Zavrto vključevanje Slovenije v evropske gospodarske tokove

6

PISMO BRALCA. Ponoči, kot tatovi, je petinpetdeset poslancev iz sovraštva sklenilo v imenu države zavreti demokratizacijo in vključevanje Slovenije v evropske razvojne ter finačno tržne gospodarske tokove. Uspelo jim je ubiti vlečnega konja, ne da bi najprej na volitvah vprašali ljudstvo ali hoče v naprej hoditi po Evropi in svetu peš. Bravo egocentrični poslanci, ki vam je prav malo mar za dobrobit države, ker skrbite predvsem za svoje »fotelje«. Žalostno je, da imamo poslance, ki ne premorejo zdrave kmečke pameti, in niso sposobni doumeti, da hazarderstvo ni pravi način iskanja izhoda iz krize. Da so skupina poslancev, ki so zružili Janeza Janšo, ne vlado, hazarderji, ki imajo nagnjenja k zapravljanju, so dokazali v razpravi, ko niso bili zmožni prisluhniti realni oceni stanja, ne razumeti pravega vzroka rušenje države, ki ni poročilo protikorupcijske komisije, ampak slepota strasti po oblasti in varovanju roparjev. V svoji nestrpni drži niso razumeli opozorila o posledicah svojih odločitev, ampak so brezglavo tvegali, da zapravijo premoženje in razvoj države. Tudi moje države, ker vem, da je hazardersvo nepredvidljivo zlo in ne razumno in prevdarno tveganje z visoko stopnjo uresničitve pričakovanih ciljev.

Kje je razsodnost in vest teh petinpedesetih poslancev, da iz zamere do kritične, jasne, odkrite in poštene besede in presoje stanja žrtvujejo dobrobit nas dva miljona državljanov. To je povsem brezvestno ravnanje. V svoji brezglavi ihti uničiti enega človeka, so bili pripravljeni, v interesu korumptivne finančno kapitalske in politične sprege, ki jo ščitijo, škoditi večini prebivalcev. Sram vas je lahko, svojega hinavskega početja. Da, hinavskega, ker ste vedeli in poznali prave namene, a ste se pretvarjali in hvalili nekaj kar sploh ni imelo jasnega, usklajenega in na dolgi rok pozitvno naravnanega programa.

Ne poznam dobrega podjetnika ne kmeta, ki ni hazarder, da bi povzel kupčijo ali proizvodnjo prej preden bi mu bili znani vsi pogoji poslovanja. Vas petinpedeset je to naredilo. Trditi, da se boste po izvolitvi mandatarke, ki je s svojim »ekspozejem« dokazala, da premore zgolj operirati s floskulami upanja, brez dovolj visoke stopnje verjetnosti na bolje spremeniti v preteklosti zavoženo državo, je zavajanje naivnih, ki verjamejo govoričenju kako bo še vse dobro. Samo naivni nasedajo in kupijo mačka v žaklju, ki je morda celo ris iz gozdov polpretekle zgodovine.

Veliko nas je državljanov, ki nismo naivni in si želimo napredka, vključitve v evropsko demokracijo, poštenje v medsebojnih odnosih, politični mir vsaj v času med rednimi volitvami, ker hočemo delati in biti uspešni, ne na račun zadolževanja naših otrok. Tudi ne želimo biti revni zaradi političnih spletkarjev, nekaznovanja roparjev in hinavcev, ki govorijo eno delajo drugo, ki spreminjajo svoja stališča in prepričanja kot kameleoni barvo, samo zato, da se dokopljejo do oblasti. Zakaj takim je oblast »delitev« tujega, to je davkoplačevalskega, denarja svojim, je pogoj, da lahko plačajo lojalnost »podpornikom« laži in zavajanja, ko mižijo na eno oko. Takšna oblast ne bo sposobna delovati v dobro državljanov, ampak jo bo vodila v stanje, ko bo kmalu potrebna katarza.

A to rušiteljev ne skrbi, ker je že zgodovina potrdila, da po zablodi vodij slabe oblasti pride nova, poštena, predana in zavzeta za dobro, da vpostavi zoper red in zaustavi drvenje v propad. Bo že nova vlada poskrbela, da se izkopljemo iz težav, in ko se bomo, jo bomo ponovno rušili in se vsaj nekaj časa kitili z uspehi požrtvovalnih »prednikov«. To je filozofija in ravnanje sleparjev kakršne smo že imeli v preteklosti, in so povzročili občutni zaostanek gospodarskega razvoja in rasti družbenega proizvoda v primerjavi s sosednimi razvitimi državami. To je ideologija nasilja, ki se ne ustraši niti morije nedolžnih. Mi pa ni vseeno in me je strah, da bom žrtev neumnosti, sovraštva, nenačelnosti, prepirljivosti in hazarderstva tako malega dela Slovencev. Zato se tudi oglašam v imenu vseh številčnejših, ki dobro v srcu mislijo in si iskreno prizadevajo za dobrobit in pravičnost.

