Zeleni mož s pipo v ustih in z metuljčki na šolski steni

11
485

Sredi septembra je v prekrasnem, malo odmaknjenem Bovcu, potekal Maraton Bovec. Prireditev je bila odlično organizirana in pri tem je sodelovala tudi lokalna Osnovna šola Bovec, ki je velikodušno odprla prostore premočenim – od “švica”, še bolj pa od močnega naliva – tekačem.

Z vodno pipo v ustih in “v metuljčkih”

Ko sem se sprehodil po šoli do garderob, sem na eni od sten, mimo katere vsak dan hodijo osnovnošolci, zagledal ogromno sliko. Ustavil sem se in se zamislil, kaj mi je likovni ustvarjalec hotel z njo povedati.

Slika meni predstavlja moža z zeleno glavo, ki nekaj kadi (vodno pipo?), od njega pa se širijo metuljčki. Na sredi čela ima nekakšno bulo (tretje oko?), na dlani oko (hamsa?), na glavi pokrivalo v obliki nekakšnega turbana. V meni je vzbudil asociacijo na zasvojenca, ki kadi marihuano.

Sem govoril z nekaj ženskami, ki so bile takrat na šoli, vse doma iz Bovca ali okolice. Tudi njim se je zdela slika neprimerna za javni prostor. Nekaj šolarjev, ki sem jih spraševal za mnenje, se je v zadregi muzalo.

Odgovor ravnatelja: To je duh gozdov …

Ravnatelja osnovne šole, g. Iztoka Kendo, sem preko e-pošte povprašal za mnenje glede slike, izrazil očetovsko in dedkovsko zaskrbljenost glede spodbujanja kajenja nelegalnih drog na osnovni šoli in ga spodbudil k odstranitvi likovnega dela.

Ravnatelj je odgovoril takole: “Kaj slika točno predstavlja, sem moral prositi za razlago avtorje slike in seveda tudi mentorico likovnega krožka. Zeleni mož je arhetipska figura, ki se je pojavljala v mnogih kulturah v zadnjih tisoč letih. Najdemo ga lahko v stari Grčiji, Rimu, Egiptu in keltski tradiciji pod različnimi imeni. Green man predstavlja drugi pol matere narave, tistega, ki vodi vse kar raste, ustvarjalno moč in ljubimca ženskega principa. Ta zeleni možic predstavlja ponovno rojstvo in regeneracijo. Je duh gozdov, ki se nahaja v vsaki celici ljudi, živali in rastlin. Nekateri vidijo v njem moč, rodovitnost, možatost in magično silo zemlje. Predstavlja tudi prvi pomladanski dan, to se vidi v zelenju, v obliki metuljčkov, ki letajo okrog njega in tudi izvirajo iz njega. Sam ne vidim nikakršne marihuane ali česa podobnega. Zanimivo pri tem je, da so sliko naslikali otroci nadarjeni za likovno umetnost. Pri tem je sodelovalo več otrok in seveda mentor. Kaj so hoteli z delom povedati in sporočiti mora pri tem vsak sam presoditi. Ste prvi, ki v sliki vidi kajenje marihuane. Kot športnik in kot pedagog sem tudi sam izrazito proti kakršnemu koli kajenju in uničevanju lastnega zdravja, da ne govorimo o vzgojnih vplivih.”

Na koncu dopisa me je ravnatelj povabil, naj sam povem, kaj naj on s sliko naredi, češ, da ne more odstraniti umetniškega dela, ker da noče “sporočiti otrokom in mentorici, da so njihova dela zanič in da ne podpira ustvarjalnih krožkov in ne spodbuja kritičnega mišljenja”.

Ne izgleda kot “Zeleni Jurij”

Začuden nad ravnateljevim odgovorom, češ da gre za nekakšnega ‘Zelenega Jurija’, ki sicer tudi pri nas odganja zimo, sem malo raziskal “zelenega moža”. Že na Wikipediji sem našel mnogo opisov zelenih mož, ki pa v nobenem elementu ne ustrezajo zelenemu možu na steni v javnem prostoru Osnovne šole Bovec.

Obraz moža na steni šole nima nobenih listov, kar je najpomembnejša značilnost “zelenih mož” (ta je samo zelen v obraz – morda od slabosti?), noben zeleni mož tudi ne kadi (šolski “zeleni mož” kadi nekakšno vodno pipo – mimogrede, vodne pipe se uporabljajo za kajenje marihuane), metuljčkov ni opaziti okoli zelenih mož, …

Je pa res, da nekatera podjetja izkoriščajo zelenega moža za promocijo uporabe marihuane.

Ravnatelju sem zastavil še nekaj vprašanj, na katera pa do danes nisem dobil odgovora.

