Ženska logika

86

mozganiObčasno, a v resnici vedno manjkrat, lahko v zadnjem času slišimo, kako se kakšen moški pritožuje, da sploh ne razume žensk in njihove »ženske logike«. Moškega zmede npr. taka stvar: ko se je prijateljici opravičil, ker ga je prej neprestano obtoževala, »da se ji nikoli ne opraviči«, se ta sedaj po opravičilu izgovori: »Ja, seveda, najlažje se je opravičiti!« Predpostavka tega moškega je, da so moški logični, ženske pa nelogične.

Ne obstaja niti moška niti ženska logika. Ampak je zaključevanje tisto, ki je lahko logično pravilno ali logično napačno, brez obzira na spol osebe, ki razmišlja in dela logične zaključke.

Človeški možgani so neka vrsta organskega računalnika, ki ne more, da ne bi ves čas obravnaval na tisoče različnih informacij. Ko se otrok rodi, lahko ocenjujemo njegove možgane kot neke vrste »polproizvod«, ki se bo razvijal v skladu z vrstami dražljajev, ki jim je izpostavljen. Zato je ena od pomembnih nalog vsakega starša, da spodbuja in draži otroka, da bi otrok razvil sposobnosti mišljenja in logičnega sklepanja.

Otrokova pravica, da misli s svojo glavo, je lahko včasih v nasprotju z zahtevami in željami staršev in drugih pripadnikov družbe. Tipičen način je psihološka »prepoved mišljenja«, prisotna v določenih družinah in skupinah. V našem primeru pa govorimo, da določene družbe in kulture napačno mislijo, da so moški inteligentnejši od žensk, zato dečke v takih kulturah spodbujajo k razmišljanju, medtem ko se ista sposobnost mišljenja pri deklicah v teh kulturah podcenjuje.

Obstaja več načinov, kako se otroku ženskega ali moškega spola sporoča in usmerja »prepoved mišljenja«, a glavni način je, da se otroka označuje z nalepkami, kako je neumen, trdobučen, butast, zmeden itd. Otrok je v procesu razvoja in nima izgrajene slike o sebi, zaradi česar je nagnjen, da začenja verjeti, da je res neumen. Lahko preneha misliti ali začne sumiti v pravilnost in v vrednost svojih misli in logičnih sklepanj. Namesto da bi razmišljal, on lahko samo čuti.

Včasih otroci prenehajo misliti z namenom, da bi se izognili konfliktom s pomembnimi drugimi osebami. Ko otrok pri sebi opazi, da razmišlja drugače kot razmišlja zanj pomembna oseba, se boji, da se bo pomembna oseba počutila prizadeto, užaljeno in ga bo zaradi tega zavrgla, ignorirala. Zato otrok neha razmišljati, da bi ostal sprejet s strani pomembne osebe. Razlog za užaljenost drugih je v njihovi zablodi, da kadar sogovornik ne misli isto kot on, da jim on tedaj sporoča, da je pameten in da ste ostali neumni. Zato na vsako razliko v mišljenju tak otrok reagira tako, kot da je to največja neizgovorjena žalitev drugega. A ker je otroku najpomembnejše, da je sprejet, tako on postopno preneha razmišljati s svojo glavo, da bi se izognil temu, da razmišlja drugače kot njemu pomembna oseba ali družba.

Če se vrnemo k ženskam v kulturah, ki jo zatirajo: ker možgani ne morejo prenehati obdelovati velike količine informacij, ko neka ženska opusti zavestno razmišljanje, se tako njen proces razmišljanja preseli na podzavestni nivo. Pri deklicah, ki jim je »prepovedano« razmišljati, tako nastaja močna »ženska intuicija«. Ne obstaja niti ženska niti moška intuicija. Obstaja samo intuicija, ki je nezaveden proces razmišljanja. Tega procesa razmišljanja se oseba ne zaveda, zaveda pa se rezultata.

Eden od najboljših načinov, da otroke učimo razmišljati, je ta, da na glas razmišljamo. Tako s koraki otroka vodimo do logično pravilnih zaključkov, otroci pa razumejo, kakšne korake morajo narediti, da pridejo do logično pravilnih zaključkov.

Prevedel Robert Šifrer. Prvič objavljeno na portalu politika.rs. Objavljeno z dovoljenjem avtorja, več o Zoranu Milivojeviću lahko preberete na povezavi.

86 KOMENTARJI

 1. najverjetneje je kar nekaj ženske logike v odnosu do moških:
  – ženske niso za enakopraven odnos, ker potem ne morejo imeti glavne besede
  – ženske uživajo, če se jim posreči spraviti moškega v odnos, ki je blizu odnosa do otroka.

  O takšnem odnosu govorijo tudi splošno znani reki.

  No, ja so pa tudi drugačne. Ni vse črno belo.

