Zaznamujmo stoletnico prihoda Duceja na oblast

24
Naš Tito na Sabotinu

Berem, da se po trafikah prodaja Ducejev koledar. Ne prvo leto – verjetno niti ne zadnje. In si poskušam zamisliti, kako se ob tem počutijo žrtve fašizma in njihovi potomci. Kako naj se ob tem počutimo Slovenci, tudi na matični strani meje, saj je Ducejev škorenj mendral vse do Ljubljane. Kaj z dopuščanjem takega početja sporoča italijanska država, ne samo svojim državljanom, pač pa celotni Evropi? Lahko to spada v meje svobode govora?

Vse skupaj pozabiti? Se delati, kot da nič ni bilo?

Tito: Zgodba o iskanju identitete vodje jugoslovanskih komunistov

Saj ne gre toliko za to, da se ob tem počutimo ogrožene mi – osramočen je tudi tisti del italijanskega naroda, ki se je postavil po robu fašizmu in se razglaša za zmagovalca v 2. svetovni vojni. Z ovekovečevanjem pohoda na Rim se v nič daje grenka smrt množice ljudi, ki so dali svoje življenje, da so Italijo izvlekli iz zgodovinske kloake totalitarizma. A zdi se, da je večini bliže na vse skupaj pozabiti, se delati, da nič ni bilo: naši prijazni vojaki so z nasmehom na ustih hoteli prinašati kulturo slovanskim in afriškim polopicam, te pa so to neprijazno zavrnile, zato smo se modro umaknili in slavili zmago demokratičnih držav. Celo velikodušno smo jim prepustili, ker smo pač tako velikodušni, cel kup svojih ozemelj.

Sem produkt slovenskega šolstva, kjer je fašist pač najhujša zmerljivka in nedvoumno zlo. “Črnim fašistom, gestapu, prisegli krvavi smo boj!” Preprosto si ne morem predstavljati, da bi se kdo pa kar hotel s tem identificirati.

Nemci so nacistične simbole dosledno izbrisali iz javnosti

Po drugi strani vem, kako korenito so z zadevo obračunali Nemci – nacizem in vse njegove variante so tam kriminalizirane in sistematično preganjane. Vsaj formalno nacizem ne more več obstajati. Ni si možno zamisliti, da bi tam izšla kaka tako množična publikacija kot koledar z nacistično ikonografijo in nostalgijo. Tam si tudi ni možno zamisliti, da bi lokalne policijske enote mižale na eno oko, če bi se v imenu nacizma packalo po oglasnih deskah ali spomenikih. Ne delam si utvar, da tudi med Nemci ne vre, sploh ob množični imigraciji. A uradno je njihovo stališče jasno. Ukrepi policije so jasni in striktni. Če kdo izdela kakšen Hitlerjev koledar in ga širi, se to dogaja v ilegali; ne pa kot Italijani po lokalnih trafikah, kaj šele tako predrzno, da ga daje v prodajo slovenskim trafikantom. Kot bi tisti Nemec poslal škatlo Hitlerjevih koledarjev v trafike v Jeruzalem. Pač, nezaslišano. Ob tovrstnih incidentih se vedno znova sprašujem, ali res ni mogoče storiti ničesar učinkovitejšega. Sploh s stališča Evropske unije, kjer je odnos do tovrstnega početja precej nedvoumen. Za hec sem naredil objavo o tem na nekem memerskem omrežju, me zanimajo odzivi.

