Zakaj Slovenija še dolgo ne bo slovanska Švica

35
Foto: Flickr.
Foto: Flickr.

Leta 2009, ko je po gospodarski krizi žalostno umrl mit o pridnih, poštenih in požrtvovalnih Slovencih, smo se začeli zavedati, da je nekaj hudo narobe. Po večletnem iskanju samega sebe nam je zdaj vsem jasno, da hitrega finančnega okrevanja ne bo. Vemo, da prav nobena od treh vej oblasti ne deluje tako, kot bi morala, ter da je še tista, ki bi morala biti nepolitična, skoraj nesramežljivo politična. Vemo, da smo zamudili zdrav prehod v tržno ekonomijo.

Vendar »The devil is in the details«, pravijo v anglosaksonskem svetu, ki ga tako sovražimo. Zakaj stagniramo, zakaj bomo stagnirali še kar nekaj časa in zakaj še dolgo ne bomo del zahodnega sveta, kateremu smo nekoč pripadali in katerega se že kar nekaj let otepamo? Odgovor je kompleksen, a vsak dan, ko se prebijam čez džunglo doživetij v sobivanju s sodobno slovensko populacijo, se mozaik mikrodogodkov zliva v neko celoto, ki ni makroekonomska, niti makrosociološka, ampak predvsem posledica povsem majhnih, navidez nepomembnih stvari, ki nakazujejo, kdo smo in kam gremo.

Zakaj torej Slovenija še dolgo, najbrž nikoli, ne bo slovanska Švica?

1. Zato, ker se kot vzor inovativnosti predstavlja Sandi Češko in njegov Made-In-China sejem poceni plastike, kateri si je imperij ustvaril na naivnosti starejših občanov in razočaranih gospodinj, ki so prespale dovolj ur biologije v srednji šoli, da verjamejo, kako jim bo tresoči trak okrog trebuha pomagal do izklesanega telesa, medtem ko se bašejo s čipsom in pijejo Coca Colo. Ko v svetu resnični revolucionarji, kot so Larry Page, Elon Musk in Jack Ma, spreminjajo naše predstave o tem, kaj nam bo ponudila prihodnost, naš »inovativnež« skupaj z Dejanom Židanom javnosti razlaga o tem, kako Slovenci ne plačujemo previsokih davkov, marveč so ti marsikdaj še prenizki. Seveda pa sam ob tem pozabi povedati, da je zajeten delež svojih prihodkov inovativno pospravil v davčne oaze.

2. Zato, ker so lokalne skupnosti institucionalizirane hudodelske združbe, katerih podzemeljske posle meščani pospremimo s pragmatičnim: »Pa kaj če krade, samo, da še mesto dobi kaj od tega.« Tak strupen zokifilizem ni več omejen le na prestolnico, odkar so župani spoznali, da ga lahko »prodajo« tudi drugim mestom po državi. Po stari jugoslovanski doktrini »gradijo se bolnice, gradijo se šole, gradijo se štadioni« so meščani pripravljeni zamižati pri marsikateri sumljivi prekvalifikaciji zemljišč iz kmetijskih v zazidljiva in pri gradbenem poslu, ki je bil preplačan izvajalcu, ki je po čistem naključju županov mrzli bratranec. Samo da se gradi! Samo da bo mesto lepo! Dolgove bodo itak poplačali zanamci leta 2050, drugače pa bo nekaj malega primaknila država. Vzorec večnih karizmatičnih županov je čista posledica oportunizma meščanov, ki verjamejo, da bo njihov lopov poleg deleža zase nekaj dal še mestu. Račun je sicer zelo očitno brez krčmarja in bo na krajši rok prinesel še več lokalnih šerifov, ki se bodo spremenili v novodobno fevdalno gospodo, a bo na dolgi rok slej kot prej privedel do finančnega kolapsa večine občin.

