeljuje absolutni primat. Četudi se mu je to lahko upravičeno zdelo krivično, je resničnost slovenskega prostora pač taka, da je lahko in bo lahko kose svojega programa uresničeval samo, če je in bo sklepal kupčije z raznimi žerjavi, erjavci in viranti. Morda ga je res motilo, ker so se slednji zanašali samo na svoja očala ali visokodoneče besede, ampak neizogibno sobivanje z njimi je največ, kar lahko v Sloveniji doseže.

Višnja na torti

Končno je višnjo na torti včerajšnjega dne dodala še naša podružnica Pena. Ob Janševi izključitvi iz njenih vrst seveda ne gre za vprašanje, ali je premierjevo članstvo v tej organizaciji pomembno ali ne, ali si ga ta po svojem pisateljskem opusu zasluži ali ne. Gre za izjemno močno simbolno sporočilo. Ko penovci mečejo iz svoje družbe ključno simbolno figuro “drugačne” Slovenije, ki ni utemeljena na povojni politični mitologiji, strežejo naši javnosti z novim vrhuncem sprevrženosti slovenske družbe, kjer so vse ključne stvari tako rekoč od začetka postavljene na glavo. Obenem molče priznavajo (čeprav najbrž hočejo s svojo odločitvijo prikriti), da so s svojo očitno nekritično zavezanostjo tej isti mitologijiin zlasti njenim nosilcem v zadnjih dveh desetletjih bistveno premalo postorili za normalizacijo tega prostora in da so zanjo prej ovira kot kažipot.

26 KOMENTARJI

 1. Spostovani g. Ales Maver, zelo analiticen clanek, z veseljem sem ga dvakrat prebral!
  Zal je nov predsednik vlade clovek, ki nikoli ne bi smel biti!
  In pri tem bodo v vladi se neke “civilne”zdruzbe (Metelkova&Pekarna MB,..)
  Skratka nobeden od teh na volitvah, vsi v vladi!

  GOTOVI SMO!

 2. Ali je državni zbor res odveč?
  »Zgodovinska« je razlaga poslanca Jožeta Tanka, SDS, v Odmevih na TV1, dne 26. februarja 2013, češ da je edino prav, ko je premier Janez Janša in predsednik SDS iskal zaradi ugotovitev KPK zaupnico samo v sami stranki SDS.
  Kot da je edino prav, da predsedniku neke stranke mandat za premiera in zaupnico lahko podeli kar stranka sama in ne državni zbor, vsi poslanci.
  Ali ni to potem neodgovorna zmeda in ignoranca volilnega telesa?
  Ali je državni zbor za poslanca Jožeta Tanka in SDS res še vedno odveč?

  • Spostovani g. Franc Mihic:
   Ne zavajajte s polresnicami, ki so za naivne razlogi, da se odlocajo nespametno, zavedeno, vodeno.
   Ustava RS pravi:
   25. člen
   (pravica do pravnega sredstva)
   Vsakomur je zagotovljena pravica do pritožbe ali drugega pravnega sredstva proti
   odločbam sodišč in drugih državnih organov, organov lokalnih skupnosti in nosilcev
   javnih pooblastil, s katerimi ti odločajo o njegovih pravicah, dolžnostih ali pravnih
   interesih

   Komisija večkrat poudarila, da je poročilo o nadzoru nad premoženjskim stanjem dokončno, ker zoper njega ni mogoča pritožba.
   To pa je kršitev zgoraj omenjenega člena Ustave

   Pri tem pa je, samo Virant, pobral iz vrece davkoplacevalcev takole 360.000 Eurov, ki jih nikoli ni vrnil.
   Pa ga. Bratovskova neugotovljeno, vsekakor pa vsaj 12.000 Euro za magisterij, ki je osumljen.
   Pa g. rdeca pest-predsenik SD, sumljivo izgradnja v Grosupljah.

   Ni vzrok v nekem 14 dni prepozno prepisanem avtu g.Janse, vzrok je v dejstvu, da bi njegovo vztrajanje pri ugotovitvi roparjev poimensko in po zneskih povzrocila tektonske premike v Sloveniji.
   Predvsem pa bi se ropanje zaustavilo.
   Sedaj bo slo veselo dalje.

   Vzrok je navedla tudi ga. Jovanka Broz, ko je navajala, kdo je vdrl v njeno vilo in pokradel, ne dragocenosti vredne miljarde Eurov (Kazaska sablja z diamanti-darilo Stalina, …….
   Pokrali so dokumente o mafiji, ki je bila ob Titu. Mafiji iz Beograda+Zagreba+Ljubljane!
   Masonski zdruzbi.

