Zapravljeni foto-termin

7
117

Bourt Pahor je nazadnje le dobil srečanje z Obamo. Toda ali ga je dobro izkoristil v prid države?

Pred meseci je bil del slovenske javnosti ogorčen, ker da naj bi sodeč po Wikileaksovih depešah premier trgoval z zaporniki iz Guantanama v zameno za “foto-termin” s predsednikom Obamo.

Morda je bil Borut Pahor res nespreten, zlasti z obiski na ameriškem veleposlaništvu, ki premieru ne pritičejo.  Toda odkod in zakaj takšna zgroženost slovenske levice, da bi Slovenija priskočila na pomoč predsedniku Obami, ljubljencu evropske in svetovne levice, v njegovem pohvalnem prizadevanju, da zapre zapor, ki je naredil toliko škode demokratični podobi ZDA? Odkod takšno zgražanje, da bi sprejeli vsaj enega od po vsej verjetnosti nedolžnih islamskih fundamentalistov?

Borut Pahor pa zares ne bi smel trgovati s temi zaporniki v zameno za to, da se fotografira s predsednikom in tako morda pridobi kakšen glas več na zanj tako porazni domači lestvici priljubljenosti. Pač pa bi moral svoj obisk v ZDA opraviti davno pred podpisom arbitražnega sporazuma s Hrvaško in tam obljubiti sprejem enega ali – če bi bilo potrebno – treh zapornikov iz Guantanama v zameno za to, da ZDA od Hrvaške v arbitražnem sporazumu doseže npr. klavzulo, da se mora arbitraža končati pred vstopom Hrvaške v EU ali da mora upoštevati načelo pravičnosti.

Kaj je iztržek foto-termina premiera Pahorja pri predsedniku Obami ni jasno. Še huje: na spletni strani Bele hiše si lahko preberemo, kaj so bila najpomembnejša sporočila ameriškega predsednika in podpredsednika v pogovoru s slovensko delegacijo:

– priznanje Sloveniji za njeno vodstvo v regiji Jugovzhodne Evrope;
– pogovor o sodelovanju med ZDA in Slovenijo pri spodbujanju napredka  vseh sosednjih držav Slovenije na poti v evro-atlantske strukture;
– v tem kontekstu je ameriški podpredsednik omenil skupni interes ZDA in Slovenije za podporo Hrvaški na njeni poti v EU.

Slovenska diplomacija in Borut Pahor sta torej vložila ves ogromni napor v to, da jim tam čez lužo gostitelji dajo priznanje za vodstvo v Jugovzhodni Evropi (beri: nekdanji SFRJ plus Albanija) in kot najpomembnejšo temo izpostavijo Hrvaško. Je to za Slovenijo uspeh?

Borutu Pahorju ni npr. uspelo ameriških gostiteljev opozoriti, da je Slovenija še vedno najbogatejša država Srednje in Vzhodne Evrope. Verjetno se tudi ni spomnil, da bi – ob dvajsetletnici Višegrajske skupine, ki jo praznujejo te dni – ZDA zaprosil, da pri Poljski, Češki, Slovaški in Madžarski posreduje, da bi se tudi Slovenija vendarle postopoma pridružila tej srednje-evropski povezavi. (Pozivi predsednika Danila Türka o krepitvi naše srednje-evropske komponente ostajajo mrtva čaka na papirju.) Gospodarski del pogovorov pa bo – tako kot vselej doslej ob obiskih v ZDA – ostal nerealiziran: ne po krivdi premiera, ampak preprosto zato, ker je toga slovenska industrijska in investicijska politika še kar naprej skoraj povsem nekompatibilna z ameriškim razumevanjem tržnega gospodarstva.

Slovenija žal še naprej ostaja brez jasno izdelanih realnih zunanjepolitičnih interesov, niti se sama ne uspe predstaviti kot zanimiv partner; ne zna pokazati, kje lahko vodilne države Evrope in sveta najdejo v nas svoj interes. In ker se ne znamo predstaviti oz. “tržiti” sami, nam tržno vrednost določijo drugi: v ZDA npr. smo dobri le toliko, kolikor pomagamo Srbiji, BiH in Makedoniji ter kolikor Hrvaški ne povzročamo težav na njeni poti do polnega članstva v EU – ki pa spet pomeni le zmanjšanje pomena Slovenije v taisti Jugovzhodni Evropi.

Ali bo torej za Slovenijo od tokratne poti čez lužo ostalo kaj več kot lep spomin in lepa fotografija srečanja z legendarnim predsednikom Obamo?