 2. Tudi večja obrekljivost je značilna za ženske, kar prav tako potrjujejo že stari reki.

  Čudno se mi zdi, da je še danes, ko smo v demokraciji, skorajda tabu tema, kaj je v negativnem smislu značilno za ženske in kaj za moške in kako se tega otresti.

  Čas bi že bil za odkrit pogovor in bi bilo manj samskih moških.

 3. In bilo bi manj izrečenih policijskih prepovedi približevanj moških do žensk.

  Zanimivo, da ni nobene raziskave o teh prepovedih.

  Zakaj so bile izrečene, kakšni so vzroki in kaj storiti, da jih bo manj.

  Na izkušnjah bi se morali učiti, ne pa a gremo mimo teh kalvarij kot da jih ni bilo.

  V resnici pa gre za nesposobnost urejanja medsebojnih težav in odnosov.

  Zakaj nobena pravna ali druga fakulteta ne napravi te raziskave in pride z njo pred javnostjo, da bi se lahko sprejeli ukrepi kako omejiti te prepovedi, ki razbijejo družino in onesrečijo zlasti otroke.

  • V resnici gre za nesposobnost komuniciranja in če tudi jaz posežem po stereotipih, tako kot ti, so na tem področju moški goli in bosi, torej glavni vzrok problema.

 4. Zakaj centri za socialno delo delujejo tako izolacijsko kot da so država v državi?

  Zakaj enkrat letno ne poročajo o stanju in potrebnih ukrepih občinskim svetom in parlamentu?

  Zakaj tega od njih ne izzovejo tudi mediji?

  Ali gre za nevednost ali za neumnost, da se najpomembnejše področje življenja pusti vnemar?

 5. Ne strinjam se z avtorjem. Obstajata tako moška kot ženska logika ter moška in ženska intuicija. V nasprotnem bi bilo življenje nesmiselno, mučno, odbijajoče. Dokaz so feministke, ki skušajo stvari izenačevati, pa spreminjajo življenje v pekel.

  Seveda bo mojo “tezo” primerjati s sprevrženo trditvijo o več resnicah. Seveda ima prav. Obstajata ena logika in ena intuicija (obe sta božji), zanesljivo pa hodimo moški in ženske po dveh različnih smereh. Preprost dokaz so npr. geji. Jaz jih prepoznam po tem, da se, tako kot ženske, radi pogovarjajo o telesu, zdravju in lepoti. Homoseksualce v Cerkvi recimo prepoznaš po tem, da dajejo prednost boredom, karizmatičnim osebnostim, in “uradno” molitvijo pred srčnim, intuitivnim odnosom (pogovorom) z Bogom. Vsi hodimo k maši, toda odnos ženskega in moškega “elementa” do tega je drugačen. Ženske “padajo” na vse, kar je povezano z videzom in utečenostjo, moški hlepimo po inovativnosti.

  • … Seveda bo kdo utegnil primerjati mojo “tezo” s sprevrženo trditvijo o več resnicah …

  • Dokaz so feministke, ki skušajo stvari izenačevati, pa spreminjajo življenje v pekel.

   ————————————————————–

   Feministke spreminjajo življenje v pekel šovinistom in tako je prav, ker oni tja sodijo.

   Sicer je pa človek kombinacija genov ter okolja in prav slednje je odločilni faktor za vzpostavitev tki. “moške” in “ženske” logike.

   • Feministke spreminjajo življenje v pekel predvsem normalnim ženskam. To je ta problem.

    • Zakaj se torej “normalne” ženske ne vrnejo v objem patriarhata in se odpovejo vsem pridobitvam feminizma, če je zanje takšen pekel? Predlagam jim, da takoj vrnejo volilno pravico, pravico do izobraževanja in opravljanja službe, svobodnega odločanja za izbiro partnerja in otrok … Še bolje pa, da se preselijo v južne kraje kjer jim bo družbena klima veliko bolj odgovarjala.

     • Kakšne pridobitve feminizma? Ste pa zelo domišljave, če si pripisujete kakršnekoli pridobitve. Pridobitve prinaša čas, feministke zraven samo mešajo drek in povzročajo travmatično zmedo v pojmovanju ženskih institktov in intuicije. Zelo si domišljava, feministka.

     • Se pravi, več tisočletij so bile ženske obravnavane kot drugorazredne, po pojavu organiziranega feminizma so pa v par desetletjih dobile ogromno novih pravic ter svoboščin in potem ti trdiš, da je ČAS prinesel te spremembe. Zakaj jih ni pa že prej? Kaj se je pa čakalo vsa ta tisočletja? Ne se smešit s takšnimi praznimi floskulami.

      V meni feminizem ni povzročil nikakršne zmede, ravno nasprotno, izjemno sem vesela za vse kar je prinesel in da živim tukaj in sedaj, ko je najbolje biti ženska od kar obstaja svet, čeprav še vedno ne idealno.