   To niso komunisti, kar ven in ve nabijajo neanaliticni novinarji ali slaboumni komentatorji.
   To moralno razkrojevanje “korenih” centrov komunizma, po zmagi, najbole prikazujeta Ruska filma:
   Strasti po Cepajevu in Jesenin!
   Tako je bilo tudi pri nas.

   Jansa pac ni razumel, dojel, da so bili volilni izidi 2011 tocno nastavljeni za bodoo predolzenje ropanja.
   1. Volilnega rezultata 2011. Ni dojel, da bo, ko se je odlocil, v vladi sodeloval s nabolj pritlehnimi in koruptivno umazanimi predstavniki strank, bodocim izdajalci, DL+SLS+Desus.
   Poglejte si samo zivljenjepis njih predsednikov. Nikoli delali, nikoli studirali.
   Iz plenic direktno na seske davkoplacevalcev.
   Vsak od njih pa s kiblo masla na glavi.
   Vodljivi iz centra teme.
   Jansa je kanil postaviti mocno stolpnico Slovenija, na temeljih iz blata in na konstantnem potresnem obmocju.
   Tudi ni razumel ali pa ni hotel razumeti ali pa je bil trmast in je mislil, da lahko, vzvodov moci, ki podtalno upravljajo s mediji in politiki.
   Tudi ni razumel volilnega telesa Slovencev, ki je dejeno po pameti in spominu in ki je prestreljeno s 500.000 neslovenci.

   Poglejte si samo PEN klub. Moral bi biti moralna avtoriteta, pa izkljuci loveka, ki je prodal najvec knjig.
   Pa nedemokraticno lustrira cloveka, po Trotckisticno ki je utemeljitelj, eden od utemeljitejev te drzave.
   Celo PEN klub se je izkazal za transmisijo roparjev, za oviro prihodnosti nacije.

   In je moral pasti.

   Toda ta padec ni dokoncen. Jasa je ostal hipoteticna groznja roparjem! In Po izlocitvi celo lahko cez mesece se mocnejsi. In Janso bodo tolkli do konca.

   Ta mandatarka, bo stala ali vsaj njena ekipa, do konca tega mandata in se naprej.

 3. Kontinuiteta zagotovljena! Tisti, ki so so doslej pasli na državnih jaslih, bodo to lahko počeli še naprej.
  Narod pa bo to plačeval. Ali smo po neumnosti res oaza v Evropi?

 4. Prav nam je, da se dogaja, kar se. Saj še sebe ne spoštujemo več, kaj šele druge. Res smo sadomazohisti, mi Slovenci, da nam je tako vseeno, kaj se dogaja in kaj se bo še zgodilo. Pri tem na zanamce sploh ne pomislimo, verjetno si bodo poiskali svojo novo “Argentino”, ali pa jih bodo tja izganjali.

  • G. Rak, ta črni scenarij ste pred časom napovedali, do konca sem upala, da se ne bo uresničil.
   Optimizem me je zapustil, le kaj se nam obeta ???

   • Obeta se nam čas očiščevanja, v katerem naj bi spoznali svojo zmoto.
    Bomo pa malo kasneje v normalni Sloveniji. Njihova zmaga je pirova. Pustimo jim, da s svojimi dejanji pokažejo svojo nesposobnost.

    • No sedaj je post, splosni cas ociscevanja, prilika, da vsi spoznamo svoje zmote in se poboljsamo. Ce bo to predolgo casa trajalo, nas bo vse skupaj prej pobralo in se bomo skupaj znasli v posmrtni Sloveniji. Upanje, da bo tam vse boljse in pravicnejse, je lahko tudi razlog, da verni ostanejo miroljubni in ne provocirajo svojih vstaj “slovenskega naroda”…

