Zavzemanje za migrante in begunce: Slovenci pred novo delitvijo?

12

Zavzemanje za migrante in begunce: Slovenci pred novo delitvijo?Cirkus okoli beguncev in migrantov se vse bolj kaže kot nova trajna delitev med Slovenci. Namesto, da bi pomagali revežem, z nestrpnostjo in delitvami uničujejo še nekaj malega veziva, ki obstaja med slovenskimi državljani. Njihovo zavzemanje za migrante in begunce vse bolj postaja prepoznavni simbol sle po oblasti!

Delitve med ljudmi so stare skoraj toliko kot človeštvo. Že Adam in Kajn sta se delila. Družbene in naravne delitve so pravzaprav ena temeljnih značilnosti naše preteklosti. Družbe na eni strani stremijo, da bi posledic delitev zmanjšale, po drugi strani povzročajo nove. Najbolj neuspešni smo pri preprečevanju naravnih delitev. Niti dva se ne rodita enaka. Žal so v družbi bolj uspešni oni, ki izstopajo po intelektualnem in fizičnem nasilju kot pa po pameti in razsodnosti.

Manipuliranje z delitvami so tudi uspešno politično sredstvo. Že več kot stoletje pri obračunavanju z »desnico« poslušamo o delitvenem zločinu nad Slovenci, ko je bilo odpravljeno slogaštvo in so se začeli deliti med leve in desne. Potem je znotraj levice prišlo do odcepitve socialistov. Zopet delitev, toda ta je napredna, herojska, prva pa zločinska, po mnenju nekaterih temeljni vzrok za »narodno izdajo« in državljansko vojno v letih 1941-1945. Čudno, tudi pri drugih narodih je prišlo do delitve, pa niso imeli ne Missie, ne Mahniča, enega prvih žrtev italijanskega fašizma nad Slovenci. Civilizacija nas uči, da temeljni problem niso delitve, ampak življenje z njimi, toleriranje mišljenjskih razlik. Namesto tega so pri nas prevladali manipulanti, hujskači, ljudje najnižjih čustev in strasti.

Najbolj uspešni pri izrabljanju ideoloških oziroma političnih delitev so bili v času Titove Jugoslavije. Takrat smo, razen ozkega kroga privilegirancev, vsi živeli slabo. To je razvidno predvsem iz primerjav razvoja Slovenije s sosednimi zahodnimi in severnimi državami. Vladali so nam z pomočjo onih, ki so jih razglasili za »naše«. Kako malo je potrebno za zamegljevanje človeške razsodnosti. Rečeš mu, da je pameten in lep, moj oziroma naš, pa so pripravljeni celo življenje delati v lastno škodo in sramoto. Populizem očitajo skrajni »desnici«. Pozna kdo uspešnejšega kot je bil levičarski v državah »ljudske demokracije«? Goebels ni v primerjavi z njimi niti vajenec, kvečjemu kandidat zanj.

Totalitarizem v času množične dostopnosti elektronskih medijev ni mogoč

Slovenska osamosvojitev je bila velika priložnost za zmanjšanje kvarnih posledic naših delitev. Ponujeno je bilo novo zbirno jedro: pripadnost slovenski državi, demokraciji, priznavanju človekovih pravic … Prišlo pa je do tihega udara, nekakšne kontrarevolucije, kjer so se delitve povečale na videz na račun odnosa do II. svetovne vojne, v resnici pa glede odnosa do jugokomunizma. Tudi tega pravzaprav izrabljajo. Ne v tem, da ga lažno opisujejo, ampak v instrumentalizaciji vrnitve na oblast. Ta je začetek in konec njihovega razumevanja politike: oblast kot legitimno sredstvo za krajo oziroma prisvajanje družbenega bogastva, tujega dela in uspehov. Poglejmo koliko nekdanjih slovenskih »vodilnih« je poslalo študirati svoje otroke na študij ali vsaj izpolnjevanje na mednarodne ekonomske inštitucije. V rokah zato nadvse uspešno držijo večino bančništva in zdravstva, ki sta glavna vira ropanja slovenske družbe.