     • Feministka, težko ti je razlagat, ker si na las podobna tistim, ki so jih prepričali v NOB partizanov, v resnici pa je šlo za komunistično revolucijo. Feminizem je obstajal – v blažjih oblikah kot danes – skozi vso zgodovino. Jaz feminizem – morda res malo pregrobo – povezujem z lezbištvom. Lezbike so bile vedno. Na njihovo žalost je osvoboditev žensk prinesel čas, ki je dozorel, in ne one. Jaz sem absolutno za enakopravnost žensk, k temu pogledu pa niti približno ni pripomogel feminizem. Prepričale se me pametne ženske, ki so ohranile svojo ženstvenost.

     • Glede na to, da feminizem napačno enačiš z lezbijštvom boš mi res težko karkoli v zvezi z njim razložil. Feminizem se tiče vseh žensk in vse ženske imajo od njega koristi.

      Nobena velika sprememba v zgodovini se ni zgodila kar sama od sebe, ljudje so se morali organizirati in angažirati zanje, veliko od njih je plačalo tudi visoko ceno, nemalokrat z življenjem, ti me hočeš pa sedaj prepričati, da so ravno pravice žensk tiste za katere ni bilo niti s prstom migniti. Zelo, zelo čudno bi bilo to.

     • Feministka. Vse ženske imajo koristi od feminizma? Rad bi, če bi bilo mogoče, da se v najino polemiko vključijo normalne ženske, pa naj ti one povedo kaj o feminizmu in njihovih koristih za vse ženske. Očitno se že dolgo nisi ozrla okrog sebe. Videla bi, da ženske nočejo biti takšne kot moški. Če pa govoriva o enakopravnosti med spoloma, za to niso zaslužne feministke, ampak – očitno to moram zapisati, pa sem mislil, da boš razumela – ozaveščeni moški. Kar povprašaj ženske, kaj si mislijo o tem. Pa ne svojih prijateljic.

     • Ne štejejo besede ampak dejanja. Ko bodo “normalne” ženske zavrgle vse pridobitve boja za ženske pravice jim bom pa verjela, da nasprotujejo feminizmu.

      Ne vem od kod ti ideja, da bi feminizem rad spreminjal ženske v moške, ko pa je njegovo stališče, da so ženske veliko boljše in kot nosilke življenja veliko pomembnejše za družbo kot moški. Cilj je zrušitev patriarhata in ustvariti sistem, ki daje ženski tisto mesto in družbeno moč, ki ji glede na njeno vodilno vlogo pripada in ki so ji ga moški skozi vso zgodovino oporekali in jo tlačili.

      Ozaveščenih moških je veliko premalo, da bi uvedli spremembe, ki jih navajaš, so se morale kar ženske same potruditi zanje.

     • Feministka. Zvenelo bo šovinstično, toda pravičen (kolikor je lahko človek) je lahko samo normalno spolno usmerjen moški. Vse ženske in homoseksualni moški ne morejo biti povsem pravični, ker je njihova norma površina. Zanje bo lep človek (ali lep otrok) avtomatično imel prednost pred grdim, kar pri normalnih moških ne pride v poštev. S tem sem povedal vso resnico. Normalni moški nikoli niso bili na oblasti. Vedno je bil na oblasti “ženski element”, saj je vedno zmagoval videz pred resnico in pravičnostjo. Moja teza je že dolgo ta, da je Jezus prišel na Zemljo povedati tudi to. Obsodil je načičkanost oblastnikov. Ženske ste boljše od moških na številnih področjih. Ostanite pri tem. Če se borite za tistop, kar že imate – oblast, pa nič drugega kot cinizem. Resda vas skozi zgodovino v glavnem predstavljajo homoseksualci, toda oni zagotavljajo točno tisto, kar si želite.

     • hahaha … sej je večina komentarjev za crknit smešna (no, pravzaprav hudo zaskrbljujoča, ampak se raje smejem, kot jokam…), ampak tale, Lucijan, je pa čista zmaga.

      “samo normalno spolno usmerjen moški je lahko pravičen!”

      pa to je za na majčko!!!

     • @Lucijan

      Tvoje teze me sploh ne presenečajo ker vem kako vase zaverovani in nezmožni samorefleksije ste moški. Ženske da so plehke in površinske, moški pa poduhovljeni in edini zmožni globokih resnic? A res? Zakaj je potem pornografija miljardna industrija, zakaj je potem moškim pri ženskah najpomembnejši videz ne pa karakter in omika, medtem ko ženske pri izbiri svojega partnerja nikoli ne dajejo največji poudarek videzu?