Foto: Kabinet predsednika vlade (Avtor: Daniel Novakovič/STA)

7 KOMENTARJI

 1. Cool. Lep naš Borči na tej slikci. Mislim, da je ta slikca ni vredna le enega, ampak vsaj deset guantanamskih jetnikov. 😀

 2. Od kje zgroženost slovenske levice nad ameriškem koncentracijskem taboriščem v Guantanamu? Prej bi se v Časniku.si vprašal, zakaj ni zgroženosti slovenske desnice nad to sramoto. Zakaj desnica, ki je tako polna besed o demokraciji, človekovih pravicah, pravni državi, ne obsodi te sramote? Vse kar zmore, je strnjeno v avtorjevem stavku “ki je naredil toliko škode demokratični podobi ZDA”.

  Zapovrh pa naj bi Amerikancem še “pomagali” zapirati to koncentracijsko taborišče. Saj to je tako, kot da bi Hitlerju pomagali zapirati njegova! Poglejte, kako so ti isti Amerikanci kaznovali Nemce za njihova taborišča, njihovo naj pa Amerikancem kar spregledamo? Desnica, kam se je zgubil tvoj čut za pravičnost?

 3. Zapornike v Guantanamu bi morali že zdavnaj predati ameriškim sodiščem, jim soditi, kaznovati, če so česa krivi in izpustiti, če so nedolžni. Vse drugo je žalostna farsa. Pošiljanje zapornikov državam kot je Slovenija, je le prelaganje odgovornosti.

  Bojim se, da Pahorjev obisk v ZDA ni imel kakšnega posebnega pozitivnega učinka za Slovenijo. Na koncu koncev ga morebiti zavoljo naše majhnosti niti ne more imeti in je vsak obisk v Avstriji, Madžarskem in na Češkem mnogo večjega pomena in prinaša večje koristi.

  Se zelo strinjam glede Srednje Evrope, kateri bi morala slovenska zunanja politika namenjati veliko pozornosti. Vse lepo in prav, če imamo dobre odnose na Balkanu, ker nam bo to samo koristilo, vendar to ne pomeni, da lahko zaspimo pri iskanju novih priložnosti drugje.

 4. Eno je brezplodno moraliziranje, eno pa realnost. Lahko je flancati, da ZDA niso dovolj demokratične zaradi Guantanama. Realnost je pa taka, da pravila pravne države lahko uporabljaš le, če se vsi držijo pravil.

  Raje se vprašajmo, kdaj bo levica obsodila islamski ekstremizem oziroma kakršno koli nasilje nastrojeno proti Ameriki in proti zahodu?

  Levica, ki se ima za tako pravičniško, obsoja samo ZDA, ker ni idealna. Kdaj boste obsodili komunistično kršenje človekovih pravic na Kubi, Severni Koreji in podobnem?

 5. PAHORJEV fototermin je trajal deset minut po protokolu ! SPREJEM

  V BELI HIŠI se je odvil na hitro, takorekoč pred straniščem .

  Od kje ste,odkod prihajate mister PAHOR ?

  PAHOR : “Iz evropske Slovenije, ta je vkleščena med Avstrijo,

  Madžarsko, Hrvaško in Italijo !

  OBAMA . Prinesite globus, da vidim !

  IN KO STA JO KONČNO DRUŽNO NAŠLA, JE ČAS PO PROTOKOLU POTEKEL

  IN PRESIDENT JE ODŠEL !

 6. Enoch,
  kakšno zvezo ima s tem delitev levica-desnica? Ali levica kritizira samo ZDA in opravičuje vse zločine drugih, medtem ko desnica opravičuje vse zločine ZDA, kritizira pa vse druge? Mislim da ne, da so stvari malo bolj zapletene. Navsezadnje se večina političnega prostora na zahodu, vsaj v besedah, zavzema za čim več svobode in demokracije po vsem svetu.

  Tudi v primeru islamskega ekstremizma, ki ga recimo en del levice ostro napada, drugi del pa je raje tiho, na žalost in povsem zgrešeno, ker s tem napada svoje politične nasprotnike doma. Torej, že tukaj se ljudje delijo, že tukaj se bodo med seboj prepirale recimo feministke in zagovorniki multikulturnosti. Tako da niti levica glede tega ni enotna. Drugi pa tudi ne. Nekateri libertarci v ZDA ostro nasprotujejo ameriškim dejanjem po svetu, spet drugi, bolj konservativno usmerjeni, pa ta dejanja podpirajo. Itd…

 7. Ja Jin. Levica obtožuje samo ZDA, opravičuje pa zločine drugih. Medtem, ko desnica ne opravičuje zločinov ZDA, se pa zaveda, kaj je manjše zlo.

  Recimo – najbolj moralistični so tisti, ki zagovarjajo komunizem in komunistične zločine.

Comments are closed.

Prijava

Za komentiranje se prijavite