»Ženska na skali«

38

Sedaj, ko se je polegel mednarodni dan žensk (8. marec),  na vas naslavljam, spoštovane ženske, to kolumno, vam moškim pa naj gre v vednost. Ta dan poleg feminističnih in drugih gibanj opozarja na pomen enakopravnosti med spoloma. Kako komentirate tezo, ki sem jo med drugim slišal tudi po katoliškem mediju, da so ženske (zgolj) drugačne, ne da bi ob tem poudarili, v čem so drugačne oz. posebne?

Sveto iz svetega

Povsem jasno je, da po naravi ženska ni povsem enaka moškemu. Lahko, da ženske več kuhajo in da še niste srečali ženske, ki dela kot avtoklepar, vendar si je vsaj pri štedilniku enostavno predstavljati povsem obratno situacijo. Delitev vlog v družini, družbi, ekonomiji in politiki ne izhaja nujno iz delitve, ki zadeva naravo enega ali drugega spola. Nedvomno je psihična, fizična in emocionalna struktura ženske narekovala, da so se za določene poklice z razvojem delitve dela specializirali predvsem moški. Lahko se celo zgodi, da oče zamenja mater pri vzgoji, ne more pa je pri tem nadomestiti, ker je mati enkratna po naravi. Bistvo neenakosti žensk v politiki in gospodarstvu ni toliko spol, kot pa številčna zastopanost enega in drugega spola. Manj žensk je v predstavniških organih in manj žensk je na direktorskih položajih. Vendar, a je to res problem sam po sebi? Če že gre polemizirati o neenakosti žensk, potem ne vidim smisla v posploševanju neenakopravnosti le-teh. To toliko bolj, če predpostavimo, da se v zrelih demokracijah uresničuje načelo pravne države, ki izhaja iz pravičnosti. Aktivna volilna pravica se tako npr. dodeli osebi, ki izpolnjuje ustavne zahteve ne glede na spol. Ženska ima pravico biti voljena in imenovana. Še več, v to je »prisiljena« zaradi predpisanih volilnih kvot, kar je nenaravno. Moj namen ni toliko v problematiziranju samih kvot, kot v tem, da se politika, aktivisti in javnost lotevajo stvari pri repu. Ni tolikšen problem nižja zastopanost žensk v politiki v primerjavi s problemom telesnih zlorab in čustvene zanemarjenosti žensk v javnosti in zasebnosti. Ja, preveč je razgaljenih žensk na reklamnih panojih. Zakaj ženske vse to dopuščate?

Rimo-katoličani verujemo, da je Božji sin rojen iz ženske, iz mesa in krvi, ki ju prejmemo pri evharistiji. Ženska (Marija) je rodila Kristusa, iz njega je izšla cerkev, ki je njegova nevesta. Nastala je na skali (Peter – aramejsko Kefa – pomeni skala), simbolu trdnosti in varnosti. Simbol skale izgubi svoj pomen brez nežnosti in čutenja, ki ju na poseben način premore ženska. Brez ženske si sploh ne moremo predstavljati življenja, niti cerkve. Kakšno neprecenljivo in sveto vlogo ima ženska v cerkvi! Že od Eve, matere vseh živih dalje. Vem, da boste očitali neenakopravnost žensk v rimskokatoliški cerkvi in se sklicevali na dejstvo, da vse izvira iz takratnih patriarhalnih družbenih vzorcev. Ampak, zakaj bi Jezus, ki je delal vse tako drugače, ne izbral za apostola (posledično duhovnika) kakšno žensko, saj je bil po judovskem razmišljanju prava grožnja za njihovo socialno in družinsko ureditev? On, ki je tako človeški in tako božanski, bi to zmogel. Jezusa spremljajo med javnim delovanjem poleg učencev tudi žene, so z njim ob trpljenju in vstajenju, medtem ko prestrašeni učenci v občutljivih trenutkih izdajajo, tajijo in bežijo. Ženska je tam ob Jezusu, ker se počuti slišano in vredno. Kot osramočena Samarijanka ob vodnjaku, kjer Jezus Jud prosi to neimenovano ženo iz za Jude heretične in manjšinske pokrajine Samarije, da mu da piti vode. Samarijanka, Marija Magdalena in druge žene so upale čutiti in pogledati svojo temno stran življenja, s čimer so pisale zgodovino ženske in vere. Lahko bi jih imenovali zgled čistih žensk, ki verjamejo vase. To Jezusovo sočutje do žensk in drugačnih ni bila nobena revolucija, samo nekaj drugačnega, pa vendar naravnega.