Tudi slovenska država dopušča napis v čast nekdanjemu diktatorju

Franci Feltrin: Tito na Sabotinu nas vrača v totalitarni čas

A ker živim pod Sabotinom, se pač ne morem delati, da nimam svoje doze masla na glavi. Verjetno se ob našem ogromnem kamnitem napisu podobno začuden čehlja po glavi kakšen Italijan. Saj so zgodovinska dejstva vendar jasna? Kako lahko neka država dopušča, da se na njenih pobočjih bohotijo napisi v čast nekdanjemu diktatorju? Kako se najdejo aktivisti, ki skrbijo, da se še niso zarasli? Mar se niso osamosvojili od Jugoslavije, osamosvojili z vojno, pa kljub temu puščajo po hribih (in še obnavljajo) jugoslovanske napise? Mar se ne delajo tako norca iz sebe? Ne samo nam, sosedom, pač pa celemu svetu tako še naprej razkazujejo, da so titoistična parodija od države in kraljestvo mizerije? Kaj jim pomaga, da imajo do skoraj vsake hiše optični kabel in dobro informatizirano praktično celotno javno upravo, če pa se javno razkrinkavajo s tem? Ko se ovem tega paradoksa, tudi italijansko strpnost do fašizma laže razumem. A bi nam obojim zelo privoščil nemški scenarij korenitega, gladkega, zdravilnega reza, ki distancira od zgodovinske gnusobe – in tako omogoči svobodno, ustvarjalno življenje naprej.

Vir: Novi glas

24 KOMENTARJI

 1. Iz nemirnega Pariza je slišati, da se je macron vrnil iz Moskve bled kot mrlič. Kaj pomeni ta bledica? Je res zamrznil agresijo na Ukrajino? Ne, zamrznil je EU-jino obrambo Ukrajine in Rusi takoj nadaljujejo. Ukrajina je prepuščena nemilosti. Tako lehko “Kominterna” nemire tudi v Moldaviji in celo v katerikoli državi v EU.
  Kitajska si mane roke!
  Če se motim, potem bo v Franciji na volitvah zmagala Lepenova in ne levičarska “civilna družba”. Popoln poraz francoske notranje politike bo oslabil zunanjo politiko EU in VB je imela prav, ker je domnevala, kam gre EU. ZDA se mora odločiti ali bo branila EU ali Kitajsko morje, ki ga je skoraj že izgubila. Če revolucionarno pade EU, potem pade tudi Kitajsko morje: Kitajska destabilizira gospodarsko in vojaško svet. ZDA o0stane samo še svetovna vojna z najnovejšim uničevalnim orožjem, če ga ima, sicer bodo padale atomske bombe.

 2. Profesorji so na fakultetah t.i. krščenskega sveta so ustvarili “Fachidiote”- oko za oko, ki mečejo svet iz stčajev relativnnega miru med supersilami. Zatro tudi ni uspela tranzicija in opozorila iz Poljske in Madžarske so naletela na gluha ušesa. To pa se že kaže, kot uničujoče za EU in ni ji pomoči, če se takoj ne “zbrihta”!

 3. Pomenljiv naslov, kako lahko v današnjih razvitih demokracijah pride do državnega udara fašiustoidnih tvorb. “KGB” postavlja sistem svoje pete kolone- globoko državo, tudi na Zahodu. Da so ekstremisti močni, dokazuje nestrpno napadanje notranje politike Madžarske in Poljske, ki to dobro vesta in sta okusili mračno sivino boljševizma in njenega prikritega nadaljevanja na svojih mejah.

  • Mihelič o kakšnem boljševizmu bluziš? Pa KGB? Gre le za strateške zadeve. Gre za namero, da ZDA namestijo rakete srednjega dosega v Ukrajino. Tega Rusija na noben način ne sme dovoliti. /kot ZDA pred 60 leti niso smele dovoliti, da Rusija namesti rakete na Kubo/.

   • Dragi Rsdko, dogodki, ki bodo sledili na Zahodu in v ZDA, bodo potrdili, da gre za prebarvano kontinuiteto Kominterne, ki lahko zaneti nemire kjerkoli in tega se Biden boji boplj, kot ruskih raket. Je pa dejstvo, da so ZDA Ukrajino že odpisale. Gre za Vzhodno Evropo, gre za odpšornost proti fašistoidni politiki iz Azije. Ko boš doživel čez eno ali dve leti pojasnilo iz dogodkov, ne boš več klical, da bluzim.

    • Kominterna in druge idelogije so passe.
     Edino kar še obstaja na svetu je korporativizem in na drugi strani zmedena apolitična zavedena raja.
     Obstaja le še koncentriran kapital ki orje nepovratne brazde po planetu zemlja.
     Tako ti, kot tudi jaz sva kanonfuter. S to razliko, da se jaz zavedam tega, ti boš pa neveden zmrl.