Komentiram

Od Bovčanov sem izvedel, da je v Bovcu velika izpostavljenost mladine drogi, da je veliko “zakajenih”, so mi povedal. Tega v odmaknjenem kraju sredi gora nisem pričakoval. Celo v uradnih dokumentih Osnovne šole Bovec (Vzgojni načrt) sem opazil, da si prizadevajo v borbi proti zlorabi drog. Pohvalno! Obenem pa ne razumem te dvojnosti: na eni strani boj proti zasvojenosti z drogami, na drugi strani pa provokativno likovno delo, ki asociira na kajenje nelegalne droge po kateri se počutiš kot v “roju pisanih metuljčkov”.

Ravnatelju pritrjujem, da je dobro biti previden pri odstranjevanju likovnih del. Pa vendar, kot odgovorna oseba, mora ravnatelj poskrbeti, da se na šoli ne pojavlja karkoli, kar bi škodljivo vplivalo na razvoj otrok v občutljivem obdobju odraščanja. Četudi se to prodaja pod krinko “svete umetnosti”. In danes se pod krinko “svete umetnosti” ponuja marsikaj. Tudi manipulacije.

Ravnatelj je oseba, ki bi moral pretehtati med škodo, ki jo – v tem primeru – povzroča likovno delo v javnem prostoru osnovne šole in pomenom takega likovnega ustvarjanja šolarjev pod mentorstvom učiteljice.

Ko opazujem, razmišljam in pišem o tem, kaj vse vdira v šolski prostor, ne morem mimo odgovornosti pedagoških delavcev – učiteljev in še posebno ravnateljev. V šolski prostor je pred časom preko – sicer zelo hvalevrednih delavnic o podjetništvu – vdrla reklama za spletno igralništvo. In še prej tudi za nelegalne droge in pornografijo. Kako si želim budnih in pogumnih ravnateljev!

Sam še vedno pričakujem, da se likovno delo odstrani. Ne zato, da ker želim, da se zatira ustvarjalnost in kritično razmišljanje otrok, pač pa zaradi težav, stisk in ranjenosti, ki bi jih v prihodnje – tudi zaradi tega likovnega dela – povzročila uporaba nelegalne droge.

Miha Kramli, vodja ambulante za zdravljenje zasvojenosti v Zdravstvenem domu Nova Gorica, pravi, da “marihuana ni nedolžna substanca in da je dezinformacij ogromno, da mladostniki verjamejo, da je kajenje marihuane manj nevarno od pitja alkohola ali kajenja cigaret, ker so zbombardirani in zmanipulirani z različnimi podatki z ulice” (Vir: Siol.net). V primeru Osnovne šole Bovec, bi lahko rekli, da kar šola sama prispeva k manipulacijam in k dezinformacijam – recimo z metuljčki, ki se širijo od zelenega moža.

V istem članku, Kramli ugotavlja, da “raziskave kažejo, da večina otrok, ki marihuano začnejo kaditi že v osnovni šoli, to s težavo dokonča, srednje pa večinoma sploh ne in da so pa po drugi strani tudi primeri, ko ljudje kljub kajenju marihuane končajo osnovno in srednjo šolo, pa tudi fakulteto, da pa težave večkrat nastopijo šele v zrelih letih, ko morajo ljudje sprejeti spremembe in pravijo, da opažajo luknje v spominu in zmanjšano pozornost, to pa pripisujejo marihuani.”

Ne verjamem, da si ravnatelj in učitelji na Osnovni šoli Bovec želijo, da njihovi otroci ne bi dokončali srednje šole, fakultete in ne verjamem, da si želijo, da bi njihovi bivši učenci kot odrasli ostali z “luknjo v spominu”. Kaj se je zgodilo z učitelji, da so tako “mlahavi” in ne reagirajo na provokacijo, četudi se ta pojavi v imenu “svete umetnosti”?

Se pa sprašujem, zakaj mora v Bovec priti Ljubljančan in začeti “težiti”. Sprašujem se, kje so starši otrok iz Bovca, ki so videli to sliko in šli brezbrižno mimo, ali pa so morda celo prepoznali sporočilo in ne reagirali. Ali jih ne skrbi, da njihovi otroci ne bodo dokončali šolanja, ne bodo razvili svojih potencialov in da bodo v odrasli dobi imeli “luknjo v spominu”?

Foto: Aleš Čerin

11 KOMENTARJI

 1. Takšne tipične provokacije temeljijo na tem, da ne avtorjem ali komurkoli ne moreš “dokazati”, da gre za travo. Metuljčki simbolizirajo pomlad, pravi tudi ravnatelj. Če si pa vi predstavljate travo, ste gotovo tolk pokvarjeni, oz. jo gotovo uživate tudi sami, sicer ne bi vedeli tega.