Ali nas zgodovinski svetopisemski dogodki o ženski ne spominjajo na zlorabljeno vlogo ženske v današnjem času? Ženska naj bo subjekt in ne politični, gospodinjski ali seksualni objekt. Ženske imate vse možnosti za ustvarjalno in polno življenje, saj vam je po naravi dana rodovitnost in materinstvo. Na nas moških pa je, ali vas bomo slišali?

Foto: Centroaletti


38 KOMENTARJI

 1. Ženska je lahko nosilka večine življenjskih stebrov družine in družbe, če zna izkoristiti svoje pozitivne veščine pri urejanju pozitivnih medsebojnih odnosov.

  Te pozitivne veščine je pridobila predvsem pri vzgoji otrok. Otroci so namreč najboljši vugojitelji starejših. Odlikujejo se po iskreni ljubezni, resnicoljubju, pravičnosti, iskrenosti. Po darovih, ki vvso jih prejeli od stvarstva.

  Škoda je le, da se kasneje pokvarimo, nekateri bolj drugi manj.

 2. Gre za pozitivno ” tekmovanje ” ženske z moškim in sicer, kdo bo prispeval večji delež k plemenitm odnosom v družini, v družbi.

  Le na ta način se bodo ohranjale zakonske zveze in bodo v njih srečni otroci. Le na ta način bo duhovno rastla družba in bodo v njej srečni vsi.

 3. Zgrešena življenjska pot je, če se življnjski cilji gradijo na sebičnosti, ne pa plemenitosti.

  Zato ne bi smele ženske le ponavljati – hočemo enakopravnost, namesto, da bi poudarjale svoj plemenit ustvarjalni soprispevek, ki ga lahko uresničijo, če jim je to omogočeno.

  Priznati pa je treba, da sebe največkrat same onemogočijo, ker rajši glasujejo za moškega kot pa za žensko.

  • Spostovani @svitase: zahodna, gnila, civilizacija je zenskam vse omogocila. In to jo je v razpad tudi privedlo!

 4. Vloga zenske v zahodni civilizaciji je povsem izprijena!
  Zenska je predvsem mati in ustvarjalka toplega doma!

  Mi, zahodnjaki, smo zensko postavili na mesto, ki ji ne gre in s tem unicili civilizacijo!

  Sam se zavzemam za zmerno muslimansko in Judovsko vlogo zenske v druzbi!
  Mati in nabiralka.

  • No, veste kaj , to je pa res ultrakonzervativno kar nekateri pišete. Moški pač ne bodo več določali kaj naj ženska počne. Ko govorimo o samouresničitvi , ki da je danes preveč prisotna, seveda vi pomislite samo na žensko. Za moškega je pa samoumevno da je samouresničen, kot smetar ali profesor.

  • Vi enostavno določate da je zenska samo mati. Vse ostalo je za vas izprijeno. Čakajte malo, kaj zenske nismo ljudje ? Nimamo clovekovih pravic ?

   • Spostovana Tina: v Bibliji pise, vse o zenski!
    In dalje, ni zenska enaka moskemu in ni moski enak zenski.
    Kozmicni red nas je ustvaril, miljarde, da sluzimo tem redu, po svojih nalogah, spolu.

    Kaj bi radi?

    Sekali drva in doma imeli impotentnega deca!?

    Dajte no, feminizem je smrt vsake zive vrrste!

