ZDA pred volitvami: »za življenje« ali »za orožje«

10
Američani so za prepoved splava in prost dostop do orožja

Besedno zvezo »za življenje« razumemo: gre za nasprotovanje dovoljenemu pobijanju nerojenih, kar je sicer pravilo in »civilizacijski dosežek« (pravica do izbire) »razvitih« držav. Pri nas besedna zveza »za orožje« nima kakšnega posebnega pomena, saj se nasploh v Evropi nič ne razburjamo, ker je postopek za nakup orožja nekoliko bolj zapleten kot v ZDA. Govorim po občutku, izkušenj s tem nimam. V ZDA je to svetinja, ki je zapisana v drugem amandmaju (sprejet 1791) njihove ustave.

Volilne namere Američanov slabo leto pred predsedniškimi volitvami

Novembra 2019 sta EWTN News in RealClear Poll povprašala malo več kot 2000 Američanov (nekatolikov in katolikov) in potem še nekaj več kot 1000 katolikov. Seveda je bilo glavno vprašanje, kako se nameravajo odločiti na volitvah 2020. Izkazalo se je, da katoliki nikakor niso enotna skupina. Po eni strani gre za katolike, ki so vsaj tedensko ali več pri maši in ki sprejemajo cerkveni nauk, ter druge, ki so bolj redko pri maši, so pa hkrati nekoliko izbirčni pri nauku cerkve. V obeh skupinah najdemo volivce Trumpa in tudi njegovega (ta hip še neznanega) demokratskega protikandidata. Izkazalo se je, da so prvi katoliki bolj enotni pri volilni odločitvi z zelo resnimi evangeličani kot s svojimi manj zavzetimi katoliki. Če ste pomislili, da je med njimi več volivcev Trumpa, se niste zmotili.

Pisca teh vrstic pa je presenetilo, kaj so opredelili kot točko, pri kateri bi se s kandidatom razšli. Redni nedeljniki (ki poleg tega upoštevajo cerkveni nauk) so s 59 % odklonili kandidata, ki bi zagovarjal pozne splave (od polovice drugega trimestra naprej). In katero naslednje stališče bi te volivce odvrnilo? Kar 50 % bi jih opustilo glasovanje za kandidata, če bi ta omejeval dostop do orožja. Naslednja stvar, ki bi jih odvrnila, bi bil splav v začetnem obdobju; to bi odvrnilo 49 % volivcev. Kandidatovo zavzemanje za istospolne poroke pa bi resno zmotilo 29 % volivcev.

Vem, da so Američani zelo navezani na orožje. Tolikšna predanost orožju med resnimi katoliki, ki so redni nedeljniki in upoštevajo cerkveni nauk, pa me je presenetila. Na žalost ne vem, kako je bilo vprašanje zastavljeno. Je šlo za zelo široko omejitev posedovanja orožja, za omejitev le avtomatskega orožja … ?

Očitno je za te volivce enako pomembno geslo »za življenje«, kot jih navdušuje slogan »za orožje«.

10 KOMENTARJI

 1. Američani orožje sprejemajo kot sveto pravico proti zlorabi oblasti. Ustava pravi, da imajo ljudje aktivno pravico braniti se proti oblasti, če ta zlorabi svojo moč.
  Vsaka ameriška oblast, ki bi posegla v temeljne pravice posameznika lahko računa na oborožen odpor, ki bi bil povsem ustaven. Zato so ZDA po stoletjih še vedno demokracija.
  Od tod tudi prizadevanja levice, da omeji posest orožja. Ker neoboroženim je lahko vsiliti svojo voljo.
  Evropejci pa smo nemočni, ko nas totalitaristi hočejo podrejati.

  • A bejz, bejz. Pravica do orozja je utemeljena v pravici samoobrambe pred kriminalci. Ne v obrambi pred drzavo. Mislis, da ameriska ustava spodbuja streljanje na policijo, na serifa, na FBI, na vojsko?

   Posest orozja je sicer nevarna stvar. Posebej v rokah nestabilnih in nezrelih oseb. Impulnezev, psihotikov, psihopatov. In kriminalcev. Vsak normalen clovek zeli, da taki nimajo dostopa do strelnega orozja.

   • 2 amandma ustave ZDA
    A well regulated Militia, being necessary to the security of a free State, the right of the people to keep and bear Arms, shall not be infringed.

    To uključuje tudi smoobrambo proti kriminalcem, kot si napisal. Ustava ne spodbija, ampak dovoljuje.
    Po statistiki pa je 95% kriminala v ZDA storjena z nezakonitim orožjem. Torej orožjem, ki bi v vsakem primeru bilo prisotno, ne glede na zakon.

    • To “nezakonito” orožje je v veliki večini primerov zakonito kupljeno v trgovinah in nezakonito posredovano naprej.

 2. 99% nosilcev legalnega orožja v ZDA ni ubilo nobenega človeka in so običajni državljani, ki spoštujejo zakone.

  Gre za drugačno kulturo, ki jo je nekaterim zelo težko sprejeti – hkrati pa sprejemajo, da so muslimani še bolj drugačni…

 3. Samo samomorilec prostovoljno prepusti varovanje svojega življenja organizaciji, ki ji poveljuje Alenka Ermenc. No, lahko bi zapisal tudi priimek nekega iz Murgelj.

 4. Za ZDA, Jemnom in Srbijo je Švica četrta država na svetu z najvišjim številom orožja na prebivalca. In se mu na referendumih niti slučajno ne odpovedujejo.
  Vir: https://siol.net/novice/svet/oborozena-svica-orozarska-kultura-ki-deluje-257255
  Toda prav Švico uvrščamo med najbolj miroljubne države.

  Uporabiti orožje za obrambo ni v nasprotju z krščansko vero, tudi Jezus vojakom ni rekel “ne ubijajte”.

  Spraševali so ga tudi vojaki: »In mi, kaj naj storimo?« Rekel jim je: »Ne bodite do nikogar nasilni in nikogar ne trpinčite, ampak bodite zadovoljni s svojo plačo.« (Lk 3, 14)

 5. Prepoved ubijanja cloveka je v temelju judeokrscanske etike. Je ena od desetih Bozjih zapovedi.

  Empiricno je pa na Balkanu in tudi pri nas prevec, ne premalo ilegalnega strelnega orozja. Vec kot dvomim tudi, da bi se varnostna situacija v Sloveniji izboljsala, ce bi v vsaki hisi legalno prejeli v uporabo za “primer samoobrambe”, ali vsaj dobili prosto moznost nabave, strelno orozje. Verjetno ali skoraj gotovo bi se poslabsala.

  Tudi psiholosko me prisotnost civilistov s pistolami ali z nozi ne pomirja, ampak kvecjemu vznemirja in strasi. Mislim, da nas vecina tako cuti. Velika vecina. Vsaj v Evropi. Ki je glede kriminala se vedno najbolj varna celina. Vsekakor mnogo bolj kot Amerika, tako Severna kot Latinska.

 6. Ne razumem, toda v ZDA se “za življenje” borijo točno tisti ljudje, ki se borijo tudi “za orožje”.

Comments are closed.