Zaradi hrvaških varčevalcev nas bo še kako bolela glava!

8

»Iz zla se zlo rodi in nadaljuje v novo zlo …« (D. Smole)

NLB je zgodba o eroziji morale v finančno-vladnih krogih Namesto mož besede so nam zavladali ljudje balkanske zvitosti. Ta erozija morale pa ni usodna le za razmerja med finančniki in oblastniki, ampak se kot epidemija širi tudi med državljane.

Nisem finančnik in ne ekonomist, zato ne morem govoriti o gospodarskem položaju največje slovenske finančne ustanove, lahko pa kot navaden državljan predstavim svoj pogled na to,  kakšno vzdušje in stanje duha ustvarja njeno poslovanje.

Zaradi hrvaških varčevalcev nas bo še kako bolela glava!

Leta 1994 se je LB preimenovala. Naenkrat ni bila več samo Ljubljanska banka, ampak je postala Nova ljubljanska banka. Zaradi novega imena naj ne bi bila več pravna naslednica LB in neslovenskim varčevalcem naj ji ne bi bilo treba vrniti depozitov, ker da spada to v »delitveno bilanco« po razpadli Jugoslaviji. To logiko nam nekateri oblastniki in finančniki razlagajo že več kot 20 let, a je človek z zdravo pametjo in moralno presojo nikakor ne more ne razumeti ne sprejeti; prav tako jo zavračajo evropske pravne ustanove, še bolj pa nekdanji neslovenski varčevalci pri LB.

Kako naj človek razume državni ukrep in presojo nekaterih  pravnih in bančnih ekspertov, po katerem je varnost vloge v kaki banki, še posebej državni, odvisna od državljanstva vlagatelja – če si naš, boš dobil vrnjen depozit, če si Neslovenec, pa ne!? O tem, kaj nas v zvezi z neslovenskimi varčevalci čaka, je že v 90. letih zelo jasno povedal France Bučar, ko je dejal nekako takole: »Vse bo treba prej ali slej vrniti, in to z obrestmi. Zaradi hrvaških varčevalcev nas bo še kako bolela glava!« Kako razumeti spremembo imena iz LB v NLB drugače kot najslabše balkansko »namudrivanje«?

Predsedniku uprave NLB nagrada za ogromno »bančno luknjo«

Tej čudni zgodbi o banki z novim imenom je sledila afera za afero. Leta 2009 je predsednik uprave NLB kot nagrado za »uspešno poslovanje« prejel milijon evrov (več kot znaša povprečna slovenska plača za 40 let dela), čeprav je bilo prav pod njegovim vodstvom odobrenih množica dvomljivih posojil, ki so izkopala ogromno »bančno luknjo«. Vsem trezno mislečim Slovencem se je zdelo to v nebo vpijoč greh; še posebej zato, ker se je tedaj začela recesija in so mnogi državljani morali zatisniti pasove.

Leta 2013 se je govorilo, da bodo vsak čas razkrita imena bankirjev in politikov, ki so bili odgovorni za podeljevanje nekritih posojil, zaradi katerih je bila potrebna večmilijardna dokapitalizacija bank. A razkritja ni bilo, nobeno ime ni pricurljalo v javnost, nihče ni bil postavljen pred sodišče.

Obljuba o prodaji NLB s figo v žepu

Ob državni pomoči NLB leta 2013 se je država pri Evropski komisiji obvezala, da bo banko do konca leta 2017 prodala, a odgovorni iščejo vedno nove izgovore, da obveze ne bi uresničili. Nadaljuje se nedoslednost za nedoslednostjo: besede, obljube, podpisi … ne veljajo nič.

Namesto mož besede, so nam zavladali figa možje, ljudje balkanske zvitosti. Zgodba o Ljubljanski banki je zgodba o eroziji morale v finančno-vladnih krogih. To, da je treba posojeni denar vrniti, da se je treba danih zavez držati in da je treba goljufe in podpisnike neizpolnjenih obvez kaznovati, ve vsak, ki ima kolikor toliko izoblikovano vest. Ta erozija morale pa ni usodna le za razmerja med finančniki in oblastniki, ampak se kot epidemija širi tudi med državljane.