 5. Dejstvo današnjega časa je, da ženske prevzemajo moške vloge, moški pa, hočeš nočeš, ženske vloge.

  Vendar kaj je prav z vidika stvarstva? Kakšno je plemenito poslanstvo ženske in kakšno moškega? Ali si morata biti res enaka v vsem ali sta si lahko različna?

  Z vidika stvarstva, sta si vsekakor različna. Gre za pozitivno različnost, tako zunanjo kot notranjo, ki duhovno bogati oba.

  Pri svojem delu pa imam naslednjo izkušnjo: Ženske so praviloma na sodišču bolj vešče priče kot moški. Z moškimi se praviloma lažje sklene poravnava kot z ženskami.

  Kaj se bo zgodilo, ko bo ženska povsem prevzela moška dela, moški pa ženska dela? Ali bodo res potem rešeni problemi tega sveta? Najverjetneje je rešitev v drugačnem pristopu. Tistem, ki omogoča, da se optimalno uresničijo plemenite lastnosti, tako moškega kot ženske. Pri tem pa ni pomembno, da sta enako zastopana v vseh poklicih.

  Pomenljiva je, splošno znana izkušnja, ki poučuje, da se otroku pozna, če ni pri vzgoji sodeloval tudi oče.

  • Spostovani @svitase: zelo previdno govorie, ceprav se cuti, kaj mislite.
   Se bojite oznak, da ste moski sovinist?
   Po tem bom pa jaz povedal, naravnost in brez ovinkov!

   Zenska je ustvarjena, da rodi in plete toplo gnezdo! In zenska mora moskega spostovati!
   In zahod bi moral kontracepcijo prepovedati.
   Splav pa proglasiti za umor!
   Moski je glava druzine, zenska je njen vrat!
   In nikolo, nikoli, NIKOLI ne sme zenska jezikati moskemu vprico otrok!
   V druzini je moski zadnja in kazenska instanca, ima zadjo besedo in se ga spostuje kot vrhunec odlocitve.
   Mati v druzini pa predstavlja kruh in ljubezen, topel dom inneznost!

   Vsa navlaka zenko-moskega odnosa zahoda je v nebo vpijoca izprijenost.

   • Moski je glava druzine, zenska je njen vrat!
    Ki odloča, v katero smer glava gleda. Hm, je ti dobro?

    • Seveda je dobro. V tem ima Petrovc kar prav. In neverjetno je zmeren. Ženske imajo vpliv na moške. Dedec, na katerega ženska nima vpliva je prej osel. 🙂

   • znane aksiome ste natrosili, brez sleherne utemeljitve. pa vseeno, tudi če imate prav, se vam ne zdi, da bi bilo že zgolj zaradi izjem (možatih žensk in poženščenih moških) prav, da bi bile pravice in možnosti moških in žensk povsem enake? družbeni inženiring, v katerem se družbene vloge določajo z zakoni in zapovedmi, se ni nikoli obnesel. nobena postava, čeprav verska, še ni uspešno krojila človeške narave.

    • PRJATLI: zahodna civilizacija nam propada pred ocmi!

     VRNITI SE MORAMO K SVOJIM KORENINAM!

     Vsa neoliberalna, potrosniska, mehkuzniska, tolerantna kultura je pripeljala zahod na rob pogube!

     Treba bo ostre, konservativne reze!
     Treba bo ziveti skromneje in v sozitju z naravo!

 6. Zanimivo, ob dnevu žena sem tudi na javnem forumu Rtvslo prebiral in sodeloval v nekaterih debatah in opazil sem, da se je v manjši meri tudi na sekularni levici začelo nasprotovanje temu t.i. militantnemu feminizmu, oziroma feminizmu drugega vala.

