Zbor za republiko: Incidenti z ideološko in versko nestrpnostjo

3

zbor za republiko logoV Zboru za republiko izražamo zaskrbljenost zaradi nekaterih najnovejših incidentov, ki so povezani z ideološko in versko nestrpnostjo. Predvsem obsojamo omalovaževanje in skrunitve verskih ustanov. V zadnjih mesecih se je zvrstilo več deset napadov na župnišča katoliške cerkve. Med drugimi zasluži obsodbo tudi provokacija (z živalskimi deli) na gradbišču novega ljubljanskega muslimanskega svetišča. Zbor za republiko opredeljuje te napade kot alarmantne posege v individualno in kolektivno versko svobodo, ki jo zagotavljata slovenska ustava in evropska listina o človekovih pravicah. Z njimi smo pred 25 leti utemeljili novo državo.

Zaskrbljeno opazujemo tudi dogajanje, ki je naperjeno proti svobodi izražanja in svobodi tiska, proti kritičnemu razmišljanju in medijski pluralnosti. Obsojamo napade na medijske hiše, kot sta Reporter in POP TV, ki so jo označili kot judovsko, celo kot “hudičevo televizijo”, in poškodovali njena vozila.

V Zboru za republiko pozivamo vse svobodoljubne posameznike in civilna združenja k enotnemu nastopu proti takim pojavom v slovenskem prostoru.

Zbor za republiko
France Cukjati, predsednik

3 KOMENTARJI

  1. Strinjam se z Zborom. Eno je (ostra) kritika ali protest, drugo so diverzantske, partizanske akcije. Pri teh nikoli ne veš,kdo je odzadaj in kakšen namen ima.

  2. Pozdravljam izjavo.

    Na eni strani inštitucije ne reagirajo na množično ropanje cerkva, na Svetlano, na zažiga je križa in podganje inštalacije.

    Na drugi strani Musarjeva inkvizicija dlake cepi v kritičnih tekstih.

Comments are closed.