3. Zato, ker strokovni pomočniki v tehničnih trgovinah tipa Big Bang nimajo pojma o stvareh, ki jih prodajajo, oz. se pretvarjajo, da ga imajo in skušajo z blefiranjem priveslati skozi odgovor na vprašanje, ki presega njihovo znanje (»Da gospod več je megapikslov, lepša bo fotografija. Megapiksli pomenijo kakovost fotografije. Barve so lepše…«). Celo v edinem iStoru na slovenskem mi je tamkajšnji Apple Genius zatrdil, da ima novi iPhone 6 zaslon s tehnologijo AMOLED. Nekaj časa sem ga prepričeval, da temu ni tako, nato pa se – medtem ko se je Jobs obračal v prezgodnjem grobu – poslovil z neomajnim prepričanjem, da je šlamparija z nepoučenostjo tehničnega kadra sistemska.

4. Zato, ker so ljudje v gostinstvu praviloma zamorjeni, nezainteresirani in takoj pripravljeni dati vedeti, da si jim v nadlogo ter da komaj čakajo, da se spokaš. Kolegica iz Kanade je bila šokirana, ko nama sredi Maribora niso več mogli ponuditi kave ob desetih zvečer, ker so bojda »že očistili aparat za kavo in ga nočejo še enkrat umazati«. V Severni Ameriki se natakarji topijo od prijaznosti in ustrežljivosti – pustili bodo svoje delo in izgubljenemu popotniku šli tiskat navodila, kako priti do cilja. Prehod od njihove že skoraj pretirane zavzetosti do sivih slovenskih prikazni v črno-belih opravah z okroglimi pladnji, ki te pozdravijo z »Ja?«, je edinstven kulturni šok. Kot nekomu, ki je veliko potoval, mi je slovensko dojemanje gostinstva čisti globalni unikum, s katerim bi se morali ukvarjati psihologi in filozofi družbenih znanosti. Skoraj gotovo je, da ima naša bratska in edinska preteklost, kjer poslovanje z dobičkom ni bila nikakršna prioriteta, vzročno povezavo z mentaliteto nekompetentnosti, da ne rečem naveličanosti ljudi v storitveni industriji.

5. Zato, ker se slovenski izvozniki, katerim bi naredil zastonj reklamo s člankom v časopisu obnašajo, kot da mi bodo naredili uslugo, če me bodo sprejeli, večina pa zame sploh ne najde časa v svojih izredno natrpanih urnikih. Za razliko od njih so me iz tajvanskega tehnološkega giganta Foxconn z letnim prometom v višini desetih proračunov Republike Slovenije poklicali takoj po tem, ko sem jih prosil za reportažo iz njihove tovarne v Shenzhenu, kjer izdelujejo Applove, Sonyjeve, Microsoftove, Blackberrijeve in druge naprave. Mediji so pomembni. Nekateri se tega zavedajo, drugi bodo to še spoznali. Razen tistih v državnih podjetjih. Tistim tega ne bo treba spoznati, dokler le-ta ne bodo prodana. Takrat bodo tudi ti spoznali vse posledice konkurence in svobodnega trga.

6. Zato, ker ogromen koncentrirani človeški intelektualni potencial, ki sestavlja vlado in njene specializirane resorje, še ni ugotovil, da se z ukrepi, kot so višji DDV in višje trošarine na goriva, vztrajno streljajo v koleno tako, da je na koncu izplen zaradi boleče očitnih stvari (manjša kupna moč, natakanje goriva v tujini) manjši, sovraštvo do vladajočih pa večje.

7. Zato, ker so ljudje prepričani, da je glavni problem slovenske politike dejstvo, da obstajata dve povsem različni ideologiji politične misli, ki nikakor ne najdeta skupnega jezika in da bi bilo najbolje, da bi se obe združili v koalicijo narodne enotnosti, nakar bi vsi živeli srečno do konca svojih dni s pokojnino malce nad 1000 evrov neto. Nikomur niti na pamet ne pride, da so ravno takše strupene misli pokazatelj tiranskega enoumja, v katerem je bila večina politično simbiozo iščočih romantikov vzgojena in da politični pluralizem ni del ustroja naše družbe. Koalicijo prisiljene narodne enotnosti smo že imeli. Reklo se ji je komunistična partija.