 4. Naš Duce, se pravi Tito, se šopiri po Sloveniji navzven in v glavah bolj kot kjerkoli drugje v republikah bivše Juge in bolj kot Mussolini v Italiji, ki nima napisov po hribih, nima ulic, trgov, javnih spomenikov sredi mest itd. Najbrz bi bil čas, da se zbere skupina demokraticnih prostovoljcev, lahko dvojezicna in gre na fitnes premetavanje kamnov na Sabotinu, da bi spet brali NAŠ FIDO, preden se to sramoto in provokacijo koncno prepusti naravnemu zarascanju.

 5. Pa v glavah bo končno, 30 let po zlomu komunizma cas za malo več reda. Med drugim pri našima poslancema EPP v evropskem parlamentu Francu Bogovič in spet Ljudmili Novak, ki gresta podpisovati Brglezov napad na novo predsednico evropskega parlamenta, zato ker si je ob dnevu italijanskega praznika spomina na žrtve fojb drznila povedati nekaj povsem točnih kvalifikacij o povojnih komunističnih cistkah in pobojih, katerih del so bile tudi fojbe oz kraška brezna, v katere so zmetali brez sojenja pobite.

  https://reporter.si/clanek/svet/slovenski-evroposlanci-v-pismu-metsoli-obzalujejo-njene-izjave-glede-fojb-943382

  Neverjetno: Brglez, Fajon, Joveva in celo Bogovič in “krščanska demokratka” Novak odrekajo pravico drugim državam in celo predsednici evropskega parlamenta do javnega spomina zrtev enega od totalitarizmov. In to odrekanje in diktat razglašajo za “slovenski nacionalni interes”

  • “Pa v glavah bo končno, 30 let po zlomu komunizma”
   Še eden, ki ima probleme s terminologijo. Komunizem se seveda nikoli ni zlomil. Ker ga nikoli ni bilo.
   Imeli smo socializem.
   Komunizem je bil le utopična projekcija za bodočnost.

   • Problem s terminologijo ima potem ves zahodni svet, saj v zahodnih demokratičnih medijih zlepa ne najdeš termina socializem za države, ki jih je vodila komunistična partija. Praktičen zahodni svet take države imenuje komunistične, “praktičen” Slovenec pa zavaja s terminom “socialistične države”, ker se vseeno zaveda, kako zločinski je komunizem in hoče s terminom “socializem” relativizirati ali zabrisati zločinskost komunizma in komunističnih partij.
    Zaboga, nehaj se sprenevedati!!!

    • “Problem s terminologijo ima potem ves zahodni svet”
     Natanko tako. Zahod se je učil od Goebelsa: “Tisočkrat ponovljena laž postane resnica”

     Poglej naš primer.
     Za Erjavca se je govorilo, da je upokojencem obljubljal 1.000 evrov pokojnine. V resnici je Erjavec rekel: “Če menagerji zaslužijo po 5.000 evrov in več, bi si tudi upokojenci zaslužili 1.000 evrov penzije.
     Desnica je vztrajno ponavljala laž o Erjavcu. In laž se je prijela.
     Tako stvari funkcionirajo pri večini.

     • NE LAŽI! Sam se dobro spomnim Erjavčeve izjave na TVS, ko je v bolj nemarnem tonu rekel: “Tisoč evrov penzije v prihodnje za vsakogar.”
      Tebi funkcionira namerno slikanje zločinskih komunističnih razmer kot na moč prekrasnih razmer.

   • Pojdite na ekskurzijo v Hudo jamo, pa se boste prepričali, da je bil in je še v glavah, besedah in pogosto tudi v dejanjih zagovornikov takih morij.

 6. Če bi JJ hotel:
  Vložiti zakon, da se napis na Sabotinu izbriše. Seveda bi bile nekatere stranke v parlamentu proti. In ker se niso izjasnile proti, so preblizu totalitarističnemu sistemu, ki je prepovedan. In take stranke izbriše v zadnji fazi EU.

  Ampak JJ noče. Še spodbudna misel: “Ima drug načrt?”