      Skratka takšne bučke lahko prodajaš komu drugemu. V resnici ste pa moški eni revčki, ki vas nagoni premetavajo sem in tja kot čolniček na morju, največja šala pa je ta, da vam je bila dana tolikšna moč v družbi, čeprav še sebe težko upravljate. Pod vladavino žensk bi se svet razvijal v veliko boljšo, tudi Bogu bolj všečno smer.

      In kdo si pravzaprav ti, da boš ženskam dirigiral na katerih področjih naj delujejo in na katerih ne? Homoseksualci niso bili nikoli naši zavezniki, veliko iz med njih globoko sovraži ženske.

     • Feministka, se mi zdi, da se ti samo pretvarjaš, da si feministka, v resnici si normalna ženska. To vidim po tem, da uživaš v prepiru. To lahko počnejo samo normalne ženske. Prave feministke bi me kar izključile ob mojih moških provokacijah.

 6. No, ja, lepo prikazano, kako sta psihiatrija in psihologija naravnost prikrajšani za nič manj kot: spoznanje.
  Možgani naj bi bili organski računalnik brez spola. 🙂
  Povsem neživljenjsko. Vsak nepismeni kmet lahko temu oporeka. Nobene posebne pameti ni treba.
  In prav je tako. Psihiatrija je veda, ki ne bo nikoli odkrila same sebe.
  Drugače pa ima avtor prav. Šikaniranje otroka zelo slabo vpliva na njegov razvoj. Odraste v psihopata. In to počnejo štarši, zlasti komunisti. Njim revolucija žre otroke in oni nimajo nič proti temu. Temu rečejo odraščanje. In kar je še huje, zastrupljajo tudi sosedove otroke. Tako da se danes človek že vpraša, kaj bo s to mladino, ki ne razume že čisto osnovnih stvari več. Mladino, ki je nesposobna za vojsko, za službo, za zakon.

 7. Ne obstaja niti moška niti ženska logika. Ampak je zaključevanje tisto, ki je lahko logično pravilno ali logično napačno, brez obzira na spol osebe, ki razmišlja in dela logične zaključke.
  —————————————————————

  Točno tako! Obstaja samo ena logika tako kot obstajajo samo eni možgani, razlike med moškimi in ženskimi so minimalne in še te so večinoma posledice vzgoje ter okolja in manj prirojenih lastnost, čeprav nekateri še vedno vztrajajo pri preživeli tezi o “ženskih” in “moških” možganih.

  Zadnje nevroznanstvene raziskave so dokazale, da gre za nesmisel, da ima povprečen človek kombinacijo tako “ženskih” kot “moških” možganov in da celo obstajajo moški s tipično “ženskimi” možgani ter ženske s tipično “moškimi”.

   • Prikrajšan si ti, Zdravko, in sicer za razumevanje “ženske logike” 🙂 Ampak, lahko se tolažiš, sploh nisi osamljen v tem nerazumevanju, daleč od tega.

    • Tisti, ki pelje po avtocesti v napačno smer, lahko res trdi, da se vsi drugi peljejo narobe.

     • S tabo res diskusija ni možna. Ti si na avtocesti. 🙂
      Ti nimaš logike. To ni isto kot ženska logika.

     • Moška logika:

      Z: S tabo ni mogoče diskutirati.
      F: Torej ne diskutiraj.
      Z: Ne boš ti meni govorila ali lahko diskutiram ali ne.

      Zaključek: Moško logiko ne poganja razum ampak čustva – ego.

     • Niti slučajno ne mislim s tabo več diskutirat.
      Ne zdržiš treh konsistentnih stavkov skupaj. Intelekt pa tak.

     • Si že večkrat povedal, da ne boš več z mano diskutiral pa še kar diskutiraš in diskutiraš.

     • Ja, človek upa, da si sposobna intelektualne poštenosti. Pa se vedno znova izkaže, da ne.

  • Ne bo držalo, da imamo vsi enake možgane. Nikakor. So individualne in so tudi spolne razlike. Me drugim se začnejo že pri teži. Pri odraslem moškem v povprečju tehtajo okoli 1260-1270 g, pri ženski v povprečju okoli 1130g. Torej več kot 10% razlike v teži.

   Vsi deli človeškega telesa so si nekoliko različni tudi po spolu. Bilo bi nelogično, če si že po naravi tudi duša ne bi bila. Nismo eni večvredni, drugi manjvredni. Različni pač in dopolnjujoči se v razlikah. Pa ni tu nujno mišljeno: ženske – kure, moški – kozli.

   • Tukaj je govora o funkcionalnosti na katero teža nima vpliva še manj pa na inteligenco. Slon ima težje možgane kot človek pa zaradi tega ni pametnejši od njega.

    Človek je produkt narave in kulture, glede na to, da duša ni telesni organ, bi rekla, da ima na njen razvoj slednja še toliko večji vpliv in moške se danes še vedno drugače vzgaja kot ženske, že od rojstva se jih tretira različno. In razlike same po sebi niti ne bi bile problem, če se jih že vseskozi ne bi zlorabljalo za različno vrednotenje pri katerem ženske, praviloma in še danes, potegnejo krajši konec.