8. Zato, ker so med priljubljenimi politiki demagogi neosocializma in simpatizerji z bivšim diktatorskim režimom, kot sta Luka Mesec in Violeta Tomič, iz katerih bi se v vsaki razviti demokraciji delali norca, pri nas pa se jim klanjamo in jih potiskamo v vrhove političnih barometrov. Izjemno tragično za državo, ki je izgubila dve desetletji na skoraj pet desetletj podlage v otopelem dremežu socialističnih sanj, je spoznanje, da se še kar nismo premaknili iz točke upanja na utopijo. Čakajoč Godota? Čakajoč Che Guevaro?

9. Zato, ker poslanci državnega zbora v svojih izjavah večkrat nazorno pokažejo, da materije, o kateri odločajo, ne razumejo najbolje. Še bolj pa zato, ker jim ljudstvo tega nič kaj pretirano ne zameri. Ko je teksaški guverner na predvolilnih soočenjih v trenutku zmede pozabil, katere tri agencije želi ukiniti s svojim programom, je bila njegova kandidatura za predsednika de facto zaključena. Pri nas so bili tisti, ki niso vedeli, kaj je trojka, ter predsednik državnega zbora, ki je z lažnimi dejstvi sramotno napadel tujo upravo Heliosa, nagrajeni s ponovno izvolitvjo. Tudi dvanajstmesečno moreče mučenje z vodenjem vlade, skupaj z vsemi tragikomičnimi pripetljaji, od kriminalnega znanja angleščine, nepoznavanja osnov ekonomije, nevdržnega, z dejstvi nepodkrepljenega hvalisanja, brezpredmetno zamrznitvjo privatizacije, niti osramotitev s petjem komunistične himne niso prepričali volivcev, da ne bi v hram demokracije znova povabili bivše premierke. Dvomim, da bi se kaj drugače odločili tudi po blamaži pred Evropskim parlamentom. Konec koncev je s svojo medlo splošnostjo zajela modus operandi slovenskega državnega zbora.

10. Zato, ker več kot polovica državljanov ne podpira privatizacije, kljub temu, da nam je bila že povsem dovoljkrat očitana lekcija, da je država katastrofalen gospodar. Strah pred tujimi lastniki in neumosti o »izgubi suverenosti« niso le posledica nepoučenosti laikov, ampak predvsem zlonamernega podpihovanja politikov, katerim sta državno lastništvo podjetij in posledične bogate možnosti korupcijskega delovanja, pravzaprav razlog, zaradi katerega v politiki sploh vztrajajo. »Nacionalni interes« je velik biznis, a na žalost le za izbrance, in tragično je, da volivci kljub učni uri prejšnjega desetletja z menedžerskimi prevzemi in izčrpavanjem podjetij tega še niso ponotranjili.

11. Zato, ker je jugonostalgija postala tako razpasena kot alkoholizem in skupaj z alkoholizmom predstavlja največjo sramoto slovenskega naroda, katere se bodo spominjali – in katere posledice bodo občutili – še naši vnuki. Sprehod po ulici in pogovor z naključnim mimoidočim bo skoraj zagotovo navrgel bolane misli o popolni zaposlenosti, blaginji, kateri je zavidal ves Zahod, srečo, harmonijo in vsesplošno blagostanje, ki je vladalo v Titovi obljubljeni deželi. Dokler se ne znebimo teh strupenih mitov, bomo obsojeni na večno tavanje v temi neargumentiranega evroskepticizma in antizahodnjaških parol.

