Združenje za slovensko besedo: Protest zaradi ukinitve podružnične šole Osilnica

13
Foto: Radio Krka.
Foto: Radio Krka.

Ne pustimo se preštevati

Združenje za slovensko besedo se v duhu ustanovnega sestanka pridružuje protestom prebivalcev Osilnice in onim, ki jih podpirajo ali so z njimi solidarni zaradi ukinitve tamkajšnje podružnične osnovne šole.

Osnovna šola v domačem okolju je že sama na sebi takšna vrednota, da pretehta finančno in pedagoško organizacijske ugovore zaradi majhnega števila učencev. S tem dejanjem oblast nadaljuje odnos nekdanjega totalitarnega režima do tega območja, ki je bilo po II. svetovni vojni omejeno v svojem naravnem, družbenem in gospodarskem razvoju zaradi lege na robu zaprtega kočevskega področja.

Ukinjanje osnovnih šol je že samo na sebi, zlasti pa ob etnični meji, konkretno na področju, kjer smo že pred stoletji izgubili področje Čebra, po II. svetovni vojni je bila zavrnjena prošnja tamkajšnjih ljudi, da se združijo s Slovenijo, dejanje, ki ogroža prihodnost slovenskega naroda.

Zato v duhu humanizma, kulturne tradicije slovenstva in v imenu resničnega nacionalnega interesa zahtevamo ohranitev dosedanje mreže osnovnih šol v Republiki Sloveniji, posebno pa še tam, kjer njihovo ukinjanje načenja prihodnost slovenskega obstoja.

S takimi ali podobnimi dejanji dajemo v roke argumente onim v sosednjih državah, kjer zaradi birokratskih izgovorov ukinjajo šole pripadnikom naše tamkajšnje slovenske manjšine.

Združenje za slovensko besedo
zanj dr. Stane Granda

13 KOMENTARJI

 1. Oblasti pač ne zanima Slovenstvo, take smo izvolili in take imamo! Sicer pa se že bliža čas, ko bodo Osilničarji hoteli živeti pod hrvaško oblastjo.

  Povrh tega pa to pomeni stroške in s tem manjšo maso denarja, ki kar hoče skočiti v naše žepa, kajne?

 2. V tej državi vladajo tisti klani, ki želijo od molzne krave Sloveniji prigrabiti čimveč denarja s subvencijami, socialnimi podporami, plačami in drugimi priboljški za javni sektor in množični se birokratski razred. Šola za enega učenca? Vlada in SDS se prav trudita za bedni šov v Osilnici, ki bo preusmeril pozornost javnosti iz novega plenjenje. Zapirajo šolo in odpirajo pred leti zaprt bankomat. Kmalu pa nas bo prehitela tudi H

  • pavel: “… Šola za enega učenca?”
   ========================

   Odgovor na tvoje lažnivo vprašanje: Za dva učenca. 😉

   • Ni lažnivih, niti neumnih vprašanj. So samo lažnivi odgovori, neumni odgovori. In manipulantski politkomisarji.

 3. Kaj stane več?

  Učitelj, ki se vozi v Osilnico
  ali
  dva otroka, ki se vsak dan vozita v Faro?
  ali
  konvoj, ki se vozi v Oslinico polnit bankomat
  ali
  predsednik parlamenta, ki se s svojim spremstvom pripelje v Osilnico na otvoritev bankomata?

  • Mafijski klani pijani od triumfiranja nad ubogim slovenskim davkoplačevalcem skozi megafone “naših” medijev kričijo: ” Ni važno, koliko stane, važno je, da imamo mi prav!”