    Mimogrede, v nevroznanstveni raziskavi, ki sem jo tukaj že nekajkrat omenila, se je izkazalo, da je največja razlika med moškimi in ženskami v tem, da se slednje veliko bolj obremenjujejo s svojim videzom, kar nikakor ne more biti prirojeno ampak je stvar kulture, ki deklice že od malega futra z idejami o lepotnih idealih in pomembnosti videza za njihovo srečo kar se posledično razvije v škodljivo samoobjektivizacijo.

    • Nikar ne podcenjuj inteligentnosti slona. Vsekakor je precej večja kot pri podobno veliki žirafi, ki ima mnogo manjše možgane.

     Sicer pa je tudi biološko razložljivo, zakaj se ženske bolj obremenjujejo z videzom. Samice skrbijo za videz, da bi jih samci opazili, se osredotočili prav na njih in ne na kakšno drugo in jo nato oplodili. To je biološko povsem smiselno. Kar ne pomeni, da sam zagovarjam čisti biologizem; civilizacija gre seveda preko tega.

     • Dejstvo ostaja, da velikost možganov ne vpliva na inteligenco, čeprav se je to dolgo prodajalo kot argument za moško superiornost. Novejše raziskave so pometle tudi s tezami o večjem hipokampusu pri ženskah zaradi katerega naj bi bile le te bolj v stiku s svojimi čustvi, ali tistih o razlikah med spoloma pri razumevanju in procesiranju jezika ipd.

      http://www.rawstory.com/2015/11/study-finds-no-real-difference-between-male-and-female-brains/

      Pri mnogih vrstah so samci tisti, ki se kitijo, spreminjajo barve in se šopirijo, da bi pritegnili pozornost samice, ona mora zgolj dati signal, da je godna za oploditev, pri mnogih vrstah so zgolj alfa samci tisti, ki lahko oplodijo samice, vsi ostali ostanejo “strici”, medtem ko “samskih tet” skoraj ni zaradi česar bi bilo veliko bolj logično, da bi se moral ravno moški spol mnogo bolj obremenjevati s svojim videzom in pojavnostjo, sploh pri vrstah kjer je potomstva relativno malo in je za preživetje rodu dragocena vsaka samica, samci pa veliko bolj pogrešljivi, saj lahko že eden zaplodi veliko potomcev.

      Vprašanje v raziskavi se je nanašalo konkretno na telesno težo in čeprav vse statistike kažejo, da so fantje tisti, ki imajo večje probleme z debelostjo se s tem bistveno manj obremenjujejo kot punce in težko me boš prepričal, da ta stvar ni kulturno pogojena, saj je obsedenost s hujšanjem relativno moderen pojav, naši možgani so pa izredno plastični, sploh v mladosti, kar nam omogoča, da se učimo hkrati pa smo zelo dojemljivi tudi za vse vrste neumnosti in vsiljene manipulacije. In pritiski na punce za doseganje lepotnih idealov in posledično sovraštva in prezira do sebe ker jim to ne uspe, so mnogo mnogo večji kot na fante, ki se jih sprejema takšne kot so.

     • Tudi tvoj dokumentarec ni znanstven ampak ideološki, za razliko od raziskave, ki sem jo dodala v priponki.

     • Hej, hej, hej! Prvič! To ni moj! Drugič! Očitno se gospod Feministka ne zna znanstveno pogovarjati, niti ne strpno. Zato … pač prenehajva s tem, kar sploh ni pogovor.

      Lep dan vam želim!

     • Si pa hitro zaključil, Alfe. Ampak glede na to, da nimaš argumentov, te povsem razumem in je tako tudi bolje, da pregloboko ne zabredeš in se docela osmešiš.

 8. Vsekakor v praksi nismo prikrajšani za t.i. žensko logiko:

  Včeraj je Alenka Bratušek preimenovala svojo stranko v v: …

  … Zavezništvo socialno-liberalnih demokratov

  Torej kot bi dejal tisto znano: “Leseni šporhet”

  • Nikakor ne želim zagovarjati AB ampak njena socialno-liberalna opredelitev je povsem na mestu, dejansko je v Sloveniji to prevladujoč koncept. Kombinacija socialistično-nacionalno interesnega – državno monopolnega ekonomskega modela in pasjejebsko liberalnih-everything goes družbenih vrednot.

   Kolikor sem razbrala iz intervjuja v Reporterju Primc pripravlja socialno-konzervativno stranko, takrat se pa ne boš spraševal o moški logiki, kajne?

  • Nosilce t.i. konservativnih pogledov je potrebno sankcionirati ugotavljajo omenjene feministke.