Begunci in migranti novo sredstvo za notranjepolitične obračune

Ideološki naboji se slej kot prej izpraznijo. Nedavno je visok funkcionar ZZB tožil, da mladih, kljub bogatim pogostitvam in organiziranim prevozom, ni več na njihove partizanske proslave. Krivil je šolstvo, toda to jim že od vrtca ubija v glavo ideološke sheme, o katerih otroci hitro zvedo, da slonijo na oblakih laži in fantazije. Totalitarizem je v času množične dostopnosti elektronskih medijev nemogoč!

Sedaj so odkrili novo temo: migrante in begunce iz Azije in Afrike. Vprašanje je zelo pereče in boleče. Zlasti za mlade, ki so družbeno bolj občutljivi. Spomnimo se reka iz danes tako popularnega leta 1968: »Kdor ni do tridesetega leta komunist je nemoralen, kdor pa to postane potem, pa je slaboumen.« Kdor se spomni naših prednikov, zlasti po II. svetovni vojni, ko so bežali iz Jugoslavije zaradi volje po življenju ter svobodi in večjem kosu kruha, težko pride do enoznačnega odgovora. Kljub temu ni mogoče pristati na nastajanje take Slovenije, kjer ne bi bilo več mogoče živeti po slovensko. K sreči nam k zniževanju te nevarnosti največ pomagajo sami nesrečniki, ki vidijo Slovenijo samo kot odskočno desko za odhod v zahodno Evropo.

Zavzemanje za migrante vse bolj postaja prepoznavni simbol sle po oblasti!

Ne glede na resnost in občutljivost problema, pa se ni mogoče strinjati z onimi, ki bi slovensko Slovenijo žrtvovali za nek čuden evropski človeški konglomerat. Namesto, da bi svoje poglede argumentirali z humanostjo, begunce in migrante spreminjajo v sredstvo za notranjepolitične obračune. Človek bi jim verjel ali vsaj prisluhnil, če bi pokazali svojo toleranco in večkulturnost do svojih sodržavljanov. Toda o tem ni ne duha, ne sluha. Nismo še slišali, kako so glavni zagovorniki nesrečnike vzeli pod svojo streho in skrbeli zanje. To vedno in povsod zahtevajo od drugih, zlasti ljudi, ki se z njimi ne strinjajo. Nekateri so pri tem celo toliko vulgarni, da so prišlekom pripravljeni ponuditi svoje »partnerke«. Navsezadnje bo človek celo verjel, da so pristaši znanega pražiča na mejinika, ki toži nad slovensko moškostjo zaradi posledic prevelike uporabe DDT.

Predvolilni čas je obdobje dejanskih ali umetno povzročenih polarizacij, političnih delitev, ki jih zrel in uravnovešen človek ne sme jemati smrtno resno. Cirkus okoli beguncev in migrantov, resnosti že dolgo ni več, humanost je zamenjala politizacija in ideologizacija, pa se vse bolj kaže kot nova trajna delitev med Slovenci. Namesto, da bi pomagali revežem, z nestrpnostjo in delitvami uničujejo še nekaj malega veziva, ki obstaja med slovenskimi državljani. Njihovo zavzemanje za migrante in begunce vse bolj postaja prepoznavni simbol sle po oblasti!

12 KOMENTARJI

 1. “Totalitarizem v času množične dostopnosti elektronskih medijev ni mogoč”

  Ah! Poglavar Turkov se samo nasmiha ob tej misli. Pa ni edini.

  • Ja, ampak ni treba do Turčije. (Samo)cenzure je tudi pri nas iz dneva v dan več, nekaterim se toži po verbalnem deliktu, miselnega že imamo uzakonjenega, volitve in ‘demokracija’ služijo kot figov list za (ne)prikrito (ob)vlad(ov)anje ‘podzemlja’ in ‘ozadja’. Ljudem govoriš, kako se gospodarski kazalci dvigajo – in ljudje so prepričani, da bolje živijo, čeprav je plača prav tako nizka in delovni pogoji še vedno izkoriščevalski. Znana manira: stokrat ponovljeno … se bo že prijelo. Rečeš jim, da je kruh potica (ali vsaj: da je bolj zdrav kot potica) – pa jim bo bolje teknil. Rečeš tudi, da so donosi (npr. za izdane obveznice) izredno veliki – pa so ljudje zadovoljni, ker ne vedo, da ‘donosi’ pomenijo ‘obresti’, ki jih bo ‘ljudstvo’ plačalo … Težko verjeti, a tudi to se dogaja v času množične dostopnosti do informacij in preverjanja (dez)informacij.

