Želeli ste farso, imejte jo

13

Ker je bila zadeva Patria od vsega začetka ne glede na vsebino same zgodbe o oklepnikih zamišljena kot velikanska gledališka predstava, ki naj bi proizvedla (blagodejne?) politične učinke, ne razumem čisto dobro užaljenosti dela novinarjev in javnosti, ko se je ta teden v žaru najbolj vroče predvolilne kampanje dokončno sprevrgla v navadno farso.

Izgubljeni smisel življenja

Saj vem, boleče je spoznanje, da postaja ta punčica očesa nekaterih z vsakim o njej zapisanim stavkom manj uporabna za neposredno doseganje političnih točk, saj se je, če ne drugega, že zdavnaj povsem razvodenela. Posebej bridko mora biti tistim (najbrž redkim) novinarjem in drugim ljudem dobre volje, ki še vedno verjamejo, da gre pri vsem projektu za boj dobrega proti zlu, za resnico in pravico. In za to, da izgine domnevni glavni zajedalec s telesa slovenske demokracije. Z dokončno preobrazbo sage v farso se jim nevarno kruši smisel življenja, v katerega so v zadnjih letih vložili tako rekoč vse napore. In ko sami sebe in okolico prepričujejo, da klicanje opozicijskega prvaka na sodišče tik pred volitvami ni nič drugega kot običajni tek dobro naoljenega stroja pravne države, zadevajo ob vse večje nerazumevanje.

Kjer so vsi zadovoljni

Zaradi razvlečenosti omenjene burke in prevlade gledaliških prvin v njej od vsega začetka, si je namreč večina ljudi svoje mnenje nepreklicno že ustvarila. Znabiti je več takih, ki so sveto prepričani, da si je nekdanji premier omastil brke in jih ne bodo premaknila nobena zaklinjanja, nobeni nasprotni dokazi in nobeno opozorilo na neskladja v zgodbi. Navsezadnje je po njihovem politikom v krvi, da imajo lepljive prste. Toda pomembneje je, da je ogromno takih, ki ob besedi Patria samo zamahnejo z roko in je ni sile, zaradi katere bi si mogli predstavljati voditelja opozicije s kovčki, polnimi denarja. Kot politični podvig je Patria mrtva. Klinično je umrla že davno, dokončno so jo z aparatur odklopili nesmiselni naroki v vrtincu predvolilnega časa.

V ta kontekst sodi tudi vsaj na prvi pogled ihtavo in otročje pisanje demokratov o velikem poku in domnevnih incidentih. Nekako podobno je Zahovićevemu rogoviljenju o sodniški naklonjenosti Olimpiji, še preden se je sezona sploh začela. Težko bi torej rekli, da gre z njim za kak pomemben prispevek k dvigu politične kulture. Se pa dobro prilega ozračju farse, v katerem se je vsa zadeva pravzaprav že izvalila. Janševi z njo po eni strani mečejo kost najzvestejšim privržencem, brez katerih ne bo volilnega uspeha. Slednji so pač sveto prepričani, da je veliki pok ne le mogoč, ampak nadvse verjeten. In za njihova ušesa je gromovniško besedilo izjave prava poezija. Vendar ves trud morda ne bo imel zgolj estetskega učinka za volilno bazo demokratov. Če je kdo odmrlemu poskusu dejansko še želel vdihniti kaj življenja v obupnem prizadevanju, da zadnji hip prepreči verjetno spremembo oblasti, tega zdaj skoraj ne more več storiti. Ob vsakem odstopanju od normale bi Janševi namreč zavpili, da je to prav tisti incident, na katerega so opozarjali. Tako so se ponovno izkazali za boljše šahiste, kot se je zdelo na prvo žogo.

Navsezadnje so zaradi njihovega nepričakovanega odziva veseli tudi vsi, ki Janše prav nič ne marajo. V njihovih očeh je znova potrdil svoj nespregledljivi kalimerovski sloves. Kar se tiče volilnih možnosti, je rezultat potemtakem pozitivna ničla. Demokrati ne bodo bistveno izgubili, a niti ne bistveno pridobili. Kar je še en dokaz več, da je operacija Patria, v katero so mnogi stavili toliko upov, kot politično orožje neuporabna. Le za kakšnega zagnanega novinarja, ki za nameček ne bo smel spremljati obravnave ali dveh, ker ga je zlobni odvetnik poklical za pričo, bo zaradi tega na svetu za odtenek manj smisla.

Foto: Demokracija

 

13 KOMENTARJI

 1. Patria je postala brezzobi tiger, popolnoma neuporabna.
  Enako zgleda, da se je orožarska afera popolnoma iztrošila. Včeraj je imela biti predstavitev dveh novih knjig z “dokazi” o tej zadevi,pa nikjer nič ne preberem o tem.
  Joj prejoj kaj bo, kaj bo, nobena stvar več ne prime, volitve so pa pred vrati.

 2. V depeši ameriškega veleposlaništva piše, da je bil Janša podkupljen, tako piše tudi v avstrijski obtožnici. Če bi bil njegov volilec, bi me to skrbelo, ker pa njih to ne skrbi, skrbi mene, da ima ta človek tako politično sfanatizirane privržence.

  • V ameriški depeši ne piše kaj je bilo ampak kaj pravijo, da naj bi bilo.

   Tvoja skrb pa je povsem upravičena, ker mi, fanatiki smo res od sile!

  • LAŽNJIVEC, PRIMOŽ! Ti lažeš, nikjer tako ne piše ne v USA depeši, ne v Avstrijski razsodbi! Končno ni krivec, kdor je obtožen, krivec je, kdor je obsojen, pravnomočno!

 3. Hvala Janko, vredno je bilo prebrati, vendar tisto čivkanje le potrjuje mojo bojazen. Hudo bo hudo !!!

  • Seveda bo. Zdaj ne gre več za pozicijsko borbo v rovih. Na odprto polje je prišel celo ustvarjalec javnega mnenja.

 4. PRJATLI: 04.12.2011 bo dan odločitve za našo državo!
  BOMO SOBIVALI Z EVROPSKIMI NARODI-GERMANI ALI BOMO PAHNJENI V NEMILOST, prej ko milost, BALK-ANA!
  Medtem ko smo 1990 nosili to državo, sanje tisočletja, v svojem srcu in se veselili, je skupina odpadnikov in špetirmoherjev že kovala načrte, kako uničiti naše sanje! Njim ta država ni pomenila nič in nikoli je niso sprejeli! Oni so lahko glavni le v balkanski pivnici!
  IN SEDAJ BOMO ODLOČALI NA DRUGEM “PLEBISCITU”! PLEBISCITU ZA SLOVENIJO!
  Volite NSI, volite NSI! Preroške so besede Novak-ove, brez te stranke, brez krščanskih vrednot, nimamo prihodnosti!

 5. KOMUNAJZERJI: vsaj eno pozitivno pa je, ko nas porinete v objem srbske držasve, ponovno! V SRBIJI, kot v Rusiji, IMAJO VEROUK OD PRVEGA DO ŠESTEGA RAZREDA OSNOVNE ŠOLE! Ste na to računali, minister iz SD, z pestjo!

 6. PRJATLI: ocena soočenja na TV SLO1:
  1. NSI: Schwertz…………………10
  2. DESUS: Erjavc………………. 8
  3. Stranka županov: Krnc….. 6
  4. SDS Gorenak:…………………. 6
  —————————————————
  Vlačić, Žerjav, Gantar, Zalar………..0 Lažnjivo! Butasto
  Polšak, SNS:……………………………… pod nulo!!!! Noro

 7. PRJATLI: SOOČENJE NA POP TV:
  1. Kaj je rekel Petrovc 20 minut po TV objavi Viranta, da bo na volitvah nastopal samostojno!
  IZDAJALEC, PLAČENEC UDBE, NESPREJEMLJIV ZA KOALICIJO Z POŠTENIMI!
  Na tem soočenju je Virant ponovil vlogo izdajalca, zasadil je nož v hrbet učitelju in krušnemu očetu! Brut Cezarju!
  Tedaj ste vsi še verovali v taktiko z DSD ali v koalicijo!
  KOALICIJA Z JANKOVIĆEM, PAHORJEM IN VIRANTOM NI MOGOČA! Tudi če bi bila še mogoča z Pahorjem z Jankovičem ni verjetna zaradi njegovega botra, Kučana! Z Virantom pa je povsem nemogoča, saj gre za samoljubnega, slaboumnega, izprijenega in popolnoma nesposobnega človeka!!

  MOŽNA JE LE KOALICIJA: SDS+NSI+DESUS+SLS!!!!!!
  Torej: 37%+7%+8%+5%=57%!

  ANALIZA:
  1. Virant; izjava meseca: “Samo naši, moji volilci so zahtevni!”
  Iz tega izhaja, da smo vsi, ki volimo Pahorja, Janšo, Erjavca,Novakovo, …….nezahtevni butci!
  In pa stalno popravljanje izjav za nazaj:”Se oproščam, jemljem besedo nazaj, mi je žal,,,,.” To naj bo predsednik????? Tudi kurjo farmo ni vreden čuvati!
  2. Pahor, gre za očitno demanentnega, retardiranega samoljuba, tipa Virant! Z rokami v žepu in v srajci, kot bi bil v kaki beznici na taroku!
  3. Jankovič, kot Kučan, ČLOVEK RAZDORA SLOVENSKEGA NARODA! ZA VOLJO BOŽJO, SLOVENCI, NE VOLITE TEGA KUČANISTA, ŠPETIRMOHERJA, ZLO NAŠE BODOČE USODE! Ta človek nas bo uničil! Je nor!
  4. Janša, DAJ BOG, JANEZ, DA NAS VODIŠ NASLEDNJIH 20 LET!
  In Bog ne daj, da nas zapustiš in vem, da se na teh volitvah z Urško odločata! In to bo naša zadnja možnost! Brez Janše ni več Slovenije!!!!!!!

  OCENE:
  1. Janez Janša:………………….10+
  ———————————————-
  2. Jankovič:……………………..0 (primitivno)
  3. Pahor:………………………… 0 (bebavo)
  4. Virant:…………………………. 0 (izprijeno)

  OCENA SOPROG:
  1. Urška……….10 (iskreno z ljubeznijo)
  2. Jankovićeva:….0 (blef in nizkotno)
  3. Virantova:……0 (hinavščina, money, money, money…)
  4. Pahorjeva:……2 (nesrečna, ponižana)

Comments are closed.