  Kot, da so moderne feministke prestopile Rubikon, ko se ne borijo več za enakopravnost obeh spolov ampak podpirajo socialno-družinske eksperimente z zagovarjanjem ENAKOSTI obeh spolov, pri čemer naj bi bile razlike kulturno pogojene in se jih lahko – s socialnim inženiringom – odstrani.
  Ljudje tudi ne marajo več agresivnih feministk, ki vsepovprek brez argumentov udrihajo po moških in se predstavljajo za neke rešiteljice, saj se na nekaterih področjih posledice demaskulinizacije družbe že vidijo: poženščenje moških – znan slovenski raper N’Toko tako poje, da “ženske so postale moški, moški so postali p***e”, katastrofalne posledice spodbujanja permisivne vzgoje, problemi feminizacije nekaterih poklicev (poleg učiteljskega tudi zdravstvo).

  Hkrati pa je moderna družba z fetišizacijo golega ženskega telesa ženske zopet na nek način ponižala. In tako naprej.

  • BOGOMIR: vi k svojim, mi, koreni Slovenci pa tudi k svojim! Da boste vi zadovoljni, mi pa bomo imeli prihodnost!

 7. Ne vem, ce se vecina zaveda, kako se pred nasimi ocmi rusi nasa civilizacija!
  Vzrok je vecplasten.
  V osnovi pa smo krivi sami.
  Sli smo v liberalizem na vseh stebrih Evropske kulture.
  Druzini, veri, naciji, delu.
  Upam, da bo novi papez RKC ocistil, krepil, predvsem pa postavil FUNDAMETALISTICNE okvirje.
  Mnogo jih bo odpadlo, ostalo bo zdavo jedro obnove.
  Zunaj nas unicuje USA demokracija kavbojev in z njimi povezane CIONISTICNE zverine.

  Ob tem pa smo Slovenci se od 1918 pod vplivom zadnje faze posrbljanja.

  • no no, saj ni tako hudo. na zahodu uživamo dolgo obdobje relativnega miru, blagostanje je verjetno največje v zgodovini, krize se vrstijo ena za drugo, pa nihče e umre od lakote, pravic imamo (vključno z ženskami, črnci in manjšinami) več kot kdajkoli prej… zakaj ta nervoznost in strašenje z izumrtjem?

 8. Gregor, bi tebe spoštovani katolik motilo, če bi vse tvoje razmišljanje o ženskah apliciral na katolike?

  Na primer: katoliška cerkev je kot Eva mati vseh krščanskih cerkva, ki so temelj zahodne civilizacije. A obenem ni nobene potrebe, da bi rimo-katoliki enakopravno sodelovali pri vodenju te družbe. Nič ni narobe, če vas ni med vodilnimi politiki ne vodilnimi gospodarstveniki, kajti vaša vloga je bolj nežna in duhovna ter, čeprav ni formalnih ovir, da prevzamete vodilna mesta, ste vseeno edina prava opora nevernim voditeljem.

  Ti je všeč? Vam je všeč?? Samo odmev avtorjevih besed obrnjen proti cerkvi…

 9. Berem: “Rimo-katoličani verujemo, da je Božji sin rojen iz ženske /…/neenakopravnost žensk v rimskokatoliški cerkvi…”
  Ne vem, zakaj avtor misli, da samo rimokatoličani tako verujemo. Saj verujemo tako vsi kristjani, še posebej tudi grkokatoličani.
  In tudi ne vem, zakaj bi bila enakopravnost žensk po mnenju nasprotnikov Cerkve med grkokatoličani večja kot med rimokatoličani.