  • Odročen kraj,kot je Osilnica mora obdržati šolo,ali bomo iz številnih
   obmejnih vasi,ki predstavljajo pravzaprav edinega čuvarja etične meje,naredili
   zatočišče kulturne in gospodarske bede,napovedan ukrep je delo vlade,ki hoče “šparati”na plečih avtohtonih prebivalcev,ki ohranjajo nacionalno avtohtonost z veliko odrekanja in hkrati veliko mero entuziazma!Podobnih Osilnic je v naši deželi kar nekaj,z napovedanimi ukrepi je država pljunila na osnovne človekove pravice prebivalcev zakotnih vasi,ali krajev če hočete!Ali je pošteno,da si univerzitetni profesorji izmislijo plačilo za stalno pripravljenost,ni pa denarja za učitelja v odročnem kraju!Glede na prelestno okolico in prijazne ljudi tam doli,bi si marsikakšen učiteljski par srednjih let odločil in odšel tja poučevat,Poteza šolskega ministrstva in vlade v primeru Osilnice,bo sprožila fenomen padanja domin,ki se bo kasneje ponovil še drugje!Zakaj imamo ministrstvo za šolstvo in kulturno ministrstvo,menda ne zato,da bodo zapirali šole v odročnih krajih in jim s tem vzeli identiteto in pospešili propadanje in staranje prebivalstva!Misli so mi pobegnile nazaj v čas,ko sem pogosteje obiskoval Osilnico in njeno okolico,često sem se ćesto srečeval z nekdanjim sodnikom Vaskom Poličem,ki je imel vedno polna usta hvale in pripadnosti tem krajem,od koder naj bi menda tudi sam izviral.Na žalost do danes nisem slišal niti ene besede s katero bi se zavzel za šolarje in šolo v Osilnici!Ukinitev šole pomeni tudi propadanje Osilnice,ki je sicer lep in do neke mere prijeten turistični kraj!Ohranitev šole bi morala biti skrb celotne kočevske regije,pravzaprav zahteva in ne samo skrb!Sam izviram iz teh krajev zato se me nastalo stanje še toliko bolj dotakne!Opustitev šole bo imelo daljnosežne posledice za prebivalce in občino. Zakaj rešujete probleme po liniji najmanjšega odpora,brez pogleda v prihodnost!

   • Saj so jim dali kombi. Ta rešitev s kombijem se meni ne zdi tako slaba.
    Res pa je, da ponižanje z bankomatom, ki je sledilo, pa spet kaže, da nobene stvari ne morejo naredit pošteno, kot se reče. Vedno je treba spodjebavat… To je tisto, kar je še stokrat huje od samega problema s šolo.
    Seveda, cela kočevska regija je še vedno v riti. Tam je še vedno veliko slovenskih skrivnosti, ki zahtevajo da kraji odmrejo. Niti posli z lesom ne smejo vzcveteti. Nič. Nič. Nič. Tako tudi Osilnica mora propasti.

 4. Če bi vse otroke iz področja Osilnice prijavili na to šolo, danes šole ne bi zapirali. Ampak ne, eni jih vozijo tja, kamor hodijo delat. Čudno da tega v Osilnici nihče ne problematizira.

  Drugače je izjava napisana v smislu, da je tu osrednje vprašanje spopadanje za ozemlje med sosedama, med slovenstvom in hrvaštvom. Ni mi všeč ta nacionalističen ton.

  Meja je Kolpa in tako naj ostane. Po možnosti v doglednem času spet brez žice. In ob dobrososedskih odnosih. Neredko razpoke v te odnose po nepotrebnem vnašajo ljudje, ki niso tam doma.

  • Zelo lepo in taktno si napisal kritiko. Že pred enim letom sem kritično pisal o Maji Sunčič in akademiku Grandi. Naših intelektualcev, ki bi se individualno in strokovno posegali v anomalije družbe ni.
   Se pa oglasijo kot drogirane srake, ko jim grozijo manjše plače na državni plačilni listi ali možna konkurenca boljših strokovnjakov iz tujine. V tem primeru gre za tipično strankarsko predvolilno kampanjo na “domoljubju” in “slovenstvu”

 5. Upam, da bo Združenje za slovensko besedo opozorilo še na hujše kršitve, ki izničujejo slovensko besedo.

  Zanimivo bi bilo izvedeti za naslov združenja in njegov kontakt.

 6. Seveda,kočevske gozdove in divjad še vedno obvladujejo priviligiranci,
  najhuje pri vsem tem je to,da je Kočevje ena najbolj rdečih občin v Sloveniji in prav malo jim je mar,kaj se dogaja v skrivnostnih kotičkih
  kočevskih pragozdov.Mogoče se klati v njih duh mačkovega matica
  in njegovih prijateljev!Gozdarstvo je že dolgo pred tem,preden je Židan
  zaščitil” nacionalni interes” obvladovala partij,verjetno si slišal za udbovsko firmo Snežnik,ki se je sedaj samo preimenovala,gospodarji pa bodo ostali isti,pri tem mislim na ideološko opredelitev!

Comments are closed.