  • Feminizem je nevaren, ker uničuje tisto naravno feminilnost/ženstvenost žensk, ki je tako kompatibilna z moško možatostjo in zato tudi družbeno produktivna. (Roman Vodeb)

   • Feminizem je nevaren za šoviniste ala Vodeb ker uničuje tisto sveto prepričanje o večvrednosti moškega spola, ki si domišlja, da lahko ženskam predpisuje kakšno vlogo naj igrajo v družbi, kako naj izgledajo in se obnašajo.

    • Oh! Če Roman Vodeb sploh kaj predpisuje, potem predpisuje tako obnašanje moškega kot ženske v družbi. Lahko pa rečemo, da opisuje vloge, ki jih morata imeti tako moški kot ženska v družbi, ki hoče imeti jutrišnji dan.

     Ja, gospa Feministka! Ne morete imeti matematični enačaj med moškim in žensko ter hkrati prihodnost družbe. Lahko pa imate dopolnjevanje in sodelovanje med možem in ženo ter prihodnost take družbe. Žal! Tako je svet ustvarjen!

     • Tistih časov po katerih hrepenita Vodeb in ti je nepreklicno konec. In bodisi boste moški sprejeli novo realnost in enačaj z ženskami in potem v tem okviru skušali poiskati rešitev za prihodnost družbe ali pa bomo pač vsi skupaj izumrli, ne bomo niti prvi niti zadnji. Vsekakor pa ne bomo dovolile, da boste prihodnost še enkrat več reševali na plečih žensk.

     • Gospa Feministka,
      odnehajte no malo. Sedaj že enačite mene in gospoda Vodeba. Pa še oči si zatiskate … odgrnite zavese ter poglejte skozi okno! K nam prihajajo nosilci kulture, ki zavija ženske v ogrinjala in uvaja ženske kot spolne sužnje.

     • K nam prihajajo nosilci kulture, ki zavija ženske v ogrinjala in uvaja ženske kot spolne sužnje.
      ————————————————

      Na tvoje in Vodebovo veselje, kajne. Boste lahko skupaj sanjali o vrnitvi k “naravnemu “stanju odnosov med moškimi in ženskami.

  • Hvala za link, nisem gledala oddaja, ampak če primitivni, egocentrični škodljivec tipa Vodeb tako močno pljuva po njej potem je vsekakor vredna ogleda.

 9. Gospa Feministka, ali imate zoper gospoda Vodeba tudi kaj argumentov ali zgolj sovražni odnos, ker razmišlja drugače kot vi?

  • Argumentov kolikor hočeš. Glede na njegov odnos do feministk bi bil tudi sovražen odnos utemeljen ampak sovraštvo je preveč pomembno čustvo, da bi ga človek kar tako trosil naokoli, šarlatanom tipa Vodeb, ki pod krinko kvazi znanosti promovirajo šovinizem, pritiče kvečjemu prezir. In to ne zato ker ima drugačno mnenje ampak zato ker so njegovi argumenti ponižujoči do žensk, šibki in smešni (Freuda tolmači na način, ki se mu je na koncu še sam Freud odpovedal) pravo nasprotje njegovega megalomanskega ega.

  • Jaz tudi nisem opazila še nobenega argumenta ne s tvoje ne z Vodebove strani, zgolj nakladanje in mlatenje prazne slame.

 10. Ponovno opažam, da Feministka odlično piše. Je živi dokaz enakovredne inteligence in možganov, o katerih teče beseda.
  Je pa gotovo umirjena in daleč od norega LGBT in genderteoretičnega feminizma. Vsaj tako se mi dozdeva.
  Nekoč smo debatirali o ženskem načinu razmišljanja pa je padla šaljivo-bistroumna pripomba, da ženske svoje misli obarvajo na bolj čustven, prikrito spolen način, kot da gredo njihove misli skozi p.., kjer se ustrezno modificirajo in oplemenitijo. Ob tem je padla tudi ena od razlag, kako je ob migrantski krizi razmišljala Merklova. Tudi potek njenih misli naj bi šel tam skozi, kjer je podzavestno zaznal prihod 3/4 milijona mladih, potrebnih in poskočnih samcev. Tako je padla odločitev razploda željne samice in doživela potrditev v Könu in seksualnih ekscesih migrantov od Dunaja do Stockholma. Tudi ženski način razmišljanja lahko torej postane usoden, ne samo agresivni moški način, ki je povzročil toliko vojn v zgodovini.

 11. Feministka (Amazonka):
  “Cilj je zrušitev patriarhata …”


  Bi bilo fino, ko bi bila malo bolj na tekočem s časom. Naša družba ni patriarhalna. Nihalo se je že zdavnaj prevesilo v drugo skrajnost. Ko se otrok rodi je pri mami. Potem ga dobijo vzgojiteljice v vrtcu. Potem učiteljice. Dokler ni globoko v puberteti, so ženske pri vzgoji krepko v večini. In ti tukaj o patriarhatu !!??