   • Spoštovana babica, ko malo pomislim nazaj, sem v mladosti želel, da doživim Kristusova leta, pa sem jih, potlej sem želel, da doživim Abrahama, pa sem ga, pa sem si spet zaželel svoje, neodvisne države Slovenije, pa sem jo doživel, pa EU, pa Nato, pa evro, pa da se dokončno osvobodimo mafijske združbe kvazi levičarjev in finančnih lobijev ter da končno zavlada pravno urejena država, ki bo omogočala več pravičnosti in v kateri bo poskrbljeno tudi za nemočne in tiste z obrobja….., ampak, tega doslej žal še nisem doživel, močno pa upam tudi v to, samo ne vem, kako dolgo bo trajalo. Od včeraj zvečer spet kaže na slabše.
    Ko tako preživiš skoraj tričetrt stoletja v upanju, da se ti tudi zadnje želje uresničijo, moraš upoštevati tisti presneti faktor verjetnosti, ki mi tokrat res daje misliti. Ampak po naravi sem optimist, če ne že jaz, bodo pa naši vnuki to doživeli. Seveda, če bodo sploh še hoteli živeti v deželi, kjer vsaka oblast skrbi predvsem zase in za svoje, pri tem pa skrbno odstranjuje vse tiste, ki imajo voljo, pogum in znanje, da bi uresničili tudi mojo doslej neuresničeno željo in pričakovanje. Zgodovina je polna zgodb in mitov ponovnega vstajenja odrešiteljev, torej upajmo, saj upanje vedno umre zadnje, kajne?.

 5. Hvala bogu sedaj bo pa vse dobro hura!Zanima me kaj bodo sedaj nabijali na POPu kanalA in na nacionalki,mogoče bom zdaj lahko gledal poročila.

 6. Odličen članek danes v Financah o tem, zakaj Janša že 20 let drži desnico za talca. Ko bi le še več desničarjev v Sloveniji spregledalo.

  • Žal večina ni spregledala, kaj pomeni (komunistični) totalitarizem. Ni razumljivo, kako lahko nekdo občuduje enonogega trinoga. Morija, uživaštvo in kraja ( več kot 2000 miljonov dolarjev v Švici) ni dovolj, da bi po 40 letih spoznajo njegovo mesto v zgodovini ….zgodovinar001

  • Lepo vas prosim, bi ne zaceli pri zacetku, zakaj stric iz Murgel drzi za talca celo nacijo n jo kani, v svoje dobro, uniciti!

 7. Škoda.
  Janša bi lahko še kaj koristnega naredil kot – morda zveni zanj protislovno ma ravno to – učinkovit vezni igralec ljudi, ki kaj znajo.

  Škoda, da ga je karakter usločil vase in je zadnje tedne videl le sebe.
  Še bolj škoda, da se je tudi njegova stranka usločila vanj (nekoliko pa tudi naša).

  Vseeno je tudi to za kaj dobro verjetno.
  Gledal bom in ugibal od kod ima to priti…

 8. Če bi včerajšni dan ne imel vsporenega dogodka na trgu Sv. Patra v Rimu , bi me dogajanje v Sloveniji navdajalo s tesnobo. Tako pa me je papežev lik navdal z optimizmom s tem, da se v žilvjenju popolnoma osredotočim na bisvo svojega bivanja.
  Ne prizadane me, če se politika menja, to je naraven proces, v demokraicjah. Tesnoben in zaskrbljujoč je način, kako se je to dogodilo. Ekonomske polsedice bodo lahko velike, ampak to se preživi, kar ostane je obujanje mračnaštva izpred šesdesetih let.

 9. KAJ BO STORILA NOVA-STARA ROPARSKA ELITA:
  Lacno sodrgo javnih usluzbencev (“kulturniki”, “solniki”, FDVjevci, birokrati,…. predvsem v Ljubljani), bo treba zadovoljiti, saj so vrgli reforme in vlado, dolg je dolg.
  Skriti roparje za nazaj in pokrasti, kar je se, malega, ostalo.

  Drzavna vreca pa je prazna!
  Vsi roparji pa po njej praskajo in tulijo, posebej Virant!
  Treba je nove krvi, staro truplo je posesano in suho, kot vampirjem.

  1. Dvignili bodo DDV takole za 5%. Stem se bo tisti, ki imajo do 700 Eurov netto prihodka, zivljenje podrazilo za 15%
  Tistim, ki pa imajo prihodka, mesecno, med 20.000 so 100.000 Euro, pa 0,28%!

  2. Najeli bodo kredite po obupni obrestni meri, pri Judovskih bankah v USA! Za to je bil za tem pucem tudi USA veleposlanik v SLO!
  Tako kredite, kot obresti bodo placevali hlapci! Drzavljani z povprecnim prihodkom 700 Euro netto/mesec! Bogati boo denar imeli zunaj.

  3. Uvedli bodo ekonomijo po Menzigerju!
  Ta pa je, kradi v vsakem primeru! Ce te dobe., zanikaj do konca./ Ce si nakradel mnogo deli z mafijo, da te zasciti.
  Menzigerjeva sociaisticna samoupravna ekonomija.

