Zaprt krog indicev o pravosodju

16
Foto: Zaveza.
Dachauski procesi, foto: Zaveza.

Za začetek pogled v zgodovino: na zgradbi, pred katero stojimo (op. ur. Vrhovno sodišče) in okoli nje, so se v povojnih letih nahajali zvočniki, iz katerih so v živo prenašali sodne procese, ki jih je zmontirala predhodnica današnjih t.i. levih strank. Ideološki totalitarizem revolucionarne bratovščine je po Sloveniji napolnil prek 600 množičnih grobišč, za izbrane preživele ideološke nasprotnike pa pripravil tudi politične procese.

Pred dvajsetimi leti je Državni zbor ratificiral Evropsko konvencijo o človekovih pravicah. Ta v 6. členu terja, da mora o kazenskih obtožbah zoper obtožene, sodišče odločati pravično, neodvisno, nepristransko in v razumnem roku. Ali je s temi zahtevami združljivo dejstvo, da smo v času sojenja v zadevi Patria že pred tretjimi volitvami v državi zbor? Ne, še posebej glede na to, da se sodi prvaku največje opozicijske stranke.

5. člen Evropske konvencije tudi jamči, da ima vsakdo, ki mu je odvzeta prostost, pravico začeti postopek, v katerem bo sodišče hitro odločilo o zakonitosti odvzema prostosti in odredilo njegovo izpustitev, če je bil odvzem prostosti nezakonit (4. odst.) Kje je danes ta hitrost, ki jo terja Evropska konvencija o človekovih pravicah?

Hitrosti ni, ne v tem primeru ne v mnogih drugih primerih, poglejmo žalostne usode delavcev v stečajnih postopkih… Slovenija je glede števila obsodb na prebivalca pred Evropskih sodiščem za človekove pravice sramotno visoko, na tretjem mestu, slabši sta le Turčija in Rusija. Po številu neizpolnjenih sodb Evropskega sodišča za človekove pravice pa je daleč najslabša od vseh članic Sveta Evrope. Na vesti ima 271 neizpolnjenih sodb sodišča iz Strasbourga. Mit o tem, da je v sodstvu vse v redu, je bil zrušen v razsodbi Lukenda, ko je sodišče zapisalo, da vsakdo, ki gre v Sloveniji iskat pravico na sodišče, tvega, da mu bodo kršene človekove pravice. S tem je povedano vse!

Če to povežemo z dejstvom, da na drugi strani do danes ni bil obsojen noben od povojnih krvnikov, da še danes ne vemo za kraje pokopa mnogih po vojni umorjenih, se zdi, da duh poprave krivic v stavbo pred katero stojimo niti slučajno še ni prodrl. Storilcev najhujših zločinov roka pravice ni dosegla, prizadejane krivice so se odpravljale delno, počasi ali pa sploh ne. Celo dejanje poziva k novemu polnjenju brezen« ni vredno kazenskopravne sankcije. V sodni palači še vedno ne stoji nobeno spominsko obeležje, ki bi opozarjalo na številne krivice, ki jih je načrtno povzročil pravosodni sistem v času enopartijskega sistema. Niti en sodnik, ki je služil krivičnemu režimu, ni bil zaradi tega ob službo. V Vzhodni Nemčiji jih je po padcu komunizma službo obdržalo le nekaj odstotkov!

Pravica v Sloveniji zamuja, za nekatere je ne bo nikoli in zato Slovenija, žal, še vedno zaudarja po krivičnosti. Zdi se, da molk, počasnost, nedejavnost, zastaranja, odkriti primeri pristranskosti tvorijo nekakšen zaprt krog indicev o delovanju vrha slovenskega pravosodja. In kadar gre za krivičen, politični proces, v povsem drugo luč padejo tudi učinki, ki jih ima neka sodba na družino obsojenca. (Zato tudi moja podporo ženi Urški in drugim prizadetim najbližjim.)

Pravosodnim organom kličemo vedno znova: bodite vredni svojega poklica, ki bi moral biti časten! Postopke in z največjo mero doslednosti, nepristranskosti, neodvisnosti, razumnosti in pravičnosti čim prej končajte!

Pripis uredništva: Besedilo je bilo prebrano na zborovanju Odbora 2014 pred Vrhovnim sodiščem. 

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


16 KOMENTARJI

 1. Gospa Mojca, hvala za vas pogum in jasno misel! Zaradi takih kot ste vi in g. Hojs, ki ohranjate avtenticno, Bajukovo smer Nove Slovenije, nocemo obupati nad slednjo!!!

  • popravek – … novo predsednico. :)Menim, da nastopi gospe Dolinarjeve in gospoda Hojsa daleč presegajo nastope kogarkoli drugega iz NSi. Da o intervjujih za Mladino ne izgubljam besed.

 2. Zame je bil govor Dolinarjeve vsebinsko in argumentacijsko najboljši!!!

  Predlagam, da opravi instruktažo za politike.