  Mama in oče sta precej odsotna (v službi). Če je otrok že z očetom, je to prosti čas. Z očetovim delom se večinoma sploh nima možnosti srečat…

  • Vzgoja in nega otrok sta torej v celoti v ženskih rokah, kapital in družbena moč, ki med drugim določa kako bo ta vzgoja potekala, pa v moških in kaj naj bi bilo tukaj tako revolucionarno novega? Tako je že od začetka časa. Patriarhalne vzorce smo morda izgnali iz naših zakonov in ustave še vedno pa so globoko zapisani v naši krvi in mesu in zažrti v možganih, tega se pač ne da spremeniti v par desetletjih.

   Šovinisti in feministke, da so lepi par? Japajade. Prvi se borijo za privilegije in nadvlado, druge za sedež pri mizi, kjer se odloča, kako je lahko to podobno?

   • Najbolj smešna je tista, ko recimo kakšen Soros financira društva, ki se borijo za ženske pravice …

    Niste nikakor lep par. Par pa vsekakor. Šovinisti so tukaj omenjeni samo v paru s tvojimi komentarji 🙂

    A poznaš Hadjadja? Tisti moji citati so iz njegove knjige “Vera demonov”.

    • Soros financira zgolj društva, ki promovirajo liberalni feminizem, ki po mojem mnenju niti ni pravi feminizem bolj šovinistom prijazen feminizem, zato seveda tukaj ne moremo govoriti o borbi za ženske pravice.

     Poznam Hadjada, sem pred kratkim brala njegovo knjigo “Kaj je družina”, se mi zdi zanimiv in duhovit, ima kar nekaj dobrih poant, ampak z njegovo kritiko feminizma se pač ne bom nikoli strinjala, tako kot ne s tezo, da sem v paru s šovinisti.

     • Ja, najbrž je res pri feminističnih društvih cela zmeda. Fino bi bilo, če bi jih malo spravile v red.

      Ne vem, v čem Hadjadj kritizira feminizem.

      Feministke so pa v paru s šovinisti približno toliko, kot sta v paru na smrt skregana zakonca, ki se ločujeta. Odvisno koliko verjameš Mt 19,6.

     • Sorosu se je popolnoma zmračilo, ali pa ne ve. V prizadevanju za odprto družbo oz. demokracijo, se očitno ne zaveda da financira podmladke enoumja. Ne ve ali noče vedet, da s tem celo škodi svojim prizadevanjem.
      V nasprotju sam s sabo ?!

     • Soros mogoče samo dela nasprotno kakor piše v svoji (verjetno čustveno nabiti) knjigi. Mogoče gre za navadno farizejstvo?

     • @j

      Za poznavalce tematike ni nobene zmede, se točno ve kdo kam spada, outsiderji pa Sorosove feministke najlažje prepoznajo tako, da jih povprašajo po njihovem stališču do prostitucije, če je njihov odgovor legalizacija, potem je to to.

      Hadjadj kritizira feminizem podobno kot vsi ostali, da kastrira moške, da so pomembne razlike med spoloma, pa pomembnost ženstvenosti žensk in ostali blablabla, ki mi gre tudi na tem forumu na jetra.

      Za ločitev je najprej potrebna poroka. Kdaj sta se feminizem in šovinizem poročila? Gre prej za situacijo avtoritarni oče – uporniška hči, ki sta na bojni nogi že vse od začetka, ko je nezaželeno dete privekalo na svet.

     • Ni se treba borit z očetom ….

      Slavni odlomek Ef 5,31: “Zaradi tega bo mož zapustil očeta in mater in se pridružil svoji ženi in bosta oba eno meso.”

     • Feministka …”ki sta na bojni nogi že vse od začetka … ”
      ——–
      Feministka, ne vem če te prav razumem, vsaj jaz imam tako izkušnjo, da zaradi ranjenosti v odnosih ne zmorem imet normalnega odnosa z možem. Odnosi nam definirajo identiteto za celo življenje in zelo težko se je soočat z najglobljimi ranami, katerih se niti ne zavedamo.

 12. “Včeraj je Alenka Bratušek preimenovala svojo stranko v v: …

  … Zavezništvo socialno-liberalnih demokratov

  Torej kot bi dejal tisto znano: “Leseni šporhet””


  Tole sicer po mojem nima toliko veze z žensko-moško logiko. Eno podobno utrgano hipotezo sem imel že jaz. (Mogoče pa Alenka bere moje komentarje 🙂 )

  Če bi naprej iskal dvojice v stilu Fabricea Hadjadja, ki pravi, da je “modereni svet poln starih krščanskih kreposti, ki so ponorele. Kreposti so ponorele, ker so se ločile druga od druge in same tavajo naokrog.”,

  potem bi poleg “Socialisti so izgubljena polovica liberalcev.”, dodal še:
  “Šovinisti so izgubljena polovica feministk.”