8 KOMENTARJI

 1. In to preimenovanje se je zgodilo z nič manj kot ustavnim zakonom! Ta poskus goljufije na ravni parlamenta je naravnost neverjeten.

 2. Čeprav sem že nehal komentirati na tej strani ker so mi blokirali komentiranje, oz, so me “moderirali”, pa se ob teh nebulozah iz članka ne morem zadržati.
  Ta pogled je zelo enostranski in zelo poenostavljen, skratka zelo napačen.
  Kot velja za vsak poslovni subjekt ima bilanca dve strani. Na eni strani so obveznosti na drugi pa terjatve.
  Pa ja kdo ne meni, da je imela LB na Hrvaškem samo obveznosti???
  LB na Hrvaškem ni imela samo obveznosti do deviznih varčevalcev (saj drugačnih zaradi inflacije skoraj ni bilo) ampak tudi terjatve, v glavnem do hrvaških podjetij. In te terjatve segajo v mnogo višje številke kot pa obveznosti.
  In kaj naj bi naredila LB, če so ji pa Hrvati (Narodna banka Hrvaške) prepovedali poslovanje na Hrvaškem?
  Kako naj bi uveljavljali terjatve do svojih dolžnikov, če niso smeli več poslovati? V bistvu je LB bankrotirala kot so bankrotirale vse banke v bivši YU. Npr. Beograjska banka v Ljubljani. Država YU je bankrotirala, a banke na njenem področju pa niso, ali kaj? Ravno zato je bila ustanovljena NLB, ker je LB v bistvu bankrotirala ker ni mogla več poslovati. Tako, da v bistvu ne gre za naslednico LB, ampak za novo banko. Bil je tudi dogovor, da vse zasebne varčevalce na področju novih držav poplačajo nove države. Slovenija je to storila (omenil sem Beograjsko banko), Hrvaška pa ne. Vse ostalo pa naj bi se reševalo v okviru delitvene bilance terjatev in obveznosti bivše države.
  Hrvati so svoja podjetja, ki so dolgovala do LB v glavnem spravili v stečaje, ne rečem, da namerno, ampak tako je bilo, in Hrvati sedaj pač menijo, da niso ničesar dolžni do LB, na sukcesijo pa se požvižgajo, glede tega so edinstveni na področju bivše YU.
  Slovenska stran je delovala skrajno pasivno in nikdar niti ni skušala odpreti problem zadolženih Hrvaških podjetij napram LB, kot vedno so se zanašali na dogovore in t.i. sukcesijo, pri kateri pa očitno noče priti do konca. Zakaj so tako ravnali je pa drugo vprašanje. Sam imam glede tega mnenje da imajo glede tega korist vsi slovenski udbomafijci v Sloveniji, v spregi z ostalimi z Balkana, saj gre za internacionalno mafijo, ki se ne ozira na dobrobiti posameznih držav in pač črpajo tam kjer še kaj je in tega je še največ v Sloveniji.
  Hrvaška se ne drži nobenih dogovorov, spomnite se za dogovor iz Mokric, kjer so se obvezali, da ne bodo nadaljevali sodnih postopkov proti NLB v zameno za neoviranje pristopov v EU.
  Enako kot pri arbitraži je tudi tukaj slovenska stran potegnila krajši konec. Leta 2010 sem pred referendumom o arbitraži na veliko navijal za to, da se glasuje proti in se Hrvaške ne spusti v EU dokler se ne rešijo vsi mejni in tudi nasledstveni problemi. Danes leta 2018 o tem govori Juncker, ki pravi: “Nobenega širjenja na Balkan dokler mejni problemi niso rešeni”

 3. Riki, zal se nihce izven Slovenije ni dal prav staliscem, ki si jih zapisal in so tudi prevladujoca v slovenski politiki, levi in desni. Ce LB preimenujes v NLB, to v normalnem svetu ne impresionira na nacin, da banka ne bi imela vec obveznosti do svojih varcevalcev. Vloge so iztozljive povsod, ne le na Hrvaskem.

