Zbor za republiko: Kdo bo odgovarjal za pranje denarja iz Irana?

13

Slovenska kritična javnost, ki je sicer že navajena zakulisnega izčrpavanja Nove Ljubljanske Banke in drugih sumljivih poslov odgovornih, je v zadnjem času pretresena ob informaciji, da je NLB v letih 2009 do 2010 oprala skoraj milijardo dolarjev umazanega denarja iz Irana, ki je bil v tem času pod mednarodnim embargom. Imena takratnih predsednikov in članov nadzornih svetov in uprav NLB so znana. Znana so tudi imena takratnega guvernerja Banke Slovenije, ministra za finance, predsednika vlade, ministrice za notranje zadeve, generalnega direktorja slovenske policije, direktorja kriminalistične službe, itd.

Vsi ti so bili očitno pravočasno seznanjeni s čudnim izvorom tako velikih denarnih sredstev in čudnih naslovov, katerim je NLB nakazovala ta sredstva, pa vendar je vodstvo NLB iranskega »poslovneža« celo oprostilo plačila prilivne provizije in mu omogočilo celo uporabo osebne spletne banke (Proklik). Na črnem finančnem trgu so provizije za tako pranje umazanega denarja zelo visoke. Ni pa znano, pri kom naj bi to provizije končale.

Glede na to, da gre za celo vrsto bančnikov, politikov, kriminalistov, itd., ki so vedeli za vse to in pri tem molče soglašali ali celo aktivno sodelovali, šele pod pritiskom vse očitnejših informacij iz tujine pa z dejavnostjo prekinili, in še to s čim večjo zakasnitvijo, menimo, da gre za utemeljen sum organiziranega kriminala velikih razsežnosti.

Zato javno sprašujemo:
— generalnega državnega tožilca, Draga Šketa
— direktorja urada za preprečevanje pranja denarja, Darka Muženiča,
— generalnega direktorja slovenske policije, Marjana Fanka,

in odgovorne njim nadrejene:
– ministra za pravosodje, Gorana Klemenčiča,
– ministrico za finance, Matejo Vraničar Erman,
– ministrico za notranje zadeve, Vesno Györkös Žnidar, in
– predsednika vlade, dr. Mira Cerarja:

Kaj ste, oziroma kaj boste storili, da se ta utemeljeni sum organiziranega kriminala razišče, kriminal pa preganja po uradni dolžnosti?

Predsednika uprave NLB, Blaža Brodnjaka, pa sprašujemo:

Ali ste po razkritju pranja denarja odredili kakšen nadzor in ugotavljanje odgovornosti znotraj banke?

Ljubljana, 23. junij, 2017

France Cukjati
predsednik ZzR

13 KOMENTARJI

 1. Edino pravilno. Znova in znova vršiti javni pritisk na odgovorne, da se NLB-Irangate razčisti in dobi kazenske konsekvence. Če ne bo pritiska, je malo verjetno, da bi kakorkoli ukrepali.

 2. Povsem upravičena in nujna zahteva, ki mora privesti do korenitih sprememb v miselnosti in ravnanju ter strožji odgovornosti!

  Slovenska skupnost si mora povrniti svoj nekdanji več stoletni ugled v Evropi, ko je veljala za pošteno in delovno skupnost.

  Izničiti je potrebno negativne tuje vplive na našo skupnost!

 3. Šele odkrivanje takih in podobnih dogodkov ter njihove javne obravnave nam pokažejo realno stanje moči kontinuitetnikov v Sloveniji, ki nas in državne institucije danes še na bolj grob in prefinjen način obvladujejo, kot nekoč v stari Jugi.

 4. Odgovarjal ne bo nihče, ker so odvisni drug od drugega. Bolj bo problem, ker bo pipca priprta in bo potrebno najti nove vire financiranja politično-korupcijskih aktivnosti.

 5. Ne zna desnica nič drugače?! Enako brezpravno in nepošteno, kot levičarji?
  Brez najmanjšega pojma o “umazanosti” iranskega denarja, ne bo šlo in sme uspeti takšen poziv.
  Pričakujem seveda, da ne bodo ne Cerar, ne kdorkoli od teh, sploh odzvali na ta poziv. In kar je najhuje, prav bodo storili.
  Kdaj se bo že nehal ta desni napuh o “poštenih in delavnih” slovencih?! Angleška aristokratska aroganca je simbol ponižnosti za nas.

  • Ne razumem prav tega sarkazma. Saj sploh ne gre za desnico in levico. Vsak je lahko pošten ali ne. No, med levičarji je tega še bistveno več, ker so izgubili še tisto nekaj ideološkega ”duha”.

  • ZDRAVKO , ali je je z vašim zdravjem vse v redu ? Mimogrede , tudi vi živite v tej
   družbi , očitno radi čofotate po mlakužah , ki so v poletnem času prijetno tople !
   Preveč se izpostavljate vročemu poletnemu soncu , ki jih greje !

   Andrej Briški

 6. To kar se je zgodilo ni nikakršno odkrivanje česarkoli, ampak navadna insinuacija več, le da ima za tarčo nekoga na drugi strani, kot smo vajeni.

 7. Kako je nekaterim v napoto, da bi bili Slovenci pošteni kot nekoč.

  Logično, ker bi potem ne igrali več prve violine, saj znajo igrati le na nepošteno, ki pa je bila uvožena .

 8. Bojijo se, da bi se Slovenci oprli na svoj zgodovinski pošteni temelj, potem pa ne bi bilo mogoče slovensko skupnost voditi in peljati po pogubnem slepem nevrednotnem mafijskem tiru, ki je bil uvožen od zunaj.

 9. Pred dnevi je bil objavljen članek v časopisu, da je Beograjska mafija ena največjih na svetu in da njene lovke segajo daleč.

  Vendar še nisem videl napisanih ukrepov, kako njen vpliv in vpliv drugih podobnih, izničiti v Sloveniji. Obnašamo se kot da je ni.

 10. Zahteva je upravičena. Zgodilo se po vsej verjetnosti ne bo nič. Sami sebe pač ne bodo preganjali, še manj kaznovali.

  To razkritje samo dokazuje, da pri nas v resnici vlada mafija. Vprašanje je samo, ali bo za vedno ostalo tako ali je mogoča tudi sprememba k normalni državi.

 11. Stvari so celo pri nas jasne.Nekdo mora proti konkretnim odgovornim osebam vložiti utemeljene ovadbe.To lahko store tisti,ki so v tej državi za to uradno postavljeni in pooblaščeni ali pa tudi katerakoli državljan,ki uspe dokazati upravičen pravni interes. Bistveno vprašanje je za vse enako:Ali si upate?

Comments are closed.