Predsednik Pahor: ”Lipa počasi, a vztrajno pričuje o sadovih sprave.”

2
Ljubljana, pri Lipi sprave na Žalah. Spominska žalna slovesnost ob Lipi sprave na dan krivde, odpuščanja in sprave.

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor se je udeležil žalne slovesnosti ob Lipi sprave na ljubljanskih Žalah in pred pričetkom slovesnosti  k Lipi sprave položil venec.

V svojem nagovoru je predsednik republike dejal, da je usoda Lipe sprave pravzaprav metafora odgovora na visoka pričakovanja ljudi o polpretekli zgodovini. “Lipo sprave so posadili tisti, ki so verjeli, da Slovenija sme in mora biti domovina vsem, ne glede na številne razlike med nami,” je ob tej priložnosti povedal predsednik Pahor in ocenil, da lipa počasi, a vztrajno pričuje o sadovih sprave.

“Čeprav ji usoda na začetku ni bila naklonjena, danes noben vihar ali drugačen pogled ne more onemogočiti, da bi postajala vse mogočnejša,” je nadaljeval predsednik republike in nam zaželel, da bi nas lipa v svoji senci simbolno združevala navkljub razlikam med nami. Predsednik Pahor je zato poudaril, da si je treba premočrtno in vztrajno prizadevati za odpravo krivic iz preteklosti in se izogibati ustvarjanju novih krivic v prihodnosti. Tako bo lipa mladim rodovom pomenila simbol sprave in jim nudila moralno zavetje in upanje, obenem pa tudi navdih, da smo Slovenci izkazali toliko civilizacijske modrosti in volje, da uredimo najbolj občutljiva vprašanja polpretekle zgodovine. “Gre za tiho, vendar odmevno sporočilo slovenski javnosti – da lipa raste in da našega upanja v resnico in pravico ni mogoče raniti,” je dejal predsednik Pahor s hvaležnostjo vsem, ki si prizadevajo, da bi bilo temu zadoščeno.

V sklepnem delu nagovora je predsednik republike ocenil, da sprava pomembno vpliva na stanje med nami in na naš pogled v prihodnost, da bomo izzive v domovini in širše uspeli obrniti v prid naših skupnih prizadevanj. “Lipa pred našimi očmi raste in mi smo odgovorni za to, da nikoli ne usahne,” je zaključil predsednik republike.

Zbrane na žalni slovesnosti je nagovoril tudi dr. Janez Juhant, predsednik društva “Združeni ob Lipi sprave”, ki je med drugim poudaril pomembnost sprave za družbo in našo prihodnost. Celoten govor dr. Juhanta je dostopen tukaj.

Vir: Urad Predsednika RS

2 KOMENTARJI

 1. Predsednik država Borut Pahor je prvi predsednik RS, ki dela korake za spravo. To je veliko delo!
  Še moje mnenje:
  Končati moramo revolucijo!?
  »Nedoslednost državnih organov, Vlade RS, Državnega zbora RS in sodišč opozarja, da moramo kot narod in država opraviti skladno z imenovanimi evropskimi standardi obsodbo vseh totalitarnih režimov ter z uveljavitvijo izrecnih pravno-formalnih predpisov končati revolucijo.«
  Takšen je del povzetka, ko prof.dr. Janez Juhant, moralni teolog, povzame mnenje društev, ki so organizirala žalno slovesnost za vojne in civilne žrtve medvojnih in povojnih pobojev, vojaških spopadov in drugih nasilnih posegov v integriteto človekovega dostojanstva ob Lipi sprave.
  https://www.casnik.si/ehrlich-in-drugih-23-mucencev-totalitarizma/

  Dr. France Bučar je kot prvi predsednik demokratično izvoljenega parlamenta 9. maja 1990 izrekel in do svoje smrti skoraj vsako leto na nacionalni TV ponavljal: »S konstituiranjem te skupščine lahko menimo, da se je končala državljanska vojna, ki nas je lomila in hromila skoraj pol stoletja.«
  ”Levica in desnica pustita partizanstvo zagrenjenim društvom in s tem tudi trajno revolucijo”, pa pravi mag. Andrej Poznič, teolog, dekan in publicist.

  Menim, da to stanje ustreza le politiki, ne državljanom.

  Kdor je za spravo, mora priznati državljansko vojno, kjer ni izdajalcev naroda.

  Nasprotnemu taboru se ne pripisuje zlobo, kot vzrok za ravnanje v državljanski vojni, sicer je sprava nemogoča, saj z zlobo ni sprave, temveč se spravita dva različno politično misleča tabora istega naroda.

  Izpostavljati in poudarjati samo revolucijo in zanikati, da je bila to tudi državljanska vojna, ne vodi do sprave.

  Zgodovinarka doc. dr. Tamara Giesser Pečar brez zadržkov pravi, da je bila revolucija oz državljanska vojna.

  Spravo lahko okliče le izvoljeno vodstvo države, ki opredeli in čim bolj uskladi z politiko in stroko, kaj je vsebina sprave.

  Spoštujmo upor proti okupatorju, kolikor ga je bilo.

  Po spravi država ne slavi noben tabor kot zmagovalca državljanske vojne in vsi obžalujmo državljansko vojno.

  To je edina pot za spravo in našo perspektivo.

  Pred sodišče se postavi samo voditelje in zločince.

  Proslave ZBB NOB in podobne ne vodijo do sprave. Brez sprave na državnem nivoju ne bo napredka države.

  Spravna izjava gospoda Petra Sušnika, predsednika Nove slovenske zaveze.

  Gospod Peter Sušnik vpričo predsednika države RS pove slovenski javnosti pred TV, da je bil med NOB tudi boj proti okupatorju, da se nihče ni strinjal s programom okupatorja in da sta zanj povsem sprejemljiva NOB in celo rdeča zvezda, ko bo jasno in priznano, da je bila revolucija zgrešena.
  Vir: Spravna okrogla miza v Zavodu sv. Stanislava, dne 22. aprila 2015
  Na okrogli mizi z naslovom “Ne da sovražim, da ljubim, sem na svetu”, ki jo je organiziral dijaški krožek Škofijska strela na Škofijski klasični gimnaziji, so sodelovali:
  – Borut Pahor, predsednik Republike Slovenije
  – Peter Sušnik, predsednik Nove Slovenske zaveze
  – Mitja Klavora, generalni sekretar Zveze združenj borcev za vrednote NOB
  Povezava do posnetka:
  https://www.youtube.com/watch?v=CvpzstAkmzM&list=TLk8_CAM9KMt0&index=3
  Ameriški veleposlanik v Sloveniji, Joseph A. Mussomeli je dejal: »Ljudje bi se morali zavedati potrebe medsebojnega spoštovanja in spoznati, da v vsaki bitki, vojni, sporu, tudi med dvema človekoma, obe strani nosita del krivde in počneta stvari, ki so napačne, nič ni črno-belo. Če ne sprejmete dejstva, da pri vsakomur, pri vsakem gibanju obstajajo dobre in slabe stvari, imate težavo. V Sloveniji ljudje 70 let niso mogli govoriti o tem in zelo težko zdaj sprevidijo, da je zgodovina bolj zapletena, da stvari niso tako jasne, kot si ljudje želijo.«

  Jan Philipp Reemtsma, častni konzul Slovenije v Hamburgu, profesor literature, socialni filozof pravi: »Treba se je tudi pogovarjati in poskusiti razumeti druge. Mogoče bi si bilo najprej dobro predstavljati, da drugi tistega, kar so delali, niso delali iz zlobe. Vsak ima svoje razloge, svoje izkušnje in te je treba jemati zares. Če bi se medsebojno vzeli zares, bi morda enkrat lahko skupaj odkrili spomenik …«
  Metropolit nadškof Stanislav Zore poziva: »Kristjan mora biti prvi, ki se zaveda svoje grešnosti in človeških omejitev, ter prvi, ki bo storil korak čez strahote in odpustil neodpustljivo.«
  V državljanski vojni nastopajo samo revolucionarji in proti revolucionarji, oboji so del naroda. Ni izdajalcev naroda! Dejstvo, ki omogoča in terja spravo!
  Skrajni čas bi že bil, če hočemo Slovenci preživeti v globalni konkurenci, da vsi voditelji, cerkveni in posvetni, odgovorni za naš razvoj, sprejmejo objektivno zgodovinsko resnico o državljanski vojni in o uporu kolikor ga je bilo in prenehajo na državnih proslavah i.p. razdvajati narod »na zmagovalce in izdajalce«, ter obsodijo vse zločine in obsodijo totalitarne režime.
  Vsi pa obžalujmo državljansko vojno!

Comments are closed.