Zeman, Čehi in kalašnikov

7
Foto: zpravy.idnes.cz.
Miloš Zeman, foto: zpravy.idnes.cz.

Sonček in kavica sta dve besedi, ki  imata danes  na Češkem političen pomen. Predsednik Miloš Zeman, z njima – in seveda tudi drugimi, včasih veliko bolj zlonamernimi psovkami – navidez ljubkovalno zmerja ljudi okrog sebe. Še posebej tiste, ki ga iz povsem razumljivih, žal povsem realnih razlogov, kritizirajo kot stalno pijanega, sovraštvo razpihujočega in nevarno proruskega populista. Sonček naj bi bil simbol naivnosti, kavica pa intelektualne dekadence.

Toda v tem primeru se je ta njegova domislica izkazala kot rahlo kontraproduktivna, kajti mnogi Zemanovi nasprotniki po novem tako imenujejo sami sebe. V soboto, 6. februarja 2016, bo pred poslopjem češke vlade v Pragi potekala demonstracija v podporo premierju Bohuslavi Sobotki, ob katerega se je pred par dnevi Zeman obregnil z dokaj neverjetno izjavo, torej vsaj za razmere zahodne civilizacije. Ko je na nekem družbenem srečanju odgovarjal na vprašanja iz publike, kako bi se po njegovem bilo najbolje Sobotke znebiti, je predsednik povedal, da obstajata dva načina. En je demokratičen, se pravi izriniti premierja s pomočjo volitev. “Potem pa je tu na voljo še nedemokratična pot, ki se imenuje kalašnikov,” je poudaril Zeman. Sobotni shod pred vladno zgradbo bo potekal pod geslom: S sončkom in kavico proti sovraštvu in kalašniku.

Težko je tujcem, ki pridejo na Češko recimo na obisk in se malo razgledajo, razlagati, kako je mogoče, da sredi Evrope, v kulturno in zgodovinsko bogati, politično zreli in ekonomsko stabilni deželi, funkcijo predsednika danes opravlja človek, ki se uveljavlja kot neka maščevalna, a hkrati švejkovska karikatura. Še najbolj enostavna je razlaga, da je Zeman je pač lep primer stare modrosti glede demokracije kot take. Nobena dežela na svetu, naj si bo še tako čvrsta kar se tiče svoje politične civiliziranosti, ni imuna proti populizmu. Zato niti ni presenetljivo, da Zeman stalno uživa visoko podporo. Raziskave javnega mnenja vedno znova kažejo, da ga več kot polovica prebivalcev, predvsem na podeželju, smatra za dobrega predsednika. In da jih torej sploh ne moti, če najvišjo politično funkcijo opravlja človek, ki izraža mnenje, da “si begunci ne zaslužijo nobenega usmiljenja, kajti skrivajo se za otroki, ki jim služijo kot živi ščit”.

Zgodba o Zemanu in Sobotki se seveda da razlagati tudi kot spor o tem, kdo bo postal glavni idejni vodja čeških socialnih demokratov. Zeman je stranko ČSSD vodil pred petnajstimi oz. dvajsetimi leti, ko je z njo zmagal na volitvah in postal predsednik vlade. Kasneje je iz stranke odšel, toda v njenih strukturah ima še vedno močne zveze, ki bi si želele z njegovo pomočjo umirjenega (v bistvu v primerjavi z njimi precej prozahodnega) tehnokrata Sobotke znebiti. Kot rečeno, zdaj celo vemo, da bi jim tudi kalašnikov morda prišel prav.

Avtor je novinar češkega dnevnika Hospodarske noviny.

7 KOMENTARJI

 1. Tole od Tedija M. naj si pa preberejo včerajšnji razpravljalci, vključno z voditeljico z okrogle mize Radia Ognjišče, da bojo malo bolj vedeli, nad kom in čigavo politiko vse se navdušujejo. ( O naročniku zastrupitve in umora Litvinenka z radioaktivnim polonijem sem pa že rekel svoje.) 🙁

  • Enako tudi vam navdušencem nad tako opevanim Zahodom ne bi škodilo, če bi se malo bolj pozanimali, kaj se tam vse dogaja. Dokler nam bo Zahod vsiljeval teorijo spola, splav in podobne “civilizacijske pridobitve”, pravoverno krščanstvo pa preganjal kot sovražni govor, nima nikakršne moralne prednosti pred vzhodnimi populisti.

   • Omenjene stvari si kar sami vsiljujemo ( oz. naši “progresisti”), niti ne rabimo Zahoda za to. V ZDA je npr. delež nasprotnikov splava precej višji kot v Sloveniji.

    • Ah, dajte no, poglejte malo, kako Zahod vsiljuje progresistično agendo afriškim državam, pa recimo kakšen pritisk sedaj izvajajo na Poljsko, ki ima končno domoljubno in konservativno vlado. Koliko denarja je prišlo iz ZDA npr. na Irsko ob referendumu. Pa tudi številne “naše” progresistične aktivnosti financirajo prav zahodne države (npr. kampanjo pred prejšnjim referendumom je v precejšnji meri financiralo nizozemsko veleposlaništvo).

     • V glavnem tega ne financirajo države, ampak kapital povezan s progresističnim ali LGBTjevskim delom civilne družbe. Sicer je pa Poljski pod zmernimi proevropskimi konservativci in Donaldom Tuskom šlo najbolje od vseh evropskih držav. Konjev, ki zmagujejo, dobri gospodarji ponavadi ne menjajo.

     • Seveda, sijajno so napredovali po poti, da postanejo tipična evropska država po vzoru zahodnih progresističnih elit. 🙂

      Ta fetišizem z gospodarsko rastjo, ki ga nenehno srečujem med slovenskimi katoličani, me res čudi. Kot da je to najvišja vrednota, ki ji moramo slediti ne glede na vse druge posledice. Ti zmerni “konservativci” so denimo že pripravljali uvesti neko blago “gender theory” v šole, sprejeli so zakon o umetni oploditvi, ki ga je Cerkev na Poljskem ostro zavrnila itd.

 2. Hvala g. T.M. za komentar k dogajanju na Češkem. Najbolj aktualno sporočilo je v tem, da je v Pragi potekalo več demonstracij hkrati (za in proti navedenim politikom, hkrati tudi za in proti imigrantom). Ali to pomeni, da deluje civilna družba? Menda res. Te dni na Češko namreč prihajajo tudi begunske družine: ki so bile v domačem kraju ogrožene zaradi krščanske veroizpovedi. Skrb za njihovo evakuacijo je prevzelo civilno združenje.

Comments are closed.