  O tem pišem zato, da bi opozoril na napačno rabo izraza Grkokatoliška cerkev, grkokatoločan (namesto Katoliška cerkev, katoličan), ki je na Slovenskem navadno v rabi med nasprotniki Katoliške cerkve, v zadnjem času pa jo prevzemajo tudi sami katoličani. Prevzeli so govorico idejnega nasprotnika in se s tem sprejeli podrejeno vlogo. Naša cerkev se ne imenuje Rimokatoliška, ampak Katoliška (tako tudi v spisku verskih skupnosti na Uradu za verske skupnosti RS). Katoliška pomeni vesoljna in vanjo ne spadajo samo verniki zahodnega obreda (“rimokatoličani”, ampak tudi verniki vzhodnega obreda (“grkokatoličani”).
  Podobno je z besedno dvojico katoličani – katoliki. Drug izraz uporabljajo v glavnem cerkvi nenaklonjeni avtorji (FDV), prvo v cerkvenih krogih, a ker so katoličani pogosto premalo samozavestni (morda tudi površni), sprejmejo nasprotnikov izraz in si predstavljajo, da so s tem enakopravni, a se v resnici podredijo “tujemu diskurzu”.
  Za tako navidez majhnimi stvarmi se skrivajo pomembne zadeve.
  Lep pozdrav
  JK

  • Se opravičujem. Najbolj hinavsko težke so zame besede, ki so si v slovenščini in mojem prvem jeziku srbo-hrvaščini podobne. Hrvaško se reče katolik…

   Ne verjamem pa, da so si besede izumili na FDV. Zanimivo bi bilo poznati malo daljšo zgodovino rabe obeh besed. Katera je starejša? Kdaj so začeli uporabljati drugo? Kakšen odtenek pomena sta imeli izvorno in kako se je odtenek spreminjal…

 10. Bodimo iskreni, a ne. Moški imate pač dvoličen odnos do ženske. Kar pa je naravno. Saj svetnikov ni veliko. Moški pa žal to izkoriščajo.

  Za ponazoritev kako je to, da si prezrta samo zato ker si ženska, pa en primer. Predstavljajte si da stojite v vrsti, naprimer da plačate položnico. V vrsti pred vami je nekaj moških in ker je ravno dan žena, vam dajo prednost, ker ste ženska. Sedaj pa pomislite kdaj bi moški prišel na vrsto če predpostavimo da v poslovalnico stalno prihajajo nove ženske in moški in bi vsem ženskam dal prednost? Nikoli.
  No, tako je biti in tako se počuti ženska.

 11. Da ne govorim da je 2o komentarjev moskih, ki so seveda gladko spregledali avtorjevo opozorilo, na vas ZENSKE, naslavljam ta komentar!

 12. Dobro je povdariti, da je 8. Marec kot dan zensk levicarsko-marksisticnega izvora (Klara Zetkin) in da so ga nekako ukradli Cerkvi in naredili iz njega praznik “svetih” emancipirank. Za emancipirane zenske pa je znano, da niso nobene svetnice in, da se jih mozki izogibajo. Kolikor bolj so emancipirane, toliko manj so za porocit in rojevat otroke.

  Koncno je tudi ta praznik ostal, ker imajo ljudje praznike radi, ceprav so ga zacele levicarke kot revolucijo proti mozkim.

  Iz tega se vidi, da nase brhke levicarke niso nic boljse kot grobi levicarski vstajniki

  • Ukradli Cerkvi? Sam pogosto berem o praznikih, ki jih je RKC prevzela od poganov in preoblekla. Velika noč – praznik pomladi, Božič – zmaga svetlobe nad temo itd… Ali ni ukradli rahlo neprimeren izraz?

  • Ja, in kot izgleda, bo praznik ostal še nekaj časa: v interesu vseh cvetličarjev in drugih prodajalcev “odpustkov” za pozornosti, ki zelo hitro ovenejo. Hvala lepa za tak “praznik”, če ga polnimo le s floskulami. O stvareh, ki so samoumevne, običajno ne govorimo. Zato se mi zdi nepotrebno (sumljivo) govorjenje in poudarjanje enakopravnosti – sploh če se zreducira na en sam dan.

   Ne zamerite mi, če se katera izmed bralk čuti prizadeto, toda jaz sem alergična na take “posebne” dneve. (Zdaj pa bom zamahnila z roko nad vsemi debatami o enakopravnosti spolov in šla skladat drva: res, nisem jih razsekala, pač pa jih je mož razžagal in če kdo hoče, lahko razglablja, ali sva delo poštevno razdelila ali bi morala delati obratno ali bi morala oba delati oboje ali …. Pri nas ne upoštevamo le delitve dela po spolih, temveč tudi po sposobnostih, znanju, času, ki ga kdo ima….)