 2. Komunizem je itak izšel iz ruskega krščanstva, zato so levičarji odlični v kraji in sprevračanju krščanskih idej in gesel. Eno do njih je odprta vrata beguncem, kot uči tudi papež Frančišek. A ne eni ne drugi nimajo odprtih vrat lastnih domov za muslimanske moške, polne denarja, ki so poslani z določenim namenom, potem, ko so bili z naše strani celo vabljeni.

  Nenaravno je ne varovati svojega doma in domovine. Sprejeti vojne begunce iz sosednjih pokrajin, ali pa izjemno množico ekonomskih in verskih migrantov, sta dve popolnoma različni stvari. Kdor ju ne loči, nima duha razločevanja, ki ga je opaziti celo pri otrocih.

  • Če omenim vaš neznalsko enoznačen citat :”Komunizem je itak izšel iz ruskega Krščanstva”…potem Pravoslavstvo, ki je res smer religije Krščanstva, dejansko po vaše sublimira z komunizmom hkrati pa paktira z njim.Zastavi pa se vprašanje, zakaj so boljševiki požgali in porušili toliko krščanskih cerkva, pa ne samo v ZSSR ampak tudi pri nas, da ne omenjamo tudi likvidacij duhovščine! Avtorji ideologije komunizma so Karla Marxsa somišljeniki kot so Engels Lenin, Trocki itd, Njegova filozofija pa temelji na podlagi filozofskih materialističnih predpostavk Hegla, Nietcheja in deluje v tej maniri, ter intrigi do demagoške manipulacije delavstva…”oblast si pribori”…z revolucijo oziroma ulico, ne pozna pa demokracije in z njo tudi volilne baze, torej posredno avtentrčnega ljudskega odločanja brez prisile !?

 3. Svet in EU imata urejeno to vprašanje.
  Vse je jasno večini, le našim levičarjem ni. Vse migrante je potrebno vrniti čez tisto mejo, preko katere so prišli ilegalno v SI.
  Nabavijo naj si potne listine, pridobijo delovne vizi in gredo na pot legalno.
  To je vse!

 4. Odprtost za pomoc in sprejetje beguncev je mednarodnopravna obveza. In moralni imperativ za nekoga, ki prisega na Sveto pismo. Migrantov nismo dolzni sprejemati. A jih gospodarstvo in druzba zal rabi. Kdo bi sicer pometal na cesti, negoval stare in bolne, delal na gradbiscih pri 40 stopinjah itd.? Danes prihajajo v tisocih. Bosanci, Srbi, Albanci, Makedonci, Rusi. V mestih se le se redki otroci rodijo slovenskim in katoliskim starsem. Redki krsceni. Vsak deseti pri katoliskem verouku. A te porazne realnosti, ne groznje, kot da nihce ne vidi…

  • “kot da nihce ne vidi…”

   Če se to nanaša na “Redki krščeni. Vsak deseti pri katoliškem verouku”, potem se ne strinjam. To seveda opazijo in slavijo kot zmago.

  • Saj, kolikor slišim, tile “begunci” želijo v Nemčijo, Skandinavijo, Anglijo, mogoče Italijo ali Francijo. Problem niso tisti emigranti, ki prihajajo na delo v Slovenijo, prvič zato, ker je izjemno veliko birokratskih ovir pri rednem in zakonitem prihodu in drugič, ker so ti emigranti, kljub mogoče drugačni veri, pripravljeni na kulturno asimilacijo ali na vrnitev v svojo deželo potem, ko jih delo v Sloveniji ne zanima več ali ga ne rabijo. Po vašem mnenju (po mojem, čeprav nisem vernik, tudi) pa so najbrž vera, krst, katoliški verouk znak narodnega kulturnega nivoja in narodne identitete Slovencex. To je prav to, kar pravi tudi Orban.

 5. Ne vem kako drugi tule, ampak sam bi ob sebi, v moji domovini, mnogo raje videl kristjane-begunce iz Bliznjega vzhoda kot pa zagamane protikrscanske in v levi totalitarizem zagledane echt Slovence. In teh zanesljivo ni malo.

Comments are closed.