Združenje Sever: rdeča zvezda ima zgodovinski pomen

9

Avtor: Aleksander Kolednik. Vir: Siol. Na tako imenovani vsesplošni ljudski vstaji v Ljubljani, na kateri so sodelovali tudi člani Zveze policijskih veteranskih društev Sever in Zveze veteranov vojne za Slovenijo, smo lahko videli številne simbole nekdanje Jugoslavije in JLA.

…..

V vojni za Slovenijo leta 1991 se po njihovih besedah (op. Združenja Sever) nismo zoperstavili rdeči zvezdi in simbolom nekdanjih SFRJ in JLA, ampak poniglavosti posameznikov pod njo, ki so poskušali ovirati in z uporabo vojaške sile preprečiti nastanek in razvoj nove slovenske države ter za vsako ceno ohraniti našo prejšnjo skupno državo.

“Znan rek pravi: ‘Narod, ki ne spoštuje svoje preteklosti, nima svoje prihodnosti.’ V Združenju Sever rdeči zvezdi ne odrekamo njenega zgodovinskega pomena. Za večino slovenskega naroda pomeni simbol svobode in upora proti nacifašističnim okupatorjem in njihovim sodelavcem v letih 1941‒1945. Ta simbol je povezan s koreninami slovenske državnosti,” so sklenili.

Vir: Siol


9 KOMENTARJI

 1. Za Nemce ima tudi kljukast križ zgodovinski pomen. Kaj pa zdaj?

  Vse to samo dokazuje moralno sprevrženost vodstva združenja Sever. Ampak tople vode ni treba odkrivati – vse to smo videli že ob Ertlovem odlikovanju.

 2. “Za vecino pomeni”…
  Tudi ce bi bilo to res, ali je potem prav, da so “manjsino” kar pobili? Ali to zanje ni niti danes nikakrsen problem?

  • Komunistična rdeča zvezda je simbol komunizma, zato razno skrivanje za zmagovalci 2. svetovne voje, ne bo pomagalo.

   Zmaga v 2. svetovni vojni ne opraviči uvedbe zločinskega komunizma – in rdeča zvezda je simbol komunizma.

   In ne. Slovenski komunisti niso nič prispevali k zlomu Hitlerja, ruski so pa s podpisom pakta naredili enako škodo, kot so jo potem popravili.

 3. Očitno Združenje Sever odobrava genocidni pokol 7000 mladih življenj, ki so varovala svoj dom v Srebernici, kar je zagrešila taista armada pred nekaj leti s svojimi oznakami, ki jih danes obožuje združenje. Ali je to duh nove civilizacije človeštva?

 4. Kot sem glede rdeče zvezde, ki je pogosta tema na tem portalu, že zapisal, naslednje DEJSTVO:
  Evropsko sodišče za človekove pravice je letos razsodilo, da prepoved nošenja rdeče zvezde krši konvencijo o človekovih pravicah (svobodo vesti in izražanja), ter da torej lahko vsak posameznik nosi rdečo zvezdo, to je njegova pravica.

  In še moje MNENJE: Morda je res pod nekim simbolom umrlo veliko (nedolžnih) ljudi, in so gojili kulte osebnosti, ter je vodila ljudstvo ena oseba z enormno oblastjo, pa ni bilo dovoljeno dvomiti v uradne odloke, in se je imela edina državna sila za edino zveličavno in nezamenljivo, ampak ta isti simbol nekaterim pomeni svobodo, upanje in zavzemanje za zatirane… No, pa dovolj o križu. Enako namreč velja tudi za rdečo zvezdo;)

  Skratka, kot sem, upam, pokazal, je s simboli križ, saj lahko simbol hitro koga prizadene, ker zaradi zgodovine nosi večplastni pomen. A če ima nosilec simbola namen sporočiti pozitivne vrednote simbola, mu tega pač ne moremo očitati in pravica do svobode vesti in izražanja mora imeti svoje mesto. Če pa je njegov namen z nošenjem simbola poziv k npr. nasilju, itd, pa lahko za to (npr. kazensko) odgovarja.

  Glede kljukastega križa, ki ga omenja Prenovitelj: je prav tako večpomenski simbol: uporabljale so ga že stare civilizacije, uporabljajo ga v hinduizmu, budizmu,…
  Vir:http://en.wikipedia.org/wiki/Swastika
  Zagotovo budist ali hindujec, ki bo nosil svastiko s takšnim namenom, ne bo kaznovan, saj ne bo širil npr. sovraštva ali rasne nestrpnosti.

  Nacistična različica svastike pa v sodobnem svetu pomensko simbolizira predvsem rasizem, zato bi se njen nosilec obtožbi, da poziva k rasizmu, le stežka izognil.

  Skratka, pozivanje k sovraštvu, rasni in drugi na osebni okoliščini temelječi nestrpnosti je kaznivo. Pika.
  Kako pa se poziva k temu, pa se presoja konkretno, od primera do primera. Določen simbol je lahko indic, da se poziva k temu, ni pa nujno.

 5. Dobro in trezno, ananas.
  Sam sicer še vedno menim, da je rdeča zvezda pri nas vseeno malo bolj na strani nacistične svastike kot pa budistične svastike.
  Gotovo ne misli vsak nono z zvezdo na kapi, da je treba vse ta bele danes pobit. Se pa med pripadniki zvezde najde precej gorečih, ki bi odstranjevali drugače misleče. Tega med še tako razvnetimi forumaši z ‘desne’ ne vidim – da bi kdo pozival v jame in podobno.

  Reči, da je pri nas rdeča zvezda podobno blaga kot Heinikenova, je vendarle malo priprtih oči.

  Si pa mislim nekaj drugega:

  lahko da nekomunisti te dežele bivamo v neki fantazmi glede plebiscitarnih 88%.
  Zna biti, da se ljudje takrat niso odločali za demokracijo in proti diktaturi, ampak le za samostojnost – torej biti v domači, slovenski diktaturi.

  In to tudi imamo.
  Razmeroma šibke in svetovnonazorsko (predvsem pa praktično) precej nerazlične stranke, večidelj vse socialistično (državnoplansko) dišeče (pokažite mi stranko, ki zastopa podjetnike in kapital – ni je in zato slednji rine ilegalno v vrhove politike in skuša skrivoma vplivat, namesto da bi ga lahko videli in spremljali vsak približno zamejenega v stranko).

  Verjetno je to bila tudi resnična želja ljudi – da jih ne bi preveč silili v kakšno resnično svobodo in prostost, ampak da bi imeli na izbiro nekaj več vrst mesa in čebule.

  Previsoko poveličujemo plebiscit.
  Bil je korak v pravo smer. A ravno ko smo prišli na drugo stran brega, smo si stopili na nogo in še zdaj stojimo na njej in gledamo nazaj … Imeli bi Jugoslavijo in Avstrijo hkrati, krop in vodo obenem.

 6. Če bi upoštevali načela svetovnega etosa, se nam to ne bi dogajalo.
  Ta načela, ki so tudi na internetu, so primeren kažipot, na kakšen način urejati medsebojna in skupna vprašanja v naši slovenski skupnosti.
  Ali jih organizatorji demonstracij upoštevajo? Če bi jih, bi to zapisali na transparentih, pa žal ni nobenega transparenta v tem duhu.

 7. V kontekstu je jasno, kaj rdeča zvezda predstavlja. Če predstavlja komunizem, jo je treba obravnavati enako kot nacizem.

Comments are closed.