  • LB Zagreb je Hrvaška sama preprečila delovanje, torej niti ni mogla izvajati terjatve nad hrvaškimi podjetji. Vse kar je bilo na LB Zagreb je tam tudi ostalo, tako terjatve kot obveznosti niso bile prenešene na NLB. LB je v bistvu nehala obstajati, NLB bi se prav lahko imenovala tudi Banka Šmarna gora.
   Da gre s strani hrvaških sodišč za pravno zmotno razlago določb Ustavnega zakona iz 1994 so potrdila druga tuja sodišča (tudi v Nemčiji). Tako, da lahko na tej točki takoj zaključiva!

 4. Tole z (N)LB je čista prevara, ne glede na kvazi-domoljubno nabijanje Rikija in podobnih. Pravi domoljubi so tisti, ki imajo radi svojo domovino in od oblastnikov ter vodilnih v združbah zahtevajo spoštovanje zakonov.

  Imetnik bančnega računa sklene pogodbo z banko. Ta mu garantira za njegov denar, ne glede na njene tvegane posle z drugimi subjekti. In tega se mora držati. Če ima (N)LB terjatve do (hrvaških) podjetij, jih mora od njih iztržiti. Če ne gre drugače s tožbo in zaplembo premoženja. Če nima od kod vzeti, NLB ni dovolj zavarovala svojih interesov. Za to ni kriv niti en varčevalec – ne hrvaški, ne bosanski ne …. . Za tvegane in nezavarovane posle je kriv lastnik banke. Pika. Kako bi se pa Riki počutil, če bi mu npr. SKB pobrala denar z računa, ker neko slovensko podjetnje ne vrača kredita? Tisti, ki nabijate o knepravičnih sodbah in zahtevate zavarovanje NLB, ste enaki kot komunisti in prevaranti, ki so oropali banko. Sram vas bodi!

  In mimogrede, zakaj npr. SDS-ova vlada, kot predstavnica države v NLB, ni sprožila enega sodnega postopka proti hrvakim dolžnikom o katerih tako radi nabijate? Jih mogoče ni? Je to le laž?

  Za nekoga, ki se ima sebe in svoj narod za poštene(ga), ne (N)LB sramota. In ja, še kako nas bo bolela glava.

  • Tile dve izjavi jozeva sta v protislovju:

   #1 Imetnik bančnega računa sklene pogodbo z banko. Ta mu garantira za njegov denar, ne glede na njene tvegane posle z drugimi subjekti.

   #2 “In mimogrede, zakaj npr. SDS-ova vlada, kot predstavnica države v NLB, ni sprožila enega sodnega postopka proti hrvakim dolžnikom …”

   Hrvaška država je preprečila delovanje LB Zagreb in jo s tem v bistvu poslala v bankrot. Ker LB ni mogla vršiti terjatev nad hrvaškim gospodarstvom tudi in mogla izpolnjevati svojih obveznosti.
   Pod #2, ki je v nasprotju z #1 sam jozev priznava protislovje, da, če LB Zagreb nima denarja za obveznosti naj slovenska država izterja hrvaške dolžnike.
   Torej, do hrvaških varčevalcev naj bi bila odgovorna banka, terjatev te banke do Hrvatov pa naj bi izpeljala slovenska država??? Tako ne gre!

   Treba je tudi vedeti, da so vse devize, s katerimi so varčevali ljudje pristale v Beogradu, banke so v zameno dobivale ničvredne dinarje, ki so bili vsak dan manj vredni. Jasno je, da se mora zadeva urediti s sukcesijo, ki pa se ji Hrvaška izogiba. Še enkrat:
   Vse kar je bilo na LB Zagreb je tam tudi ostalo, tako terjatve kot obveznosti niso bile prenešene na NLB. LB je v bistvu nehala obstajati, NLB bi se prav lahko imenovala tudi Banka Šmarna gora.

   • Nimaš prav. Žal. Naši so samovoljno odločili, da je to stvar sukcesije, česar pa ne bodo mogli realizirati. Odgvornost banke je realna, ne politična.
    NLB je bila ustnovljena z “ustavnim zakonom”! Nepredstavljivo za normalnega človeka. Banke se ne ustnavljajo z Ustavo! Razen centralne banke.
    Tako da gre za poskus prevare, ki je na videz uspel, vendar očitno ne bo zdržal pred mednarodnimi sodišči niti pred mednarodno politiko. Niti politika ni tako pokvarjena, čeprav vemo da je kurba, kot pravijo.

Comments are closed.