 10. Uspešni se učijo na napakah.

  Če bi se zgledovali po Vizjakovem pristopu ( sodelovanje in pozitivni kompromisi)ali se mu vsaj približali, bi vlada obstala. Pa še demonstracij ne bi bilo takšnih, ker ne bi bilo dovolj gradiva za nje.

  Slovenska stvarnost je takšna, da ni politične stabilnosti, če ni ustreznega medsebojnega spoštovanja in sodelovanja pri rešitvi bistvenih vporašanj.

  Pri tem pa se ne sme izgubljati zaupanje s potenciranjem obrobnih vprašanj, ki niso bistvena za rešitev gspodarske krize.

 11. Prjatli:
  Pa si poglejte se eno izjavo Zweischteina – Zerjava Radovana.

  “Predsednik SLS Radovan Žerjav si želi, da bi se »velike besede«, ki jih je ob svoji izvolitvi povedala Bratuškova, tudi uresničile.» Da bi se to zgodilo, pa so potrebna dejanja. Bratuškova zaenkrat še ni povedala nič vsebinskega,« je dejal Žerjav.

  No, to pa je nakladanje, ki velja samo za njega!
  Njegove velike besede o postenju in stroki in njegovo najslabse, najbolj slaboumno in leno vodenje ministrstva za gospodarstvo.

  To je ta Radovan Zerjav, ki je izumil takole neumnost:
  “Izumitelji so za to, da izumljajo izume!”

 12. S tem, kdo je pri nas naiven in kdo ni in ali je bil Janša naiven, bi lahko špekulirali v nedogled. Navidezni zmagovalci bodo imeli špekulacij ala Miheljak et kompani polna usta, kot jih imajo že od 1945 l. naprej.
  Vendar G. Janez Janša ni iz navadnega testa. Pri vseh zavajanjih na finančno -ideoloških področjih tranzicije je g. Janša jasen. Svoje nasprotnike zna poimenovati s pravimi imeni. Levi fašizem je natančen strel v polno. Da je samoupravljanje s temelji marksizma( komunistična revolucija) absurd, podoben fašizmu in Hitlerjevemu social nacionalizmu je dejstvo enako gravitaciji in dejstvu prostega pada.
  Tako imamo v naši družbi dva nasprotna pola. Prvi je že omenjen. Ateizem z vsemi svojimi negativnimi posledicami predvsem v sprevračanju krščanske morale, ki je kakor nevaren zajedalec na že tako slabotnem narodovem organizmu, ki ga vedno bolj prepoznavno k polnosti življenja popelje le krščanstvo, očiščeno vseh zablod in zmot. Krščanstvo, kot ga še danes živijo tisti, ki so spoznali v božji besedi in učiteljstvu Cerkve tiso svežino, ki nas edina lahko popelje iz sedanje krize.
  Popolnoma jasno je da nas v krizo ni pripeljalo krščanstvo. Nasprotno! Ravno vedno večji odpad od njega in uveljavljanje njemu nasprotnih kultov celo vse do vedno večjega razmaha vseh vrst spiritizma vključno satanizma v družbi močno načenja celo dolgoročno preživetje sveta in človeštva.
  Kolikšno krivdo ali zasluge za takšno nezavidljivo stanje celotne družbe ima Cerkev, je težko reči a jo brez dvoma ima.
  Teološko gledano so se v zadnjem obdobju tudi v Cerkev samo vtihotapila razna zmotna teološka razglabljanja in nauki tudi o naravi in obstoju zla. Tu sta dva precej nasprotna si stališča, vendar lahko o trenutni krizi bistvena za pravilno dojemanje stanja duha v svetu nasploh.
  Prvo je, da je Satan sploh ne obstaja in je le poosebljeno zlo. Revolucija je ravno v zakrinkanju zla doživela velik, žal izjemno tragičen uspeh in svetu ni dala nobene oprijemljive rešitve o sobivanju različnih prepričanj razen kulta sovražtva in nestrpnosti v kulturnem bojo, ki naj bi se končal s totalno zmago komunistične avantgarde nad buržoazijo in kapitalizmom, kjer je za glavno sovražnico in opij za ljudstvo mišljena Katoliška Cerkev in vera.

  Druga teološka zabloda, ki od prve ni nič manj nevarna, je poveličevanje Satana, ki mu je pripisana moč, vsaj enakovredna Bogu, ki pa je iz reda stvarjenja kot padli angel ne more imeti. Ta druga skrajnost se demonstrira predvsem v čaščenju Satana, ki ima danes velik razmah prav preko sekt, na katere se prepuščajo demonskim vplivom, najbolj izrazito v pojavu satanizma in Satanistične sekte.