Morda bi ne bilo slabo, da bi prav mi, tiha večina, sedaj pričeli organizirano, mirno in množično opozarjati na pravo zlo v državi. Gotovo bomo imeli na razpolago trge in ulice, če bo izvoljena tudi nova vlada, saj bodo »razgrajači in vstajniki« obmirovali, civilna iniciativa bo potešena, sindikati tiho, zagovorniki povratka v predosamosvojitvene razmere pa zadovoljni. Čas je, da tudi mi miroljubni in pohlevni dvignemo svoj glas za poštenje, mir in doboro. Upam, da ne bo kdo rekel, da do tega nimamo pravice, ali da vspodbujamo…

Ervin Anton Schwarzbartl, Domžale, Aškerčeva 16

Foto: Pozitivna Slovenija


6 KOMENTARJI

 1. Imunski sistem Državljanov Slovenije bo nekritično, nerazumno in pogosto brezumno omaloževanje utemeljenih pomislekov o verodostojnosti poročila KlemenčičPraprotnikoveKorupcije moral vrniti kot bumerang.

 2. Kljub vsemu, je potrebno zaželeti vladi, če bo njeno konstituiranje uspelo, da bi storila čimveč koristnega za Slovenijo, za naše skupno dobro.
  Povsem demokratično in samoumevno je, da dobi priložnost enkrat ta, drugič drugi. Zdaj je čas, da se izkažejo. Če se ne bodo, pa tako vedo, da jih čaka klavern konec.

  • Gospod Svitase,
   ob tej menjavi vlade je bila pravna država tako poteptana, da je dvom, ali bo sploh kdaj, čisto na mestu. Vam pa svetujem brati kakšnega Kocbeka. Ta bi moral biti za kristjane na tej strani Alp obvezno čtivo.

 3. Saj nisem navdušen z razpletom. Sem pa proti pesimizmu. Iz vsakega poraza je potrebno napraviti uspeh. Vendar na pošten in ustvarjalen način.

  Sicer pa se mi postavlja tole vprašanje: Ali je lahko Bratuškova vsaj približno tako uspešna kot kanclerka Merkl?
  Kdo je bolj sprejemljiv: Berluskoni ali Jankovič?

  Ali ni zanimivo, da so ravno tisti pri nas odločno proti Berluskoniju, ki so odločno za Jankovića. Pa imata oba podobne negativne lastnosti, če odmislimo ženske.

  Prav ta primer nam dokazuje, da nimamo objektivnih meril in predstave kdo je primeren za politika in premierja.
  Ne vem zakaj je to takšen tabu. Pa bi se lahko zgledovali po lastnostih uspešnih svetovnih politikov.
  Nedvomno mora biti premier delaven, organizacijsko sposobnen, pošten, moralen, etičen, odgovoren, pravičen, sodelovalen, spravljiv…

  Osebno vidim dva svetla vzora, ki bi jih lahko kopirali, pa si ne prizadevamo v to smer.

  Na političnem področju je to Minister Andrej Vizjak, ki je napravil svojim pristopom čudeže in je ljudi ob bistvenih reformah povezal, ne pa sprl.

  Na gospodarskem področju pa je to Krka,d.d., ki ima izrazito dobro zasnovano organizacijo dela in poslovanja, timsko delo, kadrovanje… Ta pozitiven vzorec bi morali prenašati na druga naša podjetja ( Izobraževalne delavnice…)
  Menim, da bi morala biti vlada bolj akcijska na gospodarskem področju, ne pa se zanašati predvsem na zakonodajno in kabinetsko reševanje. Ljudje rabijo pozitiven zagon. Treba jih je navdušiti , vliti zdravo samozavest, da smo sposobni uresničiti vse, kar se lotimo. In to tudi drži, če se lotimo na pravi način.

 4. Sploh nisem navdušen nad razpletom. Vendar pa je bilo storjenih preveč napak, da bi se lahko vlada obdržala.

  Vsekakor pa bise obdržala, če bi vlada sledila vzgledu ministra Andreja Vizjaka, ki je pokazal učinkovitost pri sprejemnaju reform, seveda z občutkom za sodelovanje s političnimi partnerji in sklepanje pozitivnih kompromisov. Brez tega v demokraciji ne gre, sicer smo v totalitarnem sistemu, ki ga ne bi imeli več radi.

  Tudi na gospodarskem področju imamo dobre vzglede, pa jih nočemo kopirati. Na primer Krka, d.d.. Ima neverjetne poslovne rezultate, ki so posledica sposobnega vodstva, ki zna spodbujati timsko delo, odgovornost…

Comments are closed.