Zeman izbran za novega češkega predsednika

0

Pretekli teden je na predsedniških volitvah na Češkem zmagal 68-letni Miloš Zeman, ki je prejel 54,8 odstotkov volilnih glasov in tako premagal najresnejšega tekmeca Karla Schwarzenberga. Zmaga kandidata levičarske Stranke državljanskih pravic – SPOZ, ki jo je Zeman ustanovil leta 2009, ni bila v nobenem trenutku vprašljiva, glede na to, da je Zeman ves čas štetja glasov imel od 10 do 15 odstotnih točk prednosti. Volivci so izjalovili vse upe Schwarzenbergovih pristašev, da bi lahko volilni preobrat dosegli glasovi iz češke prestolnice, saj je Schwarzenberg osvojil v Pragi 40 odstotkov glasov, kar pa je premalo, da bi lahko stopil ob bok Zemanu.

Miloš Zeman se je rodil v Kolinu pri Pragi leta 1944. Skupaj z mnogimi deli usodo, ko je v mladih letih stopil v Komunistično partijo, katere član pa je bil le dve leti. Z razliko od molčeče večine, pa je Zeman izstopil iz Komunistične partije vznak protesta zaradi sovjetske zasedbe Češke. Leta 1993 je bil izbran za predsednika Socialdemokratske stranke in se je zahvaljujoč neusmiljeni kritiki tedanje vlade Vaclava Klausa uspel leta 1998 zavihteti na premierski položaj. Pri socialdemokratih je ostal vse do leta 2009, ko je ustanovil stranko SPOZ.

»Obljubim, da bom storil vse kar je v moji moči, da bom predstavljal vse državljane«, je dejal Zeman po objavi rezultatov predsedniških volitev. Zeman bo kot novi češki predsednik uradno zaprisegel 8. marca.

Foto: lidovky.cz