  Po drugi strani gre pa za ateistično ezoteriko nekega gozdnega moža, ki “vodi vse kar raste, ustvarjalno moč”, torej tistega kar mi imenujemo Bog. Skrivoma gre za posmehovanje veri, hkrati pa za sliko brez smisla in ideje, za katero vam že ravnatelj svetuje, da si sporočilo slike zamislite sami, da avtorji očitno sporočila sploh nimajo. In tako dobite popolnoma nedolžno sliko, s katero lahko zmanipulirate vse, kar vam pade na pamet. Tudi travo, droge, poker, vse. Biti brez sporočila je ključ do popolnosti. Takšen je tudi spomenik žrtvam vojn, pri katerem si sporočilo tudi morate zamisliti sami. In ja pri tem pazite, da bo pozitivno!

 2. Da ne omenjam, da je vse skupaj samo popacana stena. Če bi kdo rad umetniško delo, naj ga da v okvir, tako kot so vsa umetniška dela. Stene pa je treba vsakih nekaj let prepleskati, najbrž.

  • Predlagajte škofiji naj popackane stene ljubljanske stolnice že enkrat prebeli, ali pa naj tiste slike uokviri kot se za vsa umetniška dela spodobi.

  • Priporočam, da pozovete škofijo, naj že enkrat prepleska popacane stene ljubljanske stolnice, ali pa tiste slikarije uokviri, kot se spodobi za vsa umetniška dela.

 3. Gre za bolj daljnosežno zadevo, kot si mogoče pisec predstavlja. Packarija je neke vrste porog veri, kot namiguje ravnatelj in bistroumno opaža Zdravko. Spada pa k levičarski indoktrinaciji mladine. V isti koš lahko damo še ogorčenje ob blagoslovu nove šole, spominske slovesnosti partizanskih “bitk”, slavljenje “revolucionarjev”, ne samo naših, celo slavospev Che Guevari sem našel v angleškem učbeniku, aktivistična predavanja o gender teoriji in LGBT prijaznosti, laži pri pouku zgodovine itd. Tej indoktrinaciji prijazno je tudi kajenje marihuane, saj so luknje v spominu celo dobrodošle! Sktatka nič novega, le dolgotrajna kontinuiteta načina “vzgoje” v našem šolstvu.

 4. Bilo bi smešno, če ne bi bilo resnično. Ravnatelj javne osnovne šole, namesto da bi od mentorice in avtorjev terjal resen odgovor o ikonografskem ozadju dotične poslikave, ponuja v odgovor kopipejst z nekega obskurnega »lunatičnega« foruma, ki promovira … po nekaj klikih vam bo jasno, kaj in kako:

  http://www.lunin.net/forum/index.php/blog/309/entry-805-green-man/

  Ne vem, ali je kdo ravnatelju sugeriral odgovor ali ne, v vsakem primeru se zdi, da se nekdo norčuje: ali iz ravnatelja ali pa ravnatelj iz drugih. V ravnateljem opisu čudnega bitja je kopirano besedilo spremenjeno v toliko, da je del, ki pravi, da je to bitje »Pan, poganski bog gozdov« spremenjen v »Je duh gozdov«.

  Če je ministrica Makovec Brenčič pošiljala na šole inšpekcijo zaradi domnevnih kršitev 72. člena ZOFVI, ki prepoveduje konfesionalno dejavnost, bi morala poslati inšpekcijo tudi na šolo, kjer očitno promovirajo kajenje in neko čudno češčenje.

  • Spodbuja se češčenje vsega, samo da ni Kristus, pa je vredu.
   Vsekakor se ravnatelj dela hudo neumnega. In predvsem zaničuje vse druge, starše, otroke in pravzaprav celo učitelje. S tem, ko jim ni ravnatelj, ampak samo vrhovna oblast. Ki jim nič noče, če so pridni in ne delajo težav. Dobrotnik!

 5. Iz zapisanega razberem, da ravnatelj ni bil sposoben poklicati k sebi “umetnikov” in jih vprašati o pomenu “umetnine”.

  Mogoče pa ta “freska” sodi v davčno kvoto “umetnin” (Drago Matić), ki jih je potrebno podariti javnim ustanovam.

  Če se dobro pogleda “umetnino” se vidi, da so vsi metuljčki ujeti v mehurčke opoja zadrogiranega zelenega moža, vsi razen enega samega. En sam metuljček se je uspel osvoboditi (glej levo zgoraj).

 6. Če sem prav razumel so poslikavo naredili mentor in učenci vključeni v likovni krožek.
  Upoštevajoč navedeno, se mi zdi odgovor ravnatelja preveč vljuden.

 7. To strašilo je neprimerno za otroke že zgolj zato, ker je strašilo.

  Toliko bolj pa, ker navaja h kajenju.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite