Žan Mahnič: Spoštovanje si je treba zaslužiti

15
Žan Mahnič: Etiketa »mafija« je nadvse opisna in celo upravičena.
Žan Mahnič: Etiketa »mafija« je nadvse opisna in celo upravičena.

Vsi poznamo izjavo poslanca Mahniča, ki je označil pokvarjenost pravosodnega sistema z besedo »mafija«. Vemo, da gre pri tem za izraz frustracije, ker Ustavno sodišče (US) ovira delo preiskovalnega organa druge veje oblasti s povsem z za lase privlečenimi argumenti. US v tem primeru zlorablja oblast, Mahnič, ki spoštuje republikanske principe delitve oblasti, pa je z močno besedo izrazil svojo nemoč. Državljani bi prav radi videli, da bi US, oziroma celotno pravosodje, delovali po duhu in ne samo po črki zakona. Da bi sodili hitro in učinkovito, predvsem pa pošteno in pravično. Vedno nove ankete, ki jih naročajo in plačujejo vse prej kot pomladni naročniki, kažejo, da so sodniki prav nizko na lestvicah zaupanja, ker je to pač prostor kjer si lahko damo duška in na svoj način izrazimo isto nemoč, ki jo je poslanec izrazil s svojo etiketo.

Etiketa »mafija«, ki jo je izrekel Mahnič, je nadvse opisna in celo upravičena

Naj nam kdo razumljivo, v slovenščini in po domače t. j. brez tujk in anglizmov, bruseljskega ali beograjskega žargona, razloži, zakaj bi morali biti sodniki ali tožilci nedotakljivi, zakaj bi jih ne smela nadzorna veja oblasti klicati na odgovornost za njihova javna dejanja, še posebej sedaj, ko gre za pogrom zoper vidnega javnega delavca? Ker vidimo in čutimo, da sodniki sami sebe in svoje kolege tožilce, ki niti niso del pravosodne oblasti, ampak so del izvršne oblasti, ščitijo pred javnostjo, predvsem pa pred drugače mislečimi, izvoljenimi predstavniki Suverena, t. j. ljudstva, nam je jasno, da je etiketa nadvse opisna in celo upravičena.

Če pravosodje, po svojih najbolj kompromitiranih predstavnikih, upokojencih ipd. sproža sodni pogrom, s tem samo dokazujejo, da je nekaj hudo narobe pri vsebini pojmov in dejanj znotraj sistema, ki ga prehod iz totalitarizma v pluralno, republikansko demokracijo še ni dosegel. Sodniki hodijo na veselice z rdečimi zvezdami, se družijo le z enimi političnimi strankami, krivično sodijo le proti drugi politični opciji in neverjetno veliko sodb pade na Evropskem sodišču za človekove pravice (ESČP), kar pomeni, da so v »imenu ljudstva« in zaščiteni v svoji nedotakljivosti teptali z oblastjo, ki jim je dana, prav človekove pravice. O njih največ slišimo s strani tistih, ki menijo, da so to stvari, ki veljajo samo za »naše«. Kako naj potem spoštujemo sodnike, pravosodje in US? Ne moremo.

Ugled sodstva je na psu

Vsaki ustanovi pripada neko spoštovanje. K temu, recimo mu službenemu spoštovanju, dodajamo ljudje še osebno prisluženo, pridelano spoštovanje. Dobri sodnik s svojim delom gradi svoj  ugled in mnogo prispeva k službenemu spoštovanju, ki ga dandanes terjajo za US. A če so sodniki slabi, pristranski, politikantski, če nam dokazano lažejo, če so na prva mesta imenovani ljudje, ki so v preteklem sistemu do zadnjega kršili človekove pravice in če to ponavljajo še danes, ne sistema in ne sodnikov ne moremo spoštovati.

Krivi so sodniki sami, ki so ostali globoko v lenobnosti in služabništvu staremu totalitarnemu, titoistično komunističnemu sistemu. Očitno pa je tudi, da se sami od sebe ne bodo spremenili. Preveč je mladih sodnikov, ki niso doživeli zatiranja, krivic in teptanja človekovega dostojanstva v komunizmu, ki pa s srcem podpirajo prav tisti sistem, sicer v posodobljeni verziji, da bi verjeli, da se bo sistem kar sam od znotraj očistil. Ne bo se. In zato nimajo nobenega ugleda. Ne zaslužijo si ga.

Se bodo poslanci postavili za svojega kolega Mahniča

Nekaj časa je čast pravosodja in naše denarnice pred odškodninami reševalo US. Sedaj je tudi tega konec. Prišli smo do točke, ko upravičeno očitamo US ne le, da predsednik laže, temveč tudi, da so nestrokovni. Sicer vem, da je US politično-pravni organ, saj je v pravu z interpretacijami vse mogoče, ampak da ne vedo, da je ESČP že odločilo o podobnem primeru, ki je politično tako zanimivo, kakor je oznaka »mafija«, pa je od sile. Blamaža je torej profesionalna in ne politična.

Če bi moral lažnivi sodnik odstopiti že zaradi tega, ker nima več nobene moralne avtoritete, pa bi zdaj tisti, ki tožijo poslanca prav tako morali utihniti, saj bi oz. bomo s to tožbo odkrivali toplo vodo, o kateri je Evropa že spregovorila. Povrh tega pa še vprašanje, katero sodišče je v resnici pristojno? Ali bomo povabili enega Madžara, enega Hrvata, enega Avstrijca in enega Italijana, da razsodijo med US/pravosodjem in poslancem, ki zastopa drugo vejo oblasti? In, ali se bodo poslanci postavili za svojega kolega, ker je izrekel neprijetno resnico, zaščitili sami sebe in s tem pokazali, da razumejo, kaj je to »delitev oblasti«?

Vladajoča klika državo spreminja v svoj osebni bankomat

In, ali bodo tako prvi kot drugi strumno nastopili zoper izvršno oblast, ki s svojim nespoštovanjem US krši prav to isto delitev oblasti. Ki kaže premišljeno zaničevanje do republikanskih načel s tem, ko zaničuje US in njegove sklepe, jih pušča v predalu. Celo poskuša za nazaj spreminjati zakone, ker jim pač niso všeč odločbe?

Situacija ni rožnata. Po tolikih letih pranja možganov in enoumnega tiska, imamo spet enoumje. Ker smo v Evropi praktično nevidni, nas nihče niti in ne povoha ali upošteva. Očitno pa je, da gre vladajoči kliki samo zato, da državo spreminja v svoj osebni bankomat. Če od tod poskušamo razumeti vse dogajanje, vidimo, da vrana vrani ne izkljuje oči, a se prav rada masti z davkoplačevalcem, posebno Slovencem, ki ga ni volil.

Nekateri se pravosodja morda bojijo, a spoštuje ga nihče

In tu je vsa tragika. Dokler ne bomo volivci množično prelili svojih glasov v opozicijo, resnično opozicijo, ne bo sprememb.

A eno pozabljajo tisti, ki so Slovenijo spremenili v mafijsko državo. Spoštovanje si morate prislužiti. Z delom, s poštenostjo, z zgledom, s skromnostjo, s spoštovanjem drugačnih. S sprejemanjem različnosti, tudi sprejemanjem slovenskosti, tradicionalnosti, družine, vere, ipd. s strokovnostjo in to skozi dolgo časa. Potem bodo prenehale zahteve po spoštovanju, saj boste spoštovani. Tako pa se vas morda nekateri bojijo, a spoštuje vas nihče. Spoštovanje si je potrebno pridobiti!

15 KOMENTARJI

 1. Od študentskega fubkcionarja do poslanca. Naslednja postaja minister. Brez dneva resničnega dela. Takšna je slika slo. politike. Tako na levi, kot tudi na konvertitski levi.

  • G. Mahnič je izjemno bister in pogumen mlad politik. Dela prave stvari, prav nobene škode ni naredil. Del US in del tožilstva je označil kot mafijo, kar tudi je, če sodimo po nekaterih odločitvah.
   Politika je zelo resno delo, ni delo samo “kramp in lopata” – po komunajzarsko….Resnično delo?- kako delo za UDBO?, vohunjenje?, piškotkarstvo?, pisanje po forumih za plačilo ?, širjenje leve agende ?- a samo to je za vas delo , pa komu vi levi paraziti to prodajate? Vsegliharji seveda v isti žakelj tlačite vse, neiteligenca- če je leva je za vas OK, za levo politiko v veliki večini to zelo velja. Saj berejo ali pa kvasijo total neumnosti, lažejo, predvsem pa žalijo zdravo pamet in celo svoje itak poneumljene volilce !!
   Kakšne ministre ima koalicija, to je še veliko usodneje kot recimo kakšne poslance ima koalicija. Zdaj bodo iz tujine privlekli eno žensko za ministrico. Poglejte si na tviterjih kako jo ocenjujejo v Avstriji ! In kar takoj ji bodo dali državljanstvo !!!! Na kakšni osnovi ???????? za to naj vas skrbi, L.E.

 2. Kot v starih casih. V gimnaziji so sli v partijo, po studiju pa so postali kaksni komisarji, odborniki ipd.

 3. Mnogo grenkih in alarmantnih resnic je obelodanil avtor!

  Pravosodje je ključen dejavnik v državi, ki ima v rokah škarje in platno ali bo Slovenija mafijska ali pravična in poštena in odgovorna država.
  Ali se bodo državljani brusili v mafijoznosti ali v pravičnosti, poštenosti in odgovornosti.
  Nestrpno čakamo ali bo pravosodje končno stopilo na pot pravičnosti in poštenja.

 4. Če mačku stopiš na rep, zacvili.

  Če policija in tožilstvo dokaze zbirata selektivno, glede na to, na koga se nanašajo, če sodišča v primerih, ki imajo širši vpliv na skupnost, sodi rezultatsko, da se zaščiti naše in če je vse to sistemsko in sistematično, kaj je to drugega kot mafija?

  Nelustrirano pravosodje je žal še vedno v funkciji zašite uzurpiranega režima in preganjanja tistih, ki ga ogrožajo. Ne Poljskem bodo te stvari uredili. Pri nas smo še daleč do tega, saj pravosodju očitno ni do tega, da bi se očistilo. Oblastnikom izpod SZDL-jevskega dežnika še manj.

 5. Na pravosodno pot, ki ne ščiti tistih, ki sodijo pristransko, nepravično in nepošteno, ampak spoštuje in neguje pravosodne vrednote v vsaki obravnavani pravosodni zadevi in v tej smeri sprejema ustrezne ukrepe.

 6. Kdo so tisti, ki ščitijo pravosodje, da opravlja svojo plemenito ustavno dolžnost pristransko, nepravično in nepošteno in neodgovorno?!

  Tudi ti morajo priti na oder in se pokesati!

 7. Vse vec stvari kaze na to, da je bil Franc Kangler kot zupan Maribor zrtev sistematicne politicne zarote tako z v nebo vpijoco zlorabo lokalnih organov pregona in pravosodja kot z jogurtno revolucijo, bolje revolucijo granitnih kock, dejansko smrtno nevarnih, ki so jih ” vstajniki” mnozicno metali po Mariboru in na koncu eni in drugi dosegli svoje. Namrec lumpenproletarsko zamenjavo demokraticno izvoljenega zupana, pri kateri je sodelovala seveda tudi medijsko ( Vecer) izpostavljena druzboslovna kvazi intelektualna elita, ki je na plano vrgla in za zupana ustolicila nesposobnega Fistravca.

  23 ali 24 obtoznic proti Kanglerju se je izkazalo za cisto farso, med drugim s pticjo hisico in nekim traktorjem iz casov Franca Jozefa. Ugotovilo se je, da je glavni sodni akter teh procesov, ki Kanglerja neskrito javno sovrazi, Janez Zirovnik tezek udbovec, zelo verjetno vpleten v udbovski atentat se leta 1988 na Stedula v Veliki Britaniji.

  Kako je tak clovek sploh v demokraciji bil lahko izvoljen za sodnika? Obstaja zakonsko veljavno dolocilo, celo v Sloveniji, da taki ljudje ne morejo postati sodniki. In je vendar to v slovenskem pravosodju sistematicno ignorirano. V Nemciji bi obnemeli, ce bi kaj takega slisati, ker so pocistili do zadnjega vse rezimske in stasijevske sodne kadre.

  Videli smo fotografije mariborskih sodnikov na strankarskih zborovanjih SD. Se vec, oblecenih v totalitarno simboliko. S komunisticnimi zvezdami. Z likom Tita na majici. Kaj je ze slovensko ustavno sodisce napisalo v odlocbi, v kateri je Jankovicu preprecilo poimenovanje nove ceste po Titu? To za mariborske sodnike ne velja?

  In kako je z vodjo mariborskega tozilstva v montiranih procesih proti Francu Kanglerju, kjer je padlo ze vseh 23 obtoznic, a je bil politicni cilj dosezen, Dragu Sketi? Drago Sketa je ( za politicno nagrado sesutja Kanglerja?) napredoval najvisje kot je na tozilski lestvici v tej drzavi sploh mozno.

  Kaksna farsa od nekega pravosodja, ki naj bi bilo posteno in politicno skrajno neodvisno in nepristransko!

  In zdaj hocejo parlamentu prepreciti, da bi smel sploh preiskati te vec kot utemeljene sume v nebo vpijocih pravosodnih zlorab! Sramota! Ne daj se, Zan Mahnic!

  • Za primerjavo, hrvaska pomembna udbovca Perkovic in Mustac zdita za svoja zlodela v vecdesetletnih prisojenih zaporih v Nemciji. Nasega Zirovnika so pa povisali v sodnika in mu omogocili, da po volji globoke drzave odstavlja in postavlja zupana drugega najvecjega mesta v drzavi. Farsa boljseviska!

 8. Pravosodje mora takoj uresničiti ustavno čistko!

  Ustavna čistka pomeni:
  – da pravosodje takoj prekine s toleriranjem tistih, ki grobo kršijo slovensko ustavo in konvencije o človekovih pravicah in svoboščine in vodijo sodne postopke pristransko in nepošteno ter odločajo nepravično.

 9. Z veseljem sem našel nov pojem, ki ga g. Poznič spravlja v javnost: republikanska demokracija. Navdušen sem, priznam. Članek bi sicer sodeč po komentarjih moral biti še bolj previdno napisan.

 10. Čestitke poslancu Mahniču za včerajšnji prepričljiv in miren nastop v parlamentu, saj ga ni iz tira vrgel predsednik Židan, kateremu se je videlo, kako ne mara Mahniča in očitno tudi ne pravičnosti na slovenskem.

Comments are closed.