 13. Mislim, da je treba še malo katoliškega pogleda navesti:

  Bog je ustvaril človeka po svoji podobi, po Božji podobi ga je ustvaril, moškega in žensko je ustvaril. (1 Mz 1, 27)

  Če poenostavim, katoliško učenje je sledeča enačba:
  človek = moški+ženska
  Da bi moški postal človek po Božji podobi, nujno potrebuje žensko. In velja obratno: da bi ženska postala človek po Božji podobi, nujno potrebuje moškega.

  Zakaj pa se je to popačilo pa spet piše:

  Rekli so mu: »Zakaj pa je potem Mojzes zapovedal dati ločitveni list in jo odsloviti?« Dejal jim je: »Zaradi vaše trdosrčnosti vam je Mojzes dovolil ločiti se od vaših žená, od začetka pa ni bilo tako. (Mt 19, 7-8)

  =========================================

  Ali se s katoliškim tolmačenjem Svetega pisma strinjate, je čisto vaša zadeva in do svojega pogleda imate vse pravice! Če seveda nestrinjanje ni nasilno in žaljivo do drugače mislečih.

  • Hadjadj pravi nekako takole: “Moški je ob ženski še bolj moški in ženska je ob moškemu še bolj ženska.”

 14. No, pa se vrnimo k šank teorijam! Lahko beremo:
  … moški pritožuje, da sploh ne razume žensk in njihove »ženske logike«.

  Seveda, ker ženska misli eno, reče drugo, naredi tretjo in to narobe!!!
  🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  • Ženska psiha je popolnoma drugačna od moške,recimo, ženske ne znajo meriti časa. Dokaz:

   Ko reče “pet minut” in ker gre za njeno ličenje, oblačenje, telefoniranje … to pomeni od pol ure do ene ure. Ko gre za moškega in njegovo dejavnost, to pomeni takoj.

   🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  • Ženske imajo popolnoma drugačno izrazoslovje kot moški.
   Če ženska reče: “Nič,” to ne pomeni nič. Je le zatišje pred nevihto. Bodi pripravljen, ker ti bo kmalu vse zmetala v obraz.

   🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  • Lucijan: “Feministka, se mi zdi, da se ti samo pretvarjaš, da si feministka, v resnici si normalna ženska. To vidim po tem, da uživaš v prepiru. To lahko počnejo samo normalne ženske.”

   🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

  • No, kakor koli že … gospod Lucijan že razume ženske! Tu je pa še nekaj pravil, da boste razumeli našo damo Feministkinjo:

   1. Ženske pišejo pravila.

   2. Ženske lahko pravila spremenijo brez opozorila.

   3. Noben moški ne sme znati vseh pravil!

   4. Če ženska posumi, da moški ve za neko pravilo, ga mora nujno in hitro spremeniti.

   5. Ženska ima vedno prav.

   6. Če ženska nima prav, je kriv moški, ker je nekaj narobe naredil ali rekel.

   7. Moški se mora takoj opravičiti za napako iz prejšnje točke.

   8. Ženska lahko spreminja mišljenje kadar se ji zahoče.

   9. Moški sme spremeniti mišljenje le s pisno odobritvijo ženske.

   10. Ženska ima vso pravico biti vznemirjena in jezna.

   11. Moški mora ostati vedno miren razen, ko ženska hoče, da je vznemirjen in jezen.

   12. Če ima ženska pms, se pravila razveljavijo.

   13. Moški mora stalno brati misli ženske in ravnati skladno z njimi.

   14. Vsak poskus moškega, da spremeni pravila, lahko pripelje do telesnih poškodb.

   15. Moški , ki se ne pokorava pravilom, je mlačnež in brez hrbtenice.

   🙂 🙂 🙂 🙂 🙂 🙂

 15. Lahko pa izobražujemo:

  Dejstvo je, da se moški in ženske med seboj telesno razlikujemo. Razlike med spoloma se začnejo že pri spočetju. Vsaka od naših celic ima 46 kromosomov, vsak od staršev pa jih prispeva 23. Kromosomi se združijo v 23 parov – 22 parov je avtosomov; ti nosijo gene, ki določajo otrokove individualne fizične lastnosti. En par kromosomov sta spolna kromosoma, ki določita otrokov spol; par XX pomeni deklico, XY pa dečka, pri čemer ženska vedno prispeva kromosom X, moški pa kromosom X ali Y. Tip očetovega semena torej določi spol otroka.
  http://www.viva.si/Psihologija-in-odnosi/2958/Mo%C5%A1ki-so-druga%C4%8Dni-%C5%BDenske-tudi

Comments are closed.