 7. Zdi se, spoštovani Jernej,
  da imaš težave s sklepanjem. Če si v prvem delu upravičeno vznejevoljen nad propagandističnimi izdajami Dučejevega koledarje, potem ne bi smel biti vznejevoljen tudi nad Titom.
  Tito je namreč bil na drugi strani. Tito je bil proti fašistom. Titovim partizanom*** so se po kapitulaciji Italije, vdajali številni italijanski vojaki, ki so potem družno preganjali fašisti. Partizani so potem na koncu ujeli Dučeja in ga obesili.
  Čudi me, logika se vendar obravnava že na gimnazijskem nivoju.

  *** Titovi partizani so bili proglašeni za del zavezniških sil, za del sil, ki so bili zmagovalci II. svetovne vojne. Saj so zmagali tapravi, a ne?

  • Tito je bil mali Stalin. Mali zmagovalec v vojni. Stalin pa eden od velikih. Kar ne pomeni, da ni bil velezlocinec. In se nista Churchill in de Gaulle, tudi velika zmagovalca, takoj po koncu vojne upravičeno obrnila proti njemu. Enako kot Truman.

   Resničnost komunističnega “antifasizma” pa dobro kaže veliki zlocin nad elito poljskega naroda v Katynu. Za oblast na kakršenkoli način jim gre, levim antifasistom. Nekdaj in danes. Tudi če pomre 6.000 Slovencev zaradi covida- mi nagajamo na vsakem koraku, da bi dokazali “nesposobnost” Janševe oblasti v soočenju z epidemijo in njeno menjavo.

   • Tito je zločinec, za privržence domobranske ideologije. To čisto razumem. Po vojni je grdo delal z domobranci in njihovi potomci mu zdaj vračajo.
    A mnogi ne mislijo tako.
    Za mnoge je Tito eden od velikih državnikov 20. stoletja.

    Kaj pa Stalin?

    Stalin ni moj problem. Rojen sem bil po njegovi smrti.

    Je Titov problem Stalin?

    Spočetka mu je bil hvaležen, ker je Rdeča armada osvobodila Beograd. Ko ga je začel Stalin preveč srati, mu je Tito obrnil hrbet. POŠTENO!

    • tito ni bil Stalinu hvaležen zato, ker je rdeča armada “osvobodila” Beograd, marveč zato, ker mu je rdeča armada sprostila partizanske sile, da je lahko obračunal z NAJVEČJIM sovražnikom, Mihailovičevimi četniki.

     • Kominterna in druge idelogije so passe.
      Edino kar še obstaja na svetu je korporativizem in na drugi strani zmedena apolitična zavedena raja.
      Obstaja le še koncentriran kapital ki orje nepovratne brazde po planetu zemlja.
      Tako ti, kot tudi jaz sva kanonfuter. S to razliko, da se jaz zavedam tega, ti boš pa neveden umrl.

  • Zelo na kratko: tito je množični zločinec.

   PS
   Mi je zelo žal, ampak moram zapisati: zagovornik množičnega zločinca je zločinec!

 8. Tito je bil mali Stalin. Mali zmagovalec v vojni. Stalin pa eden od velikih. Kar ne pomeni, da ni bil velezlocinec. In se nista Churchill in de Gaulle, tudi velika zmagovalca, takoj po koncu vojne upravičeno obrnila proti njemu. Enako kot Truman.

  Resničnost komunističnega “antifasizma” pa dobro kaže veliki zlocin nad elito poljskega naroda v Katynu. Za oblast na kakršenkoli način jim gre, levim antifasistom. Nekdaj in danes. Tudi če pomre 6.000 Slovencev zaradi covida- mi nagajamo na vsakem koraku, da bi dokazali “nesposobnost” Janševe oblasti v soočenju z epidemijo in njeno menjavo.

  • Dajte no, vsak poba je točno vedel, da “partizan” ni Slovenska beseda, temveč Španska, ki pomeni vojaka komunistične partije. Velika večina njih pa je bila nasilno rekrutirana v te partijske paravojaške-bande.

Comments are closed.