   Mogoče še “kost” za gospode: ali se vam ne zdi nič čudno, da se le ženske “grebejo” za priznanje enakopravnosti? Mar to pomeni, da se vi že čutite enakopravne (in imajo ženske spet kakšen “sindrom”) ali pa se ne zavedate, da ste (ste res??) večvredni (oz. se tega zavedate, vendar iz obzirnosti to žen(sk)am prikrivate?

   • Marta, moški imamo nekoliko večjo možnost voliti in neprimerno večjo možnost biti izvoljeni. Ali se zato počutim večvreden? Nikakor. A takšne nepotrebne asimetrije v družbi si ne želim.

    Verjamem ti, da kuriš na drva. A našim otrokom bo cepljenje drv tako starodaven običaj kot streljanje z lokom. Za sodobne peči z visokim izkoristkom in enostavnim upravljanjem lesa ni treba drobiti tako kot smo ga v mojem otroštvu.

    • No, verjetno si me predstavljate z ruto na glavi in v halji na gumbe, kako mešam kotle na štedilniku, iz katerega se po malem kadi, zraven pa skače kup umazanih, sestradanih otrok…. Sama sebe ne vidim tako. Nosim hlače (v dobesednem in včasih tudi prenesenem pomenu). Kuham na plin. In kurim centralno. Iz preprostega razloga: ker tako ogrevamo celotno hišo za max. 300 EUR na zimo (= cena drv, ki jih kupimo!) In ta “starodavni običaj” lahko pogledate z druge plati: “2 v 1” paket = zastonj fitnes s konkretnim rezultatom (ne zgolj švicanje, ki ga moraš celo plačati!).

     (Prav vse zapisano ne spada pod vsebino zgornjega članka, nekaj pa vendarle…)

    • A zakaj da kurim na “klasično” centralno? No, ker (za razliko od koga drugega)upravljam z omejenim proračunom. In izračun ni pretežak: v kolikem času se povrne strošek predelave obstoječe centralne v sodobnejšo? Ob upoštevanju nižjih stroškov za kurjavo in investicije v posodobljeno peč s pripadajočimi posegi v obstoječi sistem se nam račun ne izide: preden bi upravičili investicijo, bi morali že zamenjati peč. Tako mi ne preostane drugega, kot da kurim “po starem” in upam, da bo obstoječa peč zdržala čim dlje.

     (To sem zapisala v tipično ženski želji po dokazovanju (moškim), da zmore tudi (preproste) matematične izračune brez moške pomoči… – pa smo spet pri potrebi po dokazovanju enako…(vrednosti ali pravnosti ali česa že?)

     Pa še posladek za ljubitelje napredne tehnike…:
     http://www.siol.net/novice/zanimivosti/2013/03/ko_ljubitelj_tehnologije_ostane_brez_toaletnega_papirja.aspx

     • Gospa Marta, vedno se bodo nasli ljudje, ki so bolj pametni in ki nenehno delijo nasvete, kako je zivljenje lazje, pa boljse, bolj zdravo, manj stresno itd. Verjemite, da Vam kar malo zavidajo, da ste pametna zenska, ki zna delati, vzgajati otroke, takorekoc nekaj narediti tudi za druzbo, ob tem pa misliti s svojo glavo in svoje mnenje kot prijetna sogovornica tudi argumentirano zagovarjati.
      Veliko balasta je v nasi drzavi. Hvala Bogu so tudi taki ljudje kot ste Vi.

 13. Marksisticni levicarji so pri tem posnemali naso starodavno Cerkev, ki ima slicne praznike posvecene Jezusovi materi Mariji.

  Tako so natancneje receno ta praznik “nekako” ukradli Mariji.

  Naso Bogorodico Marijo so skusali ponizat, svoje zenscine pa povisat

Comments are closed.