  Resnično bi bila odlična voditeljica stranke!!!

 3. Čuti se, da govori iskreno s srcem in dušo.

  Tudi njen zunanji izgled je zelo primeren za politika, ki je vreden zaupanja, saj ne daje vtis domišljavosti in neresnosti.

 4. V živo sem poslušal zelo tehtna govora gospe Mojce Dolinar in gospoda Hojsa in se hkrati spraševal, kako uskladiti javno izpovedano s početjem njunih strankarskih kolegov Peterleta, Tonina in predsednice stranke NSi-kd Novakove?
  Novakova je javno podpirala skrivanje osebnih podatkov morilcev v arhivih, Dolinarjeva pa opozarja česa sodstvo ni opravilo. Sodnikom in tožilcem vstop v arhive ni dovoljen, svojcem pobitih pa ni omogočeno priti do skrivanih imen zločincev.
  NSi-kd potrebuje zamenjavo vodstva, da bo stranki mogoče zopet zaupati. Bajuka sta prav zahrbtno rovarjenje Peterleta in Novakove pripravilo do tega, da je odstopil z mesta predsednika stranke in stranko brez besed zapustil.
  Verujoča priletna gospa mi je zaupala, da je volila stranko, ki ji pripadata Dolinarjeva in Hojs, zdaj bo pa volila drugo stranko, ker jo je prav Novakova najbolj razočarala.
  NSi-kd je v “krempljih”, za koga delajo ti kremplji nam dovolj pove obnašanje Peterleta in Tonina in intervjuja Novakove v Mladini in Dnevniku.
  Nezanesljiva desnica /Novakova, Bogovič/ z osamljeno SDS, gre najbolj na roko prav rdečim oligarhom, zarejenim v skorumpirani neodvisni sodni veji oblasti.

 5. Seveda je potrebno izpostaviti, prav tako odlične govornike na shodu: Tasića, Hojsa, odvetnika Terpina, Gorazda Pučnika. Vsak je bil na svoj način najboljši.

  Kako doživeto sta izpovedovala svoje čutenje krivice, Tasič in Pučnik. Tudi odvetnik Terpin.

 6. Presenetil me je Gorazd Pučnik, ki je podedoval kvalitete svojega očeta. Bil bi odličen politik.

 7. Enako odvetnik Terpin. Upam, da sem napisal pravilen priimek. Govori z žarom, ki ga pri naših politikih pogrešam..

 8. Odličen govor, gospa Mojca! Popolnoma pritrjujem tudi Nemezijanu. Zaradi vas in gospoda Hojsa mnogi še nismo obupali nad NSi.

 9. “6. člen Evropske konvencije tudi jamči, da ima vsakdo, ki mu je odvzeta prostost, pravico začeti postopek, v katerem bo sodišče hitro odločilo o zakonitosti odvzema prostosti in odredilo njegovo izpustitev, če je bil odvzem prostosti nezakonit (3. odst.) Kje je danes ta hitrost, ki jo terja Evropska konvencija o človekovih pravicah?”

  ne, 6. člen (3. odst.) tega ne jamči, jamči 4. točka (odstavek) 5. člena, (op. admin: popravljeno v besedilu), ki pa prvenstveno velja v primerih, ko prostost ni odvzeta na podlagi odločitve sodišča, ampak npr. policije. v teh primerih je hitrost še posebej kritična. 🙂 v primeru patria pa gre za odvzem prostosti, ki temelji na pravnomočno sodbi sodišča, ki presojo zakonitosti itak že vsebuje, zato so lahko ti roki ponovne presoje zakonitosti (v tem primeru s strani vrhovnega sodišče v okviru zahteve za varstvo zakonitosti) tudi daljši in to ne nujno pomeni kršitev pravice. 🙂

 10. Ko obstoji opozorilo ustavnega sodišča vrhovnemu sodišču, mora vrhovno sodišče nemudoma odločiti glede na opozorjene kršitve človekovih pravic, da bi lahko ustavno sodišče ponovno odločalo, če odločitev vrhovnega sodišča ne bo pravilna.

 11. V pogovor o verodostojnosti sodstva sodi obvezno tudi sledeča raziskava:

  Šturm: »V času med letoma 2004 in 2013 je človekove pravice in temeljne svoboščine kršilo 442 slovenskih sodišč in po zadržani oceni najmanj 1.200 slovenskih sodnikov, …«

  Več na http://reporter.si/slovenija/%C5%A1turm-v-zadnjih-deset-letih-1200-sodnikov-kr%C5%A1ilo-%C4%8Dlovekove-pravice/25811

  Pred leti so umorili zelo resnega protikandidata neokomunistični oblasti velikega dobrotnika iz Njegove. Danes so si dovolili samo medijski umor podprt s pravosodjem edinega resnega protikandidata neokomunistični oblasti.

  Smo nori, da to dopuščamo? Ali pa neokomunizem samo meni pije kri?

Comments are closed.