Zbor za republiko: Simpozij Slovenija – 25 let kasneje

2

Zbor za republiko vabi na simpozij Slovenija – 25 let kasneje, ki bo v sredo, 22. junija 2016, od 10. do 14. ure v prostorih Državnega sveta, Šubičeva 4, Ljubljana.

Na simpoziju bodo sodelovali: dr. Lovro Šturm, dr. Ivan Štuhec, Aleš Hojs, dr. Matevž Tomšič, Janez Janša, Janez Remškar, dr. med., dr. Andrej Umek, France Cukjati, dr.med., dr. Janko Kos, dr. Dimitrij Rupel in dr. Borut Rončević.

Podroben program simpozija najdete na povezavi.

2 KOMENTARJI

 1. Po desetih letih spet venec in svečka v Kočevskem Rogu
  Kočevski Rog- Včeraj je minilo natančno deset let od spravne slovesnosti pri množičnem grobišču po vojni pobitih domobrancev pod Krenom v Kočevskem Rogu, ko sta se predsednik države Milan Kučan In nadškof dr. Alojzij Šuštar skupaj poklonila mrtvim in povabila žive k spravi in sožitju. Ob obletnici so predsednik Kučan z ženo Štefko Kučan, dr. Spomenka Hribar, ki je pred desetimi leti dala pobudo, naj slovenska država priredi spravno slovesnost, kočevski župan Janko Veber, predstavniki vojske in peščica drugih, med katerimi ni bilo nobenega predstavnika ne cerkve ne vlade, položili venec In prižgali svečko. V javni izjavi je predsednik Kučan zapisal, da želi simbolično ponoviti svoje besede obžalovanja in obsodbe povojnih zunajsodnih pobojev, ki bodo v slovenskem zgodovinskem spominu zapisani kot moralni in pravni zločin. Samo na podlagi pietete do mrtvih sta mogoča spravno sožitje med živimi in strpnost v skupnem bivanju Ijudi različnih prepričanj drug z drugim, in ne drug proti drugemu, medtem ko politična zloraba preteklosti in mrtvih
  peljeta drugam, povzročata nove delitve In zbujata nova sovraštva, je med drugim v izjavi zapisal Milan Kučan. D. P.
  NEDELO, 29. JULIJ 2000

 2. Še vedno aktualna tema, tudi za Zbor za republiko
  25 let plenjenja in kraje lastnine!
  Plenjenje in kraja skupne družbene lastnine se je začelo že pod Markovičem v SFRJ in se je nadaljevalo!
  Največ problematične privatizacijske zakonodaje je sprejela politična levica, predvsem vlada mag. Toneta Ropa,LDS/ SD, pri čemer jo je največ napisala pravnica dr. Nina Plavšak!
  Žal je desna vlada Janeza Janše, 2004-8, šele tik pred iztekom svojega mandata, popravila to zakonodajo, ki je vse dotlej omogočala oškodovanje gospodarskih družb , kar je v EU strogo prepovedano in je edino moralno sprejemljivo!
  Kdo vse je do tedaj to zatajil in povzročil ogromno gospodarsko in moralno škodo, ki je naša pogubna usoda?
  Prednost pri lastninjenju skupne lastnine so imeli namreč le direktorji/ menedžerji, ki so lastninili, kupovali podjetja v brez lastnih sredstev na kredit pri državnih bankah, ki ga niso vračali!
  Oče tajkunov je menda kar pedagog naroda dr. Jože Mencinger. Poznana je njegova izjava, da so certifikati ničvredni papirji ter izjava: »Če bi bil sam direktor in bi videl, da mi grozi izgubiti vse, kar imam in za kar sem se trudil desetletje ali več, bi namreč tudi sam poskušal oškodovati družbeno premoženje.«
  Tako smo državljani ostali še naprej ne enakopravni pri lastninjenju skupne lastnine, kar je najbolj groba kršitev ustave in omejevanje (ekonomske) svobode in vzrok za razočaranje nad samostojno državo in demokracijo!
  Ropova vlada je celo uzakonila neplačevanje prispevkov delavcem, ne da bi jih vprašali, čeprav je to kraja dela delavčeve plače, goljufanje zaposlenih!
  Nobena vlada in nobena politična stranka, ne leva, ne desna, ni odpravila to krivično in sramotno zakonodajo, ki je po zakonu omogočala krajo dela plače zaposlenim, to je neplačevanje pokojninskih prispevkov in bodo zato mnogi tako imeli nižje pokojnine. So oškodovani, okradeni!
  Sramota za vso slovensko politiko!
  Kje je tu (bil) občutek za pravičnost in kje je empatija politike?
  Šele po 12 letih je na pobudo ZZZS, ne pa pobudo vlade ali katere politična stranke, potem Ustavno sodišče odpravilo takšen zakon, ki je dopuščal krajo delavčeve plače, kar je kratenje lastninskih pravic zaposlenih!
  Neplačevanje, to je kraja dela plače zaposlenih, se še vedno sramotno dogaja!
  Le zakaj imamo politične stranke, izvršno oblast s tožilstvom in policijo, in nadzorno zakonodajno oblast?
  To je DZ RS s parlamentarnimi strankami in poslanci, če jim za goljufanje zaposlenih državljanov ni čisto nič mar, saj poteka brez posledic za goljufe, vedno več pa bo oškodovanih pri pokojninah?
  A politiki, poslanci,odgovornosti do delojemalcev, sodržavljanov, do volivcev, res ne poznajo, ker jim to omogoča volilni sistem?
  Ali je to kultura za demokracijo?
  NE!

Comments are closed.