  V kolikor se g. Janša tega zaveda, nam bo tekom dogodkov še vse postalo bolj jasno in očitno. Vsekakor pa mi njegovi govori in zapisi povedo, da mu prava situacija in poti rešitve za vse državljane Slovenije niso neznanka.
  Njegov članek v Demokraciji z naslovom Boga ni. Vse je dovoljeno mi daje vedeti, da se dobro zaveda, s čim ima opraviti. Iz omenjenega naslova lahko sklepamo: Bog je. Blagor vsem, ki se prizadevate za zdravo sožitje med različno mislečimi, za pravice šibkejših, ogroženih, nerojenih tako, kot jih prepoznavamo v krščanstvu. Blagor vsem, ki ste zaradi pravice preganjani, ki v se hudo in lažnivo pišejo o vas. Samo vprašanje časa je, ko boste dokončno slavili svojo zmago. In nihče več vam ne bo mogel škodovati. Niti na zemlji ne.
  Nasilje in vsako zlo bo šlo skupaj s komunizmom, fašizmom, nacizmom,… na smetišče zgodovine in gorje vsem, ki se bodo tam znašli, vsi, ki hlinijo zlo. Tam bo jok in škripanje z zobmi. Čas namreč hitro mineva in ura odšteva. Naša odločitev bo naša večna usoda!!!

 13. Če Janša izgublja, lahko z desnico zmaga Šušteršič?
  Kdo lahko desnico pripelje do zmage?
  Voliti Janšo ni moderno. Janez Janša seveda ni nerazgledan ne neizobražen. Večina se z Janšo ne identificira zato, ker je tečen, ljudomrzen, zamerljiv, maščevalen. O nekdanjih političnih zaveznikih govori kot o izdajalcih, prevarantih, bedakih.
  O tistih, ki ga ne volijo, govori kot o fašistih. To pa je večina Slovenije.
  Po februarski raziskavi Vox populi bi SDS Janeza Janše volilo deset odstotkov anketirancev. Janez Janša ni moderen.
  In Janez Janša večine ne bo mogel prepričati, da je slaba banka z nekaterimi popravki za večjo transparentnost dobra za njihovo denarnico, da je privatizacija pameten projekt, da se varčevanje splača in da je treba narediti vitko državo, da brez reform ne bo denarja, brez denarja pa ne suverenosti.
  To je še slabše za moderno Slovenijo. In je voda na mlin sindikatom, ugrabiteljem države, voda na mlin zdajšnjim interesom in lobijem, od pravosodja do bank. Ni le poraz za ideološko gospodarsko desnico. Na žalost poraz tudi za politični in ekonomski pluralizem, ne nazadnje za demokracijo. Poraz za zdravo pamet. Poraz za Slovenijo.
  Ljudje, sindikati, interesi niso tako proti reformam, iskanju rešitev, kot so proti temu, da jih najde Janez Janša.
  Šušteršič je nova generacija politikov. To več ni zgodba Kučan vs. Janša .
  Toplejši je od Janše. Moderno bi bilo glasovati za Šušteršiča
  Janez Šušteršič uporablja računalnik, govori angleško, tujina ga pozna, lahko razpravlja o finančni krizi. Šušteršič – kot politično-ekonomski projekt normalnejše Slovenije.
  Šušteršič ni obremenjen s korupcijskimi tveganji.
  Šušteršič ni obremenjen s strici iz ozadja. Je ekonomist, ne družboslovec.
  Bolj bodo brez denarja, bolj bo ljudem ta pomemben. Bolj jim bo pomembno, da jih vodi nekdo, ki se spozna na denar.
  Če bi Janša pred mesecem dni ne stranke, ampak vlado prepustil denimo Janezu Šušteršiču, zdaj ne bi bilo mandatarke Alenke Bratušek, ne nasprotovanja prodaji slovenskih podjetij, ne sindikalne revolucije. Bila pa bi slaba banka, bila bi posojila pametnim podjetniškim projektom in Slovenija bi bila do podjetnikov – tudi tujih vlagateljev – bolj prijazna država.

  Vir: http://www.finance.si/8334698/%C4%8Ce-Jan%C5%A1a-izgublja-lahko-z-desnico-zmaga-%C5%A0u%C5%A1ter%C5%A1i%C4%8D?src=pj280213

  Aktualno!

 14. toliko besed o dogodkih pred 30 in več leti, zraven pa ne vidite, da vse “kolobocije”, ki jih počnete okoli janše spominjajo točno na tiste čase in na kult osebnosti tita

Comments are closed.