12. Zato, ker smo iz zgoraj omenjenega razloga svetovni prvaki v teorijah zarot, a le tistih protizahodnih, antikapitalističnih, antisemitskih, rusofilskih, ki se ne morejo odločiti, ali v svojih izmišljotinah hlepijo po anarhiji ali putinovskem tiranstvu. V svetu povprečnega Slovenca je bila SFRJ manifestacija popolne družbe, katero so hotele zahodne sile uničiti, ker je metala slabo luč na izkoriščevalski kapitalizem. Podobna utopična družba je samo še Kuba, katero hočejo Američani »uničiti« z dvigom trgovskga embarga. Vsaka letalska, železniška ali naravna nesreča, še posebej pa teroristični napad je posledica ameriško-židovske zarote, s katero želijo prevzeti poljubno bližnjevzhodno državo. Enajsti september so si Američani zadali sami kot izgovor za napad na Afganistan in Irak. Sestrelitev malezijskega potniškega letala je očitna zarota »desničarskih fašistov« v Kievu, ob pomoči zahodnih zarotnikov, ki si skupaj z »NATO morilci« prizadevajo uničiti suverenost velesile Rusije. Novinar Washington Posta, ki živi in dela v Moskvi, je ob začetku ukrajinske krize napisal članek, v katerem je analiziral psiho povprečnega Rusa. Prišel je do zaključka, da država živi v nekakšnem oblaku navidezne resničnosti, kjer nič ni tako, kot se zdi – vsak svetovni dogodek skriva zaroto, s katero se skuša omaloževati njihovo domovino. Ko so ga tamkaj živeči vprašali, kaj si misli o tem, kdo je povzročil napade 11. Septembra 2011, jim je povedal, da islamski skrajneži, oni pa so mu odvrnili, da je to »samo njegovo mnenje«. Grozljivo je, kako članek ne opisuje samo Ruse, ampak skoraj besedo za besedo tudi Slovence.

Kje si Zuerich? Ljubljana calling!

Pripis uredništva: besedilo je bilo najprej objavljeno na blogu Mitje Iršiča (Twitter) irsicmitja.blogspot.com.

_______________
Časnik je še vedno brezplačen, ni pa zastonj in ne poceni. Če hočete in zmorete, lahko njegov obstoj podprete z donacijo.


35 KOMENTARJI

 1. Odličen prispevek!

  Kolektivna norost Rusov in Slovencev v fritzlovi kleti.
  Še ne dolgo nazaj smo jo gledali pri Srbih.

  Zlo butastega kolektiva je dobro samo v eni stvari: da se v njem izoblikujejo svetovni geniji kot je Tina Maze in kak tak pisec kot je Iršič.

 2. Vendar se s tem ne moreš sprijazniti.

  Veš, da obstoja rešitev za pozitiven zasuk v miselnostio in ravnanju. Tako kot vedno in povsod.

 3. Vsa pozitivna prizadevanja bi morali osredotočiti, da se izvede ta pozitiven zasuk v miselnosti in ravnanju.

  Mnogi se za to prizadevajo, vendar so preslišani ali ovirani.

  Pozitivna vztrajnost, ki je nujna za našo osebno vrednotno rast in rast našega skupnega dobrega, skupnega blagra, se naj kopiči!!!

  • Ja,g.doktor,s svojo diagnozo ste kot ponavadi zadeli žebljico na glavico. Tako kot tudi avtor-všeč mi je,da zelo natančno piše v 1.os.množine-in seveda mi kibici. Ampak dovolj in preveč imam natanko pravih diagnoz. Kdaj,kako in kdo od nas pa bo začel končno vse nas bolnike zdraviti? A ja,uzakonili bomo raje evtanazijo…

 4. Kdo je sploh začel s štorijami o “pridnih” Slovencih?
  Meni se zdi da je ta pridnost olj zmožnost opravljanja preprostih del, medtem ko potrebuješ nekoga da te vodi v pravi smer. S tem se ni za hvalit.

  Biti bi morali inovativni, prodorni, delavni, ne pa pridni.

  • PRIDNOST je lastnost sužnjev.

   Drugo je ustvarjalnost, delavnost, podjetnost. Tega velika večina Slovencev nima. To ima Tina Maze in ljudje, ki so emigrirali.

   Večina Slovencev je socialistično PRIDNA, ubogljiva Firerju in socialistični ideologiji.

  • Tudi meni se zdi, da ta mit o pridnosti služi samo zato da prikrije hudobijo hlapcev.
   Kajti pravi, normalen hlapec, se nikoli ne bi hvalil s pridnostjo.

 5. Enkrat, nekoč, pred davnimi časi ste desničarji tako pljuvali in besneli čez Jugoslavijo, svojo takratno domovino. Zdaj, ko imamo 23 let “demokracije”, ste pogruntali da ni bil problem v komunizmu in Jugoslaviji, ampak je ljudstvo nevredno te krasne demokracije in odgovorno za to, da so se čokoladne pravljice o demokraciji “sprevrgle” v drek.

  Če je stvar taka, zakaj ku*** ste potem morali takrat hujskat rajo in meketat o “demokraciji”??? Jugoslavija nam je bila všeč, EU pa nam žal ni – tako preprosta je stvar. Nikdar si nismo želeli kapitalizma in ne vaše “demokracije” (v kateri morajo vojaki s šmajserji stražiti šole in satirične dnevnike). Ljudstvo pač ne mara ne desnice (če bi jo, bi ta občasno zmagala na kakšnih volitvah) in ne kapitalizma (če bi ga, bi si ga že uvedli).

  Ne vem pa, zakaj bi se morala velika večina Slovencev prilagoditi peščici, ki ima težave z našim pogledom na svet – ali se pred kom zagovarjati zaradi njega.

  • Zakaj hudiča pa je Jugoslavija propadla? Tako všeč vam je bilo, tako fajn je bilo, pa je šlo vse v k***, v 45 letih. Da ne omenjam cele vzhodne Evrope.
   Menda ne boš rekel da smo desničarji uničili Jugoslavijo in komunizem?! Po vsej strahovladi, preganjanju, likvidacijah, emigraciji sto tisočev ljudi, desničarjev, smo premagali Jugoslavijo?! A bi to rad povedal?

   • Ja Zdravko. Še zdaj ne morejo preboleti, da smo šibkejši desničarji premagali močnejše levičarje in zrušili Jugoslavijo.

  • Ko Janu stopiš na rep, zacvili.

   EU nam je všeč, saj smo glasovali za vstop 90%.

   Jugoslavija nam ni všeč, saj smo z enako večino glasovali proti.

   In zakaj se je tvoj opevani komunizem sesul, če je bil tako idealen?

 6. Daj,daj no… Tega nisem napisal, kar zelo dobro veš. Jugoslavija je razpadla zaradi mednacionalnih zgodb (enako kot verzija 1.0), toda kar sem vprašal avtorja tega tarnanja je naslednje: Po 23 letih pljuvanja čez jugo in komunizem je desnica nenadno “odkrila” da srž težave ni komunizmu, ampak v raji, ki je pač “preneumna in prehudobna” da bi lahko funkcionirala v fantaziji, ki so nam jo prodajali tja od leta 1989 pa nekje do leta 2013.

  Torej, nekako tako kot ljudstvo nekoč ni bilo zrelo za pravi komunizem (zato smo kao imeli socialistično uverturo vanj), tako danes ni zrelo za dobrobiti zahodne demokracije.

  In jaz sprašujem: ČE JE PROBLEM V LJUDSTVU, ZAKAJ STE SE POTEM BORILI PROTI BIVŠEMU SISTEMU?

 7. Tega očitno nisi zapisal. In to tudi tajiš! Mednacionalne zgodbe so nastale po propadu komunizma. In v “opravičilo” razpadu, češ, komunizem bi še lahko bil, a ga zaradi mednacionalnih zdrah ni.

 8. Ma nemoj? In kraljevina Jugoslavija se je ob napadu sil osi sesula – zaradi komunizma? Srbi in Hrvati so se med WW2 po Liki in Bosni klali na žive in mrtve (četniki in ustaši) zaradi komunizma?? Albanci in Srbi so se borili na Kosovu tako in drugače od leta 1912 do 1998- zaradi komunizma?

  Ne da bi imel željo v prazno debatirati o očitnem vendar bi se zadržal pri ugotovitvi, da so vse bivše komunistične države razpadle po nacionalnih šivih POTEM, ko se je komunizem ukinil (Češkoslovaška, SFRJ, SZ), nobena pa MEDTEM, ko je bila vsakokratna partija še trdno na oblasti.

  Sicer je pa stvar taka, da imamo danes v Evropi demokracijo – v kateri Židje prosijo evropske vlade za orožje, da si bodo lahko zaščitili življenja.

  • Ja, ob napadu sil osi se je sesula, 1941. Ob kakšnem napadu pa se je sesula 1990? Ob razsulu partije! Iz čistega miru.

   • Naj se citiram: ” da so vse bivše komunistične države razpadle po nacionalnih šivih POTEM, ko se je komunizem ukinil (Češkoslovaška, SFRJ, SZ), nobena pa MEDTEM, ko je bila vsakokratna partija še trdno na oblasti”.

    Žalostno delujejo tvoji odzivi, dragi anonimni nedoslednež:-). Žalostno in zmedeno.

    • Aja, ukinil se je?! O, nisem vedel, da so taki dobrotniki, da so se ukinili. Da si tako predstavljaš propad komunizma, pa si nisem mislil. Precenjeval sem te. Moja napaka.

     • Spet sprevračaš besede.Nisem napisal, da so se ukinili, temveč da so države razpadle, ko jih več ni bilo NA OBLASTI, da bi jih držali skupaj (sicer na način, ki je za moderne človekoljube nesprejemljiv).

      Sicer pa si dolgočasen s temi namerno napačnimi citati. Hebi ga, vsakemu svoje…komentar je pač slika človeka:-).

     • Gospod Zdravko,
      ne nas utrujati s tem namernim nerazumevanjem. Prav dobro poznate pojem “sestop z oblasti”.

     • Jan je tako jeznorito užaljeno reagiral.

      Pa nima poguma, da bi rekel – da je komunizem države držal skupaj s prisilo in nasiljem in grožnjami.

      Ampak raje zavije v celofan – “za moderne človekoljube nesprejemljiv”.

  • Janu smo stopili na rep in zdaj civili.

   Moti ga, ko jasno in glasno povemo, da je komunizem zanič, da je kršil človekove pravice in da se je sesul sam vase.

   In seveda potem naklada o nekih Židih, ki pa nimajo nobene veze s temo.

 9. Jan Hus je verjetno podoben provokator kot Lenko Primc.
  Verjetno imajo račune in se prijavljajo na te portale.

  Ne bi se sekiral zaradi njega – on ni sposoben delovati v modernem svetu in prinesti blagostanja narodu. Zamorjen je in živi v svojem pravljičnem svetu, ki ga ni več in je razpadel v krvi in sovraštvu. Podobno zamorjen in nesrečen ter nesposoben ze znajti v svetu kot predsednik društva slovenskih pisateljev, ki je na Siolu bentil čez “nasilno rekatolizacijo” države. Ste vdeli njegovo fotografijo – fotografija ostarelega, v času izgubljenega, zamorjenega človeka. In takšni naj bi bili prihodnost? Verjetno izgublja živce, ko vidi slike festivala v Stični, uspešne prireditve kot je Socialni teden, obujanje ljudskih katoliških izročil.

  Lepo potrpežljivo bomo morali zavedni desni Slovenci sami izgraditi inštitucije in poskrbeti za prihodnost. Ne ubadajte se s takšnimi ljudmi – delajte za dobro naroda, podpirajte poštene in zavedne, delavne ljudi. Jugonostalgiki so ljudje brez smisla v življenju, izgubljeni v času in prostoru. Mislim ,da jih lahko najbolj razorožimo, če delamo pošteno, ponosno in odločno in se ne pustimo poniževati.

 10. Kaj pa če v deželi le ni prave izobrazbe, znanja?
  Ali so proizvajalci znanja, univerze,visoko šolstvo, inštituti »prodajali« vladam, prebivalstvu neustrezno znanje za razvoj dežele, za dvig dodane vrednosti in BDP-ja?

 11. Slovensko strateško poslovodno znanje daje nezadostne rezultate?!
  »Raziskava britanskih ekonomistov Sasche Beckerja, Petra H. Eggerja in Maximiliana von Ehrlicha kaže, da evropska sredstva spodbudijo razvoj le v približno v 30 odstotkih regij.
  Glavna dejavnika pri tem sta pričakovana učinkovitost vladnega aparata in lokalnih oblasti ter morda nekoliko presenetljivo izobraženost prebivalstva.
  Nadpovprečna izobraženost lahko prinese večji izkoristek evropskih sredstev in tudi 0,63 odstotne točke višjo rast BDP kot v regijah z manj izobraženim prebivalstvom.
  V Sloveniji višje rasti BDP ni bilo mogoče opaziti. Odgovor za takšno stanje lahko torej iščemo tudi v neučinkovitosti občin in vlade.«
  Kaj pa če v Sloveniji le ni prave izobrazbe, znanja?
  Ali so proizvajalci znanja, univerze,visoko šolstvo, inštituti »prodajali« vladam, prebivalstvu neustrezno znanje za razvoj dežele, za dvig dodane vrednosti in BDP-ja?
  Znanje, ki ga »prodaja« univerza za upravljanje podjetij, je v Sloveniji menda ja etično in vrhunsko, ali mogoče pa le ne?
  To je znanje za vodenje in nadzor vodenja podjetij in ustanov. A do sedaj ni odgovarjal še noben nadzornik?
  Za nadzornike, strokovnjake je vedno vse le O.K.!?
  Odgovornosti nadzornikov nikoli ni!?
  Ali je to že»dokaz«, da je slovensko strateško poslovodno znanje res v redu, ali je ustrezno?

 12. Zakaj Slovenija še dolgo ne bo Švica?
  Z (raz)prodajo ne bomo rešili slabega upravljanja države .
  Tako preberem v članku, ki obravnava že leta obravnavano, a nikoli dorečeno temo, to je, privatizacijo in upravljanje podjetij in ustanov, kar deli politiko, ta pa narod. Ponovno berem tudi: »Raziskava britanskih ekonomistov kaže, da evropska sredstva spodbudijo razvoj le v približno v 30 odstotkih regij. Glavna dejavnika pri tem sta pričakovana učinkovitost vladnega aparata in lokalnih oblasti ter morda nekoliko presenetljivo izobraženost prebivalstva. Nadpovprečna izobraženost lahko prinese večji izkoristek evropskih sredstev in tudi 0,63 odstotne točke višjo rast BDP kot v regijah z manj izobraženim prebivalstvom. V Sloveniji višje rasti BDP ni bilo mogoče opaziti. Odgovor za takšno stanje lahko torej iščemo tudi v neučinkovitosti občin in vlade.«
  Kaj pa če v Sloveniji le ni prave izobrazbe? Druga svetovna gospodarska velesila komunistična Kitajska je že pred davnimi desetletji to samokritično ugotovila in si znanja pridobila, ki so temelj njihovega uspeha in svetovnega prodora! Ali je pri nas torej ustrezno potrebno znanje za rast oz. za odkritje in ovrednotenje potencialov gospodarskega razvoja, potencialov za višjo dodano vrednost in rast BDP? Menim da ni znanja. Dokaz. Neizkoriščen slovenski gozd oziroma les, ki ponuja potencial za 30.000 kvalitetnih delovnih mest, je bilo mogoče že večkrat slišati in brati. Naravoslovno stroko da, politiko, pa zanimivo, bistveno manj? Zakaj? Ekonomist dr. Aleksandar Kešeljević lani javno pove, da lesna panoga, ki predstavlja zdaj le 1,5 odstotka BDP in zaposluje še 20.000 ljudi, žal nima ne sposobnosti in ne znanja, marketinškega in poslovnega znanja, da bi lahko pričakovali kakršne koli nove rezultate gospodarjenja z neizrabljenim slovenskim lesom, to je nova delovna mesta in novo dodano vrednost. Pravi celo, da ne bi pomagalo, tudi če bi panogi gozd oziroma les podarili?! Problem je pomanjkanje znanja za inovativnost in za razvoj konkurenčnosti na trgu. Rezultat; do sedaj je v gozd posegla samo narava-žled, potencial lesa pa še naprej »izvažajo« nepodjetni lastniki, tudi država, noben podjetnik ga ne ovrednoti na trgu tako kot v Avstriji, Švici, Danski in še kje. Tam gospodarstvo ovrednoti les v konkurenčne produkte, z visoko dodano vrednostjo, a še vedno zadostno konkurenčne na trgu. In to dosežejo z lesom, tudi iz Slovenije, po konkurenčnih nabavnih cenah in pri dva do trikrat višjih plačah njihovih zaposlenih. Slovenska podjetja pa mirno uvažajo za svojo proizvodnjo višje ovrednoten les, tudi slovenski, v obliki raznih materialov, specialnih pol produktov in zaposlenim izplačujejo mizerne plače, pa še vedno hirajo. V Švici pa vlada poskrbi za višje ovrednotenje lesa in gozda in vsaj naroči študijo pri renomirani mednarodni svetovalni inštituciji in visoki šoli-fakulteti, vlada pri tem sodeluje, da pokaže potencial in nadaljnje smeri za še višje stopnje ovrednotenja lesa in gozda. Švica seveda ni pri tem edina. Pri nas je že lani ekonomist dr. Marko Jaklič kritično ugotovil, da je bistvena pomanjkljivost koalicijskega sporazuma pomanjkanje strateškega povezovanja med znanostjo in podjetništvom in še opozarja: »Strategijo pametne specializacije bi morali sprejeti že zdavnaj« . Prof. dr. Dragan Mihailović z Inštituta Jožefa Stefana pa dodaja: »Ta dokument je povezan z edinim resnim virom razvojnega denarja, a strategijo pametne specializacije smo do zdaj popolnoma zavozili!« Ali ni to del odprtega problema države, da vlada napiše strategijo pametne specializacije in jo pošlje evropski komisije, kjer Slovenijo čaka tri milijarde evrov?! Ali so proizvajalci znanja, univerze,visoko šolstvo, inštituti »prodajali in še prodajajo« vladam, prebivalstvu, gospodarstvu neustrezno znanje za razvoj dežele, za dvig dodane vrednosti in BDP-ja? Znanje, ki ga »prodaja« univerza za upravljanje podjetij, je v Sloveniji menda ja etično in vrhunsko, ali mogoče pa le ne? Gre za znanje potrebno za uspešno vodenje in nadzor vodenja podjetij in ustanov. A do sedaj ni odgovarjal še noben nadzornik? Za nadzornike, strokovnjake pa je vedno vse le O.K.!? Odgovornosti nadzornikov nikoli ni!? Ali je to potem že»dokaz«, da je slovensko strateško poslovodno znanje res v redu in ustrezno? Menim, da ne! Stanje konkurenčnost slovenskega gospodarstva in zlasti »zanemarjen potencial domačega lesa«, velikega naravnega bogastva, to očitno dokazuje. Kliče po novem potrebnem ustreznem znanju za pametne konkurenčne inovacije in specializacijo naše dežele, za rast BDP-ja in nova delovna mesta. Za povečanje naše suverenosti in blagostanja. Kje je in kako do ustreznega znanja za pametno specializacijo dežele in tudi potem za pametno aktivacijo, tudi za privatizacijo državen lastnine, je prvovrstno politično vprašanje, vlade in vse politike.
  Tudi državljanov!
  http://www.bafu.admin.ch/aktionsplan-holz/10306/13308/index.html?lang=de

 13. Evropska komisija je prvo strategijo pametne specializacije Slovenije zavrnila kot strokovno popolnoma zgrešeno, kot nerealen »spisek želja« Slovenije!
  Napisan je nov osnutek strategije, ki bo »odločala« tudi, kdo bo imel službo v letu 2030!
  Kaj o tem osnutku slovenske strategije meni vaša izbrana politična stranka, »vaš« poslanec?
  Ste to mnenje že kje zasledili, saj gre za naše službe in službe naših otrok?

Comments are closed.