Želeli si bomo, da bi bile to samo hude sanje

4

Mislim, da ga ni junaka v naši državi, ki bi še kakor koli dvomil v to, da je finančna situacija pri nas zelo težka. Ob vseh mogočih govorih o tem, da naj bi Slovenija v bližnji prihodnosti potrebovala mednarodno denarno pomoč, nas je v tem prepričanju v zadnjem času utrdil tudi predsednik vlade Janez Janša, ki je v enem izmed pogovorov dejal, da Sloveniji že jeseni grozi nelikvidnost.

Na izjavo premiera se je takoj odzval ekonomist Jože P. Damijan. Na svojem blogu je zapisal, da Janševe izjave ne držijo ter se celo vprašal o njegovi prištevnosti. Damijan je sicer napisal še več neumnosti, ki ne uidejo pozornemu bralcu njegovega bloga, saj lahko hitro ugotovimo, da nekdanji minister v prvi Janševi vladi očitno sproti pozablja, kakšna so njegova stališča in se iz zapisa v zapis obrača po vetru. Ne neposredno, vendar  posredno grožnjo o nelikvidnosti Slovenije je po drugi strani nekako potrdil slovenski finančnik pri Fedu Egon Zakrajšek. V pogovoru za agencijo APA je namreč dejal, da so možnosti, da Sloveniji uspe brez tuje finančne pomoči skorajda nične.

Še vedno pa so. V to, da ne potrebujemo tuje denarne pomoči, je trdno prepričana vladna koalicija. Ta se je sicer včeraj seznanila s poročilom Umarja, iz katerega je razvidno, da je gospodarska slika države slaba. Predsednik DL in Državnega zbora Gregor Virant je, kljub dokaj pesimističnim napovedim dejal, da v pogledih in izjavah nujno potrebujemo optimizem. K optimizmu ga verjetno ženejo besede prvih mož EBRD in OECD, ki sta dejala, da  Slovenija trenutno svoje težave še lahko reši sama in pohvalila sta strukturne reforme, ki jih pripravlja vlada. Pri tem pa nista pozabila omeniti, da mora Slovenija najprej pod nadzor spraviti proračunski primanjkljaj in znižati javni dolg. Prvi korak za to je seveda zapis zlatega fiskalnega pravila v ustavo, čemur pa nasprotujejo v obeh opozicijskih strankah PS in SD. Pri svojem nasprotovanju pa sta obe, kot sem zapisal že v svoji prejšnji kolumni z naslovom Ne imejte nas za norca, navedli kup nesmislov, ki so, predvsem s strani dveh poslank iz vrst PS, celo žaljivi za našo ustavo. Sprenevedanje in fiskalna demagogija dveh ključnih opozicijskih akterjev, ki jima je očitno bolj mar to, da na oblasti ni Janša, kot reševanje državnih financ, nas v tem trenutku ne more navdajati s pretiranim optimizmom. Kot je znano, je Janša na zapis fiskalnega pravila v ustavo napovedal vezavo zaupnice, kar bi v primeru njegove zavrnitve pomenilo, da bi država zašla še v politično krizo.

Ob tem bi močno zamudili tudi s sprejetjem prepotrebnih strukturnih reform, kar bi nas pahnilo globoko v grški scenarij. V tem primeru bi bila tuja finančna pomoč neizogibna, po besedah prvega moža OECD pa bi „stečajni upravitelj iz Bruslja“ bil tisti, ki bi v tem primeru postavljal vse pogoje, kar preprosto pomeni, da bi izgubili svojo suverenost, ki smo si jo krvavo priborili skozi stoletja. Takrat si bomo močno želeli, da bi bile to zgolj hude sanje.

4 KOMENTARJI

 1. Kardelo lačnih volkov hoče onesposobiti tiste, ki so jih do sedaj hranili. Sedaj so sami sebi dovolj in začel se je boj med njimi! Ubogi v glavi, ki se borijo za oblast s strahom, da bodo s tem prikrili resnico. Sama se borim za svojo prvico, Tajkuni so mi vzeli vse!!! Moje delo so prevzeli ….. in tisti, ki so … oh ne smem preveč napisati. Ko bodo moje življenjske zgodbe natisnjene bo lažje. Sedaj pa še moram modro molčati. Saj nihče ne upa pbjaviti moje zgodbe!! Lep dan!!

 2. “Saj nihče ne upa pbjaviti moje zgodbe!!” Potem ste pa tako kot bloger Kunstelj, kateremu nihče “ne upa” objaviti domnevne knjige Patriotske igre. :)))) Malo heca. :))))

 3. JPD je zadnjič napisal odličen tekst o tem kako je Slovenija zaradi institucionalnih nepsrememb na poti v pekel. Primerjal je Južno Ameriko in socialistično Slovenijo. Po drugi strani pa je napisal New Deal, ki je nevredno ekonomskega strokovnjaka, sploh v taki državi, kjer že lahko pošten neekonomist ugotovi ( oglasil se je sociolog Vehovar), da bi še več denarja iz pufov nakazanega na trenutno socialistično oligarhijo, ki je Slovenijo izčrpavala že nekaj desetletij in je najbolj odgovorna za krizo, dejansko samo utrdilo stare vzorce, okrepilo mafijo in birokracijo, medtem, ko bi davkoplačevlcem ostalo še več dolgov.

  Tudi meni gre na živce oglašanje JPD, čeprav je res, da finančni minister in premier ne smeta do zadnjega izgovoriti vsega kar mislita. Zakrajšek je eden najbolj verodostjnih ekonomistov. JPD zelo strastno menjava smer, tako ekonomsko kot politično.
  Kraljič pa tudi izkoristi vsako napako, da tolče po Janši, namesto da bi vsaj kdaj užgal po TALIBANIH pri SD in PS kot je JPD. Tam tako kot sindikati zavračajo vsako minimalno spremembo, reformo.
  Janša ima možnost samo to, da čimprej sestavi dobre reforme trga dela, zdravstveno in penzijonistično reformo ter da TAKOJ PRODA vse državne banke in večino državnih podjetij. Seveda ga bodo blokirali vsi, toda začel se bo vsaj dialog in na koncu bo tujina prisilila nedemokratični, socialistični, mafijski tabor v te iste rešitve.
  Titova pot zadolževanja, nadmudrivanja drugih in zapravljanja časa ( lenobe) pač ne pelje drugam kot v prepad. Prav zaradi ZDA, ki so Tita 50 let podpirale s krediti SFRJ ni bankrotirala že nekj let po komunistični revoluciji.
  Neustvarjalni, leni in neodgovorni ljudje pač ne morejo ustvarjati in množiti blagostanja, lahko ga samo trošijo ( glejte obnašanje predsednika Turka in bogatenje Jankovića na račun davkoplačevalskega denarja). Če so prej 30 -40 ali 50 let delali sranje, se sedaj ne bodo v trenutku poboljšali. Za poboljšanje obnašanja ( minimalna sprememba) včasih potrebuje oseba nekaj let ali desetletij, medtem ko značaj lahko poslabšaš takoj, v sekundi.

Comments are closed.