Žerjav: Liberalizem po dolgem in počez ne pride v poštev

9

Problem te vlade je bila velika neoperativnost, vse preveč je bilo govorjenja, premalo je bilo akcije, je v pogovoru za Radio Ognjišče dejal predsednik SLS mag. Radovan Žerjav. Nova vlade, ki po njegovih besedah ne bo imela lahkega dela in bo za izboljšanje stanja potrebovala več kot samo en mandat, bo morala imeti v svojih vrstah več gospodarstvenikov. Glede desne vlade pa: Morda bi bil čas za popolnoma desno vlado, tega še nismo poizkusili.

Če želite delati red, je potrebno najprej začeti pri sebi

V začetku oddaje je predsednik SLS Radovan Žerjav opozoril, da ne glede na to, kdo bi vladal v danem trenutku, ne bi imel lahkega dela. „Koalicijo so zaznamovale predvsem afere in problemi, ki jih je imela sama s seboj tako, da se težav ni lotila tako, kot bi ljudje pričakovali; dosledno, načelno predvsem pa pravično. Če želite delati red, je potrebno najprej začeti pri sebi. Ta koalicija preprosto tega ni zmogla in ni pometla pred svojim pragom. Zato so bili ljudje in so še vedno upravičeno nezadovoljni in nenazadnje, to je botrovalo tudi k predčasnim volitvam,“ je dejal Žerjav in dodal, da jih v SLS podpirajo, saj mora država dobiti vlado, ki ji ljudje zaupajo.

Desne vlade ta država še ni imela

„Desne vlade ta država še ni imela. Imeli smo popolnoma levo vlado, imeli smo mešano vlado z vodenjem leve strani, imeli smo mešano vlado z vodenjem desne strani, popolnoma desne vlade še ne. Morda bi bil čas za desno vlado, tega še nismo poizkusili, morda ne bi bilo slabo poizkusiti tudi te opcije in potem primerjati delovanje vseh teh kombinacij, ki smo jih imeli do sedaj z delovanjem tudi popolnoma desne vlade,“ je opozoril Žerjav in dodal, da država potrebuje v tem trenutku nekoliko več konzervativnosti: „Liberalizem po dolgem in počez v teh kriznih časih pač ne pride v poštev.“

Janković in Virant sta povzročila politični vrtinec

Vstopa ljubljanskega župana Zorana Jankovića in nekdanjega ministra Gregorja Viranta sta po Žerjavovih besedah „povzročila politični vrtinec. „V tem trenutku vlada velika evforija pričakovanja. Verjamem, da se bo to do neke mere umirilo, predvsem takrat, ko bomo politične stranke predstavljale svoje programe in delovne načrte. Verjamem, da bosta pomembna igralca, da sta to resni zgodbi,“ je povedal Žerjav in opozoril, da bo čas pokazal, kdo stoji za obema novima političnima akterjema. „Ne bežim od tega, da pojav teh dveh list vpliva tudi na rezultat Slovenske ljudske stranke, vendar kljub temu pričakujem izboljšanje rezultata v primerjavi z letom 2008.“ V SLS se tudi ne strinjajo z razmišljanjem liste ljubljanskega župana o dvigu DDV-ja za eno odstotno točko. „Dvig DDV-ja bi bil zadnji ukrep, ki bi ga naredili. Mi dviga DDV-ja v našem delovnem načrtu nimamo, ker menimo, da je potrebno na vseh ostalih področjih storiti vse in še več, da to ne bo potrebno.“

Več: Radio Ognjišče

9 KOMENTARJI

 1. Dvig DDD-ja??? Dvigovanje davkov je edino, kar levičarji obvladajo, malce grobo zapisano. Njihov način vladanja je: denar na en kup in potem ga mi razporejamo.

 2. Sinoči se je pokazalo, da najverejtneje tudi v naslednjem mandatu Slovenija še ne bo imela desne vlade.
  SLS in NSi ne moreta dobiti več kot 15%, SDS pa ne več kot 35%. SDS bi morda dobila več kot 35% če se ne bi vmešal Virant, ki utegne dobiti okrog 10% in s tem postane njegovo gibanje, član bodoče kolaicije.
  Na soočenju je razkril kdo je in nakazal smernice delovanja.
  Je pošten, kar je dobro, je pa naiven, kar je zelo slabo.
  Je ambiciozen, kar je dobro, je pa zamerljiv in tožibaba, kar je slabo. Največja napaka pri njem pa je, da je mali skromni birokratek, ki v drobnih detajlih išče rešitve. Ne spozna se na gospodarstvo, ne spozna se na finance in tudi zunanja politika mu je tuja.
  Če postane Janša mandatar in ga spusti v upravo, bo zarobil in obrnil javne uslužbence proti vladi. Spuščal se bo v detajle, recimo, ali je zdravnik za levo uho važnejši od zdravnika za desno uho. Po njegovem mora biti tudi to normirano, saj samo tisto, kar je kodificirano je tudi legalno. Joj, joj, s tem se ne pride daleč.
  Preprosto Virant ni človek tega trenutka. Kot samostojna politična stranka, bo uveljavljal svoje interese in vlada bo imela podobne težave kot Pahorjeva.
  Namesto, da bi šla enotno v boj za izhod iz krize, se bo morala nenehno pogajati z Virantom, kaj je prav in pošteno.
  Virant pa se ne zaveda, da bo odgovoren za krizo, ki utegne Slovenijo še bolj pokopati.

 3. Vstop Jankovića in Viranta v volilno tekmo je dokazal, da ju je v volitve pripeljala le pretirana ocena lastne plitične samopodobe in da ostaja edini relevantni kandidat za bodočega premiera zgolj in samo Janez Janša.

  To vedo tudi njgovi politični nasprotniki, vendar tega nočejo priznati niti za ceno, da do konca sesujejo državo, da kamen ne bo ostal na kamnu.

  Kar se tega tiče, Žerjav ni dosti boljši.

 4. Gregorjevi neo liberalni ekonomisti bodo dodatno zliberalizirali Slovenijo. In desni volilci mu bodo izdatno pomagali.

 5. ŽERJAV in SLS: ščit in skrivališče najbolj malopridnih tajkunov! Ob tem da je Žerjav še nor!

 6. Vprvi vrsti v CELJU smo videli tudi “pučista2 FRANCA ZAGOŽNA , ovčarja iz zadreške doline ! Ko sliši ime JJ, se mu zvrti v glavi ! Odvrača volilce od stranke, niža jim rejting !
  VELIK BARABIN , NA KRATKIH NOGiH !

 7. Vprvi vrsti v CELJU smo videli tudi “pučista ” FRANCA ZAGOŽNA , ovčarja iz zadreške doline ! Ko sliši ime JJ, se mu zvrti v glavi ! Odvrača volilce od stranke, niža jim rejting !
  VELIK BARABIN , NA KRATKIH NOGiH , sodelavec UDBE, torej vohljač ! !

 8. Kakršen zadreški Zagožen, taka stranka.

  V njegovem domačem kraju ga ne marajo.

  Že vedo, zakaj?

 9. Kako to, da imamo v Sloveniji že 20 let na “desnici” eminentne politike, ki pa nočejo svobodnega trga in pravne države ( resničnega kapitalizma), temveč hočejo domačijski podmizni trg nacionalnega interesa in prašičje debele države.

  Ne briga me, da so levakarji ( Zares, SD, LDS) proti kapitalizmu, toda da so “desničarji” proti, pa mi da misliti, da imamo še vedno v parlamentu new age, reformiran, pobarvan, razbarvan